ΒΟΛΕΪ

Φιλίποβ και Παπαφωτίου στο Sport24.gr

Φιλίποβ και Παπαφωτίου στο Sport24.gr

Οι πασαδόροι των πρωταθλητών, Ντίμα Φιλίποβ (ΟΣΦΠ) και Αθηνά Παπαφωτίου (ΠΑΟ), μιλούν στο Κουρκούτι για την παράλληλη πορεία τους από τα… "αλώνια" στα "σαλόνια" της Α1 και την κλήση τους στην Εθνική. (videos)

Τα κοινά των δύο παικτών πολλά. Σχεδόν συνομήλικοι, 20 ο Ντίμα, 21 η Αθηνά, φέτος απογείωσαν την καριέρα τους (ο πρώτος ήταν πέρσι στην Α2 και τον Επίκουρο και η Αθηνά στον "πάγκο" του Πανιωνίου) έχοντας βασικό ρόλο στις ομάδες τους, πήραν και οι δυο Πρωτάθλημα.

Επίσης, βγήκαν και οι 2 mvp της αγωνιστικής έπειτα από παιχνίδι απέναντι στον δεύτερο της βαθμολογίας (με Ηρακλή ο Ντίμα και με Ολυμπιακό η Αθηνά και μάλιστα στην πρώτη της εμφάνιση στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος), κλήθηκαν για πρώτη τους φορά φέτος στην Εθνική (ο Ντίμα ίσα που πρόλαβε να πάρει την υπηκοότητα) όπου φορούν και οι δυο τους το νούμερο 5!

Η χρονιά ξεκίνησε με τον Ντίμα να είναι στη σκιά του Βούλγαρου Ζέκοφ, αρπάζοντας την ευκαιρία από τα μαλλιά όταν αυτός έφυγε για άλλες πολιτείες. Η συνέχεια ήταν ιδανική και με την καθοδήγηση του Καλμαζίδη ο νεαρός Φιλίποβ επέδειξε αξιοθαύμαστη σταθερότητα σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και τα play off οδηγώντας τον Ολυμπιακό στο νταμπλ και τον ίδιο σε αρκετές διακρίσεις.

Η Αθηνά είχε λίγο διαφορετική ιστορία. Η Στέλλα Χριστοδούλου αναμενόταν να είναι η βασική πασαδόρος αλλά το δικαστήριο δεν δικαίωσε την 20χρονη διεθνή, αφήνοντας τις Πρωταθλήτριες με μία πάσα, την άπειρη Παπαφωτίου! Το ξεκίνημά της όμως ήταν εκρηκτικό και στο κλειστό του Ρέντη απέναντι στον Ολυμπιακό πέτυχε 10 πόντους με 7(!) μπλοκ, οργανώνοντας παράλληλα άριστα το παιχνίδι, γεγονός που οδήγησε στο 0-3. Λίγο πριν το τέλος της πρώτης φάσης αποκτήθηκε η έμπειρη Ελευθερία Χατζηνίκου για να δώσει το "κάτι παραπάνω" σε μια σειρά κρίσιμων αναμετρήσεων, χωρίς ωστόσο η Αθηνά να πάψει να υπολογίζεται.

Η συνέντευξη ήταν προγραμματισμένη να γίνει στον Πύργο (ή στην Αρχαία Ολυμπία αν θέλετε, όπου ήταν και το ξενοδοχείο) όμως δεν καταφέραμε ποτέ να συγχρονιστούμε. Ο Ντίμα στη συνέχεια πήγε Ουκρανία για 3 μέρες κι έτσι δυστυχώς υπάρχουν ντοκουμέντα/βίντεο μόνο από την συμπαθέστατη Αθηνά.


Ακολουθούν 5+5 ερωτήσεις για τους διεθνείς μας με το νούμερο 5 στη φανέλα…

Πείτε μας λίγα λόγια για την καριέρα σας μέχρι τώρα αλλά και τους λόγους που σας οδήγησαν στο να επιλέξετε το βόλεϊ...


Ντίμα: " Πήγα στον Απόλλωνα Αθηνών στα 16 μου, στα 17 μου συνέχισα στην Ανόρθωση (Κύπρος), την επόμενη χρονιά στον Επίκουρο και φέτος ήμουν στον Ολυμπιακό. Μέχρι στιγμής δεν έχω κανένα παράπονο για την καριέρα μου, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Όσον αφορά το τι με οδήγησε να διαλέξω το βόλεϊ ανάμεσα σε πολλά αθλήματα… Νομίζω ότι το βόλεϊ το είχα μέσα μου γιατί από 4 χρόνων ήμουν στα γήπεδα. Ο πατέρας μου ήταν παίκτης του βόλεϊ αλλά στην αρχή πέρασα από ποδόσφαιρο κολύμβηση και μπάσκετ, ενώ στα 12 μου αποφάσισα να πάρω τον δρόμο που πήρα" .


Αθηνά: " Ξεκίνησα από 9 χρόνων από τον Ηλυσιακό, έπαιζα εκεί μέχρι τα 17 μου περίπου, μετά πήγα ένα χρόνο στην Αγία Παρασκευή, Α2, στον Πανιώνιο ήμουν πέρσι για μια χρονιά Α1 και τώρα αυτή τη χρονιά στον Παναθηναϊκό. Έτυχε να ξεκινήσω βόλεϊ βασικά γιατί ήταν κοντά στη γειτονιά και… συνέφερε!".

Μέχρι πέρυσι αγωνιζόσασταν και οι 2 σε άλλο επίπεδο, ο Ντίμα στην Α2 και η Αθηνά στον Πανιώνιο. Φέτος, παρά το γεγονός ότι δεν προοριζόσασταν στον σχεδιασμό της ομάδας ως βασικοί, βγάλατε το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν στην πρώτη εξάδα και μάλιστα με επιτυχία. Πώς εξηγείτε αυτό το "άλμα" που κάνατε;


Ντίμα: " Πιστεύω ότι όταν σου δίνεται η ευκαιρία πρέπει να την αρπάζεις. Δεν ξέρεις άμα θα έχεις δεύτερη ευκαιρία ή όχι και πιστεύω ότι εγώ όπως και η Αθηνά την αρπάξαμε. Αλλά το θέμα είναι να μη σταματάμε καθόλου και να συνεχίζουμε μπροστά!".


Αθηνά: " Για μένα προσωπικά ήταν θέμα συγκυριών περισσότερο, έγινε αυτό με την άλλη πασαδόρο (Στέλλα Χριστοδούλου) με το δικαστήριο και έτυχε να είμαι μόνη μου στην ομάδα. Από εκεί και πέρα, εντάξει, εγώ πίστευα ότι μπορούσα να παίξω και έπαιξα!" .

Πόσο υψηλότερες ήταν οι απαιτήσεις φέτος και πόσο ανεβασμένο το επίπεδο των προπονήσεων;


Ντίμα: " Σίγουρα οι απαιτήσεις και η ποιότητα των προπονήσεων είναι διαφορετική. Αλλά εδώ είναι το θέμα: Να προσαρμοστείς γρήγορα και να ανταπεξέλθεις σε αυτό. Και πιστεύω ότι τα καταφέραμε και οι δύο!" .


Αθηνά: " Σίγουρα ήταν τελείως διαφορετικό το επίπεδο και ειδικά από την Α2 στην Α1. Στον Παναθηναϊκό οι απαιτήσεις ήταν υψηλότερες γιατί η ομάδα είχε στόχους, είχε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, υπήρχαν αυξημένες υποχρεώσεις γιατί ήταν η συμμετοχή μας στην Ευρώπη που τελικά όμως δεν πραγματοποιήθηκε και όλες οι προπονήσεις και οι αγώνες ήταν σε πιο έντονο ρυθμό και πιο ανταγωνιστικό" .

Έχετε εντοπίσει σημεία στο παιχνίδι σας που θέλετε να βελτιώσετε; Ποια είναι αυτά;


Ντίμα: " Για μένα δεν υπάρχει τέλειος παίκτης. Πάντα μπορείς να βρεις να βελτιώσεις κάτι και προσωπικά έχω τη φιλοδοξία να βελτιώνομαι συνέχεια" .


Αθηνά: " Εντάξει, νομίζω μικρή είμαι ακόμα και σίγουρα χρειάζονται πάρα πολλά στοιχεία βελτίωση και ειδικά στη θέση που παίζω που είναι πασαδόρος χρειάζεται πολλή εμπειρία και σε θέματα τακτικής βελτίωση ιδιαίτερη" .


Πήρατε και οι δύο πρωτάθλημα με τις ομάδες σας, το πρώτο και για τους δύο. Πώς νιώσατε αυτήν την εμπειρία, τι συναισθήματα προκάλεσε;


Ντίμα: " Το Πρωτάθλημα ήταν ό,τι πιο παράξενο έχω νιώσει γιατί λες μέσα σου "ΤΕΛΟΣ", είσαι Πρωταθλητής και θέλω να το ζήσω ξανά πάλι, έκανα 1-2 εβδομάδες να καταλάβω τι έγινε!" .


Αθηνά: " Καταρχήν ήταν πολύ ιδιαίτερο γιατί ήταν πρώτη φορά που κατακτώ Πρωτάθλημα, ειδικά άμα ξέρεις ότι έχεις βοηθήσει πάρα πολύ σ' αυτό το στόχο, όπως μπορείς, όπως σου το έχει ζητήσει η ομάδα είναι ακόμα μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση και ελπίζω να έχω κι άλλες τέτοιες στιγμές!" .

Πρώτη φορά φέτος δεχτήκατε κλήση στην Εθνική. Πώς είναι η εμπειρία αυτή και τι φιλοδοξίες σάς δημιουργεί;


Ντίμα: " Θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές μου για αυτή την ευκαιρία που μου δόθηκε αλλά και την διοίκηση της Ομοσπονδίας που με βοήθησε πάρα πολύ ώστε να μπορώ να παίξω στην Εθνική ομάδα. Σίγουρα για έναν παίκτη η Εθνική ομάδα είναι ένα όνειρο και εγώ το ζω" .


Αθηνά: " Χάρηκα πάρα πολύ όταν το έμαθα, είναι σίγουρα τιμή για κάθε αθλητή όταν τον καλούν και ειδικότερα την πρώτη φορά είναι ακόμα μεγαλύτερη χαρά. Από κει και πέρα εγώ χαίρομαι περισσότερο γιατί συνεργάζομαι με προπονητές και αθλήτριες που είναι υψηλού επιπέδου και πιστεύω θα με βοηθήσουν να βελτιωθώ πάρα πολύ. Θέλω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να πάρω κι εγώ όσα περισσότερα μπορώ και να βοηθήσω την ομάδα όσο γίνεται" .

Νέες ομάδες και οι δύο (Εθνική ανδρών και γυναικών). Πείτε μας δύο λογάκια για τη δουλειά που γίνεται και για τις προοπτικές που έχουν.


Ντίμα: " Η δουλειά και το κλίμα που επικρατεί μέσα στην ομάδα είναι φανταστικά. Έχουμε μια νεαρή ομάδα αλλά έχουμε και κάποιους έμπειρους παίκτες. Όλοι θέλουν να είναι στην Εθνική και να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε. Πιστεύω ότι αν συνεχίσουμε με τη σωστή δουλειά που γίνεται μπορούμε να κάνουμε κάποια καλά πράγματα" .


Αθηνά: " Η δικιά μας ομάδα αποτελείται από κάποιες παλιές παίκτριες, έμπειρες αθλήτριες και είμαστε και πολλές καινούργιες πιο μικρές και προσπαθούμε όλες μαζί, έχουμε ένα στόχο μαζί με τον προπονητή και τους υπόλοιπους από το προπονητικό τιμ. Προσπαθούμε καθημερινά στο γήπεδο με προπονήσεις, με πολλή δουλειά με στόχο την πρόκριση στο Πανευρωπαϊκό το Μάιο. Από κει και πέρα είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη και από τις προπονήσεις και από το ρυθμό, τη θέληση και τη διάθεση που έχουν όλοι ανεξαιρέτως κι αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι!".


Τι βλέπετε και τι θέλετε για το μέλλον σας στο βόλεϊ;


Ντίμα: " Το βόλεϊ στην Ελλάδα, μην κρυβόμαστε, είναι σε δύσκολη κατάσταση, αλλά αυτή είναι μια ευκαιρία για τους συλλόγους να στηριχτούν σε νέα παιδιά και να βγάλουν παίκτες ανεβάζοντας με αυτό τον τρόπο το επίπεδο. Πιστεύω είναι ένας μονόδρομος. Όσο για το μέλλον, ζούμε και βλέπουμε…" .


Αθηνά: " Εμένα βασικός μου στόχος είναι να παίξω, δηλαδή θέλω, σε όποια ομάδα κι αν βρίσκομαι του χρόνου να έχω αρκετό χρόνο συμμετοχής γιατί νομίζω ότι στην ηλικία που είμαστε τώρα πρέπει να παίξουμε. Από κει και πέρα θέλω να γίνομαι συνεχώς καλύτερη, να βελτιώνω πράγματα στα οποία είμαι πίσω και φυσικά με την ομάδα που είμαι να πετυχαίνω τους στόχους μου" .


Έχετε κάποιο ίνδαλμα από τον χώρο του αθλητισμού;


Ντίμα: " Κάποιο ίνδαλμα δεν έχω αλλά ο πατέρας μου Γιούρι Φιλίποβ είναι για μένα αυτός ο αθλητής που θαυμάζω και σαν άνθρωπο!" .


Αθηνά: " Είχα την ευκαιρία φέτος να δω από κοντά την πασαδόρο που είχε έρθει στον Ολυμπιακό, τη Μάγια την Ογκνιένοβιτς και μου άρεσε πάρα πολύ, είναι από τις καλύτερες που έχω δει!" .


Λίγα λογάκια για Ντίμα και Αθηνά, καθημερινότητα, χόμπι κτλ...


Ντίμα: " Μου αρέσει πολύ το beach volley το καλοκαίρι αλλά δεν έχω πολύ χρόνο γι'αυτό. Γενικά μου αρέσει να περνάω καλά με τους φίλους μου και πρέπει να πω πως είμαι fan του Μακρόπουλου!" .


Αθηνά: " Τα χόμπι μου… Η αλήθεια είναι ότι το βόλεϊ καταλαμβάνει πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητας αλλά παράλληλα τελειώνω με τη σχολή μου, τα Παιδαγωγικά φέτος, θα πάρω πτυχίο ελπίζω κι από κει και πέρα όταν έχω ελεύθερο χρόνο μου αρέσει πολύ να πηγαίνω σινεμά, να βρίσκομαι με φίλους που δεν έχω τη δυνατότητα κάθε μέρα… Απλά καθημερινά πράγματα" .

Ο Ντίμα εν δράσει με την Εθνική ομάδα:

Η Αθηνά εν δράσει με την Εθνική ομάδα:

Φωτογραφίες του Ντίμα και της Αθηνάς από τις ομάδες τους, αλλά και την Εθνική:

Φιλίποβ και Παπαφωτίου στο Sport24.gr
INTIME SPORTS

Φιλίποβ και Παπαφωτίου στο Sport24.gr
INTIME SPORTS

Φιλίποβ και Παπαφωτίου στο Sport24.gr

Φιλίποβ και Παπαφωτίου στο Sport24.gr
INTIME SPORTS

Φιλίποβ και Παπαφωτίου στο Sport24.gr
INTIME SPORTS

Φιλίποβ και Παπαφωτίου στο Sport24.gr

Οι φωτογραφίες είναι από το Intime Sports και το αρχείο της Μαίρης Σαμιώτου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ