ATP

Στέφανος Τσιτσιπάς: Πώς Rome Masters και Roland Garros επηρεάζουν τη θέση του στην παγκόσμια κατάταξη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Νταβίντοβιτς
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Νταβίντοβιτς © 2022 DANIEL COLE / AP IMAGES

Το Master της Ρώμης και το Roland Garros αναμένεται να φέρουν πολλές ανακατατάξεις στην Παγκόσμια κατάταξη των ανδρών όπου όλες οι θέσεις της δεκάδας είναι ορθάνοιχτες.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα επόμενα δύο μεγάλα τουρνουά στο ταμπλό των ανδρών. Rome Masters και Roland Garros είναι εξαιρετικά πιθανό να αλλάξουν πολλά στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν κυρίως για τον Στέφανο Τσιτσιπά, αλλά και για τα άλλα μεγάλα ονόματα του τένις τα οποία μπορεί να χάσουν και να κερδίσουν πολλά μέσα σε ένα μήνα.

Τα δεδομένα για τον Τσιτσιπά

Από την αρχή της χωμάτινης περιόδου είχαμε επισημάνει τη σημασία αυτού του διαστήματος για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Μόνο που δεν είχαμε υπολογίσει την τρομερή άνοδο του Κάρλος Αλκαράθ.

Ο Στεφ πέρσι είχε πάρει στο Rome Masters και το Roland Garros 1380 βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι για να παραμείνει στους 5750 που έχει σήμερα θα πρέπει να πάρει τους ίδιους.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για να το κάνει πρέπει να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Rome Masters και μέχρι τον τελικό του Roland Garros. Ό,τι κάνει πέρα από αυτά θα αποτελέσει κέρδος.

Στη Ρώμη η κλήρωση είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Θα ξεκινήσει από τον Ντιμιτρόφ και θα ακολουθήσει η αναμέτρηση με τον Πάμπλο Καρένιο Μπούστα ή τον Κάρεν Χατσάνοφ, ενώ στα προημιτελικά θα διασταυρωθεί πιθανότατα με τον Ρούμπλεφ.

Ένας δρόμος απαιτητικός, αλλά όχι ακατόρθωτος για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Εάν ξεπεράσει και το εμπόδιο του Ρώσου τότε θα τον περιμένει ένας μεγάλος ημιτελικός με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ, ενώ στον τελικό θα περιμένει λογικά ένας εκ των Ναδάλ και Τζόκοβιτς.

Η Ρώμη μπορεί να του ανοίξει το δρόμο στο Roland Garros

Σε αυτό το σημείο πρέπει να βάλουμε ακόμα ένα δεδομένο στη συζήτηση. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει στα χέρια του την ευκαιρία να εξασφαλίσει καλύτερη κλήρωση ενόψει Roland Garros.

Αυτή τη στιγμή εάν αφαιρέσουμε τους περσινούς βαθμούς από τη Ρώμη ο 23χρονος Έλληνας είναι στην τέταρτη θέση, πάνω από τον Ναδάλ. Τους δύο τενίστες τους χωρίζουν 135 βαθμοί. Εάν ο Τσιτσιπάς κάνει την ίδια ή καλύτερη πορεία από τον Ισπανό τότε θα μπει στο Roland Garros από την τέταρτη θέση της Παγκόσμιας κατάταξης.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι στο γαλλικό όπεν δεν θα βρει στο δρόμο του τους τρεις πρώτους της παγκόσμιας κατάταξης πριν από τα ημιτελικά. Σίγουρα είναι κάτι που θα ήθελε ο Τσιτσιπάς και θα έκανε λίγο πιο εύκολη την πορεία του.

Ανοικτές όλες οι θέσεις της δεκάδας

Πάμε τώρα να δούμε τα δεδομένα και για τις υπόλοιπες θέσεις. Όλες οι θέσεις είναι ανοικτές στην πρώτη δεκάδα, ακόμα και η πρώτη. Ο Ντανίλ Μεντβέντεβ έχει μόλις 370 βαθμούς να υπερασπιστεί, αλλά με δεδομένο ότι το χώμα δεν είναι καλή επιφάνεια για εκείνον τότε ο Τζόκοβιτς μπορεί να μείνει στην κορυφή.

Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να το πράξει εύκολα. Ο Νόλε έχει τους περισσότερους βαθμούς να υπερασπιστεί αφού πέρσι έφτασε μέχρι τον τελικό στη Ρώμη, ενώ κατέκτησε το Roland Garros. Όπως θα δείτε στον πίνακα που ακολουθεί αυτό μεταφράζεται σε 2600.

Ο Ραφαέλ Ναδάλ έχει να υπερασπιστεί 2000, ενώ ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει 1380 και είναι τρίτος στη σχετική λίστα. Μάλιστα, με εξαίρεση τον Ζβέρεφ ο οποίος έχει 900 βαθμούς όλα τα υπόλοιπα μέλη της πρώτης δεκάδας έχουν να υπερασπιστούν ελάχιστους κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν μεγάλο βαθμολογικό όφελος.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί ο Κάρλος Αλκαράθ ο οποίος έχει μόλις 115 βαθμούς να υπερασπιστεί από το περσινό Roland Garros. Αν αγωνιζόταν και στη Ρώμη τότε δεδομένα θα μπορούσε να βρεθεί ακόμα πιο ψηλά κάνοντας δύο μεγάλες πορείες.

Ακριβώς από κάτω θα δείτε στον πίνακα την κατάταξη όπως είναι αυτή τη στιγμή και τους βαθμούς που έχουν να υπερασπιστούν όλοι οι αθλητές της πρώτης δεκάδας.

TAGS ATP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ