ΣΤΙΒΟΣ

Ένας διαφορετικός δρομέας

Ένας διαφορετικός δρομέας
πιστόριους

To SPORT 24 παρουσιάζει το "γρηγορότερο ων χωρίς πόδια" τον Νοτιοαφρικάνο, Όσκαρ Πιστόριους

Το “γρηγορότερο ων χωρίς πόδια” όπως τον αποκαλούν με “λεπίδες” στην θέση των ποδιών, κατέκτησε ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο στους Παρολυμπιακούς της Αθήνας και από τότε άρχισε να σπάει τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο.
Τα πρώτα του χρόνια


Ο Πιστόριους, γεννήθηκε στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής το Νοέμβριο του 1986 με μια ιδιαιτερότητα. Από τα γόνατα και κάτω δεν είχε κόκαλα. Για τον λόγο αυτό στην ηλικία τους ενός έτους του αφαιρέθηκαν τα πόδια.

Παρά το πρόβλημα του, ο Όσκαρ έδειξε από μικρή ηλικία την κλίση του στον αθλητισμό. Το Τένις, η πάλη και το πόλο ήταν μερικά από τα αθλήματα με τα οποία ασχολήθηκε. Το άθλημα όμως που τον κέρδισε ήταν οι αγώνες δρόμου. Οι διακρίσεις του μέχρι σήμερα είναι πάρα πολλές.

Τα δύο μετάλλια που κατέκτησε στους Παρολυμπιακούς της Αθήνας (χάλκινο στα 100 και χρυσό στα 200 μετρά) το 2004, ήταν μόνο η αρχή.

Διακρίσεις


Αυτή την στιγμή ο “Blade Runner” είναι κάτοχος των παγκοσμίων ρεκόρ στα 100 (10.91), 200 (21.58) και 400 (46.34) μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα προηγούμενα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 και τα 400 μέτρα ανήκουν στον Όσκαρ Πιστόριους.

Το 2005 παίρνει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που γίνεται στο Μάντσεστερ και κατακτά το χρυσό τόσο στα 100 μέτρα όσο και στα 200. Ένα χρόνο μετά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Άσεν κάνει το τρία στα τρία παίρνοντας ισάριθμες πρωτιές στα 100,200, και 400 μέτρα.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το 2005 επιχείρησε να τρέξει κόντρα σε αρτιμελείς αθλητές (σε διοργάνωση της Ν. Αφρικής). Η θέση που κατέλαβε σε εκείνο τον αγώνα 100 μέτρων ήταν η έκτη.

Οι λεπίδες

Τα συνθετικά άκρα, ή αλλιώς οι “λεπίδες”, κατασκευάστηκαν στην Ισλανδία από άνθρακα. Για πολλούς τα “cheetahs” δίνουν ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα στον Νοτιοαφρικανό δρομέα, ενώ για άλλους το δυσκολεύουν.

Ο ίδιος είχε δηλώσει για το θέμα: “Αν εκείνοι (IAAF) μπορέσουν να αποδείξουν ότι μου δίνουν πλεονέκτημα θα σταματήσω τους αγώνες γιατί δεν θέλω να αγωνίζομαι σε υψηλό επίπεδο έχοντας ένα άδικο αβαντάζ”

“Προπονούμαι σκληρότερα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους αθλητές. Τρώω καλύτερα. Κοιμάμαι καλύτερα και είμαι πιο επιμελής. Δε νομίζω ότι έχω κάποιο μειονέκτημα, πιστεύω πως εκείνος που θέλει περισσότερο τη νίκη στο τέλος τα καταφέρνει".

To όνειρο που θα μείνει απραγματοποίητο

Το μεγάλο στοίχημα του ήταν η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς και όχι στους Παρολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου. Ένα όνειρο που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καθώς ο κανονισμός της IAAF απαγορεύει σε αθλητές με τεχνητά μέλη να λαμβάνουν μέρος σε Ολυμπιάδες.

Τον Ιανουάριο του 2008 η IAAF του ανάβει κόκκινο φως για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου όμως δεν παύει να ελπίζει. Έκανε προσφυγή στον γνωστό πλέον σε όλους μας….CAS όμως δύσκολα θα αλλάξει κάτι. Προς το παρόν ο εντυπωσιακός Όσκαρ Πιστόριους προετοιμάζεται για τους δεύτερους παρολυμπιακούς της καριέρας του στα 22 του χρόνια.


























ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ