ΣΤΗΛΕΣ

El Loco Bielsa is back!

FILE - In this Monday, June 21, 2010 file photo, former Chile head coach Marcelo Bielsa shouts instructions to his players during the World Cup group H soccer match between Chile and Switzerland at Nelson Mandela Bay Stadium in Port Elizabeth, South Africa. Marcelo Bielsa's is best known as 'El Loco' in Spanish (The Crazy One) and his new team Athletic Bilbao embraced their new coach's nickname to appoint him. Despite his maverick tactics and colorful personality, Bielsa is also rated among the top coaches in the world.(AP Photo/Luca Bruno, File)
FILE - In this Monday, June 21, 2010 file photo, former Chile head coach Marcelo Bielsa shouts instructions to his players during the World Cup group H soccer match between Chile and Switzerland at Nelson Mandela Bay Stadium in Port Elizabeth, South Africa. Marcelo Bielsa's is best known as 'El Loco' in Spanish (The Crazy One) and his new team Athletic Bilbao embraced their new coach's nickname to appoint him. Despite his maverick tactics and colorful personality, Bielsa is also rated among the top coaches in the world.(AP Photo/Luca Bruno, File) ASSOCIATED PRESS

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα επέστρεψε και ο Football Philosopher γράφει για τον παθιασμένο δημιουργό που δε θα σταματήσει ποτέ να εφαρμόζει τις «τρελές» του ιδέες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, πολλά πρόσωπα, πολλές ομάδες για να είναι κάποιος ενθουσιασμένος με τη φετινή ποδοσφαιρική σεζόν πριν αυτή αρχίσει για τα καλά. Πάνω από όλα και όλους όμως βρίσκεται η επάνοδος του «τρελού».

Ο Marcelo Bielsa μετά από ένα χρόνο απουσίας ανέλαβε και πάλι να καθοδηγήσει μια ομάδα (ευρωπαϊκή μάλιστα, τη Marseille) και το ποδόσφαιρο έγινε αυτόματα ακόμα πιο συναρπαστικό.

Ο Bielsa, άσχετα με την άποψη που έχει ο καθένας για αυτόν, είναι σίγουρα ξεχωριστός ως προπονητής και ως προσωπικότητα. One of kind που λένε και οι Άγγλοι (κάποια στιγμή, για πολλούς λόγους, πρέπει να αναλάβει ομάδα της Premier League –πρωτάθλημα που του αρέσει). Ο Αργεντινός είναι από τους δημιουργούς που έχουν πιστούς και φανατικούς οπαδούς, που φυσικά τον ακολουθούν, τον στηρίζουν, τον εκτιμούν και τον θαυμάζουν ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που φανερώνουν οι αριθμοί κάθε φορά.

Τρελός ή επαναστατικός; Ρομαντικός

Όπως συμβαίνει με πολλούς μεγάλους δημιουργούς, παρατηρούνται έντονα αποτυπώματα της φιλοσοφίας του Bielsa στην (αγωνιστική) κοσμοθεωρία πολλών συναδέλφων του και γενικότερα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, αλλά και μια αρκετά δυναμική αντίθετη παράταξη, σε επίπεδο προπονητών αλλά και οπαδών. Η αξία του θα φανερωθεί περισσότερο στο ποδόσφαιρο των επόμενων δεκαετιών. Κάποιοι τον θεωρούν τρελό, κάποιοι πιστεύουν πως οι πρακτικές του είναι ουτοπικές ή αφελείς ή ακραίες. Προσωπικά έχω μια συμπάθεια για τους τρελούς (με ή χωρίς εισαγωγικά). Συνήθως έχουν πράγματα να σου μάθουν. Αφήστε πως όπως έχουμε ξαναπεί, η τρέλα κάνει καλό στο ποδόσφαιρο.

Ο Bielsa είναι παθιασμένος, σε βαθμό υπερβολικό, που αγγίζει την εμμονή. Μελετάει ασταμάτητα. Βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση της τελειότητας. Είναι σοβαρός, αυστηρός, πειθαρχημένος, οργανωτικός όσο δεν πάει, δίνει βάση σε κάθε λεπτομέρεια. Είναι ίσως κολλημένος και ρομαντικός, πιστεύει πως "είναι ένα παιχνίδι. Η μεγάλη ψευδαίσθηση είναι ότι παράγουμε αποτελέσματα με ένα τρόπο που αισθητικά αξίζει τον κόπο. Για μένα δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό. Τίποτα και τα πάντα, σωστά; Τίποτα άλλο υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει λόγος να το ζήσεις με διαφορετικό τρόπο πέρα από το να νιώθεις ικανοποίηση, ευχαρίστηση".

Σίγουρα δεν είναι συνηθισμένος. Επόμενο είναι κάποιοι να τον βλέπουν ως τρελό. Τον ρώτησαν για αυτό οι Γάλλοι και ο ίδιος απάντησε: "Με αποκαλούν τρελό επειδή κάποιες φορές επιλέγω απαντήσεις που δε συνάδουν με τα καθιερωμένα". Υπονοεί πως είναι κάποιου είδους επαναστάτης; "Δεν υπάρχει κάτι στην πορεία μου που να αποδεικνύει πως έχω κάνει κάτι επαναστατικό", λέει ο ίδιος. Προφανώς δεν ανακάλυψε το ποδόσφαιρο. Αν και κάποιες πρακτικές που πλέον συναντάμε συχνά φέρουν τη σφραγίδα του, στην πραγματικότητα αυτά που τον ξεχωρίζουν είναι η απόλυτη πίστη στις ιδέες του, το πώς τις εφαρμόζει, η ένταση της δουλειάς του και ο τρόπος που επικοινωνεί.

El Loco Bielsa is back!

Μιλάει το παιχνίδι

"Έχει την ικανότητα να γίνεται κατανοητός χρησιμοποιώντας το μικρότερο δυνατό αριθμό λέξεων και διαθέτει το χάρισμα να σε ωθεί να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό", έχει πει ο Juan Sebastian Veron. Ο Bielsa, γιος δικηγόρου, ψάχνει πάντα τις κατάλληλες λέξεις για να επικοινωνήσει και διαθέτει πολύ χρόνο μελετώντας προσεκτικά λεξικά συνωνύμων. Δε μιλάει πολύ όμως. "Οι μεγάλοι ηγέτες μιλάνε λίγο και γίνονται κατανοητοί όποτε εκφράζονται. Όπως ο υπεύθυνος του νοσοκομείου παίδων στο Ροσάριο. Εγώ έκανα το πρώτο βήμα: μιλάω λίγο. Θα δούμε αν θα με ακούνε", είπε στους Γάλλους που επέμεναν να ασχολούνται με το γιατί δεν είναι ανοιχτές οι προπονήσεις της Marseille ( "δε σημαίνει πως αν τα ΜΜΕ είναι στις προπονήσεις, θα μειωθούν η αδαείς", "η κουλτούρα της Γαλλίας είναι εντυπωσιακή, αλλά υπάρχει και μια έλλειψη γνώσης") και με το αν τους συμπαθεί ή όχι ο Bielsa ( "δε μιλάω συχνά, αλλά τώρα που είμαι εδώ έχει περάσει σχεδόν μια ώρα και δεν έχουμε πει τίποτα").

Εξάλλου "έχουμε την ευκαιρία να μιλάμε μέσω του παιχνιδιού μας, που είναι ο πιο λογικός και γνήσιος τρόπος για να το κάνουμε". Αν το σκεφτείτε είναι ο προπονητής που το κάνει πιο έντονα από όλους. Αφήστε τα λόγια, αφήστε τα αποτελέσματα. Μόνο το ποδόσφαιρο. Στην περίπτωση του Bielsa μιλάει ξεκάθαρα το παιχνίδι (της εκάστοτε ομάδας του). Ίσως για αυτό δε χρειάζεται να απευθύνεται στους οπαδούς. "Δεν το κάνω συχνά γιατί μπορεί να καταλήξει σε δημαγωγία", λέει.

Τελειομανής

Πάντως στη Marseille έχουν επιστρέψει τα χαμογέλα και η αισιοδοξία, μετά από μια απογοητευτική σεζόν. Προς το παρόν όλοι στηρίζουν την επανάσταση, που σύμφωνα με τον πρόεδρο Vincent Labrune, φέρνει ο Bielsa. "Είναι πολλές οι αλλαγές και υπάρχει πειθαρχία. Φάνηκε στην προετοιμασία. Όλοι είναι χαρούμενοι", δήλωσε ο Valbuena στη συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσε για να αποχαιρετήσει πριν γίνει παίκτης της Dinamo Moscow.

"Πλέον δεν τρέχουμε άσκοπα. Ξέρουμε πότε πρέπει να πιέσουμε, ώστε να μην σπαταλάμε ενέργεια. Είναι μια έξυπνη στρατηγική. Πριν θα πιέζαμε ο ένας μετά τον άλλο τον παίκτη που είχε την μπάλα και ήταν δύσκολο να ανακτήσουμε την κατοχή. Τώρα πιέζουμε αποτελεσματικά, επειδή όλοι το κάνουν μαζί, συγχρονισμένα", λέει ο Mario Lemina. "Όταν επιστρέφω στο σπίτι αισθάνομαι ότι πραγματικά έχω δουλέψει, ότι έμαθα πράγματα που θα με βοηθήσουν στη συνέχεια. Ο Bielsa θέλει να αφήσει το σημάδι του στην ομάδα. Δουλεύουμε πολύ, αλλά αυτό χρειάζεται", προσθέτει ο 20χρονος Γάλλος χαφ που είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει επιλέξει ο Bielsa για να παίζει στην κομβική θέση μπροστά από τους 3της άμυνας.

"Είναι τελειομανής. Έχει τον δικό του ξεχωριστό τρόπο δουλειάς. Όλοι πιστεύουμε στο πλάνο του. Ο τρόπος που δουλεύει είναι καινούριος για εμάς. Συνήθως δε βλέπουμε ανάλογα πράγματα στη Γαλλία. Είναι καλό για τη λίγκα που ανακαλύπτει νέες ιδέες", ήταν μερικά από τα πρώτα λόγια του Florian Thauvin για τον προπονητή του. Ο μεσοεπιθετικός της Marseille μίλησε και για την προσωπικότητα του Bielsa: "Αγαπάει το ποδόσφαιρο, ζει για το ποδόσφαιρο. Αγαπάει τους παίκτες του. Είναι πάντα κοντά τους και τους εκτιμάει πάρα πολύ. Είναι φιλικός, μιλάμε πολύ μαζί του, μας δίνει πολλές συμβουλές. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη νοοτροπία και την επιθυμία όλοι θα είμαστε στο 100%".

Ίσως είναι σκληρός ο Αργεντινός, δεν ξέρω. Όπως όμως αποδεικνύεται στο γήπεδο, όπως δηλώνουν (και) οι παίκτες της Marseille είναι ένας προπονητής, ένας άνθρωπος, που παίρνει το μέγιστο από τους ποδοσφαιριστές του. Πιθανότατα δεν είναι όλοι έτοιμοι, διατεθειμένοι, ικανοί να ακολουθούν κάποιον που έχει υψηλές απαιτήσεις όλη την ώρα, σε κάθε ματς, σε κάθε προπόνηση, σε κάθε άσκηση. Η τελειομανία του Bielsa ίσως κάνει κάποιους να αισθανθούν πως ζητάει περισσότερα από όσα μπορούν να δώσουν.

El Loco Bielsa is back!

Τα δεδομένα

Στη Marseille βρήκε ένα νεανικό ρόστερ (τρίτος μικρότερος μέσος όρος ηλικίας στη Ligue 1), που σημαίνει πως η όρεξη για δουλειά είναι μεγάλη και οι παίκτες δέχονται πιο εύκολα νέες ιδέες. Υπάρχουν ποιοτικοί παίκτες (Batshuayi -ένας ακόμα Βέλγος επιθετικός ικανός για μεγάλη καριέρα- Thauvin, Alessandrini, Payet, Gignac κ.ά.) που πέρυσι απέδωσαν αρκετά κάτω από τις δυνατότητές τους. Στα μετόπιεσθεν χρειάζεται ενίσχυση, ενώ εμφανίζονται ερωτηματικά για τον χαφ μπροστά από την άμυνα, καθώς δεν υπάρχει ο παίκτης που γνώριζε τον ρόλο από πριν. Στα θετικά ότι η ομάδα δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, που σημαίνει πως θα έχει την ευκαιρία να κάνει περισσότερες καλές προπονήσεις.

Η βασική λογική του Bielsa είναι γνωστή: 3-3-1-3/3-1-3-3 (σε μια περίοδο που φαίνεται να επιστρέφουν στο προσκήνιο συστήματα με 3 αμυντικούς, δε γινόταν να λείπει ο Bielsa), ψηλά οι γραμμές, αρκετά ρίσκα, διάθεση να δημιουργήσει, επιθέσεις με 6 παίκτες ή παραπάνω, τις περισσότερες φορές ένας playmaker πίσω από τον επιθετικό, 2 παίκτες σε κάθε πλευρά και φόρτωμα των άκρων, 3άδα στην άμυνα, man to man, επιθετικότητα, πίεση, ένταση, κίνηση, ταχύτητα, συντονισμένες και ακριβείς κινήσεις.

Σε αλλάζει

Και πίστη πως αυτό το ποδόσφαιρο στο οποίο πιστεύει, μπορούν να το παίξουν άνθρωποι και όχι μόνο ρομπότ. Πίστη ότι μπορεί να το εφαρμόσει καλά σε όποια ομάδα αναλαμβάνει. Μεταξύ άλλων στην πρώτη του συνέντευξη ως προπονητής της Marseille δήλωσε πως "δουλεύω πάνω στα κομμάτια που μου ζητάνε και δεν αποφασίζω για τις μεταγραφές» –δε χρειάζεται τα κατάλληλα «εργαλεία", τα φτιάχνει μόνος του. Αυτό σε συνδυασμό με τη δήλωση πως "δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην ελπίζεις πως μπορείς να νικήσεις σε κάθε ματς", σημαίνει ότι προβλέπει μεγάλα πράγματα για τη Marseille φέτος; "Καμία πρόβλεψη. Στο ποδόσφαιρο μπορεί να συμβεί το αδύνατο".

FILE - In this Monday, June 21, 2010 file photo, former Chile head coach Marcelo Bielsa shouts instructions to his players during the World Cup group H soccer match between Chile and Switzerland at Nelson Mandela Bay Stadium in Port Elizabeth, South Africa. Marcelo Bielsa's is best known as 'El Loco' in Spanish (The Crazy One) and his new team Athletic Bilbao embraced their new coach's nickname to appoint him. Despite his maverick tactics and colorful personality, Bielsa is also rated among the top coaches in the world.(AP Photo/Luca Bruno, File)
FILE - In this Monday, June 21, 2010 file photo, former Chile head coach Marcelo Bielsa shouts instructions to his players during the World Cup group H soccer match between Chile and Switzerland at Nelson Mandela Bay Stadium in Port Elizabeth, South Africa. Marcelo Bielsa's is best known as 'El Loco' in Spanish (The Crazy One) and his new team Athletic Bilbao embraced their new coach's nickname to appoint him. Despite his maverick tactics and colorful personality, Bielsa is also rated among the top coaches in the world.(AP Photo/Luca Bruno, File) ASSOCIATED PRESS

Το σίγουρο είναι πως κάθε φορά αυτό που δημιουργεί ξεχωρίζει. Και συνήθως οι ομάδες του είναι ικανές να ταλαιπωρήσουν και να κοντράρουν τους πάντες στα ίσια. Το σίγουρο είναι πως δε θα πάψει να δουλεύει και να πιστεύει. Σύμφωνα με τον Roberto Bonano ο Marcelo Bielsa είναι ένας τύπος με "ισχυρές ανθρώπινες αξίες". Είναι ένας παθιασμένος ποδοσφαιρόφιλος, ένας δουλευταράς ιδεαλιστής, ένας ονειροπόλος δημιουργός, που όπως έχει πει ο Fernando Llorente "μπορεί να φαίνεται σκληρός, μπορεί να γίνει ενοχλητικός, αλλά θα αλλάξει ριζικά ό,τι σκέφτεσαι για το ποδόσφαιρο". Κυρίες και κύριοι, ο Loco επέστρεψε, δέστε τις ζώνες σας!

Υ.Γ. Ξέρετε ποιο είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο; Bielsa, Ελλάδα. Ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει πραγματικότητα, θα κάνει τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα.

Για σχόλια και παρατηρήσεις μπορείτε να με βρείτε και στο twitter ως @sokinside

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ