ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Πόση Ισπανία αντέχουμε;

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς με την φανέλα του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ
Ο Νεμάνια Νέντοβιτς με την φανέλα του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται απόψε στη Βιτόρια (21:30, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24) και ο Βασίλης Σκουντής ασχολείται με το σχεδόν καθημερινό αλισβερίσι μας με τους Ισπανούς και τον κακό δαίμονα των Πρασίνων...

Τα έφεραν τοιουτοτρόπως οι συγκυρίες ώστε θαρρώ πως αυτό το πρώτο εικοσαήμερο του Οκτωβρίου η επίσημη γλώσσα του έθνους μας δεν είναι τα ελληνικά, αλλά τα σπανιόλικα!

Θα εντρυφήσουμε ασφαλώς στη γλώσσα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, καθώς το καλαντάρι στα Κύπελλα Ευρώπης είναι γεμάτο από αναμετρήσεις των πρεσβευτών μας απέναντι στους λεγάμενους και το ερώτημα που τίθεται είναι απλό, στοιχειώδες και αυτονόητο;

Πόση Ισπανία μπορούμε να αντέξουμε;

Το γαρ πολύ της Ισπανίας!

O Kαισάριος Δαπόντες είχε πει πως το «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» και αναρωτιέμαι τι μπορεί να γεννά το πολύ της...Ισπανίας!

Προς το παρόν πάντως προηγούμαστε με 2-0 και επιφυλασσόμεθα δια τα περαιτέρω...

Στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός στραγγάλισε την Μπασκόνια με 75-50, στη δεύτερη αγωνιστική έριξε στο κανναβάτσο τη Ρεάλ Μαδρίτης με 74-68, ενώ η συνέχεια σε αυτή την υπερβολική ισπανική δόση θα δοθεί απόψε (12/10) και την Παρασκευή με άλλες τρεις αναμετρήσεις.

Σήμερα παίρνει τη σκυτάλη ο Παναθηναϊκός που δοκιμάζεται στη Βιτόρια (21:30, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24), αύριο (13/10) ξαναπιάνει δουλειά ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη απέναντι στην Μπαρτσελόνα (22:00, Novasports 4 και LIVE από το SPORT24), ενώ την Παρασκευή (15/10) ολοκληρώνονται προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας αυτά τα... σούρτα φέρτα με τον αγώνα ανάμεσα στη Ρεάλ και στους Πράσινους (22:00, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24).

Έπονται Προμηθέας και Λαύριο

Αλλά, διάβολε, δεν θα καθαρίσουμε εύκολα με δαύτους, διότι την επόμενη εβδομάδα θα βαρέσουν αλλού τα τέλια: την Τρίτη (19/10) με τον αγώνα της πρεμιέρας του Eurocup ανάμεσα στη Βαλένθια και στον Προμηθέα και την Τετάρτη (20/10) στη Μάλαγα όπου στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Basketball Champions League η Ουνικάχα θα υποδεχθεί το Λαύριο!

Εδώ μάλιστα υπάρχει και μια δεύτερη και μάλιστα τριπλή διάσταση σε αυτό το ελληνοϊσπανικό νταλαβέρι: στον πάγκο των Πατρινών βρίσκεται ο Ισπανός Λουίς Κασιμίρο ο οποίος έχει διατελέσει προπονητής της Βαλένθια (2000-2002) και σε εκείνον των Ανδαλουσιανών ο δικός μας Φώτης Κατσικάρης.

Παρεμπιπτόντως, ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ, του Αρη και της Εθνικής εγκαινίασε τη μακρά θητεία του στην Ισπανία, κοουτσάροντας τη Βαλένθια (2006-08)...

Ο Κολόμ και ο Σεγούρα

Η ΑΕΚ δεν αντιμετωπίζει ισπανική ομάδα αλλά έχει στις τάξεις της τον Kουίνο Κολόμ, ενώ ο ΠΑΟΚ που επίσης δεν θα βρει απέναντι του ομάδα από τη χώρα των πρωταθλητών κόσμου του 2006 και του 2019 διαθέτει Έλληνα παίκτη με θητεία στη Βαλένθια (Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς).

Σε ό,τι αφορά τους τρεις πρεσβευτές του ελληνικού μπάσκετ στο FIBA Europe Cup (Περιστέρι, Ιωνικός, Ηρακλής) δεν έχουν αλισβερίσια με ισπανικές ομάδες, αλλά οι Νικαιώτες που επιστρέφουν απόψε στο διεθνές μπάσκετ μετά από 37 χρόνια καθοδηγούνται από Ισπανό προπονητή: τον Κούρο Σεγούρα, ο οποίος μεταξύ άλλων υπήρξε assistant coach στην Ουνικάχα Μάλαγα (2012-13) και στην Μπασκόνια (2017-18).

Τάξτε μου τώρα...

Ποιος ήταν το αφεντικό του Σεγούρα εκείνη τη σεζόν στη Μάλαγα;

Ο Κασιμίρο!

Ουφ, μπλέξαμε για τα καλά τα μπούτια μας σε αυτή την υπόθεση, χώρια που φοβάμαι πώς μπορεί να μου έχει διαφύγει κιόλας κάποιος ή κάτι...

Πάμ’ παρακάτω, λοιπόν...

Η γκιλοτίνα των προπονητών

Παρακάτω είναι η Μπασκόνια που για πολλούς και διαφόρους λόγους τη λες και κακό δαίμονα του Παναθηναϊκού, ωστόσο ο Δημήτρης Πρίφτης δεν πρέπει να ανησυχεί...

Ο,τι και να συμβεί, δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του!!!

Δεν αστειεύομαι, διότι η θεωρούμενη (και όχι αδίκως) ως η καλύτερη ομάδα η οποία δεν αξιώθηκε ποτέ να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, σε πείσμα των πέντε συμμετοχών της σε Final Four έχει στείλει στο ταμείο ανεργίας δυο προπονητές του Παναθηναϊκού που αποχώρησαν μετά από ήττες στο ΟΑΚΑ: τον Αργύρη Πεδουλάκη στις 7 Μαρτίου του 2014 (61-68) και τον Σάσα Τζόρτζεβιτς στις 19 Απριλίου του 2016 (75-84), τους οποίους την επόμενη ημέρα αντικατέστησαν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και ο Aργύρης Πεδουλάκης, αντιστοίχως!

H (όπως και να ονομάζεται) ομάδα της Βιτόρια που έχει στον πάγκο της τον... καραφλοχαιτά πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού (σεζόν 2014-15) Ντούσκο Ιβάνοβιτς στοιχειώνει πολλώ λογιώ τους εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης.

Βεβαίως υπήρξε η καλή νεράιδα τους στον ημιτελικό του Final Four του 2007 στο ΟΑΚΑ (σκορ 67-53), αλλά στον αντίποδα τους εξοστράκισε δυο φορές από αυτή τη στράτα: το 2006 δια χειρός του Τούρκου Σερκάν Ερντογάν στο εφεξής καλούμενο «Οakazo» και το 2016, με το sweep στο οποίο μάλιστα έβαλαν το χέρι τους δυο παίκτες που μετά από τρεις μήνες μετακόμισαν πακέτο για μια σεζόν στους «πράσινους»: ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Μάικ Τζέιμς.

Το μαγαρισμένο τριπλό αντίο

Υπάρχει και άλλη μια δυσάρεστη πτυχή σε αυτό το αλισβερίσι, καθόσον η Μπασκόνια μαγάρισε το αντίο και τα όνειρα τριών παικτών του Παναθηναϊκού...

Ο αποκλεισμός του 2006 σηματοδότησε το τέλος της πράσινης καριέρας του Γιάκα Λάκοβιτς και της πρώτης θητείας του Βασίλη Σπανούλη, ενώ το sweep του 2016 προκάλεσε βουβό πόνο, διότι υπήρξε το ευρωπαϊκό κύκνειο άσμα του Δημήτρη Διαμαντίδη!

Τη σεζόν 2020-21 οι (τρόπος του λέγειν) Βάσκοι έριξαν στον Παναθηναϊκό συνολική διαφορά 36 πόντων, επικρατώντας στη Βιτόρια με 93-72 και στο ΟΑΚΑ με 97-82, ενώ σε σύνολο 30 αγώνων από τη σεζόν 1998-99 και εντεύθεν, οι Πράσινοι πλειοδοτούν στις νίκες με 16-14, με επί μέρους σκορ 10-4 υπέρ της Μπασκόνια στην έδρα της.

Το δράμα του Καλαϊτζή

Στο πρώτο ραντεβού τους στις 21 Ιανουαρίου του 1999 οι Πράσινοι, χωρίς τον τραυματία Ντίνο Ράτζα, αλλά με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα να οργιάζει (31 πόντοι, 9/15 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 10/12 βολές, 4 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 2 κλεψίματα) γύρισαν από το -15 και άλωσαν τη «Fernando Buesa Arena» με 77-74.

Η δεύτερη πράξη παίχθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 2002 και υπήρξε δραματική, τόσο στην εξέλιξη της, όσο και για τη γενναιότητα που επέδειξε ο Γιώργος Καλαϊτζής, ο οποίος το ίδιο πρωί ενημερώθηκε ότι έφυγε από τη ζωή η μητέρα του Βάσω.

Παρ’ όλα αυτά σκούπισε τα δάκρυα από τα μάτια του, και συμπάσχοντας από μακριά με τον πατέρα του, Θέμη και την αδελφή του, Δέσποινα, είπε στον Ομπράντοβιτς να τον υπολογίζει κανονικά για το βραδινό ματς στο οποίο μάλιστα διέπρεψε, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη νίκη του Παναθηναϊκού με 76-75, με υστερόγραφο τις 2/2 βολές του Αριελ Μακ Ντόναλντ.

Με τον Γιάκα Λάκοβιτς να κάθεται στον πάγκο και να μην αγωνίζεται ούτε δευτερόλεπτο λόγω τραυματισμού ο νυν μάνατζερ των Πρασίνων έπαιξε 18 λεπτά με απολογισμό 8 πόντους (2/3δ., 1/2τρ., 1/2β.) τρία ριμπάουντ, δυο ασίστ και δυο κλεψίματα και κράτησε τα μπόσικα μαζί με τον Αριελ Μακ Ντόναλντ (15π.) και τον Ντάριλ Μίντλετον (15π.), ενώ στη λήξη του αγώνα μέσα στις αγκαλιές των συμπαικτών του σήκωσε το δακρυσμένο βλέμμα του προς τον ουρανό...

Τα επόμενα χρόνια τέτοιες μέρες έφεραν πάλι δάκρυα στην οικογένεια: όχι θλίψης και πένθους, αλλά χαράς διότι στις 7 Νοεμβρίου έχουν γεννηθεί η δεύτερη κόρη του Γιώργου, η Ιόλη και ο γιος της Δέσποινας, ο Έκτορας.

Κανένας Ισπανός βρεεεεε!

Απόψε ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει μια ομάδα η οποία πέρυσι πέτυχε ένα μάλλον μοναδικό στα χρονικά, πρωτοφανές, ανεπανάληπτο και ακατάρριπτο εις τους αιώνας των αιώνων ρεκόρ...

Τη σεζόν 2020-21 η Μπασκόνια δεν είχε γηγενή παίκτη ούτε για δείγμα, ούτε για τα προσχήματα, ούτε καν για ξεκάρφωμα...

Εξέλιπον ολωσδιόλου οι καψεροί!

Εφέτος κοσμεί το ρόστερ της ο Αλεξ Μπαρέρα που έχει πατήσει το παρκέ μόλις για 48 δευτερόλεπτα στον προχθεσινό (10/10) αγώνα της Liga Endesa με την Ομπραδόιρο...

Έχει γεννηθεί κιόλας την Πρωταπριλιά του 1992, σαν ψέμα φαίνεται!

Όχι τίποτε άλλο, θα τρίζουν τα κόκκαλα των φανατικών υποστηρικτών της (ποδοσφαιρικής) Αθλέτικ Μπιλμπάο, που δεν βάζει στο ρόστερ της παίκτη, εάν δεν είναι όχι μόνο Ισπανός, αλλά και Βάσκος!

Πλάκα πλάκα και με την υπερβολή προς την οποία ρέπω, τολμώ να γράψω ότι σε λίγο πιο πολλοί θα είναι οι Έλληνες που έχουν παίξει σε αυτή την ομάδα (Χρήστος Κουντουράκης, Χρήστος Χαρίσης, Γιάννης Μπουρούσης) παρά οι Ισπανοί!

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ