ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Το τελευταίο βράδυ του Σάσα Τζόρτζεβιτς

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς στο τελευταίο παιχνίδι του ως προπονητής του Παναθηναϊκού
Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς στο τελευταίο παιχνίδι του ως προπονητής του Παναθηναϊκού INTIME

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς θα κοουτσάρει ξανά στο ΟΑΚΑ (21:00, Novasports Prime και LIVE SPORT24). Ως προπονητής της Φενέρμπαχτσε βέβαια και όχι του Παναθηναϊκού. Πέρασαν 5,5 χρόνια από τη βραδιά της απόλυσής του.

Η ώρα είναι περασμένη, η μέρα (από Τρίτη σε Τετάρτη) έχει αλλάξει ήδη. Άδειο από νωρίς το ΟΑΚΑ. Μετρημένοι δημοσιογράφοι έχουν απομείνει στο χώρο συγγραφής και αποστολής των κειμένων τους σε ιστοσελίδες και εφημερίδες. Στον χώρο έξω από τ' αποδυτήρια ένα παρκαρισμένο τζιπ καρτερεί τον -άγνωστο- ιδιοκτήτη του.

Μια σκυμμένη φιγούρα αναδύεται από τα έγκατα του γηπέδου. Ίσα-ίσα που διακρίνεται από ύψος λιγότερο των 10 μέτρων. Σκουρόχρωμο κοστούμι, λυμένη γραβάτα, βήμα βιαστικό. Ανοίγει την πόρτα του οδηγού, επιβιβάζεται, βάζει μπρος και αποχωρεί. Σχεδόν αθόρυβα. Ίσως ο κινητήρας να μην άναψε ποτέ, ίσως το αυτοκίνητο να κύλησε με νεκρά, με τον κλειδοκράτορα να γλιστρά σαν σκιά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

Η ανεπανόρθωτη ήττα στο ΟΑΚΑ

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς έχει ενημερωθεί απ' ώρα για την απόλυσή του από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Κλειδωμένος στο γραφείο του, δεν σκοπεύει να μιλήσει σε κανέναν. Ζει στο χάος (του), που προκάλεσε και αφήνει πίσω. Η πληροφορία της διακοπής της συνεργασίας με τον Σέρβο κόουτς έχει διανεμηθεί νωρίτερα από το γραφείο Τύπου του "τριφυλλιού".

Έχει προηγηθεί ο εντός έδρας αποκλεισμός από την Μπασκόνια στο τρίτο παιχνίδι της σειράς για την πρόκριση στο Final Four του Βερολίνου. Το 75-84, με 44 πόντους από Ντάριους Άνταμς - Μάικ Τζέιμς και τα συνολικά 11/29 τρίποντα των φιλοξενούμενων, έχει δώσει τη χαριστική βολή στο ήδη ταλαιπωρημένο σώμα των "πράσινων".

Ναι μεν το 2-0 της Βιτόρια είχε μειώσει τις πιθανότητες πρόκρισης, αλλά με το τρίτο ματς να διεξάγεται στο ΟΑΚΑ η ελληνική ομάδα ήλπιζε στην ανατροπή του σκηνικού και τη διεξαγωγή ενός πέμπτου αγώνα στη "Φερνάντο Μπουέσα Αρένα". Όνειρο απριλιάτικης νυκτός αποδείχθηκε, μιας και η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς είχε σταθερά τον έλεγχο, με διψήφιες διαφορές από το πρώτο μισό, και παρά την προσπάθεια του Παναθηναϊκού να "κλέψει" το μομέντουμ (59-58, δια χειρός Διαμαντίδη), κράτησε τα ηνία μέχρι τέλους φτάνοντας στο οδυνηρό, για την ελληνική ομάδα, και εν μέσω αποδοκιμασιών,3-0.

Ο Τζόρτζεβιτς θα δήλωνε ενώπιων των ρεπόρτερ ότι "ήταν μια σκληρή ήττα για εμάς" και "κάτι επώδυνο για μένα". Κατανοούσε πως το τέλος του πλησίαζε, υποστηρίζοντας ότι οι παίκτες -και όχι ο ίδιος- "πρέπει να βρουν το σθένος και τη θέληση να παλέψουν στα πλέι οφ της ελληνικής λίγκας".

Η παραδοσιακά λιτή ανακοίνωση της ΚΑΕ, που μοιράστηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, θα έριχνε τους τίτλους τέλους σε μια συνεργασία που κράτησε λιγότερους από δέκα μήνες. Όχι απότομα, όχι απρόσμενα, όχι αδικαιολόγητα.

Μια νίκη τον έφερε ως την άνοιξη

Ο Σέρβος προπονητής είχε επιλεγεί το καλοκαίρι του 2015 χάρη στη δουλειά που κυρίως είχε επιδείξει στην εθνική της πατρίδας του (αργυρό στο Παγκόσμιο του 2014, 4η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2015), γιατί ως τότε είχε εργαστεί μόνο σε Μιλάνο-Τρεβίζο. Στην Ελλάδα είχε έρθει τον Σεπτέμβριο για να "τρέξει" το νέο... βαλκανικό πρότζεκτ. Η προσπάθειά του να κερδίσει το κοινό από την πρώτη ημέρα αποτυπώθηκε στο "σήμερα κατάλαβα τι σημαίνει Παναθηναϊκός" αμέσως μετά το τέλος του φιλικού ματς με την Παρτίζαν.

Αρχικά έπεισε, παρόλα αυτά τίποτα δεν κύλησε παραμυθένια κι ας είχε συνοδευτεί η επίσημη πρεμιέρα του με νίκη επί του Ολυμπιακού στο Κύπελλο! Με τρεις ήττες στα πρώτα τέσσερα ματς της Euroleague, άλλες τρεις στην έναρξη του Top16 και την απώλεια της πρωτιάς στο ελληνικό πρωτάθλημα, με ήττα 80-66 στο ΣΕΦ, ο "Σάλε" υπέφερε και η θέση του έγινε μεμιάς επισφαλής.

Αντί αλλαγής προπονητή, προτιμήθηκε αρχικά ο εμπλουτισμός του ρόστερ με φουλ αμερικανικό στοιχείο (Γουίλιαμς, Χάντερ, Χέινς). Για να 'χει αποτέλεσμα αυτό το ξαφνικό πείραμα μεσούσης τη σεζόν, θα έπρεπε ο ίδιος να νιώσει την ανάγκη να το αγκαλιάσει και να το εφαρμόσει. Δεν συνέβη και το αποτέλεσμα αποτυπώθηκε στο παρκέ. Ανεξαρτήτως του αν κατακτήθηκε τον Μάρτιο το κύπελλο απέναντι στον Φάρο.

Χάνοντας ο Παναθηναϊκός το αβαντάζ έδρας πριν από πλέι οφ (τρίτος στον όμιλο), ο Τζόρτζεβιτς κλήθηκε να υπερβάλει προπονητικά και να γυρίσει το χαρτί στην παρτίδα με τον Περάσοβιτς. Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε στο δεύτερο ματς της σειράς, καθώς το -4 (82-78) διαμορφώθηκε στην παράταση και πήγε στράφι το μεγάλο ματς του Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο Τζόρτζεβιτς θα έψαχνε άλλοθι στη διαιτησία, δίχως να μπορέσει να δικαιολογήσει τη στάση του αυτή με την τακτική προσέγγισή του στην τρίτη αναμέτρηση, επιτρέποντας στο δίδυμο της Μπασκόνια να οργιάσει.

Η απόλυση τού κοινοποιήθηκε 4 ημέρες αργότερα, πολύ πριν οι δυο πλευρές ρυθμίσουν δικαστικά τις εκκρεμότητες που προέκυψαν από την πρόωρη λύση της συνεργασίας τους. Το τζιπ ήταν παρκαρισμένο έξω από τ' αποδυτήρια και περίμενε να παραλάβει τη σκυμμένη φιγούρα με το σκουρόχρωμο κοστούμι. Το βράδυ της Πέμπτης (21:00, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24) επιστρέφει.

Τα εσώψυχά του ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τα βγάζει σπάνια. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και ο Βασίλης Σκουντής σε μια απολαυστική συνέντευξη, παρουσιάζει τον άρχοντα των δακτυλιδιών όπως δεν τον έχετε ξαναδεί. Θα τον ακούσετε να μιλάει για τον Παναθηναϊκό, τον Διαμαντίδη, τον Αλβέρτη, τον Σπανούλη, τον Ιβκοβιτς. Και για πολλούς ακόμα. Η κατάθεση ψυχής του Ζοτς μπροστά στην κάμερα του SPORT24 και στον Βασίλη Σκουντή.

Οι ενότητες της συνέντευξης Ομπράντοβιτς:

00:00-05:48: Εισαγωγή
05:49-06:55: "Μοναδικοί ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος"
06:55-08:33: "Αν δεν αντιδράς θα είσαι μέτριος και δεν μ' αρέσει αυτό"
08:34-14:43: "Η σχέση μου με τον Ίβκοβιτς"
14:44-17:04: "Γιατί ανέλαβα την Παρτιζάν; Θέλω άλλο κίνητρο στην ζωή μου"
17:05-19:35: "Το τραγούδι που θα αφιέρωνα στον Ντούντα"
19:36-22:53: "Δεν είμαι ξεχωριστός, είμαι ένας κανονικός άνθρωπος"
22:54-23:40: "Ο Σλούκας κατάλαβε ότι τον εμπιστεύομαι"
23:41-25:28: "Πίσω στον Παναθηναϊκό; Ποτέ μην λες ποτέ"
25:29-26:39: "Θα συνεχίσω να προπονώ για όσο καιρό έχω πάθος και κίνητρο"
26:39-29:48: "Έχω ακόμα πολλά πράγματα να αποδείξω"
29:49-32:57: "Ο Σπανούλης ξέρει γιατί χάλασε η σχέση μας, αλλά είναι υπόδειγμα"

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΕΥΡΩΠΗ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ