BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός - Αρμάνι: Ο Λι των 34 πόντων, το αφανές +36.7 του Πονίτκα και ο αποδοτικός Παπαγιάννης

Ο Ματέους Πονίτκα στον αγώνα με την Αρμάνι Μιλάνο
Ο Ματέους Πονίτκα στον αγώνα με την Αρμάνι Μιλάνο ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Με τη βοήθεια του Instat Scout προσεγγίζουμε τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Αρμάνι πίσω από τη παχιά σκιά του ασταμάτητου Ντουέιν Μπέικον.

Το παιχνίδι της Πέμπτης με την Αρμάνι Μιλάνο στο ΟΑΚΑ άφησε πίσω του ορισμένα χειροπιαστά δεδομένα:

  1. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε τέταρτη σερί νίκη και ανεβαίνοντας στο 6-6 άρχισε να φλερτάρει πλέον με την πρώτη οκτάδα της κατάταξης.
  2. Ο Ντουέιν Μπέικον ανήκει στην ελίτ των παικτών της EuroLeague και -ανεξαρτήτως νοοτροπίας- είναι αυτός που πρώτα βελτίωσε την ψυχολογία και τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της χρονιάς τη μοίρα του Τριφυλλιού.
  3. Οι Πράσινοι έφτασαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα διότι στο δεύτερο ημίχρονο βελτίωσαν την ανταπόκρισή τους στο αμυντικό ριμπάουντ και ταυτόχρονα είχαν 80% στις βολές.
  4. Είχαν και την εύνοια της τύχης, όταν ο Λουαού-Καμπαρό έχασε αυτό που είχε χάσει και ο Ζαϊτέ της Βίρτους Μπολόνια πριν από 20 ημέρες.

Κι αν από τη μία ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκε survivor σε μια μάχη που για μεγάλο χρονικό διάστημα έμοιαζε χαμένη ενώ από την άλλη ο Μπέικον φόρεσε την μπέρτα του Μπάτμαν, ο Ντέγιαν Ράντονιτς έχει έξτρα λόγους να χαμογελά πλατιά για όσα συνέβησαν στο παρκέ.

Σίγουρα οι συνολικά δέκα ασίστ σ' ένα παιχνίδι 45 λεπτών είναι πολύ λίγες. Εξισορροπήθηκαν τουλάχιστον από τα μόλις έντεκα λάθη στα οποία υπέπεσαν οι παίκτες του. Επίσης το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός βασίστηκε τόσο πολύ στην ατομική ποιότητα του υλικού του -και όχι σε μια ομαδική προσπάθεια- αφήνει ερωτηματικά για τα βράδια που τίποτα δεν θα 'ναι το ίδιο.

Πίσω ωστόσο από το μεγάλο αυτό αποτέλεσμα, απέναντι σε μια αντίπαλο που χτίστηκε να πρωταγωνιστήσει και υποφέρει, κρύβονται δύο βασικοί άξονες λειτουργίας που δημιούργησαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ανατροπής και μαζί επέτρεψαν στον Μπέικον του 34.5% στο Usage (κλίμακα που μετρά το ποσοστό των επιθέσεων που ορίζονται από έναν παίκτη) να φτάσει σ' ένα εξωπραγματικό 64% αποτελεσματικότητας από καταστάσεις απομόνωσης, εκθέτοντας καθέναν εξ όσων επιχείρησαν να τον σταματήσουν.

Ο καλύτερος Λι της χρονιάς

Καταλαβαίνει κανείς πως η μια παράμετρος αφορά τον Πάρις Λι, ο οποίος αναγκάστηκε να επωμιστεί ένα μεγαλύτερο βάρος απ' αυτό που του αναλογεί όσο μοιράζεται χρόνο και ευθύνες με τον Νέιτ Γουόλτερς. Η απουσία του ξανθομάλλη Αμερικανού ήταν εμφανής όσο οι Πράσινοι αδυνατούσαν να βρουν αποστάσεις και συνεργασίες, με συνέπεια η επίθεση ν' αγκομαχά.

Ο συμπατριώτης του εμφανίστηκε με φρέσκο mindset στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού, καταφέρνοντας να στηρίξει απόλυτα τη συνολική προσπάθεια που έγινε για την επιστροφή από τις διψήφιες διαφορές των Ιταλών.

Σαφέστατα οι 22 πόντοι από 3/7 δίποντα, 2/7 τρίποντα και 10/11 βολές ήταν τρομερά ωφέλιμοι στην εξέλιξη του αγώνα. Το σημαντικότερο ήταν όμως πως ο βραχύσωμος Αμερικανός, με 26.6% στο Usage, ήταν υπεύθυνος για τους συνολικά 34 πόντους του Παναθηναϊκού!

Ο Λι μοίρασε 5 ασίστ κι απ' αυτές το Τριφύλλι απέκτησε κέρδος 12 πόντων, με αποτέλεσμα στο άθροισμα να ξεπερνά οποιονδήποτε άλλον παίκτη του Ράντονιτς (33 ο Μπέικον), αλλά και του αγώνα.

Ποτέ του ως σήμερα είχε εμφανίσει τέτοια ατομική επίδοση ο 27χρονος άσος, με τους 24 πόντους απέναντι σε Μπασκόνια και Βίρτους Μπολόνια να αποτελούν το ταβάνι του. Ούτως ή άλλοι οι πόντοι από δικές του ασίστ κυμαίνονταν κάτω από τους 7 ανά παιχνίδι στην EuroLeague, όχι μια ιδανική επίδοση για πόιντ γκαρντ.

Πλέον ο Λι βρίσκεται στους 7.3 πόντους, με τις τάσεις να 'ναι ανοδικές.

Πολύτιμος ο Πονίτκα σε άμυνα κι επίθεση

Ο δεύτερος περισσότερο αφανής πρωταγωνιστής της πράσινης επικράτησης ήταν ο Ματέους Πονίτκα. Ο Πολωνός δείχνει πως βολεύεται από τη συνέπαρξη με τον Μπέικον, διότι κάνει πολύ καλά αυτά που γνωρίζει και αποφεύγει τις υπερβολές στις οποίες εξαναγκαζόταν στο πρώτο δίμηνο της σεζόν επειδή επιθετικά ο Παναθηναϊκός ήταν εγκλωβισμένος αναζητώντας ήρωες.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως παρόντος του Πονίτκα η ελληνική ομάδα εμφάνισε το καλύτερο net rating (διαφορά πόντων με αναγωγή σε 100 κατοχές) στον αγώνα, κερδίζοντας την Αρμάνι με διαφορά 36.7 πόντων (119-82.3).

Ομολογουμένως βοήθησε το γεγονός πως αγωνίστηκε περισσότερα από 30 λεπτά και ήταν παρών στο μεγαλύτερο κομμάτι της παράτασης. Το ίδιο όμως συνέβη με τον Γουίλιαμς, τον Λι ή τον Μπέικον που κινήθηκαν κάτω από το +25. Σε καμία περίπτωση κακό, αλλά αρκετά μακριά από την επίδοση του Πονίτκα.

Η αποτελεσματικότητα του Παπαγιάννη

Ο μόνος που κινήθηκε πάνω από το +30 ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης (+31.5, 109.4-78 σε 100 κατοχές). Ακριβώς εδώ αξίζει ειδικής μνείας ο Μεγαρίτης σέντερ, καθώς ήταν ο πιο "οικονομικός" παίκτης του Παναθηναϊκού, παρά το χαμηλότερο Usage (7.1%) που εμφάνισε σε αυτό το παιχνίδι.

Φαινομενικά οι επτά προσωπικοί πόντοι είναι λίγοι. Ήταν ωστόσο ο παίκτης που σκόραρε με 1.75π ανά κατοχή που ανέλαβε να τελειώσει, έχοντας μείνει στο παρκέ σχεδόν 28 λεπτά, όταν ο δεύτερος Μπέικον είχε 1.19π και ο Λι 1.06π, αλλά κι αυτός που με τα καλά σκριν βοήθησε να επιτευχθούν άλλοι 5 πόντοι του Τριφυλλιού.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ