ΠΟΛΟ

Γράφει ιστορία ο Πανιώνιος

Γράφει ιστορία ο Πανιώνιος
Μάζης

Την Τετάρτη (20:00) στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος υποδέχεται τη Ζέγκεντ στον πρώτο τελικό του LEN Trophy

Οι "κυανέρυθροι" πρέπει να πάρουν τη νίκη και παράλληλα να εξασφαλίσουν μία διαφορά ικανή να τους δώσει την πρόκριση στη ρεβάνς της Ουγγαρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου.
Το θετικό για την ομάδα του Κώστα Λούδη είναι ότι το κολυμβητήριο όχι μόνο θα είναι κατάμεστο αλλά έχουν προστεθεί και επιπλέον εξέδρες ώστε να χωρέσουν οι 2.000 θεατές που θα στηρίξουν τον Πανιώνιο στην προσπάθειά τους να κατακτήσει τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του συλλόγου.

Η πορεία προς τον τελικό
Αφού αποκλείστηκε στο ξεκίνημα της περιόδου από τη φάση των ομίλων της Ευρωλίγκας (τρίτος στον Γ' όμιλο πίσω από Μαρσέιγ και Μπρέσα), ο Πανιώνιος συνέχισε με μεγάλη επιτυχία στο LEN Trophy.

Στον Β' προκριματικό γύρο της δεύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όπου κατετάγη πρώτος στον όμιλο που φιλοξένησε, με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Στη φάση των "16" δεν είχε πρόβλημα να αποκλείσει την Σαντ Αντρέου από την Ισπανία με δύο νίκες (11-5 εντός και 10-8 εκτός).

Στον προημιτελικό απέκλεισε την Ποσίλιπο από την οποία ηττήθηκε στη Νάπολι με 10-9 αλλά επικράτησε στη Νέα Σμύρνη στην παράταση με 10-8 έχοντας ως ήρωα τον Κώστα Κοκκινάκη που σημείωσε 6 γκολ. Στον ημιτελικό αντίπαλος ήταν η Μπαρτσελόνα και η νίκη με 11-8 στη Νέα Σμύρνη άνοιξε το δρόμο προς την πρόκριση στον τελικό που "σφραγίστηκε" με τη... γλυκιά ήττα 7-6 στην Βαρκελώνη.

Λούδης: " Ζούμε κάτι πρωτόγνωρο"

Αναφερόμενος στον πρώτο τελικό με τη Ζέγκεντ, ο προπονητής του Πανιωνίου Κώστας Λούδης, τόνισε: " Είναι κάτι περίεργο και πρωτόγνωρο. Προσπαθώ να κρατήσω την ομάδα συγκεντρωμένη. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά που αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα τραυματισμού (σ.σ. Βλοντάκης, Θωμάκος), η ομάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την αναμέτρηση κόντρα στην Μπαρτσελόνα, όχι όμως στην τέλεια. Ευτυχώς πάντως τους έχουμε όλους στη διάθεσή μας. Στόχος μας είναι ό,τι και στο ματς με την Μπαρτσελόνα. Η νίκη πάνω από όλα και, ανάλογα με τις συνθήκες του παιχνιδιού, θα επιδιώξουμε να πάρουμε και τη διαφορά. Θέλει όμως προσοχή και συγκέντρωση".

Ο Λούδης παρακολούθησε σε βίντεο αγώνες της Ζέγκεντ και ξεκαθάρισε: " Είναι καλή και συμπαγής ομάδα. Στηρίζεται στα περιφερειακά σουτ και τη δύναμή της, διαθέτοντας μία πολύ επικίνδυνη εξάδα παικτών: Βάργκα, τα αδέρφια Κορολίγια, Βεζελόβσκι, Λέμαν και Βέζαγκιτς. Κυρίως όμως ο Βάργκα είναι πολύ σημαντικός παίκτης και αποτελεί το "βαρόμετρο" της ομάδας. Εμείς θεωρώ ότι υπερτερούμε στο φουνταριστό, το παιχνίδι όμως θα κριθεί σε όλους τους τομείς και κυρίως στην άμυνα και τον παίκτη παραπάνω και λιγότερο".

Ποια είναι η Ζέγκεντ
Η Ζέγκεντ που θα βρεθεί απέναντι στους "κυανέρυθρους" στον τελικό προέρχεται από την κορυφαία σχολή υδατοσφαίρισης στον κόσμο, την Ουγγαρία και ιδρύθηκε το 1993 χωρίς να έχει να επιδείξει κάποια σπουδαία ευρωπαϊκή διάκριση.

Στον πάγκο της βρίσκεται ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού Ζόλταν Κάσας που το 2002 είχε οδηγήσει τους "ερυθρόλευκους" στην κατάκτηση της μοναδικής Ευρωλίγκας που έχει ελληνική ομάδα. Ο 63χρονος ήταν επίσης μέλος του τεχνικού επιτελείου της εθνικής Ουγγαρίας που κατέκτησε τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς τίτλους (2000 στο Σίδνεϊ, 2004 στην Αθήνα, 2008 στο Πεκίνο) και πολλές ακόμα διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ως άμεσος συνεργάτης του Ντένες Κέμενι.

Όσο για τους αθλητές που ξεχωρίζουν από τη σύνθεσή της, πρόκειται για τον "χρυσό" Ολυμπιονίκη στο Πεκίνο, Τάμας Βάργκα, τον διεθνή Σέρβο Μίλος Κορόλια, τον Λάζλο Βεζελόβσκι (πρώτος σκόρερ της Ζέγεκντ στο LEN Trophy με 30 τέρματα) και τους Ιστβαν Λέμαν, Πέτερ Βάργκα, Πέτερ Κομλόσι και Ζολτ Γιούχαζ.

Στο περυσινό Πρωτάθλημα Ουγγαρίας η Ζέγκεντ κατετάγη τέταρτη (ήταν τρίτη στην κανονική περίοδο, αλλά έχασε μία θέση στα πλέι-οφ), ενώ η καλύτερη χρονιά της ήταν το 2005, όταν τερμάτισε τρίτη. Φέτος βρίσκεται στην πέμπτη θέση, δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, με 39 βαθμούς και απολογισμό 12 νίκες, 3 ισοπαλίες και 5 ήττες.

Όσο για τις ευρωπαϊκές της πορείες, η καλύτερη παρουσία της ήταν η περσινή πρόκρισή της στους προημιτελικούς του LEN Trophy, όπου αποκλείστηκε για ένα γκολ στον "εμφύλιο" από την Εγκερ.

Η πορεία της Ζέγκεντ προς τον τελικό
Φέτος ξεκίνησε από τα προκριματικά του LEN Trophy, όπου στην Α' φάση ήταν πρώτη στον όμιλο που φιλοξένησε, ενώ στον Β' γύρο πέρασε ως δεύτερη από τον όμιλο του Μονπελιέ, πίσω από την Μπαρτσελόνα από την οποία έχασε με 11-10. Στους "16" απέκλεισε την Καταρό από το Μαυροβούνιο (έχασε 5-4 εκτός και νίκησε 8-5 εντός) και στον προημιτελικό την Βοϊβοντίνα (ισοπαλία 10-10 στη Σερβία και νίκη 9-8 στην Ουγγαρία). Στον ημιτελικό έκανε την έκπληξη απέναντι στη Σίντεζ Καζάν αποσπώντας ισοπαλία 10-10 στη Ρωσία και επικρατώντας πανηγυρικά στη ρεβάνς με 8-5, παίρνοντας την πρόκριση για τον τελικό.

Οι ελληνικοί ευρωπαϊκοί τελικοί
Ο Πανιώνιος είναι η τέταρτη ελληνική ομάδα που εξασφαλίζει την παρουσία της σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά τη Βουλιαγμένη το 1997 (κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων, νικώντας στον τελικό τη Ρόμα, τον Ολυμπιακό το 1998 και το 1999 στην ίδια διοργάνωση και πάλι τον Ολυμπιακό το 2002 όταν κατέκτησε την Ευρωλίγκα νικώντας τη Χόνβεντ. Παρουσία σε ευρωπαϊκό τελικό έχει και ο ΝΟΠ που το 1999 ήταν φιναλίστ του LEN Trophy, ενώ στην ίδια διοργάνωση καταγράφηκε και η τελευταία -ως σήμερα- ελληνική παρουσία, με τη Βουλιαγμένη να χάνει το 2004 το τρόπαιο από την Μπαρτσελόνα.

Η "χρυσή βίβλος"
1993: Ουίπεστ (Ουγγαρία)
1994: Ρόμα (Ιταλία)
1995: Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
1996: Πεσκάρα (Ιταλία)
1997: Ουίπεστ (Ουγγαρία)
1998: Παρτιζάν Βελιγραδίου (Γιουγκοσλαβία)
1999: Ουίπεστ (Ουγγαρία)
2000: Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία)
2001: Μλάντοστ Ζάγκρεμπ (Κροατία)
2002: Μπρέσια (Ιταλία)
2003: Μπρέσια (Ιταλία)
2004: Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
2005: Σαβόνα (Ιταλία)
2006: Μπρέσια (Ιταλία)
2007: Σίντεζ Καζάν (Ρωσία)
2008: Στουρμ Τσέχοφ (Ρωσία)

Οι νικητές:
3 τίτλοι: Ουίπεστ (Ουγγαρία)
Μπρέσια (Ιταλία)

2 τίτλοι: Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

1 τίτλος: Ρόμα (Ιταλία)
Πεσκάρα (Ιταλία)
Παρτιζάν Βελιγραδίου (Γιουγκοσλαβία)
Γιουγκ Ντουμπρόβνικ (Κροατία)
Μλάντοστ Ζάγκρεμπ (Κροατία)
Σαβόνα (Ιταλία)
Σίντεζ Καζάν (Ρωσία)
Στουρμ Τσέχοφ (Ρωσία)





























































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ