ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Σίκμα και τα παπούτσια του Βεζένκοβ

2KYP4Y8 Berlin, Germany. 01st Dec, 2022. Basketball: Euroleague, Alba Berlin - FC Barcelona, Main Round, Matchday 11, Mercedes-Benz Arena. Alba's Luke Sikma throws the ball at the basket. Credit: Andreas Gora/dpa/Alamy Live News
2KYP4Y8 Berlin, Germany. 01st Dec, 2022. Basketball: Euroleague, Alba Berlin - FC Barcelona, Main Round, Matchday 11, Mercedes-Benz Arena. Alba's Luke Sikma throws the ball at the basket. Credit: Andreas Gora/dpa/Alamy Live News CREDIT: DPA/ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Ο Λουκ Σίκμα επελέγη ως διάδοχος του Σάσα Βεζένκοβ και ο Βασίλης Σκουντής φιλοτεχνεί το πορτρέτο του και συν τοις άλλοις την πρωτοποριακή ευρεσιτεχνία του πατέρα του.

Δεν είναι μεταγραφή αεροδρομίου, όπως θα ήταν ο Μίροτιτς. Ένα το κρατούμενο...

Δεύτερον, στο άκουσμα του ονόματος του δεν έπεσαν τα τσιμέντα και τα μάρμαρα, όπως συνήθιζε να λέει σε περιπτώσεις ηχηρών μεταγραφών του Παναθηναϊκού, ο συχωρεμένος ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ίσως μάλιστα κάποιοι να ξενέρωσαν κιόλας…

Ξα τους!

Τρίτον, ακόμη και το σινάφι μας τού αφιέρωσε λιγότερη δημοσιότητα σε σχέση με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ και τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, οι οποίοι βεβαίως ανακάλεσαν και συνειρμούς του παρελθόντος...

Η διαφορά ηλικίας και ο πατρικός θρύλος

Τέταρτον, στις 30 Ιουλίου θα κλείσει τα 34 χρόνια του...

Πέμπτον, ο Σίκμα δεν είναι Βεζένκοβ, χώρια που του ρίχνει και μια εξαετία στην ηλικία...

Έκτον, ο μπαμπάς του, ο περιβόητος Τζακ Σίκμα υπήρξε μεγάλη φίρμα του ΝΒΑ, έπαιξε εκεί επί 14 σεζόν, στέφθηκε πρωταθλητής, εισήλθε δόξη και τιμή στο Hall of Fame, πιστώνεται με την ευρεσιτεχνία του «Stretch 5» και άφησε παρακαταθήκη αξιοζήλευτα νούμερα...

Το γουρούνι στο σακί και ο (Σλούκι) Λουκ!

Εδώ τελειώνουν τα δήθεν κακά νέα (κάποια από τα οποία είναι εντελώς παρελκυστικά) και μπορούν να αρχίσουν τα καλά, που ενδεχομένως θα αποβούν πολύ καλύτερα προϊούσης της σεζόν, αυτό άλλωστε προσδοκά ο Γιώργος Μπαρτζώκας, γνωρίζοντας καλά πως δεν ψώνισε γουρούνι στο σακί!

Αυτό δεν το γνωρίζει μονάχα ο προπονητής του Ολυμπιακού, αλλά και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπου ο ξανθομάλλης Αμερικανός φόργουορντ σουλατσάρει επί δώδεκα χρόνια...

Αμ’ το άλλο;

Του Βαγγέλη Ιωάννου του έφευγε ο Σλούκι Λουκ και του προέκυψε ένας άλλος Λουκ, οπότε πρέπει να του βρει κι αυτουνού ένα προσήκον παρατσούκλι!

Ο καύσωνας, το Νο 43, και το over στο στοίχημα

Ιδού λοιπόν, ο Πειραιώτης Νυμφίος της θέσης «4» έρχεται εν τω μέσω (όχι της νυκτός, αλλά) του καύσωνος!

Γελώ τώρα που το γράφω αυτό, αλλά ελπίζω πως η συμφωνία του με τον Ολυμπιακό δεν θα φέρει κιόλας σήμερα τόσους βαθμούς στον υδράργυρο, όσους εμφανίζονται στο νούμερο της φανέλας του.

Το εννοώ αυτό, διότι ο Σίκμα φοράει το Νο 43!

Πάμε παρακάτω, λοιπόν...

Έχω έναν φίλο που παίζει στοίχημα και όποτε το πρόγραμμα έχει EuroLeague μού στέλνει μήνυμα ρωτώντας με εάν συμφωνώ να παίξει over στα ριμπάουντ και στις ασίστ του λεγάμενου.

«Να παίξεις» του απαντώ. «Με την ευχή μου»!

Τέτοιος παίκτης είναι ο Σίκμα, ο οποίος αδικείται από τη συγκυρία, διότι καλείται να χωρέσει στα παπούτσια που άφησε αμανάτι στα αποδυτήρια του ΣΕΦ ο Βεζένκοβ.

Είναι τόσο ευρύχωρα τα σνίκερς του MVP της EuroLeague που εκεί μέσα θα έπλεαν τα ποδάρια όχι μονάχα του Σίκμα, αλλά και του Γιάννη Αντετοκούνμπο!!!

Η σύγκριση με τον Βεζένκοβ και η προστιθέμενη αξία

Ο Σίκμα (θαρρώ πως) είναι καλύτερος παίκτης απ’ ό,τι πιστεύει ο πολύς κόσμος και επειδή εντάσσεται σε έναν καλοκουρδισμένο οργανισμό μπορεί αφενός να κολλήσει αμέσως και να ενισχύσει σημαντικά τον Ολυμπιακό και αφετέρου να αναβαθμίσει τo ενδεχομένως υποτιμημένο status του και να αποδειχθεί μια προστιθέμενη αξία.

Grosso modo (και με κριτήριο την εικόνα που παγίωσε τις προηγούμενες έξι σεζόν στην Άλμπα) είναι χειρότερος από τον Βεζένκοβ στο σκοράρισμα, περίπου ισάξιος στα ριμπάουντ και καλύτερος στις ασίστ.

«Δηλαδή χι Αλκέτα», όπως έλεγε κάποτε ο Κώστας Κυριαζής στον Αλκέτα Παναγούλια, που τον είχε καλεσμένο σε μια εκπομπή του ΠΡΟΠΟ!

Η ισοπαλία είναι σχετική: προφανώς ο Βεζένκοβ διαθέτει μεγαλύτερη ποιότητα και περισσότερες περγαμηνές (σε ατομικές διακρίσεις) σε σχέση με τον Σίκμα, οπότε πάμε παρακάτω...

Παρακάτω βρίσκονται τα νούμερα και δη η στατιστική της περυσινής σεζόν στη EuroLeague...

Σε 40 ματς ο Βεζένκοβ είχε μέσο όρο 17.6 πόντους (με ποσοστά 65.5% στα δίποντα, 37.8% στα τρίποντα, 87.9% στις βολές), 6.8 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ, 0.9 κλέψιμο, ένα λάθος και 21.5 βαθμούς αξιολόγησης σε 29 λεπτά συμμετοχής.

Από την πλευρά του Σίκμα σε 30 αγώνες αντιπαρέβαλε 7.6 πόντους (με ποσοστά ευστοχίας 53.9% στα δίποντα, 28.6% στα τρίποντα, 67.7% στις βολές), 5.3 ριμπάουντ, 4.9 ασίστ, ένα κλέψιμο, 2.5 λάθη και 12.9 βαθμούς αξιολόγησης σε 22 λεπτά συμμετοχής.

Παίκτης τύπου Μπαρτζώκα και πλέι μέικερ στη ρακέτα

Οι αριθμοί σε τέτοιες περιπτώσεις λένε την αλήθεια για το ποιόν ενός εκάστου, αλλά ίσως δεν λένε όλη την αλήθεια και αυτή την υπόλοιπη αλήθεια θα αναζητήσει ο Σίκμα φορώντας την κόκκινη φανέλα.

Τι σόι παίκτη πήρε ο Ολυμπιακός;

Θα έλεγα έναν παίκτη τύπου Μπαρτζώκα!

Όντως ο Σίκμα μπορεί να υποστηρίξει τις αρχές που πρεσβεύει και έχει εμπεδώσει στο παιχνίδι των Πειραιωτών ο τρις κορυφαίος προπονητής της διοργάνωσης: δηλαδή τις σωστές αποστάσεις στην επίθεση, τη γρήγορη και δημιουργική κυκλοφορία της μπάλας, την έξτρα πάσα, το παιχνίδι μακριά από την μπάλα και στην αδύνατη πλευρά και το hand off.

Όντας ο κορυφαίος πασέρ ανάμεσα στα τεσσάρια και στα πεντάρια της EuroLeague, αποτελεί στην πραγματικότητα έναν πλέι μέικερ μέσα στη ρακέτα, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ανοίξει το παιχνίδι από το high post και το low post, να διαβάσει καλά τις καταστάσεις και να βρει σε καταστάσεις πίεσης (και όχι μόνο) τους ελεύθερους ακροβολισμένους συμπαίκτες του ώστε να εκτελέσουν.

Ο ίδιος θα εκτελέσει άραγε;

Εδώ σε θέλω μάστορα!

Πέρυσι είχε μέσο δέκα πόντους λιγότερους από τον Βεζένκοβ και είδε το ποσοστό του στα τρίποντα (28.6%) να πέφτει κατά επτά εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με την σεζόν 2021-22 (35.7%).

Καλύτερος από το ποσοστό του

Προφανώς λόγω υστέρησης σε αθλητικά προσόντα και βαρύτερου κορμιού δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως ο προκάτοχος του ώστε να κινηθεί και ως σμολ φόργουορντ και να σουλατσάρει για πολύ έξω από τη γραμμή των 6μ.75…

Οι Αμερικανοί λένε ότι «είσαι αυτό που δηλώνει το ρεκόρ σου», ωστόσο κάποιοι που έχουν καρατσεκάρει τον Σίκμα διατείνονται ότι είναι καλύτερος σουτέρ σε σχέση με το ποσοστό ευστοχίας του και πάντως δεν μπορείς να τον αγνοήσεις ή να τον υποτιμήσεις, κυρίως σε αγώνες που κρίνονται στα τελευταία λεπτά και στις λεπτομέρειες…

Θα δείξει!

Τον ένιωσαν για τα καλά ο Σάσα και ο Πίτερς

Σε ανύποπτο χρόνο, στα ματς της εφετινής σεζόν ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στην Άλμπα, ο Σάσα Βεζένκοβ και ο Άλεκ Πίτερς συζητούσαν συμφώνησαν ότι ο Σίκμα είναι γερό παλικάρι!

Δεν ξέρω πώς ακριβώς διατύπωσαν το συμπέρασμα τους, αλλά αυτό υπήρξε ταυτόσημο και είχε να κάνει με τη δύναμη που διαθέτει ο Αμερικανός και την ένιωσαν στα κορμιά τους πάνω στα τζαρτζαρίσματα!

Όπως επισήμανα και προηγουμένως, η αγωνιστική φυσιογνωμία του Σίκμα «κουμπώνει» στη φιλοσοφία του Μπαρτζώκα, αλλά βολεύει και τους περιφερειακούς παίκτες του Ολυμπιακού, στο βαθμό που ο απόφοιτος του πανεπιστημίου του Πόρτλαντ θα τους ταΐζει με τις πάσες από μέσα προς τα έξω.

Κάποιος μάλιστα που τα ψάχνει αυτά μού είπε ότι ο Σίκμα μπορεί να δέσει εξαιρετικά με τον Τόμας Γουόκαπ με τον οποίο μάλιστα γνωρίζεται, επικοινωνεί και έχει αναπτύξει φιλικές σχέσεις.

Πρωταθλητής Ισπανίας και MVP του EuroCup

Ο νεόκοπος στο ρόστερ του Ολυμπιακού πάουερ φόργουορντ δεν επελέγη ποτέ στο ντραφτ του ΝΒΑ και μετά την κολεγιακή καριέρα του αρίβαρε στην Ευρώπη, αγωνιζόμενος διαδοχικά στη Λα Πάλμα, στην Μπούργος, στην Τενερίφη, στη Βαλένθια με την οποία στέφθηκε πρωταθλητής Ισπανίας το 2017 (κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης με 3-1, σε πείσμα του μειονεκτήματος έδρας και του 0-1) και στην Άλμπα.

Στις έξι σεζόν του με τους Βερολινέζους υπήρξε ο πολιορκητικός κριός στην τακτική του Αίτο Ρενέσες και κατέκτησε τρία Πρωταθλήματα και δυο Κύπελλα, ενώ ανακηρύχθηκε MVP στο EuroCup του 2019.

Oι μπούκλες του μπαμπά και ο πρώτος "Stretch 5"

Ο Λουκ είναι γιος του μπαμπά του!

Σιγά τα ωά, θα μου πείτε, όλοι γιοί των μπαμπάδων μας είμαστε…

Σύμφωνοι, απλώς ο πατέρας του, ο Τζακ Σίκμα είναι ένας από τους παίκτες με τους οποίους μεγάλωσε η δική μου γενιά, σε μια εποχή που η διασύνδεση με το ΝΒΑ δεν ήταν ούτε συχνή, ούτε εκτεταμένη…

Τον θυμάμαι στα ντουζένια του από τις μεταχρονoλογημένες κασέτες της Pontel, τις οποίες ρουφάγαμε ως πιτσιρικάδες για να δούμε τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Hall of Famer Σίκμα ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος παίκτης: όχι μόνο για τις ξανθές μπούκλες του που αρχικά τις χτένιζε καρέ και ύστερα τις έκανε κατσαρές, αλλά και για το ξεχωριστό στιλ του, ιδιαιτέρως δε για δυο πρότυπες και πρωτότυπες κινήσεις του: το reverse pivot και το step back στα τζαμπ σουτ το οποίο εκτελούσε φέρνοντας την μπάλα πίσω από το κεφάλι του...

Ένας πρόδρομος του Ντιρκ Νοβίτσκι;

Τον λες και τέτοιον, άλλωστε αυτές οι κινήσεις κωδικοποιήθηκαν με το όνομα «Sikma 1/Sikma 2 moves» και σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζεται ως εκείνος που λάνσαρε τον ρόλο του «Stretch 5».

Στυλοβάτης των Σόνικς και πρωταθλητής το 1979

Ο Τζακ Σίκμα υπήρξε ο στυλοβάτης των Σουπερσόνικς (1977-1986) και των Μπακς (1986-1991), γράφοντας στην καριέρα του μέσο όρο 15.6 πόντους, 9.8 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ, ενώ σε επτά από τις 14 σεζόν μόστραρε double-double .

Το 1979 στέφθηκε πρωταθλητής του ΝΒΑ με την ομάδα του Σιάτλ, στον πάγκο της οποίας καθόταν ο Λένι Γουίλκενς, έχοντας συμπαίκτες τον Ντένις Τζόνσον, τον Γκας Γουίλιαμς, τον Τζον Τζόνσον, τον Λόνι Σέλτον, τον Φρεντ Μπράουν και τον Τομ ΛαΓκαρντ.

Επτά χρόνια αργότερα, μετά τους δυο απανωτούς αποκλεισμούς από τα playoffs (που ήταν και οι μόνοι στην καριέρα του) ο Σίκμα ζήτησε μεταγραφή, γεγονός το οποίο προκάλεσε πάταγο στην πιάτσα του ΝΒΑ, διότι εθεωρείτο ότι δεν θα το κουνούσε ποτέ ρούπι από το Σιάτλ.

Η νεκρανάσταση της Μέριλιν Μονρόε

Διαψεύσθηκε κιόλας η γλαφυρή απάντηση που είχε δώσει ο τζένεραλ μάνατζερ των Σόνικς, Τζόλι Βόλκοκ, όταν είχε ερωτηθεί εάν θα συναινούσε σε μια ανταλλαγή του Σίκμα με τον Μόουζες Μαλόουν…

«Δεν θα αντάλλασσα τον Τζακ ούτε εάν νεκρανασταινόταν η Μέριλιν Μονρόε και ερχόταν στο κρεβάτι μου»!!!

Ποτέ μην πεις ποτέ, όμως: ο Σίκμα μετακόμισε στο Μιλγουόκι, όπου ο Ντόν Νέλσον τον «πάντρεψε» με τον Τέρι Κάμινγκς, τον Πολ Πρέσι, τον (μετέπειτα παίκτη της ΑΕΚ) Ρίκι Πιρς, τον Σίντνεϊ Μόνκριφ και τον Ράντι Μπρούερ, ενώ σε εκείνο το ρόστερ βρισκόταν και ο Κόνερ Χένρι ο οποίος αργότερα φόρεσε τις φανέλες του Σπόρτιγκ και του Περιστερίου.

Ο μέντορας των ψηλών και ο Μπιλ Γκέιτς

Μετά την απόσυρση του ο μπαμπάς Σίκμα διετέλεσε ασίσταντ κόουτς στους Σουπερσόνικς, στους Χιούστον Ρόκετς (όπου έπαιξε τον ρόλο του μέντορα του Γιαο Μινγκ), στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς διδάσκοντας την τέχνη του στον Κέβιν Λοβ και στους Τορόντο Ράπτορς, στους οποίους ανέλαβε υπό την προστασία του τον Γιόνας Βαλαντσιούνας.

Τι άλλο έκανε στη ζωή του μπαμπάς του Λουκ; Το 1997 πούλησε την έπαυλη που είχε στο Σιάτλ όχι σ’ όποιον κι όποιον, αλλά στον μεγιστάνα Μπιλ Γκέιτς, που έψαχνε ένα προσωρινό φτωχόσπιτο (sic) για να μείνει μέχρι να φτιαχτεί το δικό του!

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ