ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Αγραβάνης, ένα παιδί για... υιοθέτηση

Ο Δημήτρης Αγραβάνης
Ο Δημήτρης Αγραβάνης FIBA

Ο Δημήτρης Αγραβάνης έγινε ο τρίτος πόλος της Εθνικής και ο Βασίλης Σκουντής παίζει με τον πόνο του.

Kαλός και άγιος είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο... Καλός και άγιος είναι και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, χώρια που οι δυο τους έχουν φτιάξει ένα αχτύπητο δίδυμο, σαν συμμορία δολοφόνων ένα πράγμα!

Αλλά, καλός και άγιος, διάβολε, είναι και ο Δημήτρης ο Αγραβάνης που δεν κατούρησε δα στο πηγάδι, άλλωστε και αυτόν μανούλα τον γέννησε!

Αυτές τις μέρες ο Αγραβάνης είναι ευτυχισμένος και μαζί θλιμμένος!

Εξηγείται αυτό το οξύμωρο σχήμα και σπεύδω να δώσω τις απαραίτητες διευκρινίσεις...

Είναι ευτυχισμένος διότι αφενός έχει συμβάλει αποφασιστικά στις δυο νίκες της Εθνικής (με ό,τι αυτές συνεπάγονται ενόψει του ταξιδιού στο Βερολίνο) και αφετέρου αβγατίζει για τα καλά τις μετοχές του στο χρηματιστήριο της αγοράς.

Στο μεταξύ σπάω το κεφάλι μου να θυμηθώ ποιος άλλος παίκτης στο παρελθόν ήταν επίσης free agent ενόσω συμμετείχε σε μια διοργάνωση με την Εθνική, αλλά, κατά πως φαίνεται, ου γαρ έρχεται μόνον το γήρας!

Θα τον θυμηθώ πού θα πάει, αλλιώς ελπίζω να υπάρξει η βοήθεια κοινού που λένε και στα τηλεπαιχνίδια...

Tο ράλι Ακρόπολις και ο Ράικονεν

Στον αντίποδα είναι θλιμμένος, διότι τη στιγμή που ελόγου του βουρλίζεται στα… Μιλάνα και προσεχώς στα… Βερολίνα, κοντά στο σπίτι του ακούγονται τα γκάζια του ράλι Ακρόπολις!

Ως γνωστόν, ο Αγραβάνης είναι μέγας λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού και παρεμπιπτόντως ακλόνητος θαυμαστής του Κίμι Ράικονεν, ενώ στο σπίτι του έχει εγκαταστήσει μια τιμονιέρα για να ικανοποιεί τα γούστα του.

Συν τοις άλλοις πετάει τη σκούφια του για να συμμετέχει σε σχετικές εκπομπές και μεταδόσεις αγώνων στα στούντιο της Cosmote TV.

Αμ το άλλο; Πέρυσι μου έγινε στενός κορσές για να του βρω μια πρόσκληση ώστε να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης του ράλι Ακρόπολις στην πλατεία Συντάγματος.

Του τη βρήκα και ησύχασα!

Ο Κουλαμάε και ο Λεμπ

Eλόγου του βεβαίως δεν νομίζω πως θα ησυχάσει διότι την Πέμπτη (8/9) που η Εθνική ομάδα, στον επίλογο της πρώτης φάσης, αντιμετωπίζει την Εσθονία, θα διεξάγεται η πολυδιαφημισμένη υπερειδική διαδρομή στο ΟΑΚΑ, παρόντος μάλιστα και του Σεμπαστιάν Λεμπ.

Θα μοστράρει ο εμβληματικός Γάλλος οδηγός του WRC την αφεντομουτσουνάρα του στην Αθήνα και ο Αγραβάνης θα βλέπει τις μούρες του Κουλαμάε και του Κότσαρ, οποία κατάντια!

Θα βολευτεί όμως σήμερα, μιας και η Εθνική έχει ρεπό, παρακολουθώντας από την τηλεόραση το γκραν πρι της F1 στο Ζάνφουρτ.

Αστειεύομαι βεβαίως, ωστόσο η πλάκα δεν απέχει πολύ από την ψύχωση του 28χρονου φόργουορντ, που (μέχρι να γυρίσει ο Κώστας Αντετοκούνμπο και να βρει τα πατήματα του ο Παπαγιάννης) ασκείται και ως σέντερ...

Ο νευριασμός και το δολοφονικό φάουλ

Tην περασμένη Κυριακή στο ΟΑΚΑ, κόντρα στο Βέλγιο, ο Αγραβάνης είχε στο παιχνίδι του έναν... νευριασμό, όπως έλεγε και ο συχωρεμένος ο Ντούσαν Ιβκοβιτς...

Στα 24 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα της συμμετοχής του σκόραρε έξι πόντους με 1/4 σουτ και 4/8 βολές, μανούριαζε συχνά με τον εαυτό του, δέχθηκε κάποιες παρατηρήσεις όταν έγινε αλλαγή από τον Δημήτρη Ιτούδη και σαν να μην έφταναν όλα αυτά κόντεψε να μισερωθεί από το... δολοφονικό φάουλ του Κέβιν Τούμπα, για το οποίο ζήτησε δημοσίως συγνώμη ο προπονητής Ντάριο Τζέρτζια.

Φαινόταν κιόλας σαν να έχει αλλάξει τη μηχανική του σουτ του, να εκτελεί πιο χαμηλά σε σύγκριση με τη μεγάλη καμπύλη που συνήθως δίνει και αίφνης ψύλλοι στ’ αυτιά μας μπήκανε!

Το γράφω αυτό διότι γράφτηκε κάπου ότι κινδύνευε με αποκλεισμό από τη δωδεκάδα, αλλά αυτή η υποψία αποδείχθηκε λανθασμένος συναγερμός, άλλωστε απόντων του Παπαγιάννη και του Κώστα Αντετοκούνμπο, δεν μας περίσσευαν κιόλας τα μεγάλα κορμιά.

Στην πρεμιέρα με την Κροατία, ο Ιτούδης τον αποθέωσε δημοσίως χαρακτηρίζοντας τον «εκπληκτικό» και δεν είχε άδικο, διότι όντως η εμφάνιση του υπήρξε κομβική.

Τάκλιν και τρίποντο στη ζώνη

Μετά από 24 ώρες, ο Αγραβάνης έπαιξε πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο στη νίκη επί της Ιταλίας, είτε στην κανονική θέση του, είτε ως υπηρεσιακός σέντερ, είτε ακόμη και ως σέντερ μπακ!!

Σοβαρολογώ διότι εξήμισι λεπτά πριν από τη λήξη του ματς έκανε ένα αριστοτεχνικό τάκλιν στη σκαστή πάσα του Μάρκο Σπίσου!

Η Ιταλοί διατήρησαν την κατοχή της μπάλας και ο Σπίσου σκόραρε για το 72-60, αλλά στο καπάκι ο Αγραβάνης έβαλε ένα τρίποντο εναντίον ζώνης και ανέβασε τη διαφορά στους 15 πόντους, προτού ανακάμψουν οι Ιταλοί και παιχθεί άλλο ένα θρίλερ, ευτυχώς με happy end.

Στο αμέσως επόμενο κλικ, όταν ήχησε η κόρνα της λήξης, του την έπεσε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης για να πανηγυρίσουν μαζί και τότε όντως αποτυπώθηκε μια τρυφερή οικογενειακή στιγμή!

Η ασυνήθιστη πεντάδα και η ατάκα του Ιωάννου

Α, για να μην το ξεχάσω: ο Αγραβάνης υπήρξε μέλος μιας ασυνήθιστης και πάντως απροσδόκητης πεντάδας που σκάρωσε ο Ιτούδης, χωρίς τον Γιάννη και τον Ντόρσεϊ και η οποία πήρε το σκορ από το 61-54 και το πήγε στο 71-56: σε αυτό το σχήμα έπαιξε μαζί με τον Σλούκα, τον Λαρεντζάκη, τον Παπαπέτρου, τον Παπαγιάννη και ούτε γάτα, ούτε ζημιά!

Λίγο αργότερα όταν σκόραρε μαζεμένους πόντους ο (γιος του παλαίμαχου παίκτη της Λιβόρνο και πρωταθλητή Ευρώπης το 1983, Αλμπέρτο Τονούτ) Στέφανο Τονούτ, ο Βαγγέλης Ιωάννου είπε από το μικρόφωνο της ΕΡΤ «το νου σας στον Τονούτ».

Ενδεχομένως ο σπίκερ της ιταλικής τηλεόρασης να είπε «το νου σας στον Αγραβάνη»!

Εδώ βεβαίως οφείλω να επισημάνω και κυρίως να υπενθυμίσω ότι ο λεγάμενος εδώ και δυόμισι χρόνια, όποτε αγωνίζεται με την Εθνική, πηγαίνει με πατημένο το γκάζι

Το λένε και τα χαρτιά μου: από τους τελευταίους 17 αγώνες, στους 11 πέτυχε διψήφιο νούμερο πόντων με ρεκόρ τους 24 στις 11 του περασμένου μήνα στη Μαδρίτη.

Πώς τους πετσόκοψες έτσι ρε Αγραβάνη;

Μάλιστα έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στις μεγάλες εκτός έδρας νίκες επί της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης στην Τούζλα (17 πόντοι) στις 24 Φεβρουαρίου του 2020 και επί της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη στις 28 του περασμένου Φεβρουαρίου (22π.).

Τότε στην Πόλη δικαιούνταν να κοιταχτεί στον καθρέφτη του και να αναρωτηθεί με αυταρέσκεια «πώς τους πετσόκοψες έτσι ρε Αγραβάνη»;

Δικαιούνταν επίσης να πει «μπράβο στον εαυτό μου» , όπως είχες δηλώσει στον Δημήτρη Χατζηγωεργίου στις 10 Νοεμβρίου 2019, μετά τη νίκη του Προμηθέα επί του Παναθηναϊκού στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος!

Οι λυγμοί στο Τορίνο και το «mood» στο Ελσίνκι

Στις 8 Ιουλίου του 2016 ο Αγραβάνης αναλύθηκε σε λυγμούς μετά την αποβολή του με πέντε φάουλ στον ημιτελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά με την Κροατία στο Τορίνο και χρειάσθηκε να τον πάρει στην αγκαλιά του ο Γιάννης Μπουρούσης για να τον ηρεμήσει και να τον παρηγορήσει.

Έναν χρόνο αργότερα, μεσούντος του EuroBasket στο Ελσίνκι του τη βάρεσε επειδή είχε παίξει μόλις για 43 δευτερόλεπτα στον αγώνα με τη Γαλλία και σε μια ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναπολούσε τον Ολυμπιακό και ανυπομονούσε να γυρίσει πίσω γράφοντας τη λέξη «mood»...

Σε εκείνο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ο Αγραβάνης έμεινε άποντος σε έξι αγώνες και ο Θανάσης Σκουρτόπουλος τον έβαλε σε καραντίνα για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, εξηγώντας ότι «πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του».

Ο τσακωμός με τον Παπαπέτρου

Ακολούθησαν κάμποσα σημαδιακά γεγονότα στη ζωή του: ο σοβαρός τραυματισμός που τον κράτησε στα πιτς από τις 3 Δεκεμβρίου του 2017 έως τις 26 Νοεμβρίου του 2018, η αποχώρηση του από τον Ολυμπιακό, η ένταξη του στον Προμηθέα Πατρών, ακόμη και ένα δημόσιο ξεκατίνιασμα με τον Παπαπέτρου, με αφορμή τις δηλώσεις του στο «Φως των Σπορ» σχετικά με τη μεταγραφή του Ιωάννη στον Παναθηναϊκό...

Ειπώθηκαν κάμποσες χοντράδες τότε ένθεν και ένθεν, αλλά εικάζω ότι ο πανδαμάτωρ χρόνος γιάτρεψε τις πληγές που άνοιξε εκείνος ο τσακωμός, άλλωστε ακόμη κι αν δεν φίλιωσαν, τώρα τους ενώνει η Εθνική ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από τους σεσημασμένους συνήθεις υπόπτους, ο Αγραβάνης στέκεται στο (ούτως ή άλλως) μεγάλο ύψος του και αποτελεί τον πολυπόθητο και αναγκαίο τρίτο πόλο της Εθνικής στο σκοράρισμα και όχι μόνο.

Η σχολή οδηγών του μπαμπά και το παιδί για υιοθέτηση!

Είναι ένας από τους οδηγούς της Εθνικής και αυτός ο ρόλος του ταιριάζει για δυο λόγους: αφενός έχει τη μανία με τα αυτοκίνητα και τα ράλι και αφετέρου ο πατέρας του, ο Κώστας έχει εδώ και χρόνια μια σχολή οδηγών στο Μαρούσι!

Επίσης ο μπαμπάς Αγραβάνης είναι πολύ καλός ζωγράφος, αλλά δεν ξέρω αν οι γιοι του (ο Δημήτρης και ο Γιάννης, που μετακόμισε στην Καρδίτσα) και η κόρη του κληρονόμησαν αυτό το καλλιτεχνικό τάλαντο.

Έχει το δίχως άλλο γονείς ο Αγραβάνης, αλλά με τις εμφανίσεις του στα πρώτα δυο ματς και επειδή αυτή τη στιγμή είναι ορφανός και άστεγος από επαγγελματικής πλευράς, του ταιριάζει μια παλιά ατάκα...

Παιδί για υιοθέτηση!

Εκτός από παιδί για υιοθέτηση, ο Μάκης Γιατράς υποστήριζε ότι είναι επίσης παιδί για το τρελοκομείο, οπότε διαλέγετε και παίρνετε!

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ EUROBASKET 2022 EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ