ΑΕΚ

Ο Γιαννίκης επιλέγει τις νίκες και το βήμα - βήμα για την ΑΕΚ

Ο Αργύρης Γιαννίκης στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό
Ο Αργύρης Γιαννίκης στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό EUROKINISSI

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τον ορθολογισμό που ο προπονητής της ΑΕΚ αντιμετωπίζει την κατάσταση που παρέλαβε και τις δυνατότητες της ομάδας.

Σε αυτή τη φάση που η ΑΕΚ βρίσκεται, ο προπονητής επιλέγει να παίζει τον κάθε αντίπαλο, ετοιμάζοντας ένα τακτικό πλάνο προσαρμοσμένο σε αυτόν. Ενδεχομένως στο μυαλό του Αργύρη Γιαννίκη τα πράγματα να ήταν εντελώς διαφορετικά αν το περασμένο καλοκαίρι είχε τα ηνία της ΑΕΚ για να καταθέσει τις ιδέες του και να χτίσει κάτι διαφορετικό.

Από τη στιγμή όμως που δεν αισθάνεται σίγουρος ότι αυτό που παρέλαβε μπορεί να υπηρετήσει κι αυτό που θέλει ή οραματίζεται για το μέλλον, επιλέγει να παρατάσσει την ομάδα με σκοπό τη νίκη στηριζόμενος στο πλάνο που πιστεύει ότι είναι πιο λογικό για να την οδηγήσει σε αυτή.

Αυτό έκανε και απέναντι στον Παναθηναϊκό. Θεωρητικά πάντα, η ΑΕΚ έχει πλέον τις ποιοτικές επιλογές για να παρουσιάσει καλύτερη εικόνα στη δημιουργία της κι πρόσωπο κυριαρχικό ακόμα και σε ντέρμπι, ασχέτως με ότι ξεχνάμε εύκολα πως οι νίκες σε τέτοια παιχνίδια είχαν γίνει για τη συγκεκριμένη ομάδα μία πολύ δύσκολη και για καιρό ανέφικτη υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σίγουρα δεν ταιριάζει στην ΑΕΚ το να δίνει την μπάλα στον αντίπαλο και να στέκεται πίσω από αυτήν, κλείνοντας τους χώρους και επιχειρώντας να καταστρέψει το παιχνίδι για να βρει τις μπάλες που θα την οδηγήσουν σε αντεπιθέσεις, όμως από τη στιγμή που ο προπονητής κρίνει ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να το καταφέρει με διαφορετικό τρόπο και αυτό που κάνει φέρνει αποτελέσματα, τότε αποκτά και το δικαίωμα να λέει ότι η επιλογή του αυτή τον δικαιώνει.

Σε πολύ κόσμο δεν άρεσε το πώς η ΑΕΚ έπαιξε στο συγκεκριμένο ματς, ούτε σε μένα, όμως στο τέλος της ημέρας μέτρησε ότι πήρε το ντέρμπι και επίσης μπορώ να καταλάβω γιατί το έκανε. Έτσι εξασφαλίζει την ηρεμία της και πορεύεται με καλό κλίμα ενόψει του επόμενου δύσκολου αγώνα στην Τρίπολη. Το βήμα-βήμα πρέπει να είναι Ευαγγέλιο για την Ένωση αυτή την περίοδο.

Δεν είναι εφικτό να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη η ομάδα που θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό ο οποίος έχει τρεις φορές πιο ακριβό ρόστερ και τον ίδιο προπονητή για τέταρτη σεζόν.

Ναι μεν ο πήχης πρέπει να ανεβαίνει ψηλά όμως για να είναι τα άλματα επιτυχημένα, απαιτούνται χρόνος και δουλειά. Το να πορεύεται η ομάδα προς αυτή την κατεύθυνση με σύνεση και να τρέφεται μέσα από νίκες, είναι το καλύτερο που μπορεί να της συμβαίνει τούτη την περίοδο.

Διότι πέραν όλων των άλλων, φαίνεται ότι στον πάγκο της έχει έναν προπονητή που πιστεύει σε κάθε τι που αποφασίζει. Ίσως να μην είναι αυθεντία, ο καιρός θα μας δείξει ποιο είναι το επίπεδό του, όμως έχει συγκεκριμένο τακτικό πλάνο για κάθε παιχνίδι και κάθε αντίπαλο.

Το να πηδήξει η ΑΕΚ δέκα φορές πιο ψηλά από αυτό πού ήταν τα προηγούμενα τρία χρόνια προϋποθέτει πολλή δουλειά, οι δύο μήνες του Γιαννίκη στον πάγκο της είναι σαν να ανέλαβε την ομάδα χθες.

Έχω πολλάκις επισημάνει και αυτή είναι μία προσωπική άποψη την οποία δεν αλλάζω, ότι ο πρωταθλητισμός δεν πρέπει να πνίξει την ΑΕΚ σε αυτή τη μετάβαση που επιχειρεί από μία ομάδα που πέρυσι ήταν για λύπηση σε εκείνη που τοποθετεί τις βάσεις για να μπει στο νέο γήπεδο της. Αυτό το μεταβατικό στάδιο θέλει πολλή υπομονή, σαφώς και περισσότερη ποιότητα.

Αν από μόνη της μπει στο τριπάκι να απογοητευτεί στην περίπτωση που δεν καταφέρει να μειώσει τη διαφορά από τον Ολυμπιακό ή στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι αυτή αυξήθηκε, τότε θα είναι σαν να βγάζει μόνη της τα μάτια της και να ακυρώνει την προσπάθειά της να αλλάξει επίπεδο.

Σημαντική η διαφορά που έχτισε από τον ΠΑΟΚ

Περισσότερο θα έπρεπε να νιώθει καλά που σήμερα βρίσκεται στο +7 από τον ΠΑΟΚ, παρά στο ότι δημιουργήθηκε η διαφορά από την κορυφή, γιατί εφόσον θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ακόμα και από τον Δικέφαλο, είχε σημαντική απόσταση τα προηγούμενα τρία χρόνια την οποία όχι απλώς μείωσε, αλλά υπερκάλυψε.

Είναι καλό να ξέρεις μέχρι που φτάνει το σεντόνι σου κι αν καλύπτει ολόκληρο το σώμα σου. Ο Γιαννίκης δείχνει ένα πρόσωπο ορθολογιστή προπονητή, ο οποίος ξέροντας πολύ καλά τι έχει να διαχειριστεί σε αυτή τη φάση, προτιμά να χτυπά τα παιχνίδια με τον τρόπο που εκείνος πιστεύει ότι θα έρθει το αποτέλεσμα ακόμα κι αν αυτό δεν είναι αρεστό στο κοινό και ωραίο στο μάτι.

Ακόμα κι αν έβρισκε τον τρόπο ο Παναθηναϊκός για να ισοφαρίσει, ο κόουτς θα ήταν σίγουρος για τον εαυτό του και για την επιλογή του και είναι πράγματι πάρα πολύ σημαντικό για την ΑΕΚ να έχει στον πάγκο της έναν άνθρωπο ο οποίος έχει εμπιστοσύνη στο διάβασμα του, ακόμα και αν αυτό δεν είναι στην παρούσα φάση ελκυστικό.

Το πόσο ικανός είναι και αν μπορεί να βοηθήσει την Ένωση να αλλάξει επίπεδο θα το συζητήσουμε στο τέλος της σεζόν. Έως σήμερα πάντως δείχνει ότι έχει την επάρκεια να την κρατά σε ένα καλύτερο επίπεδο από ότι ήταν τα προηγούμενα τρία χρόνια.

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ