ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Στόχος να αλλάξει πίστα

Ο Ρόνι Λόπες κατά την παρουσίασή του απ' τον Ολυμπιακό
Ο Ρόνι Λόπες κατά την παρουσίασή του απ' τον Ολυμπιακό INTIME SPORTS

Πολλές και σημαντικές οι προσθήκες που έγιναν από πλευράς Ολυμπιακού με παίκτες που ξεπερνούν συνολικά σε αξία τα 50 εκατομμύρια, με τον Πέδρο Μαρτίνς υποχρεωμένο να κουμπώσει σωστά τα κομμάτια του παζλ. Αναλύει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Ήταν δύσκολο το φετινό καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό. Όχι βάσει προγράμματος και σχεδιασμού, αλλά επειδή για ακόμη μία φορά παρουσιάστηκαν αναποδιές και μάλιστα μαζεμένες. Για όσους το έχουν ξεχάσει, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς των δύο σερί τίτλων, του ενός νταμπλ και ισάριθμων αξιόλογων παρουσιών στην Ευρώπη, πήδηξε από τη μία σεζόν στην επόμενη, χωρίς σοβαρό διάστημα ξεκούρασης και κανονική προετοιμασία.

Ήταν λογικό και επόμενο παίκτες που τράβηξαν σερί το κουπί για περισσότερα από 100 ματς την τελευταία διετία, να έχουν απόλυτη ανάγκη τις καλοκαιρινές ανάσες που έχασαν πέρυσι, αλλά και το ανάλογο διάστημα προκειμένου να ανεβάσουν στροφές για να είναι έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή.

Οι σοβαροί τραυματισμοί του Φορτούνη και του νεοφερμένου Τικίνιο, ο οποίος πλέον είναι ετοιμοπόλεμος, επηρέασαν το αρχικό πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο στον αποκλεισμό-σοκ από τη Λουντογκόρετς έπαιξε και το κύμα κορονοϊού που δυστυχώς δεν έμεινε έξω από τις πύλες του Ρέντη, παρότιάπαντες ήταν έγκαιρα εμβολιασμένοι.

Ο πρόλογος απαραίτητος για να μπούμε στο ζουμί της ιστορίας. Στο κεντρικό σκεπτικό του Ολυμπιακού από την επομένη του τελικού Κυπέλλου. Διοίκηση και προπονητής κατάλαβαν πρώτοι απ’ όλους ότι η ομάδα χρειάζεται λίφτινγκ σε συγκεκριμένες θέσεις της ενδεκάδας, αλλά και ακόμη πιο ποιοτικές προσθήκες, προκειμένου να αλλάξει… πίστα και να παρουσιαστεί συνολικά ακόμη πιο ισχυρή από πέρυσι.

Προσεγμένες, ποιοτικές και ακριβές επιλογές

Αυτό αποδεικνύεται από τις προσεγμένες, ποιοτικές και ακριβές επιλογές που έγιναν από το ξεκίνημα του μεταγραφικού παζαριού. Ο Τικίνιο τρία και πλέον χρόνια βασικός φορ της Πόρτο, ήρθε ως ελεύθερος για να μπει σφήνα μεταξύ Ελ Αραμπί και Χασάν. Πολύ δυνατή προσθήκη, σε ένα δίδυμο που λειτούργησε άψογα, είτε όταν ο ένας έπαιρνε τη θέση του άλλου, είτε όταν βρίσκονταν και οι δύο μαζί στο χορτάρι.

Από αυτή την πρώτη κίνηση, φάνηκε ότι πρόθεση του συλλόγου είναι να σηκώσει πιο ψηλά τον πήχη. Παράλληλα, έριξε άγκυρα στο λιμάνι και ο Δημήτρης Πινακάς από την ΑΕΛ, το κορυφαίο ίσως ταλέντο της ηλικίας του.

Το αρχικό σκεπτικό ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, όταν φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» και ο Πιέρ Κουντέ, ο οποίος αρχικά θεωρήθηκε ως διάδοχος του Μαντί Καμαρά, αλλά τελικά έμειναν και οι δύο στο ρόστερ. Ο Κούντε ως μονάδα, φόρεσε τα παπούτσια του Πέπε που δεν ανταποκρίθηκε στις μεγάλες προσδοκίες, ενώ παράλληλα "ξεφύτρωσε" από το πουθενά, ένας ακόμη εξαιρετικός Καμαρά, ο Αγκιμπού, ο οποίος στο πλαίσιο της δικαιοσύνης που διέπει τις αποφάσεις του προπονητή, πήρε παλικαρίσια φανέλα βασικού.

Με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός δυνάμωσε πολύ όχι μόνο στην κορυφή της επίθεσης, αλλά και στον άξονα, παρότι η τριάδα των Εμβιλά, Καμαρά, Μπουχαλάκη, δεν είχε αντίπαλο πέρυσι, τουλάχιστον εντός των συνόρων. Επιπλέον αποκτήθηκε από τη Νέφτσι Μπακού και ο 24χρονος Μαμαντού Κανέ με καταγωγή από τη Γουινέα, ο οποίος λόγω πολυκοσμίας στα χαφ, παρέμεινε στην ομάδα του Αζερμπαϊτζάν μέχρι νεοτέρας.

Κάτω από τα δοκάρια, τη θέση του Ζοζέ Σα, πήρε ο πολύπειρος Τσέχος, Τόμας Βατσλίκ, ο οποίος αναδείχθηκε ένας από τους καλύτερους κίπερ στην τελική φάση του Euro, σβήνοντας παράλληλα τις ενστάσεις για το αν έχει ξεπεράσει τους σοβαρούς τραυματισμούς που τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου από τη Σεβίλλη.

Αν ρωτούσε κανείς τι ανάγκες έχει ο Ολυμπιακός στο φινάλε της περσινής περιόδου, το πρώτο που θα άκουγε είναι ότι η ομάδα πρέπει να ενισχυθεί στα άκρα και δη της επίθεσης. Ο ασταθής Μπρούμα αποχώρησε για να επιστρέψει στην Αϊντχόβεν, άρα θα έπρεπε να έρθει τουλάχιστον ένας ιδανικός αντικαταστάτης.

Επιλέχθηκε ο Χένρι Ονιεκούρου, ο οποίος είχε το… πράσινο του προπονητή από πέρυσι, με το κόστος της μεταγραφής του από τη Μονακό στα 4,5 εκατομμύρια, χρήματα τα οποία η διοίκηση έσκασε… ντούκου. Ο Νιγηριανός διεθνής στα 24 χρόνια του, έχει την ταχύτητα και τη σπιρτάδα του Μπρούμα, είναι ακόμη πιο ποιοτικός με τη μπάλα στα πόδια και στο τελείωμα των φάσεων, ενώ μπορεί να αγωνιστεί και στις δύο πτέρυγες.

Παράλληλα, βρέθηκε φόρμουλα για να ρίξει άγκυρα στο λιμάνι ο Ρόνι Λόπες, ο οποίος έφυγε από τη Σεβίλλη με συμβόλαιο 2,6 εκατομμυρίων και συνολική αξία 7 εκατ. €. Στο πρόσωπο του 25χρονου Βραζιλιάνου με πορτογαλική υπηκοότητα, οι "ερυθρόλευκοι" βρήκαν τον αριστεροπόδαρο μεσοεπιθετικό που έψαχναν, ο οποίος μπορεί να εκκινήσει από τη δεξιά πτέρυγα και να συγκλίνει, ενώ με την ίδια άνεση παίζει και ως 10άρι. Με άλλα λόγια η δική του παρουσία παρέχει μια ποιοτική λύση και στο ρόλο του οργανωτή, πίσω από τον Βαλμπουενά, μετά την παραχώρηση και του Τιάγκο Σίλβα.

Τα δεδομένα στην ερυθρόλευκη άμυνα

Για την άμυνα, ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε την πώληση του Ρούμπεν Σεμέδο και την αντικατάστασή του από έναν αμυντικό ανάλογης ποιότητας και περισσότερης σοβαρότητας. Τι καλύτερο από τον Κώστα Μανωλά; Για την τεράστια προσπάθεια και τις υπερβάσεις που υπήρξαν προκειμένου ο 30χρονος στόπερ να επιστρέψει στον Πειραιά από τη Νάπολι, το SPORT24 σας ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια, ωστόσό, αυτό το τεράστιο deal δεν ολοκληρώθηκε στο τσακ, λόγω του λερωμένου ποινικού μητρώου του Σεμέδο που του στέρησε την "τελειωμένη" συμφωνία με τη Γουλβς, δια χειρός Ζόρζε Μέντες.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα Σεμέδο, ο οποίος στα δικά μου μάτια και παρά την… τρέλα του, παραμένει ο κορυφαίος στόπερ του ελληνικού πρωταθλήματος την προηγούμενη διετία, ο Πέδρο Μαρτίνς καλείται να πορευθεί μέχρι νεοτέρας με τους Σωκράτη, Μπα, Σισέ, Μάρκοβιτς. Με εναλλακτικές λύσεις τον πολύπειρο Αβραάμ, τον ταλαντούχο Καλογερόπουλο και τον 19χρονο Γάλλο με καταγωγή από το Καμερούν Ετιέν Κινκουέ, ο οποίος θεωρείται στόπερ πλήρους μέλλοντος, αλλά χωρίς εικόνα για το τι μπορεί να προσφέρει στο… παρόν.

Με τον Σεμέδο στην παρούσα φάση, όλα είναι στον αέρα. Η παραχώρησή του με δανεισμό κι οψιόν αγοράς στην Πόρτο, "τσάκισε" λόγω των περιπετειών του με τη δικαιοσύνη. Ακόμη κι αν, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, αποδειχθεί αθώος και οι καταγγελίες σε βάρος του δεν αποδειχθούν στο δικαστήριο, θα μείνει στην ομάδα τουλάχιστον μέχρι τον Γενάρη.

Σε περίπτωση που συνεχίσει να έχει μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη, άρα τεθεί οριστικά εκτός δράσης, ο προπονητής θα κρίνει αν χρειάζεται έναν ακόμη στόπερ από την αγορά των ελεύθερων (μέχρι τις 17 του μήνα) ή θα λύσει την εξίσωση με τους διαθέσιμους τουλάχιστον μέχρι τα μισά της φετινής διαδρομής. Όσο ο Δημήτρης Σιόβας δεν κλείνει σε κάποια άλλη ομάδα, πάντα θα είναι μια πιθανή λύση, όχι μόνο λόγω καταγωγής, προϋπηρεσίας κι αγάπης για τον Ολυμπιακό, αλλά και λόγω αξίας - εμπειρίας.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο απόκτησης ενός ακόμη ακραίου μπακ, παρά την έξυπνη κίνηση με τον "πασπαρτού" Πολωνό Καρμπόβνικ. Ο 20χρονος αμυντικός είναι μαμούνι, πανέξυπνος, ταχύτατος και με υψηλό δείκτη τεχνικής, άρα μπορεί να δώσει λύσεις και δεξιά και αριστερά. Αν ο κόουτς κρίνει ότι είναι καλυμμένος με Λαλά, Ανδρούτσο και Ρέαμπτσιουκ, Καρμπόβνικ, το κεφάλαιο μεταγραφές κλείνει κάπου εδώ, ωστόσο, υπάρχουν εκεί έξω αρκετοί ελεύθεροι και καλοί μπακ, οπότε τίποτε ακόμη δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Στη σούμα, ο Ολυμπιακός, απέκτησε παίκτες αξίας 50.000.000, σύμφωνα με την εκτίμηση του Transfermarkt, ενώ πλην των Σα, Μεριά και Κάιπερς που πουλήθηκαν και των δύο Πορτογάλων χαφ που προαναφέραμε, αποχώρησαν με δανεισμούς και οι Ραντζέλοβιτς (Λεγκανιές), Μασούρα (Σπάρτα Ρότερνταμ), Τσούμιτς (Λουκέρνη), Σολδάνο (Φουενλαμπράδα). Εκείνο που απομένει να μάθουμε είναι τι περιλαμβάνει η συνεχεία. Αν θα υπάρξει δηλαδή και κάτι ακόμη ως επιδόρπιο, ενός πολύ γεμάτου δείπνου…

Δείτε την έκτακτη Game Night, Transfers Edition με τον μεταγραφικό απολογισμό σε Ελλάδα και εξωτερικό:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ