ΕΣΑΚΕ

Μόνο καλό μπορεί να κάνει όλος αυτός ο χαμός στο ελληνικό μπάσκετ

Μόνο καλό μπορεί να κάνει όλος αυτός ο χαμός στο ελληνικό μπάσκετ

Τι ακριβώς θέλει να κάνει η ΕΟΚ; Να διαλύσει την Α1 και τον ΕΣΑΚΕ; Ή μήπως τελικά να τα φτιάξει όλα; Ο Σπύρος Καβαλιεράτος προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την κίνηση της Ομοσπονδίας και να βρει τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από τις λέξεις.

Από την αντίδραση της Ομοσπονδίας το μεσημέρι της Παρασκευής φαινόταν ότι κάτι σημαντικό θα συμβεί στο έκτακτο ΔΣ της ΕΟΚ. Και πράγματι. Η ανακοίνωση που βγήκε είναι τουλάχιστον επιθετική κατά του ΕΣΑΚΕ και ανοίγει για τα καλά τον Ασκό του Αιόλου.

Πάμε όμως να δούμε τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά που ανακοίνωσε η Ομοσπονδία και αν πράγματι τινάζεται στον αέρα η Α1 και ο ΕΣΑΚΕ - όπως κάποιοι έσπευσαν να σχολιάσουν άμεσα - ή αν τελικά η ουσία βρίσκεται αλλού.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Ο ΕΣΑΚΕ διατυμπανίζει παντού και συνεχώς ότι είναι ο μόνος που έχει την εξουσία της διοργάνωσης της Α1 και ότι για όλα τα θέματα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα. Το έπραξε μάλιστα και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Παρασκευής με τρόπο που έμοιαζε άκομψος.

Τι έκανε η ΕΟΚ; Αμέσως ενημέρωσε για έκτακτο ΔΣ και το Σάββατο το απόγευμα έβαλε δύσκολα στον ΕΣΑΚΕ. Από τη στιγμή που θεωρεί το προεδρείο του και προφανώς κάποια μέλη του ΔΣ ότι μπορεί να προχωρήσει μόνος του - δίχως δηλαδή τη συνδρομή της ΕΟΚ - ας το κάνει.

Μπορεί η Α1 να γίνει Euroleague;

Και ξαφνικά και ο ΕΣΑΚΕ και όλος χώρος του μπάσκετ αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, που βέβαια όσοι γνώριζαν τα βασικά την ήξεραν ήδη.

Τι δεν μπορεί να κάνει ο ΕΣΑΚΕ μόνος του; Τι κρύβεται πίσω από την ανακοίνωση της ΕΟΚ που λέει ότι δεν συμμετέχει και αποχωρεί από το πρωτάθλημα της Α1; Ποιος θα βγάζει τα δελτία; Είναι δουλειά της ΕΟΚ σε συνεργασία με τη FIBA, όχι του ΕΣΑΚΕ.

Με τους διαιτητές τι γίνεται; Ανήκουν στο δυναμικό της ΕΟΚ όλοι. Οχι του ΕΣΑΚΕ.

Με την Ευρώπη; Το BCL είναι της FIBA, η οποία μιλά απευθείας με την ΕΟΚ και όχι με τον ΕΣΑΚΕ. Φάνηκε άλλωστε και στην περίπτωση του Άρη, που ενημερώθηκε από την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος για παράταση και τελικά έμεινε εκτός Ευρώπης διότι δεν είχε αλλάξει η διορία. Το χαρτί του Άρη που έλεγε για ΕΣΑΚΕ η FIBA δεν το έλαβε καν υπόψιν.

Όμως υπάρχει και αντίλογος. Μπορεί ο ΕΣΑΚΕ να κάνει πρωτάθλημα χωρίς δελτία, μόνο με συμβόλαια. Μπορεί να βρει δικούς του διαιτητές με συμβόλαιο, που δεν θα ανήκουν στη FIBA και της ΕΟΚ. Ναι υπάρχει ο τρόπος της ανεξαρτητοποίησης, μόνο που έτσι η Α1 θα γίνει σαν την EuroLeague.

Ανεξάρτητο πρωτάθλημα, δίχως σχέση με τους φορείς του μπάσκετ. Θα δημιουργηθεί εσωτερικό σχίσμα, άλλο ένα μπάχαλο, που όμως πρέπει να ερωτηθούν και οι ομάδες αν το θέλουν. Γιατί στην EuroLeague το έπραξαν μόνες του οι ομάδες το "πραξικόπημα" και βρέθηκαν απέναντι στη FIBA. Το θέλουν αυτό όλες οι ΚΑΕ τις Α1; Ή μήπως θα φτάσουμε να έχουμε και στην Ελλάδα δύο πρωταθλήματα.

Καταλαβαίνετε ήδη το πρόβλημα, συν το ότι αν αποκοπεί η Α1 από την ΕΟΚ και το κράτος, θα είναι αδύνατο να υπάρχουν και απαιτήσεις από το κράτος. Για παράδειγμα ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισε να πάνε όλοι ενωμένοι στην ΕΡΤ για να πάρουν μεγαλύτερο συμβόλαιο. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό;

Άλλωστε και ο ίδιος ο ΕΣΑΚΕ δεν μοιάζει καθόλου μονιασμένος. Οι τέσσερις ομάδες που στο ΔΣ ψήφισαν υπέρ της απόφασης της Επιτροπής αδειοδότησης, ίσως ζητήσουν τώρα εξηγήσεις - και όχι μόνο - από τους υπόλοιπους 8 για τις συνέπειες του αποτελέσματος εκείνης της διαδικασίας. Και όσων ακολούθησαν, αφού βλέπουμε τι γίνεται.

Να τηρηθούν οι νόμοι

Πάμε παρακάτω όμως για να δούμε και τη συνέχεια. Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά δείχνουν ότι η ΕΟΚ θέλει να διαλύσει την Α1 και τον ΕΣΑΚΕ. Δεν είναι έτσι όμως. Αν το δούμε πίσω από τις λέξεις, το ζητούμενο είναι απλά να αρχίσουν να τηρούνται κάποια στιγμή όλοι οι νόμοι και οι κανόνες και στην Ελλάδα.

Αυτό που θέλει, λοιπόν, ο Λιόλιος και η ΕΟΚ να τηρηθούν όσα είναι γραμμένα και ψηφισμένα. Το εξήγησε την περασμένη Τρίτη στη συνέντευξη Τύπου. Οι άδειες των 8 πέρασαν, για τους υπόλοιπους 4 δεν υπάρχει παράταση κι ας μην το δέχεται ο ΕΣΑΚΕ.

Από τη στιγμή που τα λόγια του δεν έγιναν αντιληπτά απ' όλους, προχώρησε και στην αντίδραση - ανακοίνωση του Σαββάτου. Απλά τώρα δεν θα πάει ο ίδιος στον ΕΣΑΚΕ, αλλά θα περιμένει να πάει ο ΕΣΑΚΕ σε αυτόν για να δοθεί η λύση. Άλλωστε στόχος δεν ήταν ποτέ να τιμωρηθεί η ΑΕΚ, ο Άρης, ο Απόλλωνας, η Λάρισα. Στόχος ήταν να γίνουν όλα με το νόμο. Και γι' αυτό θα υπάρχει η διαδικασία των Wild Cards, με προτεραιότητα των τεσσάρων αυτών ομάδων.

Ο ΕΣΑΚΕ, λοιπόν, βρίσκεται σε έναν λάκκο που ο ίδιος έσκαψε. Θα μπορέσει να βγει; Μπορεί; Απλά φαίνεται πως τώρα χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΟΚ.

Κι αν το δούμε ψυχρά, όλος αυτός ο κακός χαμός που γίνεται τις τελευταίες μέρες, μόνο καλό μπορεί να κάνει στο τέλος της βραδιάς στο ελληνικό μπάσκετ. Διότι για πρώτη φορά στην ιστορία θα τηρηθούν όλοι οι νόμοι, θα δημιουργηθεί ένα δεδικασμένο που θα το ακολουθούν όλοι τα επόμενα χρόνια, δίχως μάλιστα να "τιμωρηθεί" και κανένας. Διότι αν ΑΕΚ. Αρης, Απόλλωνας και Λάρισα λύσουν όλα τους τα προβλήματα τις επόμενες μέρες και παίξουν στην Α1 μέσω της νέας διαδικασία για τη wild card, θα χουν γίνει όλα νόμιμα.

Άλλωστε στη Γενική Συνέλευση του ΕΣΑΚΕ την 1η Ιουλίου ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι η αλλαγή του κανονισμού για τις Wild Cards, ώστε να μπορούν να δοθούν σε ομάδες της Α1 που θα έχουν υποβιβαστεί. Κάτι που μέχρι τώρα δεν επιτρέπεται, αλλά με την αλλαγή του κανονισμού που προανήγγειλε στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης ο πρόεδρος της ΕΟΚ, κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό. Αν και εφόσον το ψηφίσουν οι ομάδες βέβαια.

TAGS ΕΣΑΚΕ ΕΟΚ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ