ΕΣΑΚΕ

Καβαλιεράτος blog: Η ξεχασμένη ενότητα του μπάσκετ

Καβαλιεράτος blog: Η ξεχασμένη ενότητα του μπάσκετ
EUROKINISSI

Οι ομάδες της Α1 ήταν το βράδυ της Πέμπτης μονιασμένες. Όταν ενωθούν και για τα σοβαρά θέματα, το ελληνικό μπάσκετ μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο του. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Στον ΕΣΑΚΕ πανηγύριζαν την Πέμπτη για το πρωτάθλημα που αρχίζει. Οσοι διάβαζαν την ανακοίνωση, προσπαθούσαν να αντιληφθούν αν οι διοργανωτές μπήκαν στη μηχανή του χρόνου και γύρισαν στο 1995, διότι αυτό το κείμενο δεν έμοιαζε καθόλου να αφορά το 2020.

Ευτυχώς η κατάληξη της θριαμβευτικής ανακοίνωσης, είχε 8 λέξεις ανάμεσα σε παύλες και επανήλθαμε στο... μέλλον. "Ενωμένοι ο ΕΣΑΚΕ και οι ΚΑΕ καλούν το φίλαθλο κοινό - παρά την αναγκαστική απουσία του από τις εξέδρες - να παρακολουθήσει το νέο Πρωτάθλημα που αρχίζει το Σάββατο με την βεβαιότητα ότι θα απολαύσει υψηλού επιπέδου θέαμα και ανταγωνισμό". Να είναι καλά, δηλαδή, αυτό το "παρά την αναγκαστική απουσία του από τις εξέδρες" και αντιληφθήκαμε ότι μιλούν για το 2020.

Βέβαια για να πούμε την αλήθεια, δεν είναι μόνο ο ΕΣΑΚΕ και κάποιες ομάδες που νιώθουν περήφανοι. Υπάρχουν και οι φανατικοί υποστηριχτές τους, που προφανώς για δικούς τους λόγους εκφράζουν - και δεν ντρέπονται καθόλου - την άποψη ότι η Basket League θα είναι πρωταθληματάρα.

Έτσι είναι αν έτσι νομίζουν. Ήδη η Basket League ήταν πίσω μία εβδομάδα, τώρα πήγε δύο. Ε, δεν είναι και μεγάλο κακό αυτό, μπροστά σε όσα τραγελαφικά συμβαίνουν εδώ και μήνες. Με αποκορύφωμα την απόφαση να κλείσει με κάθε τρόπο ο δρόμος επιστροφής του Ολυμπιακού στην Α1, μην τυχόν και διεκδικήσει τον τίτλο ενός πρωταθλήματος που συνεχώς υποβαθμίζεται μόνο του. Παραλίγο, δε, να την πατήσουν πριν από δύο εβδομάδες, όταν έκαναν λάθος στην εκτύπωση της προκήρυξης, που αν την ψήφιζαν θα άνοιγαν πάλι το κεφάλαιο ανόδου ομάδας από την Α2.

Πλέον, το πρωτάθλημα πηγαίνει για να αρχίσει για τις 24 Οκτώβρη και στον ΕΣΑΚΕ ελπίζουν να μην υπάρχει τελικά άλλη απώλεια, διότι και η ΕΡΤ, αλλά και οι χορηγοί θα πάρουν πίσω τις συμφωνίες και θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν οι ομάδες. Αφήστε που θα χρειαστεί νέα προκήρυξη για το πρωτάθλημα και μπορεί να ξεχάσουν πάλι κανένα "δεν" στα εκτυπωμένα χαρτιά. Αλλά τώρα και λάθος να κάνουν, δεν προλαβαίνουν να καλύψουν κανένα κενό από την Α2, διότι το δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα έχει ήδη αρχίσει.

Η ΠΑΛΙΑ Α2 + ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΑΙ ΑΕΚ

Μιας και βάλαμε στη συζήτηση την Α2, η φετινή Basket League δεν διαφέρει καθόλου σε μπάτζετ και ομάδες την Α2 πριν από μία 5ετία. Αν εξαιρέσουν τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, οι υπόλοιποι που συμμετέχουν, είτε έπαιζαν στη δεύτερη κατηγορία, είτε έχουν μπάτζετ δεύτερης κατηγορίας τη σεζόν 2015-16. Τότε ο Φάρος είχε αγωνιστικό προϋπολογισμό περίπου 800.000 ευρώ (γι αυτό και έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου), η Κύμη 500.000, ο Προμηθέας 400.000, η Λευκάδα 300.000, ο Δούκας 270.000, το Περιστέρι, το Ψυχικό και ο Εθνικός 200.000, ο Ηρακλής κάπου 170.000.

Ε, τώρα μην νομίζετε πως οι αριθμοί διαφέρουν, με εξαίρεση Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Υπάρχουν μεγάλα ονόματα όπως ο ΠΑΟΚ και ο Άρης και ο Προμηθέας, το Περιστέρι, ο Ηρακλής, ο Ιωνικός (δηλαδή κάτι σαν Φάρος), μαζί με Λαύριο, Κολοσσό, Λάρισα και Χαρίλαο Τρικούπη. Αν αυτό είναι καλό πρωτάθλημα για το ελληνικό μπάσκετ, τότε η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ας πάει κάποιος στο αρχείο της ΕΡΤ, ας βρει τα ματς της Α2 που έδειχνε η κρατική τηλεόραση τη σεζόν 2015-16 και θα μελαγχολήσει. Όχι τίποτα άλλο, δεν είχε δώσει ουσιαστικά ευρώ τότε η ΕΡΤ για τα δικαιώματα, τα είχε συμπεριλάβει σε ένα συνολικό πακέτο της συμφωνίας με την Ομοσπονδία.

Η ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Αντί επιλόγου: είχαμε γράψει πριν από μερικές μέρες ότι η ζωή στο μπάσκετ πρέπει να μείνει ζωντανή. Αυτό δεν αφορά μόνο στην EuroLeague, το Champions League, γενικά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πρέπει να μείνει ζωντανό και στην Ελλάδα. Και πρέπει να υπάρχει η Basket League, δεν μπορεί να μην διεξάγεται το πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Αρκεί να μην υπάρχει υποκρισία και ψέμα, να μην κοροϊδεύουν τον κόσμο Αρκεί να υπάρχει ενότητα και να μην κυριαρχεί ο εγωισμός και οι πρακτικές ισοπέδωσης.

Το βράδυ της Πέμπτης στον ΕΣΑΚΕ, οι ομάδες έδειξαν ένα άλλο πρόσωπο, αυτό που κανονικά έπρεπε να έχουν πάντα. Ήταν ενωμένες, δεν θέλησαν να διαλύσουν τον Ιωνικό, του έδωσαν μία δεύτερη ευκαιρία. Αυτή τη συμπεριφορά και την εικόνα θέλουμε, ανεξάρτητα αν υπήρχε και συμφέρον για τον ΕΣΑΚΕ να μείνει το πρωτάθλημα με 12 ομάδες. Όταν επιστρέψει τούτη η ενότητα σε όλες τις περιπτώσεις και τις περιστάσεις, τότε το ελληνικό μπάσκετ θα προοδεύσει και πάλι. Το "ενωμένοι" του ΕΣΑΚΕ στην ανακοίνωση, ήταν τουλάχιστον σωστό.

TAGS ΕΣΑΚΕ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ