EUROLEAGUE

Το μπάσκετ πρέπει να μείνει ζωντανό

Το μπάσκετ πρέπει να μείνει ζωντανό

Ο Σπύρος Καβαλιεράτος παίρνει θέση στην κατάσταση που δημιουργείται (και) στο μπάσκετ λόγω Covid-19 και θεωρεί καταστροφικό το ενδεχόμενο της ακύρωσης της σεζόν.

Με τον κορονοϊό να επελαύνει σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, με τις ρωσικές ομάδες να έχουν ήδη πληγωθεί σημαντικά και με τους αθλητές να φοβούνται περισσότερο από ποτέ για την υγεία τους, έχει ξεκινήσει μια τεράστια συζήτηση για τον Τζόρντι Μπερτομέου και το πώς ο εκτελεστικός διευθυντής της EuroLeague θα βρει τρόπους για να συνεχιστεί η σεζόν. Από ανόητο έως επικίνδυνο, από άχρηστο έως διπρόσωπο και από κακό έως αιθεροβάμων τον έχουν χαρακτηρίσει ακόμη και άνθρωποι που είτε βρίσκονται κοντά σε ομάδες, είτε διαρρέουν θέσεις και αντιδράσεις παικτών, προπονητών και παραγόντων.

Και εντάξει, στα social media μπορείς να διαβάσεις τα πάντα το περίεργο είναι να βλέπεις και να ακούς τους πραγματικούς πρωταγωνιστές να ενίστανται για το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια για να συνεχιστεί η ζωή μέσα σε μια κατάσταση που ουδείς έχει ζήσει/αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Οι άνθρωποι των 18 ομάδων ψήφισαν ομόφωνα το πρωτόκολλο υγείας και ασφάλειας για τη σεζόν 2020-21, μαζί συμφώνησαν για τα μέτρα που θα παίρνουν πριν και μετά από κάθε αγώνα, άπαντες κατάλαβαν πόσο σημαντικό είναι και να αρχίσει, αλλά και να τσουλήσει και να ολοκληρωθεί η χρονιά. Μπήκαν στην κανονική περίοδο για ένα ταξίδι στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, γνωρίζοντας πως σε περίπτωση που η χρονιά ακυρωνόταν θα ήταν πολύ πιθανή ακόμη και η διάλυσή τους, αντιλαμβάνονταν την κατάσταση και ξαφνικά, μετά από τα κρούσματα στη Ζενίτ, τη Χίμκι και τη Βιλερμπάν, προέκυψε μια υπερβολική φασαρία λες και κάποιοι απλώς περίμεναν την ευκαιρία για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

"Φούσκα" στην Ευρώπη είναι από δύσκολο έως απίθανο να υπάρξει, καθώς οι ομάδες έχουν υποχρεώσεις στις εγχώριες λίγκες τους. Ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια πως ένας οργανισμός θα μείνει μακριά από τον κίνδυνο, προς το παρόν όμως αυτό που θα πρέπει να κάνει κάθε club είναι να μάθει τι συνέβη στις ρωσικές ομάδες και τη Βιλερμπάν, να ερευνήσει με την βοήθειά τους πως ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία και να βελτιώσει την καθημερινότητά του αποφεύγοντας λάθη που ήδη έγιναν.

Οι ομάδες πρέπει να παρατηρούν και να προετοιμάζονται, όχι να φωνάζουν, να αντιδρούν και να γκρινιάζουν για μια κατάσταση που ζει η ανθρωπότητα στο σύνολό της. Τον ίδιο κίνδυνο x10 διατρέχει ένας εργαζόμενος πολίτης που πηγαίνει κάθε μέρα στη δουλειά του με τα ΜΜΜ, η ζωή πρέπει να συνεχιστεί με όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο, με όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, όχι με υπερβολές, εγωισμούς και δηλώσεις που προκαλούν αναταραχή.

Τον ίδιο φόβο που αισθάνεται ο Χ παίκτης, τον αισθάνεται και κάθε άνθρωπος γύρω μας. Δεν είναι λογικό να σταματήσει το μπάσκετ, να κατεβάσει τον διακόπτη η EuroLeague, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό και για τη διοργάνωση, αλλά και για τις ομάδες. Ξεκάθαρος, άλλωστε, στόχος της Euroleague ειναι να ολοκληρωθει η φετινή διοργάνωση. Αλλιώς μπορεί και να διαλυθεί η ίδια η διοργάνωση στο τέλος της σεζόν.

Όμως είπαμε εδώ δεν πρόκειται για ένα πρωτάθλημα μίας χώρας, αλλά για πρωτάθλημα όλης της Ευρώπης με εβδομαδιαία ματς ή ακόμα και διπλές αγωνιστικές. Όχι σε φούσκα, όχι κατά κανόνα με τσάρτερ. Με διαφορετικούς νόμους και πρωτόκολλα ανά χώρα, άρα με πάρα πολλα εμπόδια.

Ό,τι βλέπουμε τώρα είναι μόνο η αρχή. Η σεζόν αυτή θα είναι περίεργη και θα βιώσουμε ακόμα πιο ασυνήθιστες καταστάσεις.

Θα αντέξουν όσοι φρόντισαν να έχουν μεγάλο ρόστερ ώστε να μην έχουν μηδενισμούς. Η Μπαρτσελόνα έχει δηλώσει 26 παίκτες, ο Ολυμπιακός 20. Όσοι σταθούν τυχεροί και δεν εχουν πολλά κρούσματα... Αλλα κι αυτο υποθετικό ειναι. Ο Μπερτομέου και οι ομάδες έχουν στην άκρη του μυαλού τους τη φούσκα, αλλα αυτό δεν είναι κάτι απλό και μπορεί να γίνει προς το τέλος της Euroleague. Ο Αντρέι Βατούτιν της ΤΣΣΚΑ το άφησε ανοιχτό στη συνέντευξη που έδωσε στον Αλέξανδρο Τρίγκα, ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι της Φενέρ - πάλι στο Sport24.gr - είπε πως δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο. Ποτέ μην λές ποτέ, βέβαια.

Μέχρι τότε άλλοι θα παίζουν κανονικά, άλλοι με 8δες, άλλοι με κόσμο, άλλοι κεκλεισμένων των θυρών. Με στόχο να ολοκληρωθεί με οποιοδήποτε τρόπο η διοργάνωση. Ελπίζουμε και όχι με οποιοδήποτε τίμημα.

Έχει ευθύνες η EuroLeague για την κατάσταση στη Ζενίτ, τη Χίμκι και τη Βιλερμπάν; Μπορεί να έχει. Αλλά η πανδημία δεν είναι απλό πράγμα. Μπαίνει στη συζήτηση από άλλους η FIBA που πέτυχε τον στόχο της και αντί να ακυρώσει τη σεζόν 2019-20 μετέφερε το Final Eight στο φθινόπωρο; Τον πέτυχε και με το παραπάνω. Άλλο όμως ένα πρωτάθλημα και άλλο ένα Final Eight. Γι αυτό και σήμερα ανακοίνωσε το δικό της πρωτόκολλο για τη σεζόν 2020-21, που είναι ένα βήμα πιο μπροστά από της EuroLeague. Και κάπως έτσι άρχισαν οι συγκρίσεις.

Κάτι που δείχνει πως καλή διάθεση δεν υπάρχει απ' όλους, που προφανώς δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες μιας νέας διακοπής εβδομάδων ή μηνών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Εκτός κι αν το πραγματικό διακύβευμα δεν είναι να βλέπουμε μπάσκετ και αγώνες, αλλά η επόμενη μέρα του αθλήματος στην Ευρώπη. Συγνώμη, όμως, αλλά δεν είναι ώρα για μικροπολιτική. Όποιος θέλει ας το βλέπει έτσι, αλλά μακριά από εμάς... Και από ετούτη εδώ τη γωνιά έχουμε εκφραστεί πολλές φορές κατά της EuroLeague και ειδικά του Μπερτομέου, αλλά στην προκειμένη περίπτωση προέχει το μπάσκετ και να συνεχιστεί η ζωή.

Και αν τελικά πρέπει να μείνει ο Ισπανός και η παρέα του στην εξουσία της κορυφαίας διοργάνωσης ας κριθεί το καλοκαίρι, διότι αν το ποδόσφαιρο και όλα τα δημοφιλή σπορ έχουν δράση και μείνει το μπάσκετ απλά με τις εσωτερικές διαμάχες και τον εμφύλιο, θα χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος και θα αγγίξει την ανυπαρξία. Κάτι που θα καταστρέψει όχι μόνο τους πρώην και τους νυν, αλλά και τους επόμενους.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ