EUROLEAGUE

Ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι στο Sport24.gr: "Ο Σλούκας ήταν ειλικρινής και ξεκάθαρος, δεν έφυγε λόγω του Ομπράντοβιτς"

Ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι στο Sport24.gr: "Ο Σλούκας ήταν ειλικρινής και ξεκάθαρος, δεν έφυγε λόγω του Ομπράντοβιτς"

Η αποχώρηση του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς μετά από επτά χρόνια και η πρόσληψη του Ιγκόρ Κοκόσκοβ. Η φημολογία για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και το "χτίσιμο" του ρόστερ της Φενέρμπαχτσε. Οι μεγάλες αποχωρήσεις και η ειλικρίνεια του Κώστα Σλούκα, ο οποίος ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα για χάρη του Ολυμπιακού. Ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι μιλάει αποκλειστικά στο Sport24.gr για το πιο καυτό καλοκαίρι των τελευταίων ετών στη Φενέρμπαχτσε.

Οι τελευταίοι μήνες ήταν οι πιο δύσκολοι στην ιστορία της EuroLeague. Οι συνθήκες που διαμόρφωσε ο κορονοϊός δεν ήταν ευνοϊκές για καμία από τις δεκαοχτώ ομάδες της διοργάνωσης, πόσω μάλλον για τη Φενέρμπαχτσε, η οποία -μέσα σε ένα πλαίσιο οικονομικής αστάθειας (ως συνέπεια της πανδημίας)- υποχρεώθηκε να προβεί σε ριζικές αλλαγές -για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ο λόγος; Η ανάγκη (λόγω χρεών του συλλόγου) για μείωση του ετήσιου προϋπολογισμού και των μισθών των παικτών και η αποχώρηση του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Ο 60χρονος τεχνικός μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό το Βελιγράδι στις 19 Ιουνίου, με την υποσημείωση πως θα ανακοινώσει μετά από μερικές ημέρες την απόφασή του. Στην Κωνσταντινούπολη προσδοκούσαν σε θετική απάντηση από εκείνον, προκειμένου αυτό το ταξίδι προς τη σερβική πρωτεύουσα να μην είναι άνευ επιστροφής. Εις μάτην. Τρεις μέρες αργότερα ανακοίνωσε το "αντίο" και έβαλε ολόκληρο τον οργανισμό της Φενέρμπαχτσε σε διαδικασία να προβεί σε ακόμη μεγαλύτερο rebuilding -ξεκίνησε από τον πάγκο.

Πριν ξεκινήσουν οι αφίξεις και οι αποχωρήσεις παικτών και προπονητών όμως, έπρεπε να αποσαφηνιστεί κάτι εξίσου σημαντικό: τι θα κάνει ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι. Ο General Manager της Φενέρμπαχτσε, ο άνθρωπος που μαζί με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έχτισαν κομμάτι - κομμάτι το σύνολο που έφτασε μέχρι την κορυφή της EuroLeague το 2017.

Η πρόκληση ήταν μεγάλη. Στα σαράντα (40) χρόνια πορείας που έχει διαγράψει σε ΝΒΑ και EuroLeague, η συγκεκριμένη πρόκληση ήταν εκ των σπουδαιότερων που συνάντησε στην καριέρα του. Κι αυτό γιατί σχεδόν όλα έπρεπε να χτιστούν από την αρχή. Ή σχεδόν όλα. Το μείζον όμως ήταν πως έπρεπε άμεσα να βρει νέο προπονητή, να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα μεγαλύτερα συμβόλαια της Φενέρμπαχτσε (ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει) και, παράλληλα, να κλείσει άμεσα τους μεταγραφικούς στόχους της ομάδας.

Η δουλειά έγινε. Ο Ιγκόρ Κοκόσκοβ έφτασε στην τουρκική πρωτεύουσα για να διαδεχθεί τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ενώ κι οι κινήσεις της Φενέρμπαχτσε στην offseason δεν ήταν... αδιάφορες. Κι ας έφυγαν κομβικοί παίκτες για τη λειτουργία του συνόλου τα τελευταία χρόνια, όπως ο Κώστας Σλούκας, ο Τζίτζι Ντατόμε και ο Νίκολα Κάλινιτς.

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Τρίγκα

Λίγες ώρες πριν από το πρώτο τζάμπολ της σεζόν στην EuroLeague, κι αφού πλέον η σκόνη από όλα αυτά έχει "καθίσει" ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι εξήγησε στο Sport24.gr τι έγινε το φετινό καλοκαίρι.

- Ποιο ήταν το κλίμα που επικρατούσε πριν αρχίσουν οι συζητήσεις με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς;

- Τι σκεφτόταν όταν τον είδε να επιβιβάζεται στο αεροπλάνο για το Βελιγράδι;

- Τι συνέβη με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, τον οποίο στη γειτονική χώρα έφερναν προ των πυλών της Φενέρμπαχτσε;

- Πότε προέκυψε η περίπτωση του Ιγκόρ Κοκόσκοβ και πόσο εύκολη ήταν;

- Πότε έμαθε για τις σκέψεις αποχώρησης του Κώστα Σλούκα;

- Η φυγή του διεθνούς γκαρντ είχε να κάνει με αυτή του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ή κάποιος άλλος ήταν ο βασικός λόγος;

- Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος αντίπαλός του το φετινό καλοκαίρι;

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που κλήθηκε να απαντήσει το "μυαλό" της Φενέρμπαχτσε, ο άνθρωπος που ευθύνεται για κάθε απόφαση που λαμβάνεται -πλην όσων έχουν να κάνουν με το αγωνιστικό.

Ήξερα αρκετό καιρό τι σκεφτόταν ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς

- Κύριε Γκεραρντίνι, η πρώτη ερώτηση που θα ήθελα να σας κάνω αφορά στην αποχώρηση του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς από τη Φενέρμπαχτσε. Ήταν άλλωστε -για πολλούς- η είδηση του καλοκαιριού, το γεγονός που καθόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της offseason στην EuroLeague. Ήταν ένα σοκ για εσάς η ανακοίνωση αποχώρησής του; Είχατε διαφορετική εικόνα για το μέλλον του, όταν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο για το Βελιγράδι;

"Όχι, δεν θα το έλεγα ακριβώς σοκ αυτό. Ξέρεις, πέρα από συνεργάτες, με τον Ζέλικο είμαστε πάνω απ' όλα φίλοι. Γνωριζόμαστε τόσο καλά, όλα αυτά τα χρόνια. Οπότε μπορώ να σου πω ότι ήξερα τι έχει στο μυαλό του και τι σκέφτεται, πολύ πριν πάρει τις οριστικές αποφάσεις του και προβεί στην ανακοίνωση αποχώρησης. Ξέρεις, είμαστε πολύ τυχεροί που κάνουμε αυτή τη δουλειά, που είμαστε στον αθλητισμό και ασχολούμαστε με αυτό που αγαπάμε. Αλήθεια, είμαστε προνομιούχοι. Την ίδια ώρα όμως, η πίεση είναι τεράστια, καθημερινά. Είναι μια δουλειά που δεν έχει επί της ουσίας ρεπό, ξεκούραση και άδειες ημέρες. Γι αυτό κιόλας, κάποιες φορές χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα πίσω, για να ηρεμήσεις και να καθαρίσεις το μυαλό σου. Ο Ζέλικο ήθελε να ξεκουραστεί, αλλά κυρίως να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του. Ήξερα αρκετό καιρό πριν ότι το σκεφτόταν έντονα και το καταλαβαίνω απόλυτα".

- Πώς ήταν εκείνο το τετραήμερο που βρεθήκατε πάλι όλοι μαζί μετά το lockdown; Τι αίσθηση υπήρχε για τις εξελίξεις που αφορούσαν στον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς;

"Μετά το lockdown, είχαμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να είμαστε όλοι μαζί στην Κωνσταντινούπολη και να περάσουμε μαζί τέσσερις - πέντε μέρες. Για να κάνουμε μια σύνοψη όσων έγιναν την περσινή σεζόν, να συζητήσουμε τι πήγε λάθος και τι πήγε καλά, αλλά και να δούμε αν θα υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία μας. Έπρεπε να δούμε αν αυτή η επιλογή ήταν στο τραπέζι. Τότε ήταν που μιλήσαμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο, κ. Αλί Κοτς, για οτιδήποτε αφορούσε στην ομάδα. Είχα τη διαίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ περίεργη κατάσταση λόγω της κατάστασης που δημιούργησε ο κορονοϊός. Αισθανόμουν ότι ο Ζέλικο, όσο περίεργο κι αν ακουστεί γιατί δεν είναι τέτοιο άτομο, ήταν διστακτικός αναφορικά με την επόμενη σεζόν. Κι αυτό, όπως είπα νωρίτερα, είχε να κάνει με τις σκέψεις του και την οικογένειά του. Σκεφτόταν τις προτεραιότητες που ήθελε να βάλει για την επόμενη χρονιά, να περάσει χρόνο με την οικογένειά του και να ξεκουραστεί. Από την άλλη όμως, υπήρχε η πρόκληση για να συνεχίσει στην ομάδα. Ο χρόνος που περάσαμε μαζί ήταν πολύ ωραίος, μια καλή ευκαιρία για να αξιολογήσουμε τι θα μπορούσε να γίνει στην ομάδα. Έφυγε από την Κωνσταντινούπολη, δεν θα έλεγα ακριβώς με ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά με διαφορετικές σκέψεις και ιδέες κατά νου. Όταν έφυγε, ήξερα ότι σε μερικές ημέρες θα είχαμε την απάντησή του γιατί ήθελε να σκεφτεί κάποια πράγματα και να τα συζητήσει με την οικογένειά του. Σε εκείνο το σημείο πάντως, δεν είχα ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα κάνει, τι θα αποφασίσει. Ήξερα όμως ότι εντός των επόμενων ημερών θα μας ανακοίνωνε την απόφασή του".

Ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι στη διάρκεια press conference της Φενέρμπαχτσε
Ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι στη διάρκεια press conference της Φενέρμπαχτσε FENERBAHCE BEKO ISTANBUL

- Για περίπου δέκα ημέρες, μέχρι να έρθει η ανακοίνωση της αποχώρησής του, στον Τύπο της Τουρκίας γράφονταν καθημερινά δεκάδες άρθρα που αφορούσαν στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και τις πιθανότητες παραμονής του. Κουραστήκατε από αυτή τη φημολογία και την ταχύτητα με την οποία προέκυπταν νέα δημοσιεύματα;

"Κοίτα, αυτό είναι μέρος της δουλειάς. Κάποιες φορές πρέπει να σκέφτεσαι ότι ακόμη κι αυτό, η διαρροή πληροφοριών και τα δημοσιεύματα, είναι ένα κομμάτι της εξίσωσης. Όπως είπα πριν, είμαστε γενικά προνομιούχοι που έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη δουλειά, ταυτόχρονα όμως έχει πολύ άγχος και επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες".

- Την ίδια ώρα όμως, κι εσείς δεν είχατε συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν. Κοινώς, αφού έκλεισε το κεφάλαιο του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, έπρεπε να κλείσει -είτε θετικά είτε αρνητικά- και το δικό σας.

"Όπως εξελισσόταν η κατάσταση, κι εγώ ο ίδιος σκεφτόμουν τι θα κάνω για μένα. Δεν ήξερα τι θα κάνω. Δεν είχα πολύ χρόνο να σκεφτώ για το πώς θα είναι η ζωή χωρίς τον Ζέλικο, γιατί το όνειρό μου, ο στόχος μου ήταν να συνεχίσω τη συνεργασία με τον Ζέλικο, αυτό είναι δεδομένο. Τόσο απλά. Τόσο εγώ όσο κι εκείνος, ήμασταν unrestricted free agents, όπως λένε στο ΝΒΑ. Δεν είχαμε κάποιο συμβόλαιο σε ισχύ πλέον. Ήμασταν ελεύθεροι να αποφασίσουμε τι θέλουμε για το μέλλον μας και κάναμε ο καθένας αυτό που θεωρεί σωστό για τον εαυτό του.

Όταν ο Ζέλικο ανακοίνωσε την αποχώρησή του, ζήτησα κι εγώ από μέρους μου μερικές ημέρες προθεσμία από τον σύλλογο για να σκεφτώ τι θα κάνω. Η Φενέρμπαχτσε μού έδινε την ευκαιρία να συνεχίσω, αλλά ήθελα να το σκεφτώ πριν πάρω οποιαδήποτε απόφαση. Δεν μου πήρε πολύ φυσικά, αλλά χρειαζόμουν λίγο χρόνο για μένα. Ξέρεις, φέτος είναι η 40η σεζόν της καριέρας μου, καταλαβαίνεις λοιπόν πόσα χρόνια είμαι στη δουλειά. Νιώθω πολύ τυχερός, έχω ζήσει πάρα πολλά και έχω απολαύσει αυτό που κάνω. Κάνω ένα από τα ωραιότερα επαγγέλματα στον κόσμο, αλλά μιλάμε για μια δουλειά που είναι 24/7 για 365 μέρες τον χρόνο. Πρέπει να παίρνεις αποφάσεις για πολλά πράγματα, να ζυγίζεις τις καταστάσεις και να προσπαθείς να κάνεις πάντα το σωστό για τον σύλλογο στον οποίο εργάζεσαι.

Ο Ζέλικο είναι ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος για μένα. Δεν σου κρύβω ότι κι εγώ συζήτησα μαζί του για τις δικές μου αποφάσεις και σκέψεις. Ήταν υποστηρικτικός στην απόφαση να συνεχίσω στη Φενέρμπαχτσε και να δώσω συνέχεια στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια. Σκέφτηκα λοιπόν ότι το σωστό και το καλύτερο για μένα ήταν να συνεχίσω στη Φενέρμπαχτσε. Πρώτα απ' όλα γιατί νιώθεις ένα είδος ευθύνης δεδομένου ότι είμαστε σε μια περίοδο που η ζωή και η καθημερινότητα είναι περίπλοκες λόγω του κορονοϊού, και κατά δεύτερον γιατί έχω περάσει όμορφες και μοναδικές στιγμές όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στην Κωνσταντινούπολη. Υπήρχαν πολλές διαφορετικές παράμετροι λόγω του κορονοϊού, του μπάτζετ και των αλλαγών που έπρεπε να γίνουν. Ένιωσα λοιπόν ότι χρωστούσα κάτι στον σύλλογο και την πόλη, που με φιλοξενεί και με περιβάλλει με τόση αγάπη και σεβασμό όλα αυτά τα χρόνια".

- Ήταν το φετινό το δυσκολότερο καλοκαίρι επί των ημερών σας στη Φενέρμπαχτσε; Από άποψη αλλαγών και ταχύτητας με την οποία έπρεπε αυτές να γίνουν -πέραν των αντικειμενικών θεμάτων, όπως η αποχώρηση του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

"Έπρεπε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να πετύχουμε κάποιους στόχους που είχαμε θέσει μεταγραφικά, είχαμε έναν βασικό, που ήταν να βρούμε τον νέο πρώτο προπονητή μας και μετά να στελεχώσουμε το ρόστερ. Όπως καταλαβαίνεις δεν ήταν κάτι απλό και εύκολο, αφού έπρεπε να βρούμε αυτόν που θα διαδεχθεί τον Ζέλικο, έναν ξεχωριστό άνθρωπο και προπονητή. Μετά είχαμε τον στόχο να φτιάξουμε ένα ρόστερ με διαφορετικά οικονομικά δεδομένα. Όλα αυτά, μαζί με τους νέους παίκτες έπρεπε να γίνουν μέσα στα πλαίσια του νέου μπάτζετ που δόθηκε από τον σύλλογο, να φτιάξουμε ένα μωσαϊκό, που θα είναι λειτουργικό και θα κάνει περήφανο τον κόσμο της ομάδας. Βγήκαμε όμως στην αγορά κάπως αργά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Αυτό συμβαίνει κάποιες φορές. Πιστεύω ότι ήμασταν πολύ τυχεροί σε κάποια πράγματα, γιατί πήραμε εξαιρετικούς παίκτες, παρά το γεγονός πως βγήκαμε αργά στην αγορά, έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο. Όπως είπες κι εσύ όμως, έπρεπε να κάνουμε πάρα πολλές αλλαγές".

ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΣΑΡΑΣ" ΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΓΚΟΡ ΚΟΚΟΣΚΟΒ

- Κι ύστερα, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, άρχισε η φημολογία για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Τι έγινε με τη δική του περίπτωση; Ήσασταν μια ανάσα από τη συμφωνία, όπως γράφτηκε;

"Είναι λίγο περίεργο αυτό το θέμα. Θα σου πω γιατί. Από τη μία έχω, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου σε ό,τι πούμε, από την άλλη όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Καταλαβαίνεις τους λόγους. Κοίτα, από ένα σημείο κι έπειτα νομίζω ότι ήταν λογικό λόγω της σχέσης που έχω με τον Σαρούνας και της σχέσης που έχει εκείνος με τον Ζέλικο, να κάνουν όλοι τη σύνδεση και να τον βάλουν στην εξίσωση για τον πάγκο της Φενέρμπαχτσε. Ο κόσμος λοιπόν σκέφτηκε πολύ εύκολα ότι αυτός θα είναι ο επόμενος προπονητής, ότι είναι αυτός που μπορεί πιο εύκολα από κάθε άλλον να αντικαταστήσει τον Ζέλικο και να συνεχίσει τη δουλειά του.

Στην πραγματικότητα, λόγω της σχέσης που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια, κατάλαβα πως δεν υπήρχε η δυνατότητα να τον υπογράψουμε. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο εκείνες τις ημέρες, κι ο τρόπος του μου έδωσε να καταλάβω πως ήθελε να περιμένει γενικά, να μην πάρει κάποια βιαστική απόφαση για το μέλλον του και δεσμευτεί με κάποια ομάδα. Με έκανε να καταλάβω ότι δεν θα ήταν απλό για εμάς να μπούμε σε αυτό το μονοπάτι, γιατί είχε αποφασίσει να περιμένει και να εξερευνήσει μία συγκεκριμένη επιλογή. Για εμάς ήταν απλά τα πράγματα: είχαμε την επιλογή να περιμένουμε και να χάσουμε χρόνο, με τον κίνδυνο να μην καταλήξουμε εκεί που θέλαμε ή να δουλέψουμε κάτι διαφορετικό. Η σχέση που έχουμε με τον "Σάρας" είναι πολύ αληθινή και ειλικρινής, ποτέ δεν τέθηκε επί της ουσίας θέμα να εργαστεί στη Φενέρμπαχτσε, όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα τότε. Δεν φτάσαμε ποτέ στο σημείο να πούμε ότι διαπραγματευόμαστε τους όρους μίας συμφωνίας. Μιλήσαμε φιλικά στο τηλέφωνο, μου εξήγησε πως γενικά θέλει χρόνο για να σκεφτεί πριν πάρει κάποιες αποφάσεις κι εγώ έπρεπε να το σεβαστώ αυτό. Οπότε είτε θα περίμενα χωρίς την παραμικρή εγγύηση είτε θα έπρεπε να σκεφτώ κάτι άλλο".

- Κι η αλήθεια είναι ότι μέσα σε μερικές ημέρες, από το πουθενά προέκυψε στον Τύπο το όνομα του Ιγκόρ Κοκόσκοβ. ΟΚ, δεν μπορεί ένας προπονητής του δικού του διαμετρήματος και βιογραφικού να θεωρηθεί plan b για κανέναν.

"Εκείνες τις ημέρες, οι δημοσιογράφοι συνέχισαν να εστιάζουν στον "Σάρας" και τη δική του περίπτωση και να αναμεταδίδουν διάφορα πράγματα. Οπότε εμείς βρήκαμε την ευκαιρία και τον χρόνο να δουλέψουμε... υπόγεια, κάτω από τα ραντάρ, την υπόθεση του Ιγκόρ Κοκόσκοβ. Ξέρεις κάτι; Αν κοιτάξεις πίσω, θα δεις ότι τη μία μέρα η Μπαρτσελόνα ανακοινώνει τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και μερικές ώρες αργότερα βγαίνει το όνομα του Ιγκόρ Κοκόσκοβ για τη Φενέρμπαχτσε. Ο κόσμος αναρωτιόταν πώς έγινε κάτι τέτοιο. Αυτό όμως είναι η πραγματική ουσία όσων σου ανέφερα νωρίτερα. Γιατί είχα για αρκετές ημέρες τον τρόπο να δουλέψω για το συγκεκριμένο θέμα, δίχως να βγαίνει κάτι προς τα έξω. Προσπαθήσαμε να οδηγήσουμε τα πράγματα με τέτοιον τρόπο ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για να τα καταφέρουμε και να έχουμε τον Ιγκόρ Κοκόσκοβ στην Κωνσταντινούπολη. Ο κόσμος απορούσε, αναρωτιόταν τι γίνεται με τον "Σάρας" και ποιος θα είναι ο προπονητής μας. Ήταν ένα συναισθηματικό roller coaster για τους φίλους της ομάδας, νομίζω, εκείνη η περίοδος. Εμείς όμως μπορέσαμε έτσι να κάνουμε τη δουλειά που θέλαμε κάτω από άκρα μυστικότητα, γιατί η αποστολή μας δεν ήταν εύκολη. Έπρεπε να δουλέψουμε με πολύ "ήσυχο" τρόπο, γιατί αν δεν γινόταν έτσι, μπορεί να μην τα καταφέρναμε. Μην ξεχνάς πως εκτός όλων των άλλων, ήταν κι ο lead assistant των Σακραμέντο Κινγκς".

- Πόσο εύκολο ήταν να πείσετε έναν προπονητή από το ΝΒΑ να έρθει στην Ευρώπη για να δουλέψει για πρώτη φορά στην καριέρα του στην EuroLeague;

"Πρέπει να σου πω ότι, όσο περίεργο κι αν ακουστεί σε κάποιους, δεν ήταν τόσο δύσκολο να τον πείσουμε να αφήσει το ΝΒΑ και να δουλέψει στη Φενέρμπαχτσε. Ήθελε να κάνει αυτό το βήμα στην καριέρα του, αργά ή γρήγορα. Πάντα σκεφτόταν να κοουτσάρει στο υψηλότερο επίπεδο της EuroLeague, να έχει αυτή την ευκαιρία στη ζωή του. Με άφησε έκπληκτο λοιπόν το γεγονός πως δεν χρειάστηκε να πω πάρα πολλά σε εκείνον, για να τον πείσω να έρθει στην Ευρώπη. Από την άλλη, ήταν μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία να κλείσει το deal δεδομένου ότι βρισκόταν στη "φούσκα" του ΝΒΑ με τους Σακραμέντο Κινγκς, η σεζόν του βρισκόταν σε εξέλιξη. Κατάλαβε αμέσως πως ήταν μια μοναδική ευκαιρία για εκείνον να εργαστεί στην EuroLeague σε έναν τόσο σπουδαίο σύλλογο. Ας πούμε λοιπόν ότι ήταν πιο εύκολο απ' ότι περίμενα να τον πείσω να έρθει στην Ευρώπη για τη Φενέρμπαχτσε. Μου έκανε λοιπόν εντύπωση πως τον βρήκα διαθέσιμο να συζητήσει αυτή την προοπτική, η πρώτη του αντίδραση ήταν μάλιστα πως "θέλω να το κάνω, ξέρω τι είναι η EuroLeague και ποια είναι η Φενέρμπαχτσε". Δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία για το παραμικρό".

Ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι είναι ο General Manager της Φενέρμπαχτσε από το 2014
Ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι είναι ο General Manager της Φενέρμπαχτσε από το 2014 FENERBAHCE BEKO ISTANBUL

- Κι αφού επισημοποιήθηκε η συμφωνία με τον Ιγκόρ Κοκόσκοβ, μετά με τρομερή ταχύτητα αποκτούσατε τον έναν παίκτη μετά τον άλλον.

"Είχαμε εξ αρχής κάποιες βασικές ιδέες, που θέλαμε να τις μοιραστούμε με τον νέο προπονητή, όπως ακριβώς κάναμε για παράδειγμα με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Έχω δουλέψει μαζί με τον Μάικ Ντ' Αντόνι, τον Έτορε Μεσίνα, τον Ντέιβιντ Μπλατ και φυσικά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, οπότε ξέρω καλά τη διαδικασία, η οποία δεν αλλάζει. Αν θέλεις να κάνεις αυτή τη δουλειά, πρέπει να είσαι έτοιμος για τα πάντα, για 365 μέρες τον χρόνο. Δεν σταματάς ποτέ να μαζεύεις πληροφορίες, να κρατάς σημειώσεις και να καταγράφεις ό,τι γίνεται. Πρέπει να είσαι έτοιμος για κάθε στιγμή που θα παρουσιαστεί μια ανάγκη. Στην προκειμένη περίπτωση, επειδή είχαμε χάσει κιόλας χρόνο, έπρεπε να είμαστε γρήγοροι. Όλα ξεκινάνε από τις ανάγκες του προπονητή, τι μπάσκετ θέλει να παίξει και ποια είναι η φιλοσοφία του. Ας πούμε ότι είχα ήδη κάνει μια προεργασία, είχα ετοιμάσει μία λίστα για να την εξετάσει ο προπονητής. Όφειλα να είμαι έτοιμος από την πρώτη στιγμή που θα ερχόταν νέος προπονητής, να τον βοηθήσω στη δουλειά του και να του έχω έτοιμες κάποιες πληροφορίες που θα χρειαζόταν. Θέλω να ευχαριστήσω τον Ιγκόρ γιατί ήταν πραγματικά πολύ ανοιχτός στην ανταλλαγή πληροφοριών, μην ξεχνάς ότι βρισκόταν στη "φούσκα" ακόμη εκείνη την περίοδο, μιλάγαμε τις πιο τρελές ώρες της ημέρας και της... νύχτας. Με έπαιρνε ξημερώματα στην Ευρώπη, μετά τον έπαιρνα εγώ τα ξημερώματα στις ΗΠΑ. Κάναμε πάρα πολλή δουλειά για να προχωρήσουμε με ταχύτητα τις μεταγραφικές διαδικασίες, ήμασταν γρήγοροι στο πώς κινηθήκαμε, έχοντας τρομερή επικοινωνία όλο αυτό το διάστημα".

ΤΟ ΣΙΡΙΑΛ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΛΟΥΚΑ

- Θα σας πάω στο θέμα που απασχόλησε περισσότερο από κάθε άλλο το ελληνικό κοινό και τον Τύπο: Κώστας Σλούκας.

"Στην πορεία της καριέρας και της ζωής σου, θα συναντήσεις περιπτώσεις που πρέπει να διαχειριστείς μια τέτοια κατάσταση. Ο Κώστας είναι ένας πολύ ξεχωριστός παίκτης, ένας πραγματικός νικητής. Ήταν πολύ σημαντικός για εμάς. Πέρασε μια σπουδαία πενταετία στην Κωνσταντινούπολη, έδειξε πόσο μοναδικός είναι τόσο ως παίκτης όσο και ως άνθρωπος. Νομίζω ότι χτίσαμε μια πολύ ειλικρινή σχέση, ήξερα ακριβώς τι περνούσε από το μυαλό του, που θα ήταν χαρούμενος. Ήξερα όμως επίσης ότι είχε συμβόλαιο με τη Φενέρμπαχτσε για δύο ακόμη χρόνια. Λόγω της σχέσης που είχαμε δημιουργήσει όλοι μας στον σύλλογο, ξέραμε τι σκεφτόταν. Στο τέλος της ημέρας, δεν ήταν ενός είδους παιχνίδι που παιζόταν με μυστικό τρόπο. Όλες οι συζητήσεις που έγιναν, ήταν απολύτως ξεκάθαρες και ειλικρινείς. Νιώσαμε ότι κάναμε το σωστό, για έναν πολύ ξεχωριστό άνθρωπο. Όπως καταλαβαίνεις, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούν να βγουν προς τα έξω, αλλά κι ο Ζέλικο ήξερε τι συμβαίνει με τον Κώστα. Αν είχαμε την ευκαιρία, θέλαμε να κάνουμε χαρούμενο τον Κώστα. Δεν ήταν μια τραυματική αποχώρηση, γιατί πιστεύω πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές νιώσαμε ότι κάναμε το σωστό. Αυτό που μπορώ να του ευχηθώ τώρα είναι τα καλύτερα για εκείνον, τέτοια είναι η σχέση που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Δεν υπήρχε τίποτα κρυφό, ξέραμε τα πάντα για εκείνον. Απλά έπρεπε να συζητηθούν πολλές λεπτομέρειες εσωτερικά γιατί είχε συμβόλαιο. Ήταν κοινή απόφαση όλων στον σύλλογο, από τον πρόεδρο μέχρι όλους όσοι συμμετέχουν στις συζητήσεις ότι ο Κώστας άξιζε να είναι χαρούμενος. Κι αν εμείς μπορούμε να τον βοηθήσουμε γι' αυτό, έπρεπε να το κάνουμε".

- Μέσα σε όλα όσα είχαν γραφτεί για την αποχώρησή του ήταν επίσης το γεγονός πως έφυγε ως συνέπεια του διαζυγίου με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

"Αυτό που είχε στο μυαλό του ο Κώστας δεν είχε να κάνει με την κατάσταση στην ομάδα ή τον Ζέλικο. Στο μυαλό του ήταν περισσότερο ότι πέρασε μια σπουδαία πενταετία, έκανε μεγάλες επιτυχίες, αλλά για πολλούς λόγους ήθελε να γυρίσει στην Ελλάδα και να κλείσει εκεί την καριέρα του. Αυτό ήταν κατά βάση. Δεν είχε να κάνει με οτιδήποτε άλλο. Η επιθυμία του να αποχωρήσει δεν είχε να κάνει με το αν η Φενέρμπαχτσε έχει ή δεν έχει κάτι, ως ομάδα. Ήταν ειλικρινής σε όλα, το μήνυμα που μας έδωσε ήταν απολύτως ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή. Κι εμείς το εκτιμήσαμε και το σεβαστήκαμε".

- Είχατε εικόνα για τις τάσεις φυγής του Κώστα Σλούκα από τον χειμώνα; Πότε μιλήσατε γι αυτό το θέμα πρώτη φορά;

"Δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ακριβώς μιλήσαμε πρώτη φορά γι αυτό, γιατί κατά βάση μιλούσα με τον ατζέντη του. Όλο αυτό βγήκε στην επιφάνεια επί της ουσίας την περίοδο του lockdown, έτσι κι αλλιώς στη διάρκεια της σεζόν δεν είναι σωστό να μπαίνεις σε τέτοιες συζητήσεις. Όλοι σκεφτόμασταν τότε τους αγώνες και το πώς θα πάμε καλύτερα μέσα στη χρονιά, είχαμε μόλις μπει στην οκτάδα της EuroLeague, παίζαμε πολύ καλύτερα, αλλά ήρθε η διακοπή και πάγωσαν όλα.

Θα σου ξαναπώ πως η σχέση μας όλο αυτό το διάστημα, από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη Φενέρμπαχτσε, ήταν απολύτως ειλικρινής.

Είχε συμβόλαιο, άμα θέλαμε, μπορούσαμε να τον κρατήσουμε στην Κωνσταντινούπολη για ακόμη δύο χρόνια. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει όποιος βρίσκεται σε μια ομάδα, να είναι ευτυχισμένος. Όταν πρέπει να διαχειριστείς μια ομάδα ανθρώπων, παικτών εν προκειμένω, πρέπει να ξέρεις και να διασφαλίσεις ότι θα είναι ήρεμοι και χαρούμενοι στην καθημερινότητά τους. Ο Κώστας ήταν ξεκάθαρος από την αρχή, σκεφτόταν πολύ έντονα την επιστροφή στην Ελλάδα. Για μένα το να διαχειριστώ όλο αυτό δεν ήταν έκπληξη λοιπόν. Ξέρω πώς παίζεται το παιχνίδι. Για να είμαι ξεκάθαρος μαζί σου, πιστεύεις ότι δεν υπήρχαν άλλες ομάδες που προσπάθησαν να μας προσεγγίσουν για να μάθουν τι γίνεται με τον Κώστα; Αυτός όμως ήταν απόλυτος και ξεκάθαρος. Ήθελε να γυρίσει στην Ελλάδα. Έβλεπες φήμες από παντού για τον Κώστα και το γεγονός πως τον ήθελαν άλλοι σύλλογοι. Δεν προσπαθούσε να βγει από το συμβόλαιό του για να πάρει περισσότερα χρήματα αλλού, απλά ήθελε να γυρίσει στο σπίτι του. Κι εμείς το σεβαστήκαμε αυτό. Δεν έπαιξε κανένα παιχνίδι, είπε την αλήθεια από την πρώτη στιγμή".

Ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι μαζί με Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και Κώστα Σλούκα
Ο Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι μαζί με Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και Κώστα Σλούκα FENERBAHCE BEKO ISTANBUL

- Σας ενόχλησε το γεγονός πως διέρρευσε στον Τύπο το γεγονός πως συναντήθηκε με τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός (σ.σ.: το Sport24.gr είχε αποκαλύψει το ραντεβού και τη συμφωνία), ενώ ακόμη είχε συμβόλαιο με τη Φενέρμπαχτσε;

"Δεν το είχα διαβάσει ή δει αυτό, για να σου είμαι ειλικρινής. Δεν ήξερα τι είχε γραφτεί στην Ελλάδα. Στο δικό μου μυαλό πάντως, αν σκέφτεσαι να γυρίσεις στην πρώην ομάδα σου, προφανώς θα συναντηθείς ή θα μιλήσεις με τους ανθρώπους της. Ο Κώστας μάς έλεγε ότι δεν θέλει να παίξει παιχνίδια στην πλάτη της Φενέρμπαχτσε, κι έτσι έκανε. Ήταν έντιμος, ειλικρινής και τον ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Η επικοινωνία μας όλο αυτό το διάστημα ήταν εξαιρετική. Απλά ήθελε να τελειώσει την καριέρα του στην Ελλάδα. Εμείς, δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι γι αυτό".

- Για το τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιες σκέψεις υπάρχουν στην EuroLeague για τη νέα σεζόν. Μπορεί να υποστηριχθεί η δημιουργία μίας φούσκας, σαν αυτή που έφτιαξε το ΝΒΑ, στη διοργάνωση;

"(γελάει) Πολύ μοντέρνα λέξη αυτή, ε; Ο κόσμος θέλει να την χρησιμοποιεί πολύ τους τελευταίους μήνες, αλλά πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να το αντέξει αυτό. Σε οικονομικό επίπεδο πάντα. Όταν μιλούσαμε με τον Ιγκόρ το καλοκαίρι, μου είπε ότι στο ΝΒΑ έκαναν δύο τεστ την ημέρα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στην Ευρώπη. Προσπαθούμε για το καλύτερο, για να παίξουμε φέτος βάσει του προγράμματος που έχει ανακοινωθεί, γι αυτό παίρνουμε στήριξη από πολλές διαφορετικές οδούς. Αν πούμε ότι αυτό είναι το plan a, έχουμε κι άλλες εναλλακτικές. Κάθε παιχνίδι που είναι προγραμματισμένο, αρχίζει να "στήνεται" και να αναλύεται περίπου τρεις εβδομάδες νωρίτερα, προκειμένου να μην υπάρξει ποτέ αδιέξοδο. Κάνουμε προσπάθειες για να διασφαλίσουμε πως όλα τα παιχνίδια θα γίνουν κανονικά, υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό και μιλούν με τις Αρχές σε κάθε κράτος, προκειμένου να μην πέσουμε πάνω σε αδιέξοδο. Θέλουμε να ακολουθήσουμε το πλάνο που υπάρχει και γι' αυτό τον λόγο δουλεύουμε σκληρά".

TAGS EUROLEAGUE ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ