ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο ΠΑΟΚ παρέδωσε το στέμμα του, αλλά θα κάνει τα πάντα για να επανέλθει

Ο ΠΑΟΚ παρέδωσε το στέμμα του, αλλά θα κάνει τα πάντα για να επανέλθει
EUROKINISSI

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τον χαμένο τελικό του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, αλλά κυρίως τον προγραμματισμό και τις αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί.

Η χρονιά έκλεισε με απογοητευτικό τρόπο για τον ΠΑΟΚ, που παρέδωσε το στέμμα του κυπελλούχου στον Παναθηναϊκό σε έναν επεισοδιακό τελικό.

Το κακό για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ότι η τελευταία εικόνα της σεζόν -και παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έκαναν οι παίκτες του στα τελευταία λεπτά για να ισοφαρίσουν το γκολ του Αϊτόρ- ήταν μάλλον συνέχεια αυτής που έδειξε εδώ και περίπου 1,5 μήνα. Όταν από τη στιγμή που πήρε την πρόκριση στο τελικό του Κυπέλλου Λουξ σε βάρος του Ολυμπιακού έδειξε να σβήνει τις μηχανές.

Οι απουσίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ο Ρουμάνος προπονητής ήταν και πολλές και σημαντικές, ωστόσο όπως φάνηκε στην πράξη έδωσαν περισσότερες δικαιολογίες απ' όσες θα έπρεπε να υπάρχουν. Και σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν να κρύψουν το γεγονός ότι το ρόστερ του που έπαιξε εδώ και καιρό πέρα από τα όρια του δεν δημιουργήθηκε για να αντέξει 59 παιχνίδια σε μια σεζόν.

Έτσι ο ΠΑΟΚ πήγε στον τελικό του κυπέλλου με τον Λουτσέσκου να έχει σχεδόν όλους τους παίκτες του στη διάθεση, αλλά λίγους από αυτούς στο 100% της ετοιμότητας τους. Ο προπονητής του Δικεφάλου έβαλε στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς ό,τι είχε και δεν είχε, χωρίς να διστάσει να πάρει ρίσκα. Έδωσε φανέλα βασικού στον αρχηγό του, έστω και αν ο Βιεϊρίνια έπαιξε μόλις ένα 20λεπτο τον τελευταίο μήνα, αλλά και στον Ντόουγκλας Αουγκούστο που δεν είχε παίξει λεπτό από τον δεύτερο ημιτελικό με τον Ολυμπιακό. Χρησιμοποίησε σε ρόλο επιτελικού τον Φιλίπε Σοάρες εμπιστευόμενος τα τελευταία καλά παιχνίδια του.

Η εικόνα της ομάδας του στο πρώτο κομμάτι του παιχνιδιού μέχρι και τη διακοπή δεν ήταν λειτουργική και αυτό του κόστισε. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να… κατηφόρισε το γήπεδο προς την περιοχή του Μπρινιόλι στο τελευταίο 20λεπτο του αγώνα, να διαμαρτύρεται και για την τελευταία φάση του Μίτριτσα με τον Χουάνκαρ, ωστόσο αυτό που θα πρέπει να τον προβληματίζει δεν είναι η απώλεια του κυπέλλου. Ή δεν είναι μόνο αυτή καθαυτή τουλάχιστον.

Μαθήματα που παίρνει

Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα παθήματα της φετινής σεζόν ως μαθήματα στην επόμενη του ημέρα. Σε μια χρονιά που παρά τα όσα λέχθηκαν στο ξεκίνημα της, ήταν σε όλα τα επίπεδα μεταβατική ο ΠΑΟΚ μπορεί να απέτυχε στις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά πήρε σπουδαία προίκα από την ευρωπαϊκή πορεία του και αυτήν θα πρέπει να αξιοποιήσει.

Με ποιόν τρόπο; Να επαναλάβει την ίδια και αν μπορεί καλύτερη πορεία και την νέα σεζόν, αφού έχει ισχυροποιήσει τη θέση του στις ειδικές βαθμολογίες της UEFA, χωρίς όμως να επιτρέψει στην προσπάθεια του αυτή να του μπει εμπόδιο στη διεκδίκηση των στόχων του και στο πρωτάθλημα.

Το σίγουρο είναι ότι πλέον ο ίδιος ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ομάδα που κατέκτησε με τον Ραζβάν Λουτσέσκου το νταμπλ που κέρδισε όποιον τελικό και αν έπαιξε τα τελευταία χρόνια εκτός από τον σαββατιάτικο, έχει κλείσει τον κύκλο της. Πως πλέον θα πρέπει να παρθούν γενναίες αποφάσεις ώστε να δημιουργηθεί η επόμενη ομάδα του Δικεφάλου. Μια ομάδα που θα καταφέρει και πάλι να πάρει τα πρωτεία στην Ελλάδα, προχωρώντας αυτή την φορά και στην Ευρώπη.

Το αν θα τα καταφέρει δεν εξαρτάται μόνο από τον Ραζβάν Λουτσέσκου ή μόνο από τις επιλογές του Ζοζέ Μπότο. Εξαρτάται και από αυτούς αλλά και από την οικογένεια Σαββίδη. Το καλοκαίρι που έρχεται έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ίσως ακόμη μεγαλύτερο και από εκείνο το καλοκαίρι που ακολούθησε την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όταν έγιναν σχεδόν στο σύνολο τους λανθασμένοι χειρισμοί.

Το σίγουρο οι αποφάσεις που αφορούν τον προγραμματισμό για την επόμενη ημέρα έχουν ήδη παρθεί και δεν επηρεάζονται από το χαμένο τελικό. Όπως δεν επηρεάστηκαν οι αποφάσεις πέρυσι από τη νίκη στον τελικό με τον Ολυμπιακό.

Δείτε την Game Night για τον τελικό του Κυπέλλου

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ 2022 ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ