ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ παλεύει, ο Λουτσέσκου δουλεύει, θέλει όμως και ενίσχυση

Ο Άντριγια Ζίβκοβιτς στο Άρης - ΠΑΟΚ
Ο Άντριγια Ζίβκοβιτς στο Άρης - ΠΑΟΚ EUROKINISSI

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τη λευκή ισοπαλία του ΠΑΟΚ στο Κλ. Βικελίδης που έδειξε πως ακόμη χρειάζεται επιπλέον ποιότητα στη μεσοεπιθετική γραμμή.

Το πρώτο ντέρμπι της σεζόν τελείωσε χωρίς γκολ και χωρίς νικητή. Ο ΠΑΟΚ απέναντι στον Άρη δεν κατάφερε να κάνει το τρία στα τρία, πάλεψε όμως και με πρωταγωνιστή τον Κοτάρσκι κράτησε το μηδέν στην εστία του σε έναν αγώνα που επιβεβαίωσε ότι όσο καλή δουλειά και αν γίνεται στις προπονήσει η ανάγκη ενίσχυσης ενίσχυση στη μεσοεπιθετική του γραμμή παραμένει.

Το μότο "όταν δεν μπορείς να κερδίσεις ένα παιχνίδι, είναι καλό να μην το χάνεις" το καθιέρωσε ο Φερνάντο Σάντος και το επικαλέστηκε και ο Ραζβάν Λουτσέσκου μετά το τέλος του ντέρμπι. Το οποίο όπως οι περισσότεροι περίμεναν ήταν κλειστό, χωρίς πολλές ευκαιρίες αλλά με δυνατές και συνεχείς προσωπικές μονομαχίες.

Με το ίδιο πλάνο ο Λουτσέσκου

Όπως αναμενόταν ο Ραζβάν Λουτσέσκου παρέταξε την ομάδα του σχεδόν με την ίδια ενδεκάδα σε σχέση με το παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Η μοναδική αλλαγή του ήταν η επιστροφή στην ενδεκάδα του Λευτέρη Λύρατζη, που ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στον αστράγαλο και πήρε και πάλι φανέλα βασικού.

Έτσι τα άκρα του Δικεφάλου καλύφθηκαν από τους δυο νεαρούς με τον Τσαούση να κρατά την θέση του αριστερά. Ο Κοτάρσκι στην εστία. Ο Κουλιεράκης σταθερά στο πλευρό του Ίνγκασον.

Η γνωστή τριάδα στα χαφ με Ντάντας και τους Κούρτιτς, Αουγκούστο για τη "βρώμικη" δουλειά. Στην κορυφή της επίθεσης για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι ο... ασπρομάλλης πλέον Μπράντον Τόμας και στα δυο άκρα της Ζίβκοβιτς και Νάρεϊ. Είχε λόγους να κάνει αλλαγές ο Ρουμάνος; Όχι μέχρι την έναρξη του ντέρμπι... Τις έκανε όμως εξ ανάγκης στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο ΠΑΟΚ πήγε στο Χαριλάου για να κάνει το παιχνίδι του. Προσπάθησε να πάρει την κατοχή της μπάλας να την κυκλοφορήσει σωστά όταν την έχει στα πόδια του και να πιέσει ασφυκτικά και ψηλά τους αντιπάλους του για να την κερδίσει ξανά και ξανά.

Θα ήταν παράδοξο για τον Ραζβάν Λουτσέσκου να αλλάξει την φιλοσοφία της ομάδας και να παίξει αφήνοντας την μπάλα στον αντίπαλο, ακόμη και σε ένα παιχνίδι ειδικών συνθήκων όπως αυτό με τον Άρη στο Κλ. Βικελίδης. Πήγε λοιπόν στο ντέρμπι, το πρώτο της χρονιάς, με την λογική που αντιμετώπισε και τα δυο προηγούμενα παιχνίδια της ομάδας του στην έδρα του.

Η διαφορά με αυτά ήταν κυρίως στην ανάπτυξη του παιχνιδιού του. Στα δυο παιχνίδια στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ μπορούσε με σχετική ευκολία να βγάζει την μπάλα από το δικό του μισό γήπεδο και στη συνέχεια με καλή κυκλοφορία να ψάχνει την αδύνατη πλευρά του αντιπάλου. Με αυτόν τον τρόπο είχε «κρύψει» την ανάγκη που υπάρχει για ενίσχυση στη μεσοεπιθετική του γραμμή.

Απέναντι στον Άρη όμως η ανάγκη φάνηκε καθώς οι παίκτες του κατέφυγαν αρκετές φορές σε βαθιές μπαλιές προς τους δυο ακραίους του Ζίβκοβιτς και Νάρεϊ. Και αυτό διότι του έλειψε ο παίκτης που θα κρατήσει την μπάλα και θα την παίξει κάθετα προς την επίθεση.

Από την άλλη το πρέσινγκ του Δικεφάλου συνήθως λειτουργούσε με τους παίκτες του να κλέβουν μπάλες και βγάζουν επιθέσεις.

Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να βγάλει κάποια σημαντική ευκαιρία για γκολ στο πρώτο ημίχρονο αλλά από την άλλη δεν κινδύνευσε και σοβαρά. Δεν ήταν όμως κυριαρχικός στον αγωνιστικό χώρο, τουλάχιστον όσο θα ήθελε ο προπονητής του. Όλα αυτά στο πρώτο 45λεπτο.

Μπορεί το δεύτερο ημίχρονο να ξεκίνησε με την μεγαλύτερη ευκαιρία του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι με τον Μπράντον Τόμας, ωστόσο η ομάδα του Λουτσέσκου έπαιζε πλέον πολύ διαφορά. Η κατοχή της μπάλας άλλαξε υπέρ των γηπεδούχων και ο ΠΑΟΚ έδειξε να προβληματίζεται ανασταλτικά, περισσότερο από την πλευρά του Τσαούση.

Αναγκαστικά ο Ρουμάνος πέρασε σταδιακά στον αγωνιστικό χώρο τις εφεδρείες του φέρνοντας στο παιχνίδι τους πιο έμπειρους σε ντέρμπι ποδοσφαιριστές του.

Βιεϊρίνια, Μπίσεσβαρ, Ολιβέιρα και Καντουρί μπήκαν στον αγώνα και η αλήθεια είναι ότι ο Δικέφαλος με τους πιο... μπαρουτοκαπνισμένους μείωσε αισθητά την επιθετικότητα του αντιπάλου αν και δεν κατάφερε να βγάλει ο ίδιος και πάλι σημαντικές ευκαιρίες.

Κέρδος του Κοτάρσκι

Στο τέλος της ημέρας ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στο νικηφόρο σερί του, ωστόσο είχε ένα μεγάλο κέρδος: τον Ντόμινικ Κοτάρσκι. Ο Κροάτης έκανε καλό παιχνίδι και όχι μόνο γιατί απέκρουσε το πέναλτι του Γκρέι.

Ο Κοτάρσκι διόρθωσε το λάθος της άμυνας του στο πρώτο ημίχρονο παίρνοντας την μπάλα από τον Ματέο Γκαρσία, έβγαλε τα σουτ του Μαντσίνι και του Μανού Γκαρθία, όσες προσπάθειες πήγαν στην εστία του και γενικά έλεγξε και την περιοχή έχοντας σωστές εξόδους.

Ο νεαρός, που αποκτήθηκε ως διάδοχος του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, έδειξε ένα μέρος από τα προσόντα του πραγματοποιώντας την καλύτερη του εμφάνιση από την ημέρα που αποκτήθηκε.

Ο Λουτσέσκου τόνισε στις δηλώσεις του ότι για μια νέα ομάδα σαν τη δική του παιχνίδια όπως αυτό την…σφυρηλατούν έστω και αν δεν τα κερδίζει. Άδικο δεν έχει…Ωστόσο αυτός ξέρει περισσότερο από όλους ότι θα το έρχο του θα ήταν πιο εύκολο να είχε τον μέσο που ψάχνει τα τελευταία δυο καλοκαίρια.

TAGS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ