ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Βασίλης Σπανούλης: Η Εθνική έχει προπονητή με καρδιά

Βασίλης Σπανούλης: Η Εθνική έχει προπονητή με καρδιά
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για μία νέα, σκληρή και ανανεωμένη Εθνική ομάδα με έναν προπονητή που θέλει να μεταλαμπαδεύσει το πνεύμα του νικητή και της σοβαρότητας. Οι βασικές αρχές του Βασίλη Σπανούλη και ποιοι είναι οι δύο παίκτες που θα μπουν στο ραντάρ μεγάλων ελληνικών ομάδων το καλοκαίρι.

Είναι δύσκολο να κρίνεις αγωνιστικά την προσπάθεια της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, με επικεφαλής τον Βασίλη Σπανούλη. Και ο λόγος είναι ότι ο "Kill Bill" κάθεται στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος λίγες ημέρες και δεν έχει βάλει στο παρκέ όλα αυτά που έχει στο μυαλό του. Ωστόσο υπάρχει δείγμα και μάλιστα είναι σαφές για το τι θέλει να δημιουργήσει.

Eye of the Tiger

Ο Σπανούλης θέλει μία Εθνική που να έχει σκληράδα. Παίκτες που να γυαλίζουν τα μάτια τους. Γι' αυτό τον λόγο ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας δεν έχει σε πρώτο πλάνο την επίθεση, αλλά την άμυνα. Ξέρει πολύ καλά ότι κάθε ριμπάουντ, κάθε σκριν που θα σπάσει, κάθε αλλαγή, κάθε προσωπική άμυνα και κάθε αυτοθυσία των αθλητών του, θα δώσουν αυτοπεποίθηση στην Ελλάδα και θα χτίσουν την προσωπικότητα αυτής της ομάδας.

Γνωρίζει ότι οι επιτυχίες, οι νίκες και οι τίτλοι θα έρθουν από την αμυντική προσήλωση του ελληνικού συγκροτήματος μπάσκετ. Σ' αυτό τον τομέα, λοιπόν, η Εθνική παίρνει άριστα στα δύο παιχνίδια με Τσεχία και Ολλανδία.

Μία εικόνα χίλιες λέξεις

Στην εκπομπή Playmakers των καναλιών NOVASPORTS, παρακολουθήσαμε αυτά τα βλέμματα που διασταυρώθηκαν στον τηλεοπτικό αέρα. Από την μία πλευρά ο θρύλος, ο περήφανος "πατέρας", ο άνθρωπος που μας έβαλε μαζί με την ομάδα του '87 να παίξουμε μπάσκετ και από την άλλη ο μαθητής, ο προπονητής που έρχεται και η προσωπικότητα που φιλοδοξεί να φέρει εκ νέου την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης. Παναγιώτης Γιαννάκης και Βασίλης Σπανούλης μάς χάρισαν ένα σπάνιο στιγμιότυπο και μας έδειξαν με απλό τρόπο ότι ο σεβασμός και η δουλειά είναι πάντα σύμμαχοι μίας μεγάλης πορείας.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Βασίλης Σπανούλης
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Βασίλης Σπανούλης PRINTSCREEN

Ο "Δράκος" ήταν αυτός που έδειξε τον δρόμο στον νέο coach της Εθνικής και ο Σπανούλης δεν το ξεχνάει αυτό. Του έμαθε τι σημαίνει Εθνική ομάδα και γιατί οι παίκτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν από το πρώτο λεπτό της κλήσης τους, τι συνεπάγεται να φοράς την φανέλα με το εθνόσημο. Οι δηλώσεις του 41χρονου προπονητή στο SPORT24 και στον Χάρη Σταύρου καταγράφουν με πληρότητα τη νέα τάξη πραγμάτων στην ελληνική ομάδα.

"Μόνο περηφάνεια"

"Πρέπει να καταλάβουμε ότι στην Εθνική δεν υπάρχει στεναχώρια για το αν παίζω καλά ή όχι. Δεν υπάρχει στεναχώρια για το αν είμαι στη δωδεκάδα ή όχι. Δεν υπάρχει στεναχώρια για το αν παίζω 1 λεπτό ή 30 λεπτά. Υπάρχει μόνο περηφάνεια, μόνο ενθάρρυνση, μόνο αισιοδοξία και τιμή".

Αυτές οι δηλώσεις του Βασίλη Σπανούλη μπροστά στην κάμερα του SPORT24 είναι η εγγύηση για το μέλλον. Ο "Kill Bill" βάζει πάνω απ' όλα την έννοια της ομάδας, της οικογένειας, της τιμής και του κλίματος, τα οποία πρέπει να επικρατούν στα αποδυτήρια. Χωρίς αυτά η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει στα επόμενα βήματα και να κάνει πραγματικότητα τους στόχους της. Η ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ έκανε την συγκεκριμένη επιλογή για συγκεκριμένους λόγους και μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει έξω.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αισιοδοξία, γεμάτο γήπεδο, παίκτες που θα ματώσουν για την φανέλα και ένας προπονητής που δεν καταλαβαίνει από βεντέτες, από συμπεριφορές, από παρεμβάσεις, από μάνατζερ, από άγχος και από δικαιολογίες. Ο Σπανούλης θα περιμένει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Προολυμπιακό τουρνουά του καλοκαιριού στην χώρα μας, προκειμένου να δημιουργήσει μία super team για να διεκδικήσει την πρόκρισή της στου Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Αλλά ο νέος coach της Εθνικής θα προσπαθήσει να φτιάξει μία Εθνική, η οποία θα αγωνίζεται σε κάθε παιχνίδι για τη νίκη. Είτε βρίσκεται στη 12αδα ο άσος των Μιλγουόκι Μπακς είτε όχι.

* Φανταστείτε το τρίπτυχο του Ιουλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Βασίλης Σπανούλης, Γιάννης Αντετοκούνμπο, κόσμος. Είναι μία χρυσή ευκαιρία η Ελλάδα να ταξιδέψει στη Γαλλία - στο Παρίσι και τη Λιλ - και να παίξει με την Dream Team των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

** Είναι (πολύ) νωρίς για να γίνει κουβέντα για την εικόνα της Εθνικής και το μπάσκετ που θα παίξει με τον Σπανούλη στον πάγκο, όταν οι μπασκετμπολίστες απλώς ρίχθηκαν στο παρκέ έχοντας μερικές προπονήσεις. Αυτό που σίγουρα φάνηκε είναι ότι ο τεχνικός του Περιστερίου θα ξεκινάει από την άμυνα (όπως και στο ελληνικό πρωτάθλημα), ενώ στην επίθεση θα προσαρμοστεί στα όπλα που έχει. Επίσης άλλο μπάσκετ έπαιξε στην πρεμιέρα του κόντρα στην Τσεχία - όταν είχε στην διάθεσή του τους Γουόκαπ, Παπανικολάου, Μήτογλου, Λαρεντζάκη - και άλλο στην Ολλανδία όταν έδωσε την μπαγκέτα στον Τολιόπουλο και τον Μωραΐτη, δίνοντάς τους ευθύνες. Όσο νωρίς και να είναι για συμπεράσματα, αυτή η προσαρμοστικότητα που έδειξε δεν γίνεται να μην του πιστωθεί.

*** Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Βασίλης Τολιόπουλος θα βρεθούν στα ραντάρ του Ολυμπιακού και άλλων ελληνικών ομάδων το καλοκαίρι. Θα είναι η τελευταία ευκαιρία τους προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι παίκτες Ευρωλίγκας. Ειδικότερα για τον Τολιόπουλο είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξαργυρώσει τις εξαιρετικές εμφανίσεις που κάνει με την Εθνική και τον Άρη, καθώς βάσει της αξίας του είναι από τους πιο κακοπληρωμένους αθλητές που αγωνίζονται στην Ελλάδα.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ