ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Βασίλης Σπανούλης αποκλειστικά στο SPORT24: "Πότε γέννησε η γυναίκα μου, πότε έγινα προπονητής, πότε ανέλαβα την Εθνική"

Ο Βασίλης Σπανούλης αποκλειστικά στο SPORT24: "Πότε γέννησε η γυναίκα μου, πότε έγινα προπονητής, πότε ανέλαβα την Εθνική"
HARRIS STAVROU / 24MEDIA CREATIVE TEAM

Για τον χρόνο που... τρέχει και την περηφάνεια του να υπηρετείς την Εθνική Ελλάδας μίλησε ο Βασίλης Σπανούλης στο SPORT24 μετά από την εκτός έδρας επικράτηση της επίσημης αγαπημένης στην Ολλανδία και το 2/2 στα προκριματικά του EuroBasket 2025.

Η θητεία του Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας ξεκίνησε ιδανικά, αφού η επίσημη αγαπημένη έκανε το 2/2 στα προκριματικά για το EuroBasket 2025. Κι όλα αυτά δύο μόλις χρόνια από τότε που ο V-Span έκατσε για πρώτη φορά στον πάγκο κάποιας ομάδας. Το ντεμπούτο του ως προπονητής το έκανε εξάλλου στην ομάδα επιλέκτων της EuroLeague στο ANGT του Βελιγραδίου στις 25 Φεβρουαρίου του 2022.

Από τότε μέχρι σήμερα ούτε ο ίδιος κατάλαβε πόσο γρήγορα πέρασε ο καιρός. Εδώ καλά καλά δεν έχει καταλάβει πότε έγινε για πρώτη φορά πατέρας και πότε ο πρωτότοκος γιος του έφτασε 14 χρονών, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο SPORT24 μετά τη νίκη επί της Ολλανδίας στη Χάγη.

- Πριν από δύο χρόνια ακριβώς ήσουν προπονητής στο ANGT της EuroLeague στο Βελιγράδι. Πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος;

"Περνάει πολύ γρήγορα. Πότε σταμάτησα το μπάσκετ, πότε έγινα προπονητής, πότε γέννησε η γυναίκα μου, πότε έγινε το πρώτο μου παιδί 14 χρονών, πότε έγινα προπονητής της Εθνικής. Περνάει πάρα πολύ γρήγορα, για αυτό πρέπει να ευχαριστιόμαστε την κάθε στιγμή. Κι αυτή τη στιγμή νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια που είμαι προπονητής της Εθνικής Ομάδας της χώρας μου".

- Πόσο ξεχωριστά είναι τα συναισθήματα σε αυτά τα ματς με την Εθνική Ομάδα;

"Είναι πολύ ξεχωριστά. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν τι σημαίνει Εθνική Ομάδα. Εγώ το ένιωσα πολύ καλά στο πετσί μου για περισσότερα από 15 χρόνια, από τις μικρές Εθνικές μέχρι και την Ανδρών. Έζησα ιστορικές στιγμές, αλλά και άσχημες στιγμές. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουν τι σημαίνει να φοράς αυτή τη φανέλα και πόση υπερηφάνεια πρέπει να νιώθεις μέσα σου. Να καταλάβουν την τιμή και για ποιο λόγο αγωνιζόμαστε. Όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τις επόμενες γενιές, που πρέπει αν τις εμπνεύσουμε και να τις γαλουχήσουμε στο σωστό δρόμο".

- Μπορείς να μας βάλεις μέσα σε αυτή την ελάχιστη προετοιμασία; Πόσο διαφορετική είναι η προετοιμασία για αυτούς τους δύο αγώνες σε σχέση με το συλλογικό επίπεδο;

"Είναι πολύ δύσκολο. Πιο πολύ στηρίζεσαι στην ποιότητα και τον χαρακτήρα των παιχτών για να πάρουν την πληροφορία. Προσπαθήσαμε να βάλουμε κάποιες βασικές αρχές για να παίξουμε ένα ομαδικό μπάσκετ στην άμυνα και στην επίθεση. Τα παιδιά έδειξαν τρομερή δεκτικότητα στο να καταλάβουν τι θέλουμε. Άλλα πράγματα τα πετύχαμε, άλλα όχι.

Σίγουρα ένα πράγμα πετύχαμε, το να καταλάβουν αυτόματα τα παιδιά ποιος είναι ο τρόπος που πρέπει να παίζουμε, ποια είναι η φιλοσοφία μας και ποια η νοοτροπία που πρέπει να ακολουθήσουμε".

- Πες μου και δύο πράγματα που θέλεις πολύ να βελτιωθούν στη συνέχεια.

"Πρέπει να καταλάβουμε ότι στην Εθνική δεν υπάρχει στεναχώρια για το αν παίζω καλά ή όχι. Δεν υπάρχει στεναχώρια για το αν είμαι στη δωδεκάδα ή όχι. Δεν υπάρχει στεναχώρια για το αν παίζω 1 λεπτό ή 30 λεπτά. Υπάρχει μόνο περηφάνεια, μόνο ενθάρρυνση, μόνο αισιοδοξία και τιμή".

Η βαθμολογία του Group F

  1. Ελλάδα 2-0
  2. Τσεχία 1-1
  3. Μεγάλη Βρετανία 1-1
  4. Ολλανδία 0-2

Το σύστημα διεξαγωγής και η αποστολή της Ελλάδας

Ξεκινώντας από τα βασικά: Αν η Ελλάδα κατακτήσει μία από τις πρώτες 3 θέσεις στο Group F, τότε θα προκριθεί στο EuroBasket 2025. Δεν υπάρχει δεύτερη φάση προκριματικών, ούτε playoffs.

Συνολικά, στα προκριματικά του EuroBasket 2025 συμμετέχουν 32 ομάδες, οι οποίες χωρίστηκαν σε 8 ομίλους των 4 ομάδων. Μόλις ολοκληρωθούν τα προκριματικά, την πρόκριση θα πάρουν συνολικά 24 ομάδες.

Σε τέσσερις από αυτούς τους ομίλους (A, B, D και F) την πρόκριση στο EuroBasket 2025 θα πάρουν οι ομάδες που θα κατακτήσουν τις τρεις πρώτες θέσεις.

Αποτελέσματα/πρόγραμμα του ομίλου:

  • Μεγάλη Βρετανία - Ολλανδία 98-94
  • Ελλάδα - Τσεχία 72-64
  • Ολλανδία - Ελλάδα 72-74
  • Τσεχία - Μεγάλη Βρετανία 90-82
  • 21/11, Μεγάλη Βρετανία - Ελλάδα
  • 21/11, Τσεχία - Ολλανδία
  • 24/11, Ελλάδα - Μεγάλη Βρετανία
  • 24/11, Ολλανδία - Τσεχία
  • 21/2/25, Ολλανδία - Μεγάλη Βρετανία
  • 21/2/25, Τσεχία - Ελλάδα
  • 24/2/25, Μεγάλη Βρετανία - Τσεχία
  • 24/2/25, Ελλάδα - Ολλανδία
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ