EUROBASKET 2022

Άμα λάχει σας παίρνω και σβάρνα

Άμα λάχει σας παίρνω και σβάρνα
FIBA

Ο Γιάννης Αντετοκούμπο μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο και διέλυσε κάθε όνειρο της μαχητικής Ουκρανίας. Ο Παπαγιάννης είναι εδώ, ο Καλάθης έστειλε μήνυμα και η Εθνική "καθάρισε" με το Μιλάνο και βλέπει Βερολίνο. Γράφει ο Παντελής Διαμαντόπουλος

Το ταλέντο πέντε - έξι Κροατών και το πάθος με τα ουρλιαχτά των Ιταλών ήταν εμπόδια στα οποία η Εθνική ομάδα ήταν πολύ δύσκολο έως απίθανο να σκοντάψει. Η Ουκρανία όμως, που δεν έχει τόσο ταλέντο ούτε ουρλιαχτά, διαθέτει άλλα στοιχεία τα οποία απλώθηκαν στο παρκέ του Φόρουμ αρκετές φορές. Τα θηρία τους ήταν έτοιμα να γκρεμίσουν τους παίκτες μας.

Ο Αντετοκούμπο έφαγε πολύ ξύλο. Οι διαιτητές έβλεπαν το instant replay πιο συχνά από ποτέ για να δώσουν αντιαθλητικό φάουλ. Οι κοντοί είχαν ρυθμό και... αέρα μετά τη νίκη κόντρα στους οικοδεσπότες. Και έτσι σε αυτό το ματς - πρωτιάς, η παράσταση δεν ήταν σίγουρα για έναν ρόλο.

Όσοι είμαστε στη Λομβαρδία ξέραμε μέρες τώρα πως η Ουκρανία έχει έρθει στο τουρνουά για να κάνει ιδιαίτερο θόρυβο. Και σίγουρα για να ταλαιπωρήσει κόσμο. Δεν είναι τυχαίο πως η μόνη ομάδα που τους ζόρισε πολύ ήταν η Εσθονία, γιατί έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά σε κορμιά και τρόπο παιχνιδιού. Απλά οι Ουκρανοί έχουν πιο πολλούς μπαρουτοκαπνισμένους.

Μας έδωσαν λοιπόν να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να είμαστε πάντα σοβαροί στην άμυνα και ήρεμοι στην επίθεση. Όπως κύλησε το ματσάκι, πέρα από την πρωτιά, κρατάμε και τα ελαττώματα. Ο Αντετοκούμπο ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε την εικόνα. Ο Παπαγιάννης ήταν αυτός που εμφανίστηκε και έδειξε ότι είναι -σχεδόν- έτοιμος. Ο Καλάθης έστειλε το δικό του μήνυμα και όλη μαζί η ομάδα μας πορεύεται πλέον και προχωράει προς την επόμενη υποχρέωση (Εσθονία), αλλά και προς τον βασικό στόχο να είμαστε όπως επιβάλλεται να είμαστε στην Γερμανία.

Αλλιώτικο διαγώνισμα

Ήταν δεδομένο πριν καν παίξουμε πως οι Ουκρανοί θα μας έβαζαν να δώσουμε ένα άλλου είδους μπασκετικό τεστ. Γιατί τα κορμιά τους και η ορμητικότητά τους, διαφέρουν από τα αυτά των Κροατών, Ιταλών και -εννοείται- Βρετανών.

Η ομάδα μας θα έπρεπε να σταθεί πιο δυναμικά. Να βγάλει κόντρα και αντοχή. Κι ας υπερείχαμε σε... διαφορά ώρας, αφού οι Ουκρανοί είχαν ξεθεωθεί το βράδυ της Δευτέρας για να κερδίσουν την Ιταλία. Εξάλλου, η συγκεκριμένη ομάδα έχει ψυχικά αποθέματα από μόνη της. Όταν οι παίκτες αυτοί έχουν τους ανθρώπους τους σε πόλεμο, ε, δεν είναι και δυσκολάκι να παίξουν δυο ματς μπάσκετ σε 22 ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Αντετοκούμπο πήρε τις μπάλες κάτω από το καλάθι και ήξερε καλά τι να τις κάνει. Την ίδια ώρα ο Ντόρσεϊ έκανε γρήγορα δυο φάουλ και βρέθηκε πάγκο με τον Σλούκα από νωρίς στη δουλειά.

Όσα και να συμβαίνουν μπορούν να προσφέρουν κάτι. Ο Τάιλερ ας πούμε, πήρε ένα μαθηματάκι για την συνέχεια. Είναι παίκτης ρυθμού και αυτόν τον ρυθμό δεν τον βρήκε ποτέ. Στην ίδια κατάσταση βρέθηκε και ο Θανάσης με τον Ιτούδη να αλλάζει πρόσωπα αλλά και καταστάσεις.

Μπλοκαρισμένες καταστάσεις

Όλο το δεύτερο δεκάλεπτο άνηκε στην Ουκρανία. Με τον Σάνον να ηγείται και να αποδεικνύεται πιστός στα λεγόμενά του στην κάμερα του SPORT24 (ότι δεν θα φοβηθεί κανέναν και τίποτα) οι αντίπαλοί μας μπόρεσαν και να βρουν τρόπους να μας πληγώσουν, αλλά και να μας περιορίσουν.

Ο Αντετοκούμπο αναγκάστηκε να πάρει κάμποσες μπάλες και να πάει μόνος ως το τέλος. Σε ένα σχήμα με Αγραβάνη και Παπαπέτρου, ο Γιάννης έπαιξε κυριολεκτικά πασπαρτού αφού είχαμε μπλοκαριστεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά ως τώρα στο τουρνουά. Όμως ήταν αναμενόμενο. Οι Ουκρανοί έχουν και αθλητικότητα και σθένος στο παιχνίδι τους.

Παίξαμε πρώτη φορά με ομάδα που άλλαζε συνεχώς τους ψηλούς και δεν μειωνόταν η δυναμική της. Εμείς την ίδια ώρα, με τον Παπαγιάννη ανέτοιμο και τους υπόλοιπους σε λίγο μπερδεμένες καταστάσεις, όσο και να ψαχνόμασταν άκρη δεν βγάζαμε.

Το στατιστικό του ημιχρόνου έδειχνε ίδια ριμπάουντ και ίδια λάθη. Όμως οι διεθνείς μας είχαν 3/11 τρίποντα και με το ζόρι πάνω από 50% στα δίποντα. Όσα κάναμε στο πρώτο μέρος, ήταν ξεκάθαρα τα χειρότερα που έχουμε παρουσιάσει στην πρώτη εβδομάδα της διοργάνωσης. Και ναι, από τα πάντα μαθαίνεις, αλλά από αυτή την μπλοκαρισμένη εικόνα, δεν έχουμε να μάθουμε κάτι. Μόνο βάσανα...

Μια... άλλη ομάδα

Το πρώτο καλό μήνυμα που πήραμε ήταν στο δεύτερο ημίχρονο. Και αυτό από τον Παπαγιάννη. Έφραξε πράγματα. Τους έκλεισε το καλάθι. Τους τύφλωσε μαζί με τον Αντετοκούμπο που πήγε στο "4" να ελευθερώνεται και να παίζει λίγο από... Μπακς.

Δεν γινόταν να τους αφήσουμε να ξεφύγουν. Ο Γιάννης πήρε ψηλά τις μπάλες και πήγε κατά πάνω τους. Έτσι τους φέραμε για πρώτη φορά σε δύσκολη θέση. Να σκεφτούν, να προβληματιστούν γιατί -πιστέψτε με- η Ουκρανία το 20λεπτο το έβγαλε... λουλούδι. Ο Αντετοκούμπο σε όλη την τρίτη περίοδο ήταν... τρένο χωρίς φρένα. Ή θα έβαζε ή θα εκτελούσε βολές.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Πιστεύω ότι ο Γιάννης. με την εμφάνισή του, έκανε μια μίνι - δήλωση απέναντι σε μια γυμνασμένη ομάδα. Είπε με τον τρόπο του πως "ό,τι και να κάνετε, τον τελευταίο λόγο, τον έχω εγώ". Για να μην τον αφήσω απ' έξω βέβαια, είδαμε τον Νικ Καλάθη στην καλύτερή του εμφάνιση μέχρι τώρα. Να αμύνεται και να μοιράζει τις μπάλες στον ιδανικό χρόνο. Και με δικό του σουτ πήγαμε στο + 14 κερδίζοντας το τρίτο δεκάλεπτο με επιμέρους 32-11.

Η άμυνά μας επίσης ήταν εντελώς διαφορετική και φάνηκε. Μια άλλη ομάδα, που έπαιρνε και όλη την απαραίτητη... βοήθεια από τον αντίπαλο. Γιατί πιστέψτε με, η μαχητική Ουκρανία θα μας βοηθήσει. Ε, τους παιδέψαμε και λίγο στο τέλος με τις συνεργασίες Σλούκα - Παπαγιάννη, αλλά αυτοί είμαστε. Μια ομάδα με ένταση , που όταν βρει τον ρυθμό της στο γήπεδο έχει αρκετούς τρόπους να σε στείλει αδιάβαστο...

Απλά συνεχίζουμε

Δεν έχει αλλάξει κάτι γύρω από το πως πρέπει να βλέπουμε τη συνέχεια. Προχωράμε με στόχευση και ψυχραιμία. Είμαστε ένα σύνολο που μπορεί να κάνει ωραία πράγματα, αλλά δεν θα καθίσουμε και να αποτρελαθούμε.

Τα λόγια του Αντετοκούμπο στη συνέντευξη Τύπου, ήταν ευεργετικά και θα πρέπει να μπουν στην σκέψη των ενθουσιασμένων. Θα πάμε στην Γερμανία και θα αντιμετωπίσουμε άλλες καταστάσεις. Θα βρεθούμε σε μονοπάτια που θα χρειάζονται και άλλα πράγματα να συμβούν. Έχουμε τις βάσεις. Έχουμε την ηρεμία, την οργάνωση και την στόχευση.

Μια ολόκληρη χώρα πάντα έχει απαιτήσεις από αυτήν την εθνική ομάδα. Όλα όμως για να γίνουν σωστά πρέπει και να αντιμετωπιστούν Σωστά. Συνεχίζουμε...

Παρακολουθήστε την Game Night για τη νέα νίκη της Εθνικής και το 4/4 στον όμιλο

TAGS EUROBASKET 2022 EUROBASKET ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ