CHAMPIONS LEAGUE

Το σενάριο της αποτυχίας της φετινής Παρί άρχισε να γράφεται στις 19 Σεπτεμβρίου

Ο Λιονέλ Μέσι
Ο Λιονέλ Μέσι 2022 © MANU FERNANDEZ/AP IMAGES

Ο Εμπαπέ πέταγε, ο Ποτσετίνο δεν φρέσκαρε την επιθετική του τριάδα επειδή φοβήθηκε να βγάλει εκτός γηπέδου τους Μέσι - Νεϊμάρ, δεν κοούτσαρε και αποκλείστηκε. Ο Τσάρλυ αναλύει τον αποκλεισμό της Παρί και στέκεται στην 19η Σεπτεμβρίου, όταν φάνηκε να γράφεται από τότε το σενάριο αποτυχία της.

Ο Ποτσετίνο είναι σπουδαίος προπονητής. Το ταλέντο φάνηκε από το ξεκίνημα του στην Εσπανιόλ το 2009. Ανέλαβε σαν πρώτη δουλειά την ομάδα στην οποία έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα, στην τελευταία θέση και κατάφερε να την κρατήσει στην πρώτη κατηγορία.

Μαζί της είχε τρία υπέροχα χρόνια, που του άνοιξαν την πόρτα για την Premier League. Η συνέχεια της πορείας του γνωστή, επιτυχημένη δουλειά για 1.5 χρόνο στην Σαουθάμπτον που του έδωσε την δυνατότητα να ανέβει επίπεδο και να πάει στην Τότεναμ.

Η Παρί δεν είναι κανονική ομάδα

Ένας απλά καλός προπονητής δεν έχει την δυνατότητα να αναλάβει την Τότεναμ και να την φθάσει στον τελικό του Champions League. Για να πετύχει ένα τόσο υπερβατικό επίτευγμα πρέπει να είναι σπουδαίος. Ο Ποτσετίνο, ασφαλώς και είναι σπουδαίος τεχνικός και το πιθανότερο είναι να το αποδείξει όπου αλλού και να πάει το καλοκαίρι. Η Παρί Σεν Ζερμέν όμως δεν είναι ένα κανονικό μαγαζί, δεν είναι μία κανονική ποδοσφαιρική ομάδα.

Από το Παρίσι έφυγε σαν αποτυχημένος ο Έμερι που βλέπουμε τι σπουδαία δουλειά κάνει στην Βιγιαρεάλ, είχε μία πολύ δύσκολη πορεία ο Τούχελ - που τελικά απολύθηκε πέρυσι για να πάρει την θέση του ο Ποτσετίνο και να πάει ο Γερμανός τεχνικός να κατακτήσει μέσα σε έναν χρόνο όλους τους διεθνείς τίτλους στον πάγκο της Τσέλσι. Ο Τούχελ θα είχε απομακρυνθεί νωρίτερα και σαν αποτυχημένος, αλλά είχε την τύχη - λόγω της πανδημίας το 2020 - να διεξαχθεί Final 8. Η Παρί έδωσε μονά παιχνίδια με τις Αταλάντα, Λειψία και έφθασε στον τελικό της διοργάνωσης.

Στο ποδόσφαιρο χρειάζεται χημεία

Ο προπονητής, λοιπόν, που κατάφερε να φθάσει την Τότεναμ στον τελικό του Champions League, το βράδυ της Τετάρτης (9/3) έμοιαζε ανήμπορος, ανίκανος να βοηθήσει μία ομάδα γεμάτη με αστέρια να φθάσει ψηλά στην διοργάνωση.

Ασφαλώς και έχει ευθύνη ο Ποτσετίνο για τον αποκλεισμό από την Ρεάλ, το πραγματικό πρόβλημα όμως έχει να κάνει με τον τρόπο που λειτουργεί ο σύλλογος. Στην πράξη είδαμε για ποιόν λόγο στο ποδόσφαιρο δεν γίνεται να λειτουργήσει μία ομάδα που να έχει τρία αστέρια πρώτης γραμμής. Τρεις ποδοσφαιριστές που έχουν μάθει να είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στις ομάδες τους.

Το ποδόσφαιρο χρειάζεται χημεία, πρέπει να υπάρχουν ρόλοι και κανόνες. Όταν έχεις μαζί στην επιθετική τριάδα τους Εμπαπέ, Μέσι, Νεϊμάρ δεν είναι εύκολο να υπάρξουν οι κατάλληλοι ρόλοι, ειδικά όταν δεν έχεις εσύ την μπάλα. Ακόμη περισσότερο στην προκειμένη περίσταση, όταν ο προπονητής ξέρει πως δεν έχει το δικαίωμα να τους αλλάξει ακόμα και όταν δεν είναι καλά, ακόμα και όταν είναι κουρασμένοι. Δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για τους λόγους που αποκλείστηκε η Παρι.

Στις 19 Σεπτέμβρη, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για βέβαιη αποτυχία

Το παιχνίδι χρειαζόταν κοουτσάρισμα στο δεύτερο ημίχρονο, η επιθετική τριάδα ήθελε φρεσκάρισμα. Ο Ποτσετίνο ήξερε πως ο σύλλογος δεν του επιτρέπει να κάνει τις αλλαγές που χρειαζόταν και δεν έβγαλε ο ίδιος προσωπικότητα για να βοηθήσει την ομάδα του. Οι συνθήκες για σίγουρη αποτυχία της τριάδας, Εμπαπέ, Μέσι, Νεϊμάρ, δημιουργήθηκαν πολύ νωρίς. Συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου, όταν, κόντρα στην Λιόν, ο Ποτσετίνο τόλμησε στο 79ο λεπτό να βγάλει τον Μέσι, που περπάταγε στο γήπεδο. Ο Μέσι δεν το δέχτηκε, αντέδρασε και παρότι ο προπονητής δικαιώθηκε για την αλλαγή του, καθώς ο Ικάρντι που πέρασε στο γήπεδο σκόραρε και έδωσε την νίκη στην ομάδα του, δέχτηκε έντονη πίεση και κριτική.

Την επόμενη ημέρα, συγγενής του ιδιοκτήτης της Παρί, πόσταρε, «Το Λονδίνο είναι μια όμορφη πόλη, ήδη το ξέρεις αυτό». Ο φουκαράς ο Ποτσετίνο εξηγούσε πως έβγαλε τον Μέσι για να μην τραυματιστεί. Λίγες ημέρες αργότερα ο Μέσι πράγματι διαγνώστηκε με θλάση και έκανε αγώνα δρόμου για να προλάβει το παιχνίδι με την Σίτι μετά από δύο εβδομάδες.

Όταν δεν μπορείς να κάνεις αλλαγή την επιθετική σου τριάδα, δεν μπορείς να κοουτσάρεις

Εκείνη την εποχή, υπήρξαν πολλοί που έγραψαν, πόσταραν, υποστήριξαν πως ο Μέσι δεν γίνεται αλλαγή. Ό,τι και να πιστεύει όμως κανείς για την αξία του και για το επίπεδο που βρίσκεται αυτήν την εποχή, υπάρχει και η εξής πραγματικότητα, που δεν υπολόγισαν όσοι είχαν την συγκεκριμένη άποψη: Μπορεί να έδωσαν την χρυσή μπάλα στον Μέσι, όμως, αυτήν την εποχή, δεν είναι καν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του.

Επίσης, δεν αγωνίζεται πλέον σε μία ομάδα που όλα γυρνάνε γύρω του, δεν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που οι συμπαίκτες του φροντίζουν να λειτουργούν και υποστηρικτικά προς τον ίδιο. Στην επιθετική τριάδα της Παρί παίζουν μαζί του ο Εμπαπέ και ο Νεϊμάρ. Όταν δεν μπορεί ο προπονητής να βγάλει τον Μέσι για να κρατήσει τις ισορροπίες, δεν θα μπορεί να βγάλει ούτε τον Εμπαπέ, ούτε τον Νείμάρ. Όταν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, που παίζεται σε πολύ υψηλή ένταση και οι προπονητές έχουν δικαίωμα να κάνουν 5 αλλαγές, εσύ δεν μπορείς να πειράξεις την επιθετική σου τριάδα, δεν μπορείς να κοουτσάρεις.

Ο Ποτσετίνο, φοβήθηκε να κοουτσάρει, δεν φρέσκαρε την επιθετική του τριάδα όταν οι Μέσι, Νεϊμάρ δεν είχαν άλλα τρεξίματα να δώσουν και επέτρεψε στην Ρεάλ, να κερδίσει σοβαρά μέτρα στην πίεση της.

Ο Εμπαπέ πετούσε

Στο χθεσινό παιχνίδι στο Μπερναμπέου, ο Εμπαπέ, είχε πολλά να αποδείξει και κυριολεκτικά πετούσε. Όσο η ομάδα του επέτρεπε, να παίρνει την μπάλα στον χώρο, ήταν ασταμάτητος.

Η Παρί από την στιγμή που κατάφερε να αντιμετωπίσει την αρχική πίεση της Ρεάλ, στο τελευταίο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου έκανε ένα μικρό πάρτι. Ο Μέσι, είχε ένα γεμάτο πρώτο ημίχρονο και η τελευταία γραμμή άμυνας της Ρεάλ ήταν αδύνατον να αντιμετωπίσει τον καλπασμό του Εμπαπέ.

Τον Ντι Μαρία τον χρησιμοποίησε όταν πήρε σκορ πρόκρισης η Ρεάλ

Ο Εμπαπέ πέτυχε τρία τέρματα, κατάφερε μόνο στο ένα από αυτά να μην μείνει εκτεθειμένος. Η Παρί είχε ξεκάθαρο προβάδισμα και ήταν δεδομένο πως η άμυνα της Ρεάλ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την ταχύτητα του.

Αυτό που χρειαζόταν να κάνει ο Ποτσετίνο, αυτό που θα επιχειρούσε αν ήταν σε κανονική ομάδα και όχι σε ένα σύλλογο που είναι υποχρεωμένος να υπηρετήσει τα καπρίτσια των αστεριών που πληρώνει, θα κοιτούσε να κρατήσει φρέσκια την επιθετική του τριάδα. Είχε ένα πολύ σοβαρό όπλο για τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί στον πάγκο του, τον Ντι Μαρία, αλλά τον χρησιμοποίησε μόνο όταν πήρε σκορ πρόκρισης η Ρεάλ.

Δημιουργήθηκαν οι συνθήκες, για να μιλήσει η φανέλα της Ρεάλ

Από την στιγμή που οι δυνάμεις του 34χρόνου Μέσι και του ταλαιπωρημένου από τους πολλούς τραυματισμούς Νεϊμάρ άρχισαν να φθίνουν, η Παρί έχασε μέτρα και ο Εμπαπέ, έμεινε μόνος. Η τελευταία γραμμή άμυνας της Ρεάλ ανέπνευσε, μπόρεσε να διαχειριστεί το παιχνίδι, η πίεση από την επιθετική τριάδα της Παρί, ήταν υποτυπώδης.

Δημιουργήθηκε ένα παιχνίδι που η μπάλα άρχισε να φθάνει όλο και πιο εύκολα στα πόδια του Μόντριτς, ο Κροάτης ήταν σοκαριστικός και δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε να μιλήσει η φανέλα της Ρεάλ, η επιθετική κλάση του Μπενζεμά και ο φόβος της μικρής Παρί.

Αν ήταν προπονητής κανονικής ομάδας

Το παιχνίδι φώναζε πως πηγαίνει προς την Ρεάλ. Ο Ποτεστίνο είχε στον πάγκο του όπλα να ρίξει που θα έδιναν φρεσκάρισμα και την δυνατότητα να πιέσει ξανά την τελευταία γραμμή άμυνας της Ρεάλ, να σπάσει την αρχική της ανάπτυξη. Τα κράτησε όμως στον πάγκο, γιατί φοβήθηκε να βγάλει τον Νεϊμάρ και τον Μέσι.

Αν ήταν προπονητής σε πραγματική ομάδα, είναι ξεκάθαρο πως θα κοιτούσε να έχει δίπλα στον Εμπαπέ δύο ποδοσφαιριστές που θα είχαν να δώσουν τρεξίματα στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού και να πιέσουν τον αντίπαλο.

Ο Αντσελότι πρόσθεσε ενέργεια στον άξονα και στην δεξιά του πλευρά, ο Ποτσετίνο δεν απάντησε

Είχε επίσης την δυνατότητα εκτός από τον Ντι Μαρία να περάσει και τον Βαϊνάλντουμ, γυρνώντας σε ένα καθαρό 4-4-2. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να έχει και καλύτερη πίεση στην ανάπτυξη από τον άξονα που έκανε η Ρεάλ και να ελέγξει τις δύο πλευρές, που ο Αντσελότι είχε φροντίσει να έχουν ταχύτητα, καθώς έβαλε στο 57ο λεπτό τον Ροντρίγκο και φρόντισε να έχει γρήγορους ποδοσφαιριστές και στα δύο άκρα.

Ο Αντσελότι, πρόσθεσε ενέργεια με τους Ροντρίγκο, Καμαβινγκά. Έδεσε την δεξιά του πλευρά βάζοντας στο 66ο λεπτό πίσω από τον Ροντρίγκο τον φρέσκο Βάθκεθ στην θέση του - ταλαιπωρημένου από τον Εμπαπέ - Καρβαχάλ. Ο Ποτσετίνο δεν έκανε την παραμικρή κίνηση και το παιχνίδι γύρισε.

Δεν γίνεται να βγάλεις 90λεπτό, με τους Εμπαπέ, Μέσι, Νεϊμάρ

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, δεν γίνεται σε υψηλό επίπεδο να βγάλεις 90λεπτό με τριάδα Εμπαπέ, Νεϊμάρ, Μέσι, ούτε απέναντι στην Ρεάλ, που τα καλά χρόνια του κορμού της, ανήκουν στο παρελθόν. Το χειρότερο μοιάζει να είναι πως ο Ποτσετίνο αυτό το γνωρίζει και το πιθανότερο είναι πως είχε καταλάβει πως δεν έχει το δικαίωμα, να παρέμβει. Δεν έβγαλε προσωπικότητα, έμεινε αμέτοχος και αν χάσεις την ενέργεια ενός αγώνα, το σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι αμείλικτο.

Ο Ποτσετινο δεν είναι απλά καλός προπονητής, είναι σπουδαίος προπονητής και το έχει αποδείξει. Και όπως έγινε και με τους Τούχελ, Έμερι, πολύ σύντομα θα βρει μία κανονική δουλειά, που θα μπορεί να διαχειριστεί τους παίκτες του με τον τρόπο που ο ίδιος νομίζει και θα πετύχει. Το πρόβλημα το έχει η Παρί, που δεν λειτουργεί σαν κανονική ομάδα.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ