ΠΑΟΚ

Το αήττητο του ΠΑΟΚ έσπασε χωρίς ακόμη να έχει "ηττηθεί" από τη Μίντιλαντ

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς στον πρώτο αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Μίντιλαντ
Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς στον πρώτο αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Μίντιλαντ INTIME

Του ΠΑΟΚ του έλειψε σίγουρα ο Κούρτιτς, ούτε όμως ταίριαξε το παιχνίδι στον Μίτριτσα. Ο Τσάρλυ γράφει για την ήττα του Δικεφάλου, που δεν έκανε ούτε μισή ευκαιρία απέναντι στη Μίντιλαντ, αλλά ακόμα είναι ζωντανός.

Στη Δανία έσπασε το αήττητο σερί των 14 αγώνων που έτρεχε ο ΠΑΟΚ, χωρίς όμως ακόμη να έχει οριστικά ηττηθεί. Το 1-0 του πρώτου αγώνα, η κατάργηση του εκτός έδρας γκολ, αλλά και η δυναμικότητα του αντιπάλου, αφήνει ανοικτές ελπίδες στον Δικέφαλο.

Η Μίντιλαντ έδειξε από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό στον ΠΑΟΚ πως έχει δύσκολο έργο. Όχι τόσο εξαιτίας της ποιότητάς της, αλλά κυρίως επειδή πρόκειται για ένα καλά γυμνασμένο σύνολο με πολλά και σωστά τρεξίματα.

Δεν του επέτρεψαν να δημιουργήσει μισή ευκαιρία

Οι Δανοί με την πίεση τους κατάφεραν να οδηγήσουν τον ΠΑΟΚ σ' ένα παιχνίδι που στην πράξη δεν δημιούργησε ούτε μισή ευκαιρία. Από τη στιγμή που δεν κατάφερε να γίνει ποτέ απειλητικός, το τελικό 1-0 είναι ένα καλό αποτέλεσμα. Με την εικόνα που είχε το παιχνίδι ήταν και το καλύτερο δυνατό που μπορούσε να πάρει η ομάδα του Λουτσέσκου.

Ο Ρουμάνος προπονητής είναι ο απόλυτος υπεύθυνος που κατάφερε να σώσει τη φετινή σεζόν του ΠΑΟΚ. Είναι ελάχιστοι οι συνάδελφοι του που θα μπορούσαν να το καταφέρουν με βάση τις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί. Έχει όμως κι ένα αρνητικό: την Ευρώπη μοιάζει σαν να την αφήνει πάντα σε δεύτερη μοίρα.

Ο Σίστο έφερνε την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές του ΠΑΟΚ

Η απουσία του Κούρτιτς και μαζί η επιλογή να δοθεί στον Μίτριτσα παιχνίδι στη βασική ενδεκάδα κόστισαν. Στο κέντρο ο ΠΑΟΚ δεν είχε τον ηγέτη του και πολλές φορές νικήθηκε από τον άξονα των Δανών. Τους επέτρεψε να έχουν καλή μεταφορά μπάλας, να ακουμπάνε συχνά την μπάλα στον Σίστο, που είχε έναν ειδικό ρόλο βοηθώντας στην αλλαγή πλευράς που συχνά επιχειρούσαν με πολύ γρήγορη μεταφορά οι Δανοί.

Ο Σίστο, που στην Θέλτα είχε κάνει ως εξτρέμ, έπαιζε κάτι σαν ψεύτικό 9άρι. Έφευγε μόνιμα από την επιτήρηση των στόπερ, η μπάλα ακουμπούσε πάνω του και δημιουργούσε μία ανισορροπία στις γραμμές του ΠΑΟΚ. Πάντοτε είναι θέμα να σου βάζει την μπάλα ο αντίπαλος ανάμεσα στις γραμμές και οι Δανοί το αξιοποιούσαν κυρίως φέρνοντας την μπάλα γρήγορα στην δεξιά πλευρά, στα ανεβάσματα του πολύ επιθετικού μπακ χαφ Άντερσον που έβαλε και το γκολ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν ταίριαζε το παιχνίδι στον Μίτριτσα

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε δύο σημαντικά πράγματα για εκτός έδρας παιχνίδι. Πήρε την κατοχή μπάλας, είχε συνολικά 57% και οδήγησε τον αντίπαλο σε χαμηλά ποσοστά ευστοχίας στις μεταβιβάσεις, μόλις 70%. Το πρόβλημα ήταν πως ποτέ δεν μπόρεσε να απειλήσει.

Επίσης αποδείχθηκε πως το παιχνίδι δεν ταίριαζε καθόλου στον Μίτριτσα. Ο Ρουμάνος έχει μία τάση και μια ικανότητα να παίρνει την μπάλα και να πηγαίνει ευθεία. Στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο είναι πιο αργό, υπάρχουν μπακ, όπως ο Σάντσες και ο Μισελέν, που παίζουν παθητικά την θέση. Βλέπουν τον Μίτριτσα να πηγαίνει ευθεία και κάνουν πίσω βήματα. Για να κερδίσει ο ΠΑΟΚ αυτά τα δύο παιχνίδια η είσοδος του έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Έχει όμως κάποιες αδυναμίες που ένας αθλητικός ποδοσφαιριστής απέναντι του και μία ομάδα της οποίας ο μπακ χαφ παίζει τη θέση με πολλά ανεβάσματα μπορεί να τα αναδείξει. Αυτό ακριβώς συνέβη στην Δανία. Ο Μίτριτσα πηγαίνει με θράσος και θάρρος κάθετα στον αντίπαλο, έχει όμως πολύ εύκολη απώλεια στην κατοχή μπάλας. Αρκεί ο αντίπαλος να βγει επιθετικά πάνω του για να του την αποσπάσει.

Ένα κλέψιμο στον Μίτριτσα, μία γρήγορη μεταφορά μπάλας και ανέβασμα του Άντερσον έφεραν το νικητήριο τέρμα των Δανών. Συνολικά το μεγάλο πρόβλημα στο πρώτο ημίχρονο ήταν πως ο Ρουμάνος δεν μπορούσε αμυντικά να ακολουθήσει, τα ανεβάσματα του αντίπαλου μπακ, ούτε να κρατήσει με ασφάλεια την μπάλα. Κάτι που έκανε ο Μπίσεσβαρ στην επανάληψη.

Δεν βοηθά ο Άκπομ

Το κενό του Κούρτιτς φάνηκε σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Το τελευταίο διάστημα και σ' ένα αργό ποδόσφαιρο όπως το δικό μας που του επιτρέπει να πατά εύκολα περιοχή, ο Σλοβένος χαφ έχει καταφέρει να κρύψει το πρόβλημα που έχει ο ΠΑΟΚ στην επίθεση. Θέμα που υπήρχε από την αρχή της σεζόν και έχει γίνει μεγαλύτερο, από την ημέρα που έφυγε ο Σβιντέρσκι.

Ο Ακπομ είναι φέτος μία απογοήτευση. Σκοράρει ελάχιστα, απειλεί ελάχιστα, κρατά πολύ λιγότερο απ' όσο πρέπει την μπάλα στην επίθεση. Είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό για τον ΠΑΟΚ, που τον περιορίζει πολύ πιο χαμηλά απ' όσο μπορεί να φθάσει.

Η Μίντιλαντ πίεζε πολύ στο κέντρο, δεν ήταν εύκολο για τον ΠΑΟΚ να αξιοποιήσει σωστά την κατοχή και δεν βοηθούσε καθόλου ο φορ, να πάρει την μπάλα, να την μεταφέρει και να την περάσει μέσα στην περιοχή. Είναι όμως κάτι που συμβαίνει, που το κουβαλά ο ΠΑΟΚ μαζί του όλη τη χρονιά.

Ελπιζει σε μεγάλο παιχνίδι από Κούρτιτς - Ζίβκοβιτς

Στη ρεβάνς θα υπάρχει κόσμος στην Τούμπα, θα υπάρχει και ο Κούρτιτς. Ο ΠΑΟΚ από την αρχή της κλήρωσης ήταν στα μάτια μου το αουτσάιντερ πολύ απλά γιατί ο αντίπαλος του είναι μία ομάδα που τρέχει περισσότερο.

Αυτό όμως είναι το πλεονέκτημα της Μίντιλαντ. Ο δρόμος για να το υπερκεράσει ο ΠΑΟΚ είναι να βγάλει στο γήπεδο προσωπικότητα. Να πάρει ένα μεγάλο παιχνίδι από τους Κούρτιτς - Ζίβκοβιτς. Αυτοί οι δύο είναι οι ηγέτες του στο γήπεδο και για να μπορέσει ν' ανατρέψει τα δεδομένα η ομάδα του Λουτσέσκου θα πρέπει να οργιάσουν.

Το καλό είναι πως έχει δημιουργηθεί μία βάση, μία συγκεκριμένη ποδοσφαιρική λογική που δημιουργεί την ασφάλεια πως ο ΠΑΟΚ θα πάει στο παιχνίδι του. Αυτό συνέβη και στην Δανία, στη διάρκεια του οποίου είδαμε την ομάδα του Λουτσέσκου να έχει την ελεγχόμενη κατοχή μπάλας και μία ανάπτυξη σε μόνιμο αργό τέμπο, με πολλές πάσες.

Μόνο που απέναντι στην καλά γυμνασμένη και με σωστά τρεξίματα Μίντιλαντ, αυτό το ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να βγάλει επιθέσεις, δεν γινόταν απειλητικό. Αντίθετα οι Δανοί βρήκαν στο πρώτο μέρος την "αχίλλειο πτέρνα" του ΠΑΟΚ, εκεί στόχευσαν και πήραν προβάδισμα. Το αήττητο του ΠΑΟΚ έσπασε όμως ακόμα δεν έχει ηττηθεί από την Μίντιλαντ.

Στην Game Night της Πέμπτης, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ ανέλυσαν τις ευρωπαϊκές μάχες Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ κόντρα σε Αταλάντα και Μίντιλαντ αντίστοιχα.

TAGS ΠΑΟΚ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ