ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ολυμπιακός και Αστέρας έκαναν πολλά δώρα στον κακό Παναθηναϊκό

SUPERLEAGUE 2022-2023 /  -  (  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2022-2023 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός ανέδειξε τις αδυναμίες του και του πρόσφερε ένα τεράστιο δώρο. Έκανε όλο τον οργανισμό, να καταλάβει πως ο δρόμος προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, δεν πρόκειται να είναι ένα μόνιμο πάρτι και για να αντέξει στην απαιτητική συνέχεια, χρειάζεται να αποκτήσει ποιοτικό βάθος στο ρόστερ του. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Παναθηναϊκός ήταν κατώτερος από τον Ολυμπιακό, κατώτερος των περιστάσεων και των προσδοκιών που έχουν δημιουργήσει οι ποδοσφαιριστές του. Όμως κατάφερε να πάρει στην τελευταία φάση, ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Η ισοφάριση ήταν απόρροια τύχης, όχι ικανότητας

Δεν παρατάνε κανένα παιχνίδι και παλεύουν μέχρι την τελευταία φάση. Ισχύει σαν ένα συνολικό σχόλιο, δεν αφορά όμως το χθεσινό παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να ισοφάρισε στην τελευταία φάση του αγώνα, το πέναλτι όμως που έφερε το γκολ προέκυψε από ένα αχρείαστο ατομικό λάθος και η ισοφάριση ήταν απόρροια της τύχης, της κακιάς στιγμής ενός αντιπάλου, όπως θέλετε πείτε το, αλλά όχι ικανότητας, όχι κάποιας προσπάθειας των παικτών του Γιοβάνοβιτς.

Ασφαλώς η κακή εικόνα σε ένα παιχνίδι δεν αναιρεί την προσπάθεια που έχει προηγηθεί, ούτε το εντυπωσιακό σερί των δέκα νικών.

Σπατάλησε την ευκαιρία να σκοτώσει τον Ολυμπιακό

Όμως ο Παναθηναϊκός στο ντέρμπι της Κυριακής είχε μία τεράστια ευκαιρία να αφήσει τον μόνιμο πρωταθλητή Ελλάδος, την ομάδα που έχει κατακτήσει τους 22 από τους 26 τελευταίους τίτλους εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος. Να τον φέρει σε μία θέση που συνήθως έφερνε εκείνος από τον Νοέμβριο τους συνδιεκδικητές του τίτλου και δεν τα κατάφερε.

Από μία πλευρά το παιχνίδι έκρυβε μία ιστορικότητα για τον Παναθηναϊκό, καθώς οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς για πρώτη φορά μετά τα πέτρινα χρόνια είχαν την ευκαιρία να πετάξουν εκτός τίτλου τον Ολυμπιακό από τον Νοέμβριο. Σε αυτήν την πρόκληση αποδείχτηκαν κατώτεροι των απαιτήσεων.

Το λάθος όμως του Άβιλα έδωσε στο τέλος ένα τεράστιο αποτέλεσμα στον Παναθηναϊκό, που σε συνδυασμό με την ισοπαλία που απέσπασε η ΑΕΚ στην Τρίπολη, κρατά την ομάδα του Γιοβάνονοβιτς στο ρόλο του οδηγού.

Το πρωτάθλημα δεν θα είναι ένα μόνιμο πάρτι

Του έδειξε όμως πως ο δρόμος που έχει να διανύσει δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Πως η κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν θα έρθει μέσα από ένα διαρκές πάρτι, αλλά θα έρθει μέσα από σκληρές μάχες, μέσα από πόλεμο.

Ο Παναθηναϊκός δοκιμάστηκε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και είδε τις αδυναμίες του. Έγινε ξεκάθαρο πως για να αντέξει σε αυτήν την απαιτητική κούρσα που θα κριθεί στα playoffs, σε ένα δηλαδή πρωτάθλημα με συνεχόμενα ντέρμπι, πρέπει να ενισχυθεί, να αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε πολλές νίκες, ο Γιοβάνοβιτς δεν έβρισκε απαντήσεις

Ο Ολυμπιακός του πέτυχε σημαντικές νίκες και ο Γιοβάνοβιτς είχε τα χέρια του δεμένα. Του πήρε τον χώρο του κέντρου από το 20ο λεπτό, μέχρι και το τέλος του αγώνα. Ήταν φανερό πως ο Εμβιλά κατάπιε τον Μπερνάρ, πως ο Χουάνγκ έγινε το αφεντικό του αγώνα και η πίεση πάνω στον Πέρεθ λειτούργησε και έκοψε τον Παναθηναϊκό στα δύο.

Επίσης το επίπεδο του αντιπάλου, η πολύ καλή ημέρα των ποιοτικών μεσοεπιθετικών που διαθέτει ο Μίτσελ έφερε τον Παναθηναϊκό σε έναν παθητικό ρόλο, που δεν μπορούσε με τίποτα να ξεφύγει από αυτό και ανέδειξε την απουσία του Αϊτόρ.

Δεν μπόρεσε να φορέσει τα παπούτσια του Αϊτόρ ο Βέρμπιτς

Ένα κενό που κρύφτηκε στον Βόλο, εξαιτίας του εύκολου περάσματος που είχε ο Παναθηναϊκός, οι ερυθρόλευκοι απέδειξαν πως είναι μεγάλο. Σε μία πλευρά που η ομάδα του Γιοβάνοβιτς συνήθως κυριαρχεί και φτιάχνει τις νίκες της έχασε την μάχη κατά κράτος.

Ο Βέρμπιτς που μετά το προβληματικό ξεκίνημα είχε δύο θετικά παιχνίδια με Άρη και Βόλο ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα για την ομάδα του. Είχε πολύ εύκολες απώλειες κατοχής, δεν μπορούσε να ακολουθήσει στην άμυνα τον Άβιλα και η προβληματική λειτουργία κράτησε χαμηλά και τον Χουάνκαρ.

Ασφαλώς κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει πως μπορεί να βελτιωθεί και να δώσει στο μέλλον λύσεις, όμως το παιχνίδι έδειξε πως χρειάζεται να έρθει πραγματικά αντικαταστάτης υψηλού επιπέδου του Αϊτόρ.

Όταν έχασε τον Παλάσιος πήγε σε λογική προστασίας του 0-0

Επίσης όταν έχασε τον Παλάσιος, τον μοναδικό παίκτη που ήταν πρόβλημα για την άμυνα του Ολυμπιακού, ο προπονητής δεν είχε να βάλει κάποιον ποδοσφαιριστή για να τον αντικαταστήσει. Αν δεν ήθελε να πειράξει τους ρόλους και τις θέσεις, έπρεπε να βάλει τον Βαγιαννίδη.

Ο Γιοβάνοβιτς, βλέποντας την εικόνα του αγώνα, γνωρίζοντας πως του κάνει και η ισοπαλία, όταν έχασε τον Παλάσιος αποφάσισε να πάει σε μία λογική προστασίας της ισοπαλίας.

Επέλεξε να διορθώσει το πρόβλημα που υπήρχε στον άξονα, όμως η επιλογή να παίζει ο Κουρμπέλης μαζί με τον Πέρεθ κάνει πολύ συντηρητικό τον Παναθηναϊκό. Δεν είναι λύση να πας να παίξεις ταυτόχρονα με τους Πέρεθ, Κουρμπέλη. Η ομάδα χάνει παίκτη στην ανάπτυξη, μένει χαμηλά η τριάδα του κέντρου και ανοίγει η απόσταση του Σπόραρ από τους παίκτες άξονα.

Κατάπιαν τον Μπερνάρ

Επίσης ο Μπερνάρ δεν μπορούσε να νικήσει τα πιο δυνατά κορμιά που είχε στον άξονα ο Ολυμπιακός, όμως στον πάγκο ο Γιοβάνοβιτς δεν είχε να κοιτάξει κάποιον δημιουργό. Προσέξτε, δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Το έχω γράψει πολλές φορές πως η βελτίωση στην ομάδα δεν ήρθε μέσα από εύκολες λύσεις, όπως είναι να πάρεις ποδοσφαιριστές, για να σου διορθώσουν ένα πρόβλημα, αλλά μέσα από σκληρή δουλειά.

Η καλή δουλειά έχει γίνει, συνεχίζει και θα συνεχίζει με τον Γιοβάνοβιτς στο τιμόνι του Παναθηναϊκού. Όμως ο Ολυμπιακός ήρθε να προσφέρει ένα τεράστιο δώρο στην προσπάθεια που κάνει ο σύλλογος για την κατάκτηση του τίτλου.

Του έδειξε πως χρειάζεται να έχει περισσότερες λύσεις. Πως για να αντέξει σ' αυτόν τον απαιτητικό δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου χρειάζεται τουλάχιστον δύο βαρβάτες μεταγραφές, για να αντικαταστήσουν τον Αϊτόρ και να μην εξαρτάται η τελική δημιουργία του Παναθηναϊκού από τον άξονα αποκλειστικά από τον Μπερνάρ.

Η χρυσή ισοπαλία του Γκμοχ

Το λάθος του Άβιλα και οι δύο χαμένοι βαθμοί της ΑΕΚ κάνουν ως αποτέλεσμα την ισοπαλία να φαντάζει σαν νίκη. Το χρονικό διάστημα που δίνεται το παιχνίδι, αλλά και οι συνθήκες μού φέρνουν στο μυαλό, το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα που κατέκτησε ο Παναθηναϊκός το 84' με τον Γιάτσεκ Γκμοχ.

Και εκείνη την χρονιά ο Παναθηναϊκός δεν είχε ξεκινήσει σαν φαβορί για τον τίτλο, έκανε όμως ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα και πήρε κεφάλι. Την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, έπαιζε εντός έδρας με τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά πέντε βαθμούς, με την νίκη να δίνει 2 βαθμούς, και πήγαινε με αέρα νίκης στο ντέρμπι.

Οι φίλοι του που πήγαν στην Λεωφόρο για να δουν την ομάδα του Γκμοχ να επιβάλλεται και να καθαρίζει το πρωτάθλημα, είδαν έναν κυρίαρχο Ολυμπιακό και το τελικό 0-0 ήταν άδικο για τους ερυθρόλευκους.

Ο Πολωνός προπονητής πολλές φορές σε διηγήσεις του έχει τονίσει πως αυτό το 0-, ήταν το αποτέλεσμα που έκανε την διαφορά και έδωσε το πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό.

Τα playoffs απαιτούν να είσαι ο καλύτερος μέχρι το τέλος για να κατακτήσεις τον τίτλο

Δεν αποκλείεται στο τέλος της διαδρομής το λάθος του Άβιλα και η εκτέλεση πέναλτι του Σπόραρ, να έχει καθοριστική σημασία. Θα ήταν σίγουρα, μία πολύ σημαντική αγωνιστική, που θα λειτουργούσε υπέρ του Παναθηναϊκού, αν μιλούσαμε για ένα πρωτάθλημα, χωρίς playoffs δύο γύρων.

Όμως υπάρχουν playoffs και το πρωτάθλημα θα κριθεί σε ένα τουρνουά δέκα αγωνιστικών με συνεχόμενα ντέρμπι. Οπότε για να μπορέσεις να το κατακτήσεις, πρέπει να είσαι ο καλύτερος μέχρι το τέλος. Το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό τού έδειξε πως πρέπει να μεγαλώσει το ρόστερ του, να βάλει ακόμη δύο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, ώστε να μπορέσει να αντέξει μέχρι τέλους.

Αυτήν την γνώση και την προσγείωση την είχε πολύ μεγάλη ανάγκη ο Παναθηναϊκός και μπορούν να νιώθουν ευλογημένοι στον σύλλογο, που ήρθε χωρίς να κοστίσει σε αποτέλεσμα.

Δείτε την Game Night:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ DERBY
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ