ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι εξαιρετικές προσθήκες των Μπακαμπού και Σαμασέκου δίνουν την ενέργεια που έλειπε στον Ολυμπιακό

Ο Σεντρίκ Μπακαμπού
Ο Σεντρίκ Μπακαμπού EUROKINISSI SPORTS

Ο Τσάρλυ γράφει για τις εξαιρετικές προσθήκες των Μπακαμπού και Σαμασέκου που έρχονται για να δώσουν την ενέργεια που λείπει από τον σημερινό Ολυμπιακό και να τον βοηθήσουν να φουλάρει για την κατάκτηση της Super League.

Αυτό που συμβαίνει στον Ολυμπιακό είναι πρωτοφανές. Δεν το έχει ξαναζήσει κανένας φίλαθλος άλλης ομάδας γιατί ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί. Την ίδια ώρα που στις εξέδρες βρίσκονται οι Μαρσέλο, Χάμες Ροντρίγκες, ως νέα μεταγραφικά αποκτήματα και η διοίκηση κάνει ένα μεταγραφικό ντεμαράζ αποκτώντας εκτός από τους παγκόσμιας εμβέλειας Μαρσέλο, Χάμες και τους σημαντικούς για την δημιουργία συνόλου Μπακαμπού, Σαμασέκου, Κασάμι, στο γήπεδο παρουσιάζεται ένα συνονθύλευμα.

Δεν το έπαιξε το παιχνίδι

Μία ομάδα που δεν είχε την δυνατότητα καν να παίξει το παιχνίδι με την Φράιμπουργκ. Ο οπαδός χαίρεται με τις μεταγραφές, όμως στο γήπεδο η εικόνα που είχε ο Ολυμπιακός ήταν μία από τις χειρότερες που έχει παρουσιάσει στην ιστορία του.

Ασφαλώς και έχουν υπάρξει πιο βαριές ήττες, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ άλλο παιχνίδι που ο Ολυμπιακός δεν υπήρξε ανταγωνιστικός ούτε για ελάχιστο διάστημα. Η αλήθεια είναι πως η ομάδα του Κορμπεράν δεν έπαιξε το παιχνίδι, δεν μπόρεσε να μπει σε αυτό και να δώσει τη μάχη του.

Κρεσέντο μεταγραφικής ενίσχυσης

Η αλήθεια, όμως, επίσης είναι πως αυτήν την εικόνα ο οργανισμός της ομάδας την περίμενε. Το κρεσέντο μεταγραφών στα μέσα του Σεπτέμβρη που δεν έχει να κάνει μόνο με τους Μαρσέλο, Χάμες, αλλά με την δημιουργία μίας καινούριας ομάδας.

Αυτό συνέβη επειδή υπήρξε απόλυτη κατανόηση πως το πράγμα δεν πηγαίνει καλά. Έχουν δημιουργηθεί όλες οι συνθήκες για να έχει μία καταστροφική χρονιά ο Ολυμπιακός και η διοίκηση αποφάσισε να παίξει το δικό της χαρτί και να μην μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το να γεμίσεις την ομάδα με ποδοσφαιριστές που στην πλειοψηφία τους έρχονται για βασικοί στα μέσα του Σεπτέμβρη δεν είναι κάτι το ορθολογικό.

Έίναι φανερό πως η ομάδα δεν έχει δουλέψει σωστά το τελευταίο χρόνο, πως το ρόστερ δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο σύλλογος για να φθάσει στους στόχους του και χρειάζεται κάτι δραστικό.

Η διοίκηση αποφάσισε να παίξει το δικό της χαρτί

Είναι από τις στιγμές που χρειάζονται κάποιες δραστικές αποφάσεις με στόχο να αλλάξει κάτι που φαντάζει δύσκολο να ανατραπεί με τα υπάρχοντα δεδομένα. Η διοίκηση του Ολυμπιακού κατανόησε πως το ρόστερ χρειάζεται ριζική αλλαγή και μία ενίσχυση στην οποία δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει ο ανταγωνισμός.

Αποφάσισε να παίξει δυνατά το δικό της χαρτί. Δηλαδή να χτυπήσει στον χώρο που δεν έχει αντίπαλο. Να αξιοποιήσει το παράθυρο που άφησε ανοιχτό η Super League, παρατείνοντας την ημερομηνία που μπορεί να κάνει μεταγραφές μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη και μέσα σε ένα διάστημα που η σεζόν βρίσκεται σε εξέλιξη να δημιουργήσει μία καινούργια ομάδα.

Απόλυτος στόχος η κατάκτηση του πρωταθλήματος

Προσέξτε, οι παίκτες που αποκτήθηκαν μετά τον Μαρσέλο δεν έχουν το δικαίωμα να παίξουν στην Ευρώπη και είναι πολλοί. Κάτι που σημαίνει ξεκάθαρα πως στον Ολυμπιακό ο απόλυτος στόχος είναι να μην χαθεί ο φετινός τίτλος.

Μην παρεξηγηθώ, ούτε ορθολογικός είναι ο συγκεκριμένος δρόμος ούτε απαραίτητο πως αυτή η επιλογή θα βγει, όμως ήρθαν έτσι τα πράγματα που η παραδοχή πως "έτσι όπως είμαστε θα χάσουμε το πρωτάθλημα", έφερε την ανάγκη για μαζικές μεταγραφές και δημιουργία μίας νέας ομάδας.

Γνωρίζουν πως το φετινό πρωτάθλημα έχει δρόμο. Υπάρχουν playoffs, οπότε υπάρχει η δυνατότητα το όποιο χαμένο έδαφος τόσο βαθμολογικά όσο και στο δέσιμο της ομάδας να καλυφτεί.

Υπάρχει η πραγματικότητα των αστεριών της γκλαμουριάς, που φέρνουν οι Μαρσέλο, Χάμες, η πραγματικότητα των δύο πραγματικά αξιόλογων μεταγραφών Μπακαμπού, Σαμασέκου, που την ίδια ημέρα μεταξύ άλλων υπέγραψαν στον Ολυμπιακό και η πραγματικότητα που έδειχνε το γήπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Όμως υπάρχουν και άλλες δύο πολύ διαφορετικές πραγματικότητες. Η εικόνα που είχε το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Φράιμπουργκ και η εικόνα που έχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ακόμα και τα δύο παιχνίδια που γκέλαρε στο πρωτάθλημα με Αστέρα και Βόλο να φέρουμε στο μυαλό είναι ξεκάθαρο πως ο Ολυμπιακός μπορεί τα παιχνίδια στο εγχώριο πρωτάθλημα να τα φέρει στα μέτρα του ακόμη και στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Σε αυτήν την πραγματικότητα μπορεί και να φθάνουν ποδοσφαιριστές με την ποιότητα των Μαρσέλο, Χάμες και την ενέργεια και την ένταση που θα δώσουν οι Μπακαμπού, Σαμασέκου στην ομάδα για να φέρουν ξανά τον Ολυμπιακό στην κορυφή.

Δεν είναι απαραίτητο πως θα συμβεί, όμως είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο και έχοντας αυτό στο μυαλό η διοίκηση του Ολυμπιακού αποφάσισε να μην χαρίσει τον τίτλο, αλλά να κάνει την ύστατη κίνηση για να κρατήσει η ομάδα τον ρόλο του ισχυρού στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πάρθηκαν σίγουρα λανθασμένες αποφάσεις για να αναγκαστεί ο Ολυμπιακός, να βρεθεί σε αυτό το σημείο και επί της ουσίας να κάψει την Ευρώπη.

Εξαιρετικές προσθήκες

Φυσικά θα ήταν όλα διαφορετικά αν αυτό το ρόστερ είχε δημιουργηθεί έγκαιρα. Όμως για διάφορους λόγους αυτό δεν ήταν δυνατό. Η διοίκηση κατάφερε να παίξει καλά το δικό της χαρτί. Δηλαδή να αξιοποιήσει την ικανότητα που έχει να διαπραγματευτεί σε πιο υψηλά νούμερα από τον ανταγωνισμό.

Πήρε ποδοσφαιριστές που για να μπορέσει να τους πείσει να έρθουν στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχει κλείσει η μεταγραφική περίοδος στα κορυφαία πρωταθλήματα. Επίσης στις περιπτώσεις των εξαιρετικών Μπακαμπού, Σαμασέκου, να έχει κυλήσει ένα συγκεκριμένο διάστημα πρωταθλήματος και να έχει γίνει κατανοητό στους συλλόγους και στους ποδοσφαιριστές πως οι παίκτες δεν υπολογίζονται για βασικά μέλη στις ομάδες που αγωνίζονται, οπότε θα είναι καλύτερο να πληρώσει κάποιος άλλος τα συμβόλαια τους.

Μιλάμε για δύο εξαιρετικές περιπτώσεις που έρχονται για να προσφέρουν ακριβώς στο στοιχείο που χρειάζεται ενίσχυση ο Ολυμπιακός. Να δώσουν στο ρόστερ ενέσεις φρεσκάδας, τρεξίματα και παιχνίδι υψηλού ρυθμού και έντασης.

Το 2018 κόστισε 40 εκατομμύρια

Τον Μπακαμπού τον είδαμε πρόσφατα με τη Μαρσέιγ με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο στο Βελοντρόμ, βασάνισε τα στόπερ του ΠΑΟΚ με τα τρεξίματα του, τους οδήγησε σε λάθη και βοήθησε σε εκείνο το διάστημα να κατηφορίσει το γήπεδο.

Ανάσαναν στο ημίχρονο που έφυγε με μία μικρή θλάση και μπήκε στην θέση του ο Νιάνγκ. O Μπακαμπού μετά από μία οργιαστική τριετία στην Βιγιαρεάλ αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2018 για την Κίνα με πόσο 40 εκατ. ευρώ.

Επιστροφή στην Ευρώπη

Επέστρεψε ως ελεύθερος μετά από 4 χρόνια απουσίας στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μαρσέιγ. Εν γνώσει του πήγε για να καλύψει τρύπες σε μία ομάδα που είχε φορ τον Μίλικ που τον γούσταρε ο κόσμος και ο προπονητής Σαμπάολι είχε δηλώσει ανοιχτά πως θέλει να χρησιμοποιεί φορ τον Παγέτ.

Δεδομένα λοιπόν χώρος για τον Μπακαμπού δεν θα υπήρχε. Πάντως σε 12 παιχνίδια που αγωνίστηκε, τα 7 σαν αλλαγή από τον πάγκο, πρόλαβε και πέτυχε 4 σημαντικά τέρματα στο πρωτάθλημα. 356 λεπτά του έδωσε ο Σαμπάολι 4 γκολ του έβαλε ο Μπακαμπού δεν ήταν και άσχημα.

Τρέχει, βγάζει ενέργεια, πρεσάρει και σκοράρει

Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που τα τρία χρόνια που έκανε την μεγάλη καριέρα στην Βιγιαρέαλ πέτυχε συνολικά 47 τέρματα σε 105 παιχνίδια. Σε μία ομάδα που πάντοτε έχει 4 επιθετικούς για να παίζει το 4-4-2 και τους θέλει να ξεκινάνε από την σέντρα και να βγάζουν τρεξίματα.

Αυτό ακριβώς είναι το όπλο του Μπακαμπού. Τα τρεξίματα, η ενέργεια, ο διασκελισμός και η πίεση που βάζει στον αντίπαλο και όλα τα συνδυάζει με μία αποτελεσματική εκτέλεση.

Ο Μπακαμπού το 2015, σε ηλικία 24 ετών, έναν χρόνο πριν πάει στην Βιγιαρεάλ είχε παίξει στο Τούρκικο ποδόσφαιρο που σαν δυναμικότητας είναι κοντινό με το ελληνικό και πέτυχε σε μία σεζόν 21 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις.

Έχει εκπαιδευτεί στο ποδόσφαιρο χώρου

Έχει εκπαιδευτεί σε ομάδες που ζητούν από τους επιθετικούς να αξιοποιούν τον χώρο. Πρόκειται για έναν επιθετικό που βολεύεται να βρίσκει ψηλά την αντίπαλη άμυνα και να αξιοποιεί την ταχύτητα του. Είναι αποτελεσματικός στην πίεση ψηλά και αυτό το διαπίστωσαν και οι φίλοι του ΠΑΟΚ πρόσφατα.

Θα είναι όπλο σε όλα τα ντέρμπι φυσικά και στην Ευρώπη σε περίπτωση που συνεχίσουν οι ερυθρόλευκοι μετά τους ομίλους. Προσφέρει επίσης την δυνατότητα στον προπονητή του σε πολλά εγχώρια παιχνίδια να χρησιμοποιήσει σχήμα με δύο επιθετικούς. Είναι σοβαρή προσθήκη ο Μπακαμπού μία πολύ πιο ποιοτική επιλογή στο ρόστερ σε έναν χώρο που ξεκίνησε η σεζόν για να τον καλύψει ο Αμπουμπακάρ Καμαρά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Φυσικά δεν αποκλείεται να αποδειχτεί πως μπορεί να σηκώσει το βάρος του πρώτου στράικερ της ομάδας. Έχει πιο υψηλές παραστάσεις από τον Ουι-Τζο Χουάνγκ. Το μοναδικό αρνητικό σημείο είναι πως έχει συνηθίσει να ξεκινά πιο ψηλά την κίνηση του από εκεί που θα τον χρειαστεί ο Ολυμπιακός στα περισσότερα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος. Δεν αποκλείεται φυσικά να εκπαιδευτεί και να προσαρμοστεί άμεσα.

Παίζει τη θέση διαφορετικά από τα χαφ που έχουν αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια

Ο Ντιάντιε Σαμασέκου είναι ο ποδοσφαιριστής που έλειπε από τον άξονα του Ολυμπιακού. Παίζει την θέση τελείως διαφορετικά από ότι οι κεντρικοί χαφ που είχε τα τελευταία χρόνια η ομάδα.

Δεν μεταφέρει την μπάλα με μεγάλες πάσες, συνηθίζει να την τρέχει για να ελευθερωθεί, αλλά είναι εξαιρετικός στα αμυντικά του καθήκοντά μπροστά από τους δύο στόπερ. Ειδικά αυτήν την εποχή έχει μεγάλη ανάγκη ο Ολυμπιακός από έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή. Μπορεί σε άλλον Ολυμπιακό να μην κούμπωνε, αλλά στον Ολυμπιακό που βλέπουμε αυτήν την εποχή είναι απαραίτητο να προστεθεί ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής.

Ο Σαμασέκου έχει τα χαρακτηριστικά που λείπουν από τον άξονα του Ολυμπιακού

Ένας δυναμικός χαφ, επιθετικός στην μπάλα που να αγωνίζεται σε πολύ υψηλή ένταση. Ο Σαμασέκου είναι ακούραστος, καταπίνει σε κάθε αγώνα πολλά χιλιόμετρα με την μπάλα και χωρίς αυτή.

Έχω γράψει πολλές φορές πως το δίδυμο Εμβιλά - Κανέ ήταν δυσλειτουργικό και έπρεπε να σπάσει. Η διοίκηση απέκτησε ποδοσφαιριστή με τα χαρακτηριστικά που λείπουν από το συγκεκριμένο δίδυμο και πιθανότατα το ιδανικό κούμπωμα που χρειάζεται ο Χουάνγκ, που υπολογίζεται να πάρει πολλά παιχνίδια στην θέση 8.

Παλεύει για την άμεση ανάκτηση της κατοχής και για το συμμάζεμα της άμυνας

Όπλο του η ικανότητα του στο διάβασμα του που θα πάει η μπάλα σε συνδυασμό με την ταχυδύναμη που διαθέτει που του επιτρέπει να πηγαίνει σε πολλά καθαρά κλεψίματα σε κάθε παιχνίδι, με ένα μέσο όρο με 2,5 κλεψίματα το 90 λεπτό και 2,8 επιτυχημένα τάκλιν το 90λεπτό.

Είναι ένας εργάτης, ένας παίκτης ομάδας που βοηθά το δέσιμο ενός γκρουπ καθώς προσφέρει δυναμισμό, ενέργεια, ακολουθεί το πρέσινγκ και έχει στο μυαλό του να προσφέρει την άμεση ανάκτηση της κατοχής.

Έχει διαφορετικό παίξιμο στην ανάπτυξη από αυτό που έχουν συνηθίσει οι φίλοι του Ολυμπιακού, καθώς συνηθίζει να τρέχει την μπάλα και όχι να την μεταφέρει με μεγάλες μπάλες όπως οι χαφ που αγωνιζόντουσαν στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για έναν καθαρό αμυντικό μέσο που όλα τα κάνει μέχρι ενός σημείου του γηπέδου. Δεν είναι σταθερός στην θέση του, όμως φροντίζει να είναι κυρίαρχος από τα όρια της δικής του περιοχής, μέχρι να φθάσει στο 1/3 του αντιπάλου.

Φέτος έμεινε πίσω στο ροτέισον και ζήτησε μεταγραφή

Ο Σαμασέκου αναδείχθηκε μέσα από τη Σάλτσμπουργκ και είναι σταθερό μέλος της εθνικής Μάλι. Το 2017 αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης για τη χώρα του. Το 2020 η Σάλσμπουργκ των πούλησε για 14 εκατ. ευρώ στη Χοφενχάιμ, σε μία περίοδο που υπήρχε έντονο ενδιαφέρον και από ομάδες της Γαλλίας.

Πρακτικά είδε τη Χοφενχάιμ ως το σκαλοπάτι είτε για να πάει σε μία τοπ ομάδα της Γερμανίας είτε για να μεταπηδήσει στην Premier League. Φέτος έμεινε πίσω στο ροτέισον του νέου τεχνικού, Αντρέ Μπραϊτενράιτερ, ειδικά μετά την προσθήκη του Γκρίσα Πρέμελ από την Ουνιόν Βερολίνου.

Μέχρι στιγμής έχει πάρει δύο ολιγόλεπτες συμμετοχές σαν αλλαγή στην Bundesliga. Ο ίδιος που βρίσκεται ακόμα στα 26 του έχει υψηλό κίνητρο και μόλις είδε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ψάχτηκε να αποχωρήσει. Αυτήν την συγκυρία την αξιοποίησε ο Ολυμπιακός και τον απέκτησε την τελευταία στιγμή.

Με τις προσθήκες των Μπακαμπού, Σαμασέκου, οι ερυθρόλευκοι βάζουν στην μεσαία γραμμή και στην επίθεση το στοιχείο που απουσιάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο από το ρόστερ τους, ταχύτητα και ένταση. Ασφαλώς και όλα συμβαίνουν με έναν περίεργο μοναδικό τρόπο , αλλά ο στόχος είναι ένας. Να μην παραδοθούν τα εγχώρια σκήπτρα.

Παρακολουθήστε την Game Night:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ