ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Σπόραρ που καθάρισε και ο παίκτης που δεν έχει αντικατασταθεί στον Παναθηναϊκό

SUPERLEAGUE 2022-2023 /  -  (  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2022-2023 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπρινιόλι που τον έσωσε κι ο Σπόραρ που το "καθάρισε" για τον Παναθηναϊκό. Ο Τσάρλυ γράφει για την νικηφόρα πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στη Super League και τον παίκτη που δεν έχει αντικατασταθεί.

Ο Παναθηναϊκός ζορίστηκε υπερβολικά στο πρώτο ημίχρονο, όμως κατάφερε να ξεκινήσει με το δεξί την φετινή σεζόν, κερδίζοντας με 1-0 τον σκληροτράχηλο Ιωνικό. Ο Ιωνικός ήταν μία συνέχεια της περσινής ομάδας, παρουσιάστηκε διαβασμένος και δυσκόλεψε πολύ τον Παναθηναϊκό, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.

Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς πρέπει να αισθάνεται εξαιρετικά τυχερή που κατάφερε και ολοκλήρωσε με προβάδισμα το πρώτο ημίχρονο. Η παρουσία των Ιωαννίδη - Μάτζη ψηλά, ταυτόχρονα με τους δημιουργούς Μεντόσα - Άοσμαν, η πίεση στην αρχική ανάπτυξη, το κλείσιμο του Χουανκάρ και η σκληράδα που έβγαζε στην ανασταλτική της λειτουργία, ο Ιωνικός ανέδειξε το πρόβλημα στον άξονα του Παναθηναϊκού.

Ο Δημήτρης Σπανός ήταν πολύ καλά διαβασμένος και πρέπει να είναι περήφανος για το πρώτο ημίχρονο της ομάδας του. Ο Ιωνικός κατάφερε κάτι σπάνιο, να μην επιτρέψει σε παιχνίδι στην Λεωφόρο στον Χουανκάρ να δημιουργήσει ούτε μία επικίνδυνη επίθεση για ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο.

Στην πραγματικότητα δεν κατάφερε το δημιουργικό όπλο του Παναθηναϊκού να φτιάξει ούτε μία επίθεση για την ομάδα του.

Εξουδετέρωσε τον Χουανκάρ

Όλοι όσοι βλέπουν τα παιχνίδια της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς γνωρίζουν πως η φάση που βγάζει με μεγαλύτερη συχνότητα είναι μέσα από την ικανότητα του Χουανκάρ να αξιοποιεί τους διαδρόμους που του αφήνουν οι Παλάσιος - Αϊτόρ. Αυτούς τους χώρους στην άμυνα του Ιωνικού, ο Ισπανός δεν τους βρήκε ποτέ.

Αναγκάστηκε λοιπόν ο Παναθηναϊκός να πάει την μπάλα στα δεξιά, σε ένα παιχνίδι που δεν θέλει. Ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες ενέργειες ήταν ο φιλότιμος Κώτσιρας. Η δυσκολία που αντιμετώπιζε ο Παναθηναϊκός στην ανάπτυξη ανάγκαζε τον Σπόραρ να βγαίνει εκτός περιοχής για να πάρει μπάλα.

Τον έσωσε ο Μπρινιόλι

Η πίεση του Ιωνικού έφερε και δύο σημαντικές στιγμές. Στο 4ο λεπτό, λανθασμένη μεταβίβαση του Κουρμπέλη δημιούργησε καλές προδιαγραφές που τις σταμάτησε ο Μάγκνουσον. Στο 22ο λεπτό, η εντυπωσιακή ανάπτυξη από χαμηλά του Ιωνικού νίκησε την άμυνα του Παναθηναϊκού, ο Μπρινιόλι όμως στάθηκε ψύχραιμος.

Περίμενε τον Μάτζη, δεν του επέτρεψε να τον περάσει ούτε να εκτελέσει πάνω στο τρέξιμο του, τον υποχρέωσε να σκεφτεί, τον διάβασε και τον νίκησε. Η νίκη του Παναθηναϊκού σε πολύ σημαντικό βαθμό οφείλεται στην υψηλού επιπέδου αντίδραση του Μπρινιόλι στο 22ο λεπτό.

Το κέρδισε ο Σπόραρ

Ο Παναθηναϊκός είχε εγκλωβιστεί από το διάβασμα του Σπανού και από την απόφαση του Γιοβάνοβιτς να χρησιμοποιήσει σε παιχνίδι που έπρεπε να δημιουργήσει και να επιτεθεί από τον άξονα τον Κουρμπέλη, δίπλα στον Πέρεζ.

Κατάφερε ο Ιωνικός, πιέζοντας ψηλά, να κρατήσει τους δύο παίκτες άξονα του Παναθηναϊκού χαμηλά, αλλά και να τους οδηγήσει σε λάθη, ειδικά τον Κουρμπέλη. Είχε λοιπόν δημιουργηθεί ένα παιχνίδι, που θα μπορούσε εύκολα να στραβώσει, το έσωσε όμως ο Μπρινιόλι στο 22ο λεπτό και το κέρδισε ο Σπόραρ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου.

Πήρε την μεγάλη ενέργεια που πέρυσι του έλειπε

Το παιχνίδι μού θύμισε αρκετά το περσινό 0-0 με τον ΟΦΗ στην Λεωφόρο. Ο περσινός Παναθηναϊκός όμως, δεν είχε έναν επιθετικό της κλάσης του Σλοβένου και έχασε πολλούς βαθμούς, που μία μεγάλη ομάδα, που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό, πρέπει να μπορεί να τους κερδίσει και από την κλάση του επιθετικού της.

Αυτό ακριβώς συνέβη στη Λεωφόρο. Ο Σπόραρ, σε μία μακρινή δύσκολη μεταβίβαση του Αϊτόρ, έκανε ένα πολύ γρήγορο πέταγμα, πρόλαβε τον αντίπαλο στόπερ και τον τερματοφύλακα, τσίμπησε την μπάλα και πήρε πέναλτι μεγάλου επιθετικού.

Έδωσε προβάδισμα σε ένα ημίχρονο που είχε στραβώσει και επέτρεψε στους συμπαίκτες του να πάνε σε διαχείριση στο δεύτερο ημίχρονο.

Η διαχείριση και ο Βιγιαφάνιες

Το δεύτερο 45λεπτό ήταν διαφορετικό. Ο Ιωνικός δεν είχε τις ίδιες δυνάμεις να πιέσει ψηλά και ο Παναθηναϊκός, έχοντας υπέρ του σκορ επέλεξε να μην βάλει ρίσκο στην ανάπτυξη του. Πήγε σε μία εύκολη συντηρητική κατοχή, με πολλές πάσες.

Η νίκη ήρθε, όμως η ομάδα του Γιοβάνοβιτς δεν ήταν καλή, εύκολα θα μπορούσε να έχει πάθει ζημιά. Είναι ξεκάθαρο πως δεν έχει αντικατασταθεί ο Βιγιαφάνιες. Δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής στον άξονα να δώσει όσα προσέφερε ο Αργεντινός πέρυσι στην αρχική ανάπτυξη. Να πλησιάζει τον παίκτη που ψάχνει πού να πασάρει, να ενώνει όλες τις γραμμές και να μεταφέρει με ασφάλεια την μπάλα στα διαστήματα που πιέζει ο αντίπαλος.

Στον χώρο που έπαιζε πέρυσι ο Βιγιαφάνιες στο πρώτο μέρος έπαιξε ο Κουρμπέλης. Μεγάλη η διαφορά, πολύ πιο εύκολο για τον αντίπαλο να εγκλωβίσει την ανάπτυξη.

Δεν δημιούργησε ο άξονας όσο έπρεπε για την επιθετική τριάδα και τον Χουανκάρ

Ο Τσέριν είχε γεμάτο παιχνίδι με καλές και κακές στιγμές. Οι καλές του ενέργειες έγιναν σε χώρους μακριά από την αντίπαλη περιοχή δεν πήρε σωστές αποφάσεις στο τελευταίο τρίτο και συνολικά η τριάδα του άξονα του Παναθηναϊκού, δεν κατάφερε να βάλει την επιθετική τριάδα, αλλά και τον Χουάνκαρ στο παιχνίδι και φυσικά σε αυτό έχει ευθύνη και ο ίδιος, που αγωνίστηκε ως επιτελικός χαφ.

Είναι δεδομένο πως σε σχέση με πέρυσι, ο Παναθηναϊκός ξεκινά από καλύτερη βάση το φετινό πρωτάθλημα. Έχει μία δεμένη αμυντική λειτουργία, αρχές που άφησε η περσινή δουλειά του Γιοβάνοβιτς, κορμό και ψυχολογία που έδωσε η κατάκτηση του Κυπέλλου.

Επίσης αποκτήθηκαν ποδοσφαιριστές σε κομβικούς χώρους, που θεωρητικά είναι καλύτεροι από αυτούς που έφυγαν. Όμως προς το παρόν υπάρχει μία αποδυνάμωση στον άξονα. Έφυγαν οι Βιγιαφάνιες - Γκατσίνοβιτς - Μαουρίσιο, αποκτήθηκε ο Τσέριν και ως μεταγραφή υπολογίζεται ο Κουρμπέλης, που όμως είναι καθαρό 6άρι και για να παίξει στο κέντρο πρέπει ο Παναθηναϊκός να πάει σε επιλογές με δύο παίκτες στο "6". Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δει ο Γιοβάνοβιτς.

Η πρώτη πραγματική φετινή δοκιμασία είναι στο Ηράκλειο

Το σημαντικό είναι να τα καταφέρει η φετινή ομάδα στα παιχνίδια που απέτυχε η περσινή. Στα εκτός έδρας παιχνίδια της επαρχίας, στα πονηρά εκτός έδρας στην κανονική περίοδο.

Το πρώτο τεστ για το αν μπορεί ο Παναθηναϊκός να μπει και να μείνει στην μάχη του πρωταθλητισμού θα το δώσει την επόμενη αγωνιστική στην Κρήτη με τον ΟΦΗ, σε ένα από τα παιχνίδια που πέρυσι τα έχασε με σκληρό τρόπο, δίχως να είναι χειρότερος. Για την μεταγραφή του Μπερνάρντ και όσα μπορεί να προσφέρει στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού θα μιλήσουμε αναλυτικά στο επόμενο κείμενο.

Στην Game Night της Κυριακής, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Θέμη Καίσαρη, Τσάρλυ και Παντελή Διαμαντόπουλο σχολίασαν τα παιχνίδια της πρεμιέρας της Super League. Οι τέσσερις μεταγραφές που θα αλλάξουν τις ισορροπίες:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ