ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο φετινός Παναθηναϊκός σπάει τα ρεκόρ, δεν ψάχνει για άλλοθι και "φωνάζει" ότι θέλει το πρωτάθλημα

Ο Σπόραρ πανηγυρίζει με τους παίκτες του Παναθηναϊκού | 23 Οκτωβρίου 2022
Ο Σπόραρ πανηγυρίζει με τους παίκτες του Παναθηναϊκού | 23 Οκτωβρίου 2022 EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς που νίκησε τον Άρη με το δικό του δόγμα, για τους κυριάρχους στην άμυνα Μάγκνουσον και Σένκεφελντ και το τριφύλλι που δεν ψάχνει για άλλοθι, αλλά "φωνάζει" ότι θέλει τον τίτλο.

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε το ατομικό του ρεκόρ καλύτερου ξεκινήματος με εννέα νίκες με τον πιο εμφατικό τρόπο. Μία νίκη που αποδεικνύει το "μέταλλο", τον χαρακτήρα και την πίστη αυτής της ομάδας.

Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα που της παρουσιάστηκαν σε ολόκληρο το παιχνίδι και πήρε μια μάγκικη νίκη, σε μία κρίσιμη περίοδο του πρωταθλήματος. Τέσσερεις αγωνιστικές πριν την διακοπή για το Μουντιάλ, σε ένα διάστημα που σημαντικοί ποδοσφαιριστές του βγάζουν προβλήματα.

Με το δικό του δόγμα

Ο Σέρβος τεχνικός πήγε με το δικό του δόγμα. Όπως κέρδισε με τους Σάρλια, Πούγγουρα και κρατούσε στον πάγκο τους Σένκεφελντ, Μάγκνουσον μέχρι να φθάσουν στο 100% ετοιμότητας, έτσι επέλεξε να ξεκινήσει τους Βέρμπιτς, Ιωαννίδη, Σάντσες, τους παίκτες που θεωρούσε πως βρίσκονται σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση.

Φάσεις εκατέρωθεν στα πρώτα 25 λεπτά

Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε έναν παθιασμένο και δύσκολο αντίπαλο. Πειθαρχημένο αμυντικά, γρήγορο στις αντεπιθέσεις. Στο πρώτο διάστημα, το παιχνίδι ήταν πάνω κάτω και είχε σημαντικές στιγμές και για τις δύο ομάδες.

Ο Παναθηναϊκός είχε δύο καλές ευκαιρίες στο 9ο λεπτό, όταν σέντρα του Παλάσιος, βρήκε τον Ιωαννίδη πάνω στην κίνηση του, όμως ήταν πολύ πλάγια και εκτέλεσε άουτ και από την απέναντι πλευρά στο 12ο λεπτό, όταν ο Χουανκάρ, πέρασε την μπάλα μέσα στην περιοχή του Άρη, ο Μπερνάρ, με όμορφη κίνηση ελευθερώθηκε από τον Νταμπό αλλά η εκτέλεσή του είχε ύψος, δεν πήγε πολύ γωνία και ήταν εύκολο να την βρει ο Κουέστα με την εκτίναξη του.

Όμως σε αυτό το διάστημα υπήρχαν χώροι και η γρήγορη ομάδα που παρουσίασε ο Πάρντιου, με Ζερβινιό στην κορυφή, δύο μπακ στα δεξιά και τον Ιτούρμπε στα αριστερά, είχε καλές στιγμές. Θα μπορούσε να είχε σκοράρει ο Άρης στο 15ο λεπτό, αν ο Ιτούρμπε, μετά από το λάθος του Σάντσες, είχε πασάρει στον εντελώς ελεύθερο Ζερβινιό, ενώ είχε διπλή ευκαιρία και στην επόμενη φάση.

Η βάση για να κερδίσει τον Άρη ήρθε εξασφαλίζοντας το μηδέν πίσω

Αυτό που πέτυχε ο Παναθηναϊκός, από το 25ο λεπτό και μετά, ήταν να εξασφαλίσει πώς θα κρατήσει το μηδέν στην άμυνα. Από εκεί ξεκίνησε η βάση για να κερδίσει αυτό το δύσκολο παιχνίδι. Δεν είναι απλό απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο να νιώσεις αμυντική ασφάλεια. Εδικά όταν ο Πάρντιού, στο 63ο λεπτό πέρασε στην κορυφή τον Πάλμα και αριστερά τον Γκρέι, η λογική έλεγε πως θα γίνει πολύ επικίνδυνος στην αντεπίθεση.

Κυρίαρχοι, οι Σένκεφελντ, Μάγκνουσον

Όμως ο Παναθηναϊκός έβγαλε το παιχνίδι μέχρι τέλους, δίχως να δεχτεί ούτε μία φάση. Ο Σάντσες έκανε ένα λάθος στο 15ο λεπτό και μετά ήταν πηγή ενέργειας για την ομάδα του. Τον Γκρέι δεν επέτρεψε να τον νιώσει η άμυνα του Παναθηναϊκού, ο Πάλμα δεν κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του Άρη, με τους Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, να είναι κυρίαρχοι στον χώρο τους.

Ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι είχε σαν στόχο να δώσει ένα πολύ καλό συμβόλαιο για να δημιουργήσει το καλύτερο δίδυμο στο ελληνικό πρωτάθλημα, ενισχύοντας τον Σένκεφελντ, θωρακίζοντας τα μετόπισθεν και τώρα απολαμβάνει την επιλογή του Μαγκνουσον, αλλά και την συνολική δουλειά που έχει γίνει.

Το VAR κάποτε θα είναι σκληρό με τους αντιπάλους, κάποτε με σένα

Θα ήταν τελείως διαφορετική η κουβέντα, αν δεν σκόραρε ο Σπόραρ, μετά από το εκπληκτικό χτύπημα φάουλ του Βέρμπιτς. Όλοι θα έμεναν, στο αυστηρό φάουλ με το οποίο ακυρώθηκε το γκολ του Παναθηναϊκού. Η πραγματικότητα είναι πως στην εποχή του VAR μπορείς να κερδίσεις παιχνίδι με ένα πέναλτι όπως αυτό που πήρε ο Αίτόρ με τον Αστέρα.

Ξεψαχνίζοντας δηλαδή το VAR μία φάση, να ανακαλύψεις πως στο διώξιμο που πήγε να κάνει ο αμυντικός αντί για την μπάλα, βρήκε το πόδι επιθετικού που το είχε βάλει μπροστά στο σώμα του, παρότι ήταν εκτός φάσης. Ήταν σκληρό πέναλτι, αυτό που είχε πάρει ο Παναθηναϊκός με τον Αστέρα, αλλά την εποχή του VAR αυτή η φάση μπορεί και δίνεται συχνά πέναλτι.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορεί να σου ακυρωθεί ένα τέρμα, ξεψαχνίζοντας το VAR ένα γκολ που σημειώθηκε και πανηγυρίστηκε και να ακυρωθεί, δίνοντας ένα αυστηρό φάουλ. Σκληρό, όμως συμβαίνει, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα του αθλήματος. Το VAR έχει τα καλά του και ασφαλώς είναι περισσότερα, όμως υπάρχουν στιγμές που γίνεται πολύ σκληρό για τους ποδοσφαιριστές.

Ο φετινός Παναθηναϊκός δεν ψάχνει για άλλοθι, θέλει τον τίτλο

Θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για τον κόσμο του Παναθηναϊκού, να το καταλάβει, αν δεν ερχόταν το τέρμα του Σπόραρ. Όμως εδώ είναι και η μεγάλη διαφορά, που κάνει τον φετινό Παναθηναϊκό να ξεχωρίζει από το δικό του πρόσφατο παρελθόν.

Με το γκολ του Μπερνάρ που ακυρώθηκε το άλλοθι είχε βρεθεί, πόσες φορές τα προηγούμενα χρόνια η συγκεκριμένη ομάδα έμεινε σε μία φάση που θεωρούσε πως αδικήθηκε και κανένας δεν εστίαζε στο τι έγινε στο υπόλοιπο αγώνα.

Ο φετινός Παναθηναϊκός όμως, δεν ψάχνει για άλλοθι, θέλει τον τίτλο. Μετά το τέρμα που ακυρώθηκε, οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς έβλεπαν μόνο το πώς θα πάρουν το παιχνίδι, δεν κοίταξαν πίσω και δικαιώθηκαν.

Βοήθησε η είσοδος του Τσοκάι

Δεν πτοήθηκαν ούτε όταν είδαν τον ποδοσφαιριστή που κουβαλά την ομάδα, να πέφτει τραυματίας. Δυστυχώς τα νέα δεν ήταν καλά για τον Αϊτόρ, καθώς υπέστη ρήξη χιαστού και μένει να φανεί αν θα είναι ολική ή μερική.

Ο Γιοβάνοβιτς για το τελευταίο κομμάτι του αγώνα έριξε τον Τσοκάι στην θέση του Μπερνάρ. Αυτό που είχε πετύχει ο Παναθηναϊκός και γινόταν πιο έντονο όσο το παιχνίδι προχωρούσε, ήταν να χάνει γρήγορα την κατοχή του ο Άρης και να βρίσκεται ξανά σε θέση επίθεσης, βάζοντας για το τελευταίο κομμάτι του αγώνα τον Αλβανό χαφ.

Για να πάρεις πρωτάθλημα, χρειάζεσαι στραίκερ ικανό να σου βάλει μεγάλα γκολ

Ο λαβωμένος Παναθηναϊκός έψαξε το χρυσό τέρμα με πίστη, επειδή δεν κινδύνευε πίσω, με τον καλό του φορ στο γήπεδο, μέσα από στημένα. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων μία εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του Βέρμπιτς, που έκανε το καλύτερό του παιχνίδι με τα χρώματα του Παναθηναϊκού, βρήκε την κίνηση του Σπόραρ στο απέναντι δοκάρι και ο Σλοβένος πέτυχε γκολ μεγάλου φορ.

Για να πάρεις πρωτάθλημα, χρειάζεται μεταξύ άλλων να έχεις ένα αμυντικό δίδυμο που να "σβήνει", όταν χρειάζεται να πιέσεις, το παιχνίδι του αντιπάλου, στράικερ ικανό να σου πάρει κάποια παιχνίδια με προσωπικά του τέρματα και να το λέει η καρδιά σου. Ο φετινός Παναθηναϊκός έχει αυτά τα στοιχεία και έχει πάρει με το σπαθί του τον ρόλο του πρώτου φαβορί για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ