ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η διπλή αλλαγή του Γιοβάνοβιτς οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε συνθήκη αιχμαλωσίας

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δίνει οδηγίες στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δίνει οδηγίες στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μία θέση που δεν δικαιολογείται με το ρόστερ που υπάρχει, ενώ πολλά παιχνίδια έχουν χαθεί από τον λανθασμένο τρόπο που διαχειρίζεται ο Γιοβάνοβιτς τις δύσκολες καταστάσεις. Γράφει ο Τσάρλυ.

Για δεύτερο παιχνίδι στην σειρά ο Παναθηναϊκός δέχεται ανατροπή και έχει παράπονα για την διαιτησία. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς μέσα σε μία εβδομάδα γνώρισε τρεις ήττες στην σειρά και συνολικά έχει ηττηθεί στα 9/21 παιχνίδια που έχει δώσει.

Χάνει δηλαδή το 42,9% των παιχνιδιών που δίνει, είναι απίστευτο νούμερο που δεν δικαιολογείται με βάση το διαθέσιμο ρόστερ.

Στωικότητα στην αποτυχία

Ο Ιβαν Γιοβάνοβιτς μπορεί να έχει κερδίσει πόντους με το ποδόσφαιρο που προσπαθεί να διδάξει στην ομάδα του και με την πραότητα που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις. Όμως αυτή η ηρεμία, αυτή πραότητα αρχίζει να μοιάζει σαν μία στωικότητα στην αποτυχία.

Δεν επιτρέπεται να βρισκόμαστε πέντε αγωνιστικές πριν ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος και ο Παναθηναϊκός να βρίσκεται στην 6η θέση και στην βαθμολογία του γηπέδου στην 7η. Δεν επιτρέπεται να έχει προχωρήσει τόσο πολύ η σεζόν και να βρίσκεται κάτω από τον ΠΑΣ και από τον Αστέρα Τρίπολης.

Όλες οι οριακές φάσεις εναντίον του

Πολλοί φίλοι του Παναθηναϊκού είναι στα κάγκελα με την διαιτησία. Είναι μία πραγματικότητα πως το τελευταίο διάστημα όλες οι φάσεις που έχουν εξεταστεί και στην απόφαση, μπορεί να υπάρξει και η κρίση του διαιτητή, έχουν πάει εναντίον του.

Είναι μία πραγματικότητα που δεν γίνεται να αμφισβητηθεί, όπως είναι και πραγματικότητα πως έχει αδικηθεί και θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν έπαιρνε και κανένα σημαντικό σφύριγμα υπέρ του.

Παραδίνεται όταν οι συνθήκες δυσκολεύουν

Υπάρχει όμως μία συνολική εικόνα από την αρχή της χρονιάς, η οποία την τελευταία εβδομάδα έχει γιγαντωθεί. Μία πραγματικότητα παράδοσης, όποτε οι συνθήκες γίνονται δύσκολες, που έφεραν εκτός έδρας ήττες σε παιχνίδια που δεν ήταν κατώτερος, με ΠΑΣ Γιάννινα, Άρη, Αστέρα, ΑΕΚ, Βόλο, που επίσης έχουν φέρει έναν τεράστιο αριθμό ηττών στο πρωτάθλημα.

Ήταν ανεπίτρεπτη η ευκολία που άφησαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού την περασμένη εβδομάδα στην Λεωφόρο να πάει το παιχνίδι ακριβώς στα θέλω και στον ρυθμό που εξυπηρετούσαν τον Αστέρα. Είναι απαράδεκτο να πρέπει να αγωνιστεί για 15 λεπτά με παίκτη λιγότερο με τον ΟΦΗ και να δέχεται δύο τέρματα. Είναι ανεπίτρεπτη η εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου στην Τούμπα, όπως και οι επιλογές του προπονητή.

Δεν γίνεται να μην συζητηθεί η ανεπάρκεια που δείχνει στις δύσκολες συνθήκες

Καταλαβαίνω πως για έναν φανατικό οπαδό είναι δύσκολο να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο, πέρα από την αδικία που έχει στο μυαλό του. Το παιχνίδι για παράδειγμα στο Ηράκλειο τελειώνει στην αποβολή του Βιγιαφάνες, από την στιγμή που είναι άδικη, δεν γίνεται να υπάρξει συνέχεια στην κουβέντα.

Όμως τα πράγματα δεν μπορεί να είναι έτσι. Ασφαλώς και μιλάμε για μία άδικη πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει η ομάδα, όμως υπάρχει και η υποχρέωση να μπορεί να διαχειριστεί τις συγκεκριμένες συνθήκες. Η ανεπάρκεια που δείχνει σε αυτές τις συνθήκες, ασφαλώς και είναι ένα σημαντικό θέμα που δεν γίνεται να μην συζητηθεί.

Στην εποχή του VAR δίνεται πέναλτι

Ούτε μπορώ να θεωρήσω πιο σημαντική κουβέντα το πέναλτι που δεν δόθηκε στον Αϊτόρ, από τις καταδικαστικές αλλαγές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο 68o λεπτό. Γνωρίζω πως υπάρχουν πολλές παρόμοιες φάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο που κρίθηκε ως παράβαση η συνέχεια της κίνησης του αμυντικού και έχει δόθεί πέναλτι. Είναι όμως πραγματικότητα πως δεν τις έδωσε ο ίδιος διαιτητής, ώστε να δικαιούμαστε να κρίνουμε με απόλυτη ασφαλεια την απόφαση του.

Είναι πάντως μία φάση, που με την πραγματικότητα του VAR, είναι περίεργο που ο διαιτητής πήρε την απόφαση να πάει σε ερμηνεία, ώστε να μην δώσει το πέναλτι, καθώς υπάρχει εικόνα που δείχνει τον Τσιγγάρα, να μαγκώνει το πόδι του Αϊτόρ. Την εποχή του VAR η παράβαση, που γίνεται στην συνέχεια της αμυντικής προσπάθειας που πραγματοποιεί ο αμυνόμενος, ελέγχεται και συνήθως τιμωρείται.

Ο Τρεϊμάνις στον Παναθηναϊκό επέλεξε να διαφοροποιηθεί. Συσσωρευμένα με όσα είχαν προηγηθεί την περασμένη Τετάρτη δημιουργείται πράγματι ένα δικαιολογημένο αίσθημα αδικίας. Όπως υπάρχει και η πραγματικότητα του γηπέδου και σε αυτήν την πραγματικότητα ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος και κέρδισε δίκαια.

Σχέδιο για άμεσο ποδόσφαιρο, ενισχυμένο από γρήγορο γκολ

Ο Γιοβάνοβιτς είχε σοβαρές απουσίες. Από την στιγμή που έλλειπαν οι Μαουρίτσιο, Βιγιαφάνες, ήταν λογικό πως θα πάει σε παιχνίδι μικρότερης κατοχής από ό,τι συνηθίζει και επέλεξε ένα σχέδιο που θα ήταν πιο λειτουργικό στο άμεσο ποδόσφαιρο. Χρησιμοποίησε τους γρήγορους Παλάσιος, Αϊτόρ στα άκρα και τον Ιωαννίδη, για να δώσει ταχύτητα ένταση και τρεξίματα στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Παναθηναϊκός ευτύχησε να βρει γρήγορο γκολ, κάτι που είναι σπουδαίο για μία ομάδα, που θέλει να επενδύσει στο ποδόσφαιρο χώρου, έχοντας σχέδιο να χτυπήσει με ταχύτητα στην πλάτη της άμυνας. Ακόμα πιο σημαντικό που είχε βρεθεί και ο χώρος στην πλευρά του Βιεϊρίνια, για να γίνεται απειλητικός.

Η αλήθεια όμως είναι πως ποτέ δεν κατάφερε να κρατήσει μακριά από την περιοχή του τον ΠΑΟΚ. Η μπάλα έφθανε και ακουμπούσε με μεγάλη ευκολία στον Τσόλακ, που είχε και τις δύο σημαντικές στιγμές στο πρώτο ημίχρονο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Παναθηναϊκός είχε ένα ξεκάθαρο πλάνο, το οποίο του είχε φέρει προβάδισμα και είχε δημιουργήσει κάποια προβλήματα στην άμυνα του ΠΑΟΚ. Πολλοί θέλουν να μείνουν στο πέναλτι που δεν έδωσε ο Τρεϊμάνις. Σίγουρα ένα δεύτερο τέρμα, που μπορεί να ερχόταν, θα έδινε σοβαρό προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, όμως είχε ακόμα ένα προβάδισμα που έπρεπε να το διαχειριστεί.

Όταν ο Λουτσέσκου έκανε τις διορθωτικές κινήσεις ήρθε μία σκληρή είδηση για το προπονητικό επιτελείο. Σε έναν αγώνα που έλλειπαν οι Βιγιαφάνες, Μαουρίτσιο, δεν μπορούσε να συνεχίσει ο Αλεξανδρόπουλος.

Η διπλή αλλαγή του Γιοβάνοβιτς, έδωσε όλο το γήπεδο στον ΠΑΟΚ

Η απόφαση που πήρε ο Γιοβάνοβιτς, έδωσε στην κυριολεξία όλο το γήπεδο και το παιχνίδι στον ΠΑΟΚ. Πραγματικά η διπλή αλλαγή στο 68ο λεπτό είναι από τις χειρότερες προπονητικές αποφάσεις, από τις πιο αδικαιολόγητες, που μπορώ να θυμηθώ.

Προσέξτε, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Κινδυνεύει ακόμα και με την απόλυτη ταπείνωση που είναι να αγωνιστεί σε playouts και έχει να διαχειριστεί ένα σημαντικό προβάδισμα στην Τούμπα, που αν το κρατήσει θα του δώσει την πιο σημαντική νίκη, στη φετινή σεζόν, σε μία εποχή που την έχει απόλυτη ανάγκη.

Εμφάνισε τον Αγιούμπ και απελευθέρωσε τα στόπερ του ΠΑΟΚ

Χρειάζεται να παλέψει, για να κρατήσει το αποτέλεσμα για περίπου 25 λεπτά σε μία πολύ δύσκολη έδρα σε έναν πολύ κρίσιμο αγώνα και ο Γιοβάνιτς επιλέγει να εμφανίσει τον Αγιούμπ. Έναν ποδοσφαιριστή που έχει να αγωνιστεί εδώ και έναν χρόνο και ο λόγος που δεν του δίνεται η παραμικρή ευκαιρία, είναι επειδή όποτε του δόθηκε, ήταν προκλητικά αδιάφορος και δεν είχε την παραμικρή συμμετοχή στο παιχνίδι της ομάδας του.

Έμοιαζε σαν να άφηνε τον Παναθηναϊκό με παίκτη λιγότερο. Ο Γιοβάνοβιτς, στις πιο δύσκολες συνθήκες, επέλεξε να βάλει αυτόν τον ποδοσφαιριστή. Το περίεργο είναι πως ο ίδιος με μία επίσης λανθασμένη σκέψη δημιούργησε τις συνθήκες, για να είναι υποχρεωτικό να παίξει ο Αγιούμπ.

Απέναντι στον ΠΑΟΚ, που έχει δημιουργήσει ρήγματα, ειδικά από την πλευρά του Σάντσες και φέρνει με συχνότητα την μπάλα μέσα στην περιοχή, επέλεξε να μείνει χωρίς φορ επιτρέποντας και στα αντίπαλα στόπερ να πατήσουν στην περιοχή του. Αντί να βάλει τον Καρλίτος στην θέση του Ιωαννίδη και να πάει αυτόματα ο Γκατσίνοβιτς στη θέση του Αλεξανδρόπουλου επέλεξε να τα κάνει σαλάτα και να αδυνατίσει όλους τους χώρους του.

Ο ΠΑΟΚ πίεζε, είχε κατοχή, κέρδιζε μέτρα, όμως όσο έπαιζε ο Ιωαννίδης, οι στόπερ του ένιωθαν την πίεση του και δεν ήταν εύκολο να κερδίσουν μέτρα. Η αποχώρησή του μπορεί να στοίχιζε όμως θα ήταν όμως ένα έξτρα πρόβλημα το να έμπαινε στο 0-1 φρέσκος ο Καρλίτος. Ο Γιοβάνοβιτς επέλεξε να αφήσει την ομάδα χωρίς επιθετικό, να βάλει στο γήπεδο τον Αγιούμπ και να δημιουργήσει συνθήκες αιχμαλωσίας. Το ποδόσφαιρο έχει τον δικό του άμεσο τρόπο να φωτογραφίζει το λάθος σου και η ισοφάριση ήρθε επειδή όλος ο ΠΑΟΚ είχε κατασκηνώσει στην περιοχή του Παναθηναϊκού, αλλά και επειδή ο Ίνγκασον μπορούσε να πατά βαθιά μέσα στην περιοχή.

Υπάρχει θέμα στο κοουτσάρισμα

Είχε δύσκολες συνθήκες να διαχειριστεί ο Γιοβάνοβιτς, φρόντισε όμως να χαρίσει το γήπεδο το παιχνίδι στον αντίπαλο. Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό είναι πολλά τα παιχνίδια που ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει βοηθήσει καθόλου με την διαχείριση των αγώνων. Είναι στενάχωρο, γιατί ο σύλλογος έχει βρει έναν άνθρωπο, που του έχει δώσει μία συγκεκριμένη ποδοσφαιρική πρόταση, που επιτρέπει στους παίκτες του να έχουν τον έλεγχο σε μεγάλο ποσοστό παιχνιδιών, κάτι που ταιριάζει σε μεγάλη ομάδα. Όμως στο ποδόσφαιρο κρίνεσαι και από τα αποτελέσματα.

Η βαθμολογική θέση που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός δεν αρμόζει σε μία μεγάλη ομάδα, δεν δικαιολογείται για το ρόστερ που υπάρχει, ούτε από τον τρόπο που σφυρίζεται από την διαιτησία. Η αλήθεια είναι πως πολλά από αυτά τα παιχνίδια έχουν χαθεί από τον λανθασμένο τρόπο που διαχειρίζεται ο Γιοβάνοβιτς τις δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός αγώνων που φανερώνει μία δυσκολία του Γιοβάνοβιτς, να επέμβει θετικά για την ομάδα του με τις αποφάσεις του την ώρα του αγώνα.

Στην Game Night, ο Παντελής Βλαχόπουλος μαζί με τους Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ σχολίασαν τη μεγάλη ανατροπή του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού, καθώς κι όλη τη δράση της 22ης αγωνιστικής:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ