ΑΕΚ

Η διαφορά που κάνουν στην ΑΕΚ οι ιδέες του Αλμέιδα φωτογραφίζεται στα γκολ του Γκαρσία

Η διαφορά που κάνουν στην ΑΕΚ οι ιδέες του Αλμέιδα φωτογραφίζεται στα γκολ του Γκαρσία
INTIME SPORTS

Ο Τσάρλυ αναλύει τη νίκη της ΑΕΚ στη Λιβαδειά απέναντι στον Λεβαδειακό και γράφει για τον νέο ρόλο του Λιβάι Γκαρσία που κάνει τη διαφορά και φωτογραφίζει τις ιδέες του Αλμέιδα.

Το μόνο που χρειαζόταν για να περάσει η ΑΕΚ του Αλμέιδα από την Λιβαδειά ήταν να θυμηθεί τις βασικές της αρχές, το πώς δουλεύει, τη φιλοσοφία που έχει δημιουργηθεί.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ειπώθηκε στα αποδυτήρια στο ημίχρονο, όμως από την πρώτη φάση του δευτέρου ημιχρόνου, έγινε φανερό πως η ΑΕΚ του Αλμέιδα, επέστρεψε και καθάρισε το παιχνίδι μέσα σε λίγα λεπτά.

Στο πρώτο μέρος είχε κατοχή, δεν πίεζε και δεν πατούσε περιοχή

Στο πρώτο ημίχρονο, οι παίκτες της ΑΕΚ ήταν νωθροί πιθανότατα επηρεασμένοι από τον αγωνιστικό χώρο. Έμοιαζαν σαν να πίστευαν πως μπορούν να κερδίσουν χωρίς να ιδρώσουν.

Στο πρώτο 45λεπτό είχε πολύ υψηλή κατοχή μπάλας, στο 67%. Ήταν αδύνατον να σκεφτεί η ομάδα του Λεβαδειακού να απειλήσει, όμως η ΑΕΚ δεν πίεζε και δεν πατούσε περιοχή.

Δεν είχε πραγματική ευκαιρία, κάποιες ψεύτικες επισκέψεις έκανε στο 7ο, στο 20ο στο 42ο και στο 44ο λεπτό, μόνο η τελευταία ήρθε μέσα από την περιοχή.

Η πρώτη φορά που πάτησε και εκτέλεσε ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ μέσα από την αντίπαλη περιοχή ήταν στο 44ο λεπτό, όταν μετά από σέντρα του Ελίασον, εκτέλεσε ο Αρούχο. Όμως η εκτέλεση του δεν έφθασε στην εστία και κόπηκε από αμυντικό.

Η εσωτερική κίνηση του Σιντιμπέ

Μοναδικό κέρδος στο κακό ημίχρονο της ΑΕΚ ήταν η ατομική κατάσταση του Σιντιμπέ. Ο Γάλλος μπακ χαφ έδειξε και στο Κύπελλο με τον ΠΑΣ, πως είναι έτοιμος να προσφέρει και να δέσει την μία πλευρά της ομάδας. Είναι δεξιοπόδαρος και φυσικά ευνοείται να έχει την μπάλα στο εσωτερικό πόδι.

Υπήρξαν κάποιες στιγμές που φάνηκε να δυσκολεύεται στα αριστερά, όμως στην καριέρα του έχει παίξει πολλές φορές και σε αυτόν τον ρόλο. Ο Αλμέιδα είχε πρόβλημα στον συγκεκριμένο χώρο, τον ξεκίνησε και στο κακό πρώτο ημίχρονο της ομάδας του και ήταν μαζί με τον Γκατσίνοβιτς.

Οι δύο παίκτες που προσπαθούσαν να ξυπνήσουν από το λήθαργο τους συμπαίκτες του. Η πλειοψηφία των επιθέσεων της ΑΕΚ χτίστηκε από ανέβασμα του Σιντιμπέ και ακούμπημα μπάλας στον Γκατσίνοβιτς. Ο Γάλλος μπακ με συχνότητα έκανε την κίνηση που βλέπαμε και στο ντεμπούτο του με τον ΠΑΣ για το Κύπελλο. Έμπαινε εσωτερικά του εξτρέμ, βρισκόταν σε θέση χαφ και με αυτόν τον τρόπο έφερνε την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου.

Πρόκειται για έναν μπακ χαφ υψηλού επιπέδου με πλούσιο ρεπερτόριο, με ικανότητα στο να γίνεται έξτρα παίκτης στην ανάπτυξη, με διασκελισμό και ανεβάσματα που δεν προσφέρουν μόνο επιθετικό πλάτος, αλλά και συχνά πατήματα στην αντίπαλη περιοχή.

Στο πρώτο ημίχρονο είδαμε μια νωθρή ΑΕΚ που απειλούσε μόνο με σουτ εκτός περιοχής και συνεργασία του Σιντιμπέ με τον Γκατσίνοβιτς, που όμως δεν έβρισκε στήριγμα από τρίτο παίκτη.

Στην επανάληψη βγήκε στο γήπεδο η πραγματική ΑΕΚ του Αλμέιδα

Από το πρώτο δευτερόλεπτο στην επανάληψη φάνηκε πως βγήκε από τα αποδυτήρια μία άλλη ομάδα, για την ακρίβεια, πως μπήκε στο γήπεδο η πραγματική ΑΕΚ του Αλμέιδα.

Άμεσα είδαμε ότι δεν έγινε σε όλο τα πρώτο μέρος, στην πρώτη επιστροφή στον τερματοφύλακα, ο Αραούχο, πίεσε μέχρι τέρμα. Δύο λεπτά αργότερα, με πίεση στην περιοχή του Λεβαδειακού ήρθε η πρώτη μεγάλη φάση. Ο Ελίασον πέρασε την μπάλα στον Γκαρσία μέσα στην περιοχή, όμως κόπηκε το σουτ του και η μπάλα βγήκε κόρνερ.

Η ΑΕΚ μπορεί να επαναλαμβάνει τις ίδιες φάσεις με μεγάλη συχνότητα

Ίδιας λογικής φάση χτίστηκε τέλεια με μεγαλύτερη ταχύτητα τρία λεπτά αργότερα και δεν άφησε κανένα περιθώριο στην άμυνα του Λεβαδειακού να απαντήσει.

Η πίεση στην πρώτη πάσα του Λεβαδειακού έφερε κλέψιμο λίγο πιο μπροστά από την σέντρα. Η πάσα βγήκε άμεσα στο τρέξιμο του Ελίασον, ο οποίος πήρε με ταχύτητα το πλάτος και σέντραρε στην κίνηση φορ του Γκαρσία. Εκείνος με το τρέξιμο του και το επιτόπιο του νίκησε την αντίπαλη άμυνα.

Φάση δουλεμένη, την έχουμε ξαναδεί και θα την ξαναδούμε. Οι καλές ομάδες είναι αυτές, που μπορούν να επαναλαμβάνουν τις ίδιες φάσεις με μεγάλη συχνότητα, η ΑΕΚ ασφαλώς και γίνεται μία από αυτές.

Ομάδες χωρίς ποιότητα, όπως ο Λεβαδειακός, δεν μπορούν να βάλουν αμυντικά ζητήματα στην φετινή ΑΕΚ. Το μόνο που χρειαζόταν για να του ανοίξουν την άμυνα ήταν να ανεβάσουν την ένταση στην πίεση, να κλέψουν μπάλες και να επιτεθούν γρήγορα. Χρειάστηκε 5 λεπτά, να πάει σε αυτήν την λογική, ήρθαν δύο φάσεις που έμοιαζαν μεταξύ του, η δεύτερη εκτελέστηκε τέλεια και ήρθε το γκολ.

Γκατσίνοβιτς ο κινητήριος μοχλός

Από την στιγμή που πήρε προβάδισμα στο σκορ, η διαχείριση έγινε εύκολη. Ο Γκατσίνοβιτς μπορεί να ξεκινά από τα αριστερά, όμως στην πράξη ήταν ο κινητήριος μοχλός της ΑΕΚ και φυσικά ο πιο σταθερός παίκτης της στο παιχνίδι.

Στο 59ο λεπτό, δική του εκτέλεση κόρνερ έφερε το σουτ του Αραούχο με καλές προϋποθέσεις, όμως ο Αργεντινός φορ, κλώτσησε μετά το σουτ έναν αντίπαλο και η εκτέλεση έχασε την πορεία της και η μπάλα πήγε άουτ.

Στο 63ο λεπτό, μπήκε πιο εσωτερικά,πέρασε μία πολύ έξυπνη κάθετη "μαχαιριά" για την αντίπαλη άμυνα, προς τον Γκαρσία, όμως πρόλαβε ο Μάρκοβιτς. Στο 66ο λεπτό, πήρε το πέναλτι και έριξε τους τίτλους τέλους στο παιχνίδι.

Ο νέος ρόλος του Γκαρσία κάνει την διαφορά

Η ΑΕΚ κέρδισε εύκολα χωρίς να χρειαστεί να παίξει για μεγάλο διάστημα στην ένταση που μας έχει συνηθίσει. Όταν όμως χρειάστηκε να εμφανίσει το παιχνίδι της το έκανε καλά. Δεν πήρε κάποιο μεγάλο παιχνίδι από τους Πινέδα, Σιμάνσκι, δίχως να σημαίνει πως υστέρησαν.

Τη διαφορά την έκαναν οι Σιντιμπέ, Γκατσίνοβιτς, στα αριστερά, η ταχύτητα του Ελίασον στο τελευταίο κομμάτι του αντιπάλου στα δεξιά και φυσικά ο νέος ρόλος του Γκαρσία. Όσο περνάνε οι αγωνιστικές, όλο και περισσότερο δικαιώνεται ο Αλμέιδα, για την απόφαση του να τον περάσει σε θέση φορ. Ο Γκαρσία με τον Αλμέιδα προπονητή έχει πετύχει ήδη πέντε γκολ σε 616 λεπτά, βάζοντας μέσα στον χρόνο και τα 18 λεπτά που αγωνίστηκε για το Κύπελλο.

Είναι να απορείς πώς γίνεται και δεν πήραν ανάλογα νούμερα απ' αυτόν τον ποδοσφαιριστή, με τα απίθανα για το ελληνικό ποδόσφαιρο προσόντα που διαθέτει, οι προηγούμενοι προπονητές της ΑΕΚ.

Με τον Καρέρα έπαιξε δέκα παιχνίδια και συνολικά 503 λεπτά και πέτυχε δύο γκολ. Με τον Χιμένεθ 25 παιχνίδια συνολικά 1813 λεπτά και πέτυχε τέσσερα γκολ. Με τον Μιλόγιεβιτς έξι παιχνίδια 398 λεπτά και πέτυχε 1 γκολ. Με τον Γιαννίκη 22 παιχνίδια, 1422 λεπτά και πέτυχε 3 τέρματα και με τον Ορφυδόπουλο αγωνίστηκε σε 11 παιχνίδια, 788 λεπτά και πέτυχε τέσσερα τέρματα.

Χρειάζεται μόνο να μείνει υγιής, ώστε ο τελικός απολογισμός του Γκαρσία, να είναι αυτός που στην ουσία θα φωτογραφίζεται, η διαφορά που έκανε στην ΑΕΚ, η φιλοσοφία και οι ιδέες του Αργεντινού τεχνικού.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ