ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Είναι στο χέρι του Παναθηναϊκού να κάνει πρωταθλητισμό

Ο Σπόραρ και ο Αϊτόρ πανηγυρίζουν το γκολ στο Παναθηναϊκός - ΑΕΚ
Ο Σπόραρ και ο Αϊτόρ πανηγυρίζουν το γκολ στο Παναθηναϊκός - ΑΕΚ INTIME

Ο Παναθηναϊκός είναι στην κορυφή με "4 στα 4" μετά από τη νίκη επί της ΑΕΚ και έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, γεγονός που επιτρέπει στον κόσμο του να ελπίζει και στην ομάδα να βάλει ως στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Γράφει ο Τσάρλυ.

Έχουν πολλά χρόνια να ζήσουν αυτήν την πραγματικότητα οι φίλοι του Παναθηναϊκού. Να βλέπουν την βαθμολογία και να κοιτάζουν την ομάδα τους, μόνη στην κορυφή, 4 βαθμούς πάνω από τον Ολυμπιακό. Έχουν πολλά χρόνια να νιώσουν πως έχουν το δικαίωμα να φωνάξουν στο γήπεδο,συνθήματα για κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Το πλεονέκτημα που του έδωσε το κεφάλι στην βαθμολογία

Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ξεκίνησε με ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα την φετινή σεζόν. Είναι η μοναδική ομάδα από αυτές που θεωρητικά ξεκινούν με στόχο να κάνουν πρωταθλητισμό, που η φετινή σεζόν αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης.

Η περσινή δουλειά, ο κορμός και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που απέκτησε η ομάδα, είναι το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ένα πλεονέκτημα που του επέτρεψε να βρίσκεται σε καλύτερη αφετηρία στο ξεκίνημα της σεζόν και χωρίς να έχει την πρόοδο που θα μπορούσε και θα έπρεπε με βάση τον σοβαρό τρόπο που δουλεύει, να έχει πάρει κεφάλι στην βαθμολογία.

Έχει να πάρει πολλά περισσότερα από τις μεταγραφές

Υπάρχουν πολλά πράγματα, που θα μπορούσαν να δουλεύουν καλύτερα στην ομάδα. Ακόμη έχει πάρει πολύ λιγότερα πράγματα από αυτά που δεδομένα θα δώσουν στην συνέχεια οι μεταγραφές.

Ο Μάγκνουσον ήρθε για να γίνει ηγέτης στο κέντρο της άμυνας και να αναβαθμίσει το αμυντικό δίδυμο του Παναθηναϊκού παίζοντας δίπλα στον Σένκεφελντ, με το τριφύλλι να παίζει αναγκαστικά σε αυτό το ξεκίνημα με το αναπληρωματικό του αμυντικό δίδυμο. Ο Μπερνάρ έκανε ντεμπούτο, μπαίνοντας σαν αλλαγή με την ΑΕΚ. Ο Σπόραρ είναι πολύ χρήσιμος, δίνει στοιχεία που έλειπαν στην επίθεση του Παναθηναϊκού, όμως ακόμη δεν έχει λυθεί στην τελική εκτέλεση.

Ο ποδοσφαιριστής που έχει ενσωματωθεί περισσότερο μέσα στην ομάδα είναι ο Τσέριν, που δίνει μία ασφάλεια και σίγουρες αποφάσεις στο μεσαίο μπλοκ, είναι ακόμη φοβικός όμως όταν πρέπει να πάει σε τελική απόφαση. Επίσης έχει αργήσει υπερβολικά πολύ να αποκτηθεί ο τέταρτος χαφ.

Είναι απίστευτο το γεγονός πως έχουμε φθάσει στις 11 Σεπτεμβρίου και ο Παναθηναϊκός στο ρόστερ του έχει μείνει με τρεις κεντρικούς χαφ.

Οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά

Όμως στο μεγάλωμα μίας ομάδας, στο να δυναμώσει ένα ρόστερ και να αυξηθούν οι απαιτήσεις, παίζουν ρόλο και κάποιες λεπτομέρειες.

Κανένας δεν πανηγύρισε τη μεταγραφή του Γκάνεα, δεν χρειαζόταν άλλωστε. Κανένας επίσης δεν μπορεί να υποστηρίξει πως πρόκειται για μεγάλη κλάση, ούτε πως καλύπτει ισόποσα την απουσία του Χουάνκαρ, Όμως είναι ένα κανονικό αριστερό μπακ, που αν χρειαστεί μπορεί να καλύψει την θέση με αξιοπρέπεια.

Στον περσινό Παναθηναϊκό δεν υπήρχε μέριμνα μπάτζετ για δεύτερο αριστερό μπακ. Όταν δεν μπορούσε να παίξει ο Χουάνκαρ, ο Γιοβάνοβιτς, είτε έπρεπε να βάλει τον Χατζηθεοδωρίδη, είτε να πάει με τον Σάντσες στα αριστερά.

Φέτος αποκτήθηκε ο Γκάνεα και η απουσία του Ισπανού μπορεί να γίνει λιγότερο επώδυνη. Ασφαλώς και ο Γκάνεα δεν μπορεί να προσφέρει την δημιουργία, την απειλή στον αντίπαλο, ούτε να φέρνει την μπάλα με την συχνότητα και την ποιότητα που την φέρνει ο Χουανκάρ στην αντίπαλη περιοχή, όμως είναι ένα κανονικό αριστερό μπακ.

Όλη την εβδομάδα δούλεψε για να κάνει πιο επιθετικό τον Γκάνεα

Ο Παναθηναϊκός έχει έναν προπονητή που δουλεύει και όλη την εβδομάδα δούλεψε πολύ με τον Γκάνεα για να καταφέρει να τον κάνει πιο απειλητικό και πιο επιθετικό από ότι ήταν με τον Λεβαδειακό, που δεν πρόσφερε στο επιθετικό κομμάτι το παραμικρό. Καμιά φορά, το ποδόσφαιρο τα φέρνει έτσι τα πράγματα που η επιμονή σου, η δουλειά που έχεις κάνει, να είναι αυτή που θα σου φέρει μία επιτυχία.

Έτυχε και μία από τις πολλές προσπάθειες που έκανε ο Ρουμάνος, να κάνει κίνηση Χουανκάρ για να βγει στην πλάτη του Γκαρσία, να φέρει το δεύτερο πέναλτι του Παναθηναϊκού που έμελε να κρίνει τον αγώνα, παρότι δημιουργήθηκαν και από τις δύο ομάδες καλές ευκαιρίες. Στην πραγματικότητα, όμως δεν έτυχε.

Ο Γιοβάνοβιτς ήξερε πως για να έχει τύχη με την ΑΕΚ πρέπει όσο γίνεται να είναι πιο επικίνδυνος, πιο επιθετικός ο Γκάνεα και να δώσει κάποιες από τις επιθέσεις που θα έβγαζε ο Χουανκάρ. Αυτή η επίμονη δουλειά ήταν που έκανε τον Γκάνεα να προσπαθεί να γίνει επιθετικός πάνω στον Γκαρσία και να κερδίσει το πέναλτι.

Έχει πάνω από δέκα χρόνια να κάνει πραγματικό πρωταθλητισμό

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε το πρώτο του ντέρμπι, μετρά ένα 4/4 σε μία περίοδο που δεν είναι ακόμα έτοιμος. Είναι πιο έτοιμος από τους υπόλοιπους, όμως σε σχέση με τη βάση που τελείωσε την περασμένη σεζόν και τις προοπτικές που υπάρχουν, ακόμη η ομάδα μοιάζει να έχει πολλά να δώσει. Αυτό είναι το όπλο του Παναθηναϊκού, το μειονέκτημα και μάλιστα ισχυρό είναι πως ο σύλλογος έχει πολλά χρόνια να κάνει πρωταθλητισμό.

Στην πράξη δεν έχει κάνει πραγματικό πρωταθλητισμό από την εποχή της πολυμετοχικότητας. Κάποιες χρονιές ήρθε δεύτερος με προπονητή τον Αναστασίου, υπήρχε η καλή ομάδα την πρώτη χρονιά του Ουζουνίδη, όμως ο σύλλογος, η διοίκηση του, δεν μπορούσε να κυνηγήσει πρωτάθλημα επι της ουσίας.

Είναι νωρίς ακόμη για να μπορέσει να ισχυριστεί κάποιος με βεβαιότητα πως είναι έτοιμος πλέον για να κάνει πρωταθλητισμό, υπάρχουν πάντως κάποια μικρά δείγματα σε αυτήν τη κατεύθυνση.

Είναι νίκη του Παναθηναϊκού το γεγονός πως αντέδρασε και κατάφερε να αλλάξει ο διαιτητής του ντέρμπι. Όλοι καταλαβαίνουν πως δύσκολα θα κέρδιζε αυτά τα δύο πέναλτι, αν δεν είχε γίνει η αλλαγή.

Δεν υπήρχε ηγέτης στο κέντρο της άμυνας

Μέσα από την ανάλυση του αγώνα με την ΑΕΚ εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει πόσα πολλά περιθώρια έχει να βελτιωθεί ο Παναθηναϊκός. Στο κέντρο της άμυνας, το δίδυμο των Σάρλια, Πούγγουρα δεν είχε ηγέτη και υπήρξαν διαστήματα που αυτό έβγαινε και στο γήπεδο. Λανθασμένες αντιδράσεις του κεντρικού αμυντικού διδύμου και προβληματικές συνεργασίες με τους Πέρεθ, Κουρμπέλη, έφεραν το γκολ του Πινέδα και έδωσαν καλές στιγμές στην ΑΕΚ.

Κουρμπέλης - Πέρεθ γυρνούσαν την μπάλα διαρκώς πίσω

Δεν ταιριάζουν να παίζουν μαζί οι Κουρμπέλης, Πέρεθ, σε συνθήκες που ο Παναθηναϊκός, δεν βολεύεται από το αποτέλεσμα. Στην πίεση του αντίπαλου, κανένας εκ των δύο δεν μπορεί να βοηθήσει τον άλλον αλλά και τα στόπερ να ελευθερώσουν το παιχνίδι και για αυτόν τον λόγο βλέπαμε την μπάλα να γυρνά διαρκώς πίσω.

Ο Πέρεθ έκανε πολλά λάθη, πολύ απλά γιατί δεν είχε κοντά του τον ποδοσφαιριστή που θα τον ελευθερώσει και θα του επιτρέπει να ανοίξει το παιχνίδι, κάτι που έκανε πέρυσι ο Βιγιαφάνες και σε ένα βαθμό μπορούσε να το προσφέρει και ο Αλεξανδρόπουλος.

Το γεγονός λοιπόν πως ο Παναθηναϊκός έπαιζε με το αναπληρωματικό του δίδυμο στο κέντρο της άμυνας και το δίδυμο Πέρεθ, Κουρμπέλη στον άξονα, έφερνε αναγκαστικά πολλές φορές την μπάλα πίσω στον Μπρινιόλι. Το καλό για τον Γιοβάνοβιτς είναι πως ο Ιταλός είναι καλός με τα πόδια και φρόντιζε να μην κινδυνεύσει ο Παναθηναϊκός, πηγαίνοντας όμως σε μεγάλες μπάλες, διεκδικήσιμες όμως και όχι σε σίγουρη επιλογή.

Ο Μπρινιόλι είναι καλύτερος με τα πόδια από τον Στάνκοβιτς

Η ικανότητα πάντως του Μπρινιόλι με τα πόδια, ήταν ένα από τα πλεονεκτήματα του Παναθηναϊκού απέναντι στην ΑΕΚ και έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα. Ο Στάνκοβιτς δεν πρόσφερε την ασφάλεια του Ιταλού στους αμυντικούς του ώστε να μπορούν να γυρίσουν την μπάλα και να απαλλαγούν από το πρέσινγκ. Λάθη από την πίεση των παικτών του Παναθηναϊκού έφεραν σημαντικές στιγμές για τους γηπεδούχους.

Λείπει ο 4ος κεντρικός χαφ

Είναι δεδομένο πως από το ρόστερ λείπει ένας βαρβάτος χαφ να παίζει πιο ψηλά από την θέση "6", αν ο Παναθηναϊκός είχε τέτοιο ποδοσφαιριστή θα αξιοποιούσε τους χώρους που υπήρχαν μπροστά από τα στόπερ της ΑΕΚ.

Υπάρχει και ο Μπερνάρ και η προοπτική να παίζει περισσότερο το 4-2-3-1 με δύο χαφ ο Παναθηναϊκός, οπότε σε συνθήκες που θα ψάχνει το γκολ το δίδυμο δεν γίνεται να είναι ο Πέρεθ με τον Κουρμπέλη, όμως θα πρέπει επιτέλους να έρθει ο 4ος κεντρικός μέσος.

Δεν έχει λυθεί στην εκτέλεση ο Σπόραρ

Από πλευράς αποτελεσματικότητας, είναι σημαντικό θέμα που δεν κατάφερε ο Παναθηναϊκός να βάλει γκολ σε ροή αγώνα απέναντι σε έναν ασύνδετο αντίπαλο, με παίκτες που παίζουν με μεγάλη συχνότητα σε θέσεις που δεν γνωρίζουν και δεν βολεύονται, που υπήρξαν και διαστήματα που πήρε σημαντικά ρίσκα μέσα στο παιχνίδι. Ο Σπόραρ, κάνει πολλά πράγματα που έλειπαν από τον περσινό Παναθηναϊκό μέσα στο παιχνίδι.

Έχει διαρκή συμμετοχή, παίζει μόνιμα σε υψηλή ένταση, βασανίζει και κουράζει την αντίπαλη άμυνα με το πολύ του τρέξιμο σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Στην πίεση στον αντίπαλο, υποδοχή μπάλας, κινήσεις απελευθέρωσης, παιχνίδι με πλάτη και στον χώρο, όμως στην τελική εκτέλεση δεν είναι λυμένος. Υπήρξαν στιγμές που οι Παλάσιος, Αϊτόρ, Βέρμπιτς Μπερνάρ, δεν συνεργαστήκαν μεταξύ τους και σπατάλησαν σημαντικές ευκαιρίες.

Έχει περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους χώρους

Συνολικά λοιπόν, η ομάδα που βρίσκεται στην κορυφή με 4/4 κέρδισε στο ντέρμπι την ΑΕΚ, έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους χώρους. Δεν έχουμε συνηθίσει, την τελευταία δεκαετία, να βάζουμε τον Παναθηναϊκό μέσα στα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτή όμως η πραγματικότητα δείχνει πως αν το πιστέψει η ομάδα του Γιοβάνοβιτς, δεν αποκλείεται να μπορέσει να το φθάσει μέχρι τέλους.

Είναι μόνη πρώτη παίζοντας με το αναπληρωματικό αμυντικό δίδυμο, χωρίς τον πιο επιδραστικό παίκτη στην ανάπτυξη που είναι ο Χουάνκαρ, δίχως να έχει γίνει η μεταγραφή του 4ου χαφ, χωρίς να έχει ενσωματωθεί στην ομάδα ο Μπερνάρ, χωρίς να έχουν βρει ακριβώς τις συνεργασίες τους οι ακραίοι επιθετικοί και δίχως να έχει λυθεί ο Σπόραρ.

Τα περιθώρια για βελτίωση είναι πολλά. Η φυσική κατάσταση της ομάδας είναι μόνιμα σε καλά επίπεδα με τον Γιοβάνοβιτς και το επιτελείο του, οπότε ναι, υπάρχει η δυνατότητα αυτή η ομάδα να βάλει σαν στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Καθώς είναι ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, το πιθανότερο είναι να βελτιωθεί στην συνέχεια.

Εκτός αν βάλει τα χεράκια του και βγάλει τα ματάκια του. Γιατί για να βγει η χρονιά πρέπει έστω και τόσο καθυστερημένα να αποκτηθεί ο 4ος χαφ και αυτός που θα έρθει να είναι έτοιμος να προσφέρει.

Δείτε την Game Night για την πρόκριση της Εθνικής επί της Τσεχίας και τη νίκη του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ