ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Χασάν: Ο καλύτερος αναπληρωματικός επιθετικός

Ο Χασάν πανηγυρίζει γκολ του με τη φανέλα του Ολυμπιακού μαζί με τον Ελ Αραμπί
Ο Χασάν πανηγυρίζει γκολ του με τη φανέλα του Ολυμπιακού μαζί με τον Ελ Αραμπί EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός μπορεί να βρει καλύτερο για τη θέση του βασικού σέντερ φορ ακόμα και από τον Ελ Αραμπί. Όμως καλύτερος συνειδητοποιημένος δεύτερος επιθετικός από τον Χασάν δεν μπορεί να βρεθεί. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Χασάν ήταν ο άνθρωπος που στα τελευταία δύο παιχνίδια του Ολυμπιακού, ήρθε από τον πάγκο και πρόσφερε τρία πολύτιμα τέρματα για τους ερυθρόλευκους. Μεσοβδόμαδα έλυσε τον κόμπο που είχε δέσει Γιαννίκης, με τα τρεξίματα και την πίεση των ποδοσφαιριστών του και έδωσε στην ομάδα του προβάδισμα πρόκρισης για τον τελικό του Κυπέλλου.

Την περασμένη Κυριακή, με δύο δικά του τέρματα, γύρισε το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και η ομάδα του στέφθηκε πρωταθλήτρια μόλις από την 3η αγωνιστική των play offs της Super League Interwetten.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ

Το πιο σημαντικό από όλα, είναι πως η παρουσία του προσφέρει το δικαίωμα στον προπονητή του, να κάνει λάθος. Συνολικά, επιτρέπει στην ομάδα του να κερδίσει παιχνίδια που είτε δεν της έχει βγει το αρχικό της πλάνο, είτε δεν έχει βρεθεί σε καλή ημέρα, είτε είχε προβλήματα που δεν είχε καταφέρει να λύσει στην διάρκεια του παιχνιδιού.

Σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια, ο Μαρτίνς κατάλαβε πως έπρεπε να πετάξει το αρχικό του 3-4-3 και να επιστρατεύσει ένα καθαρό 4-4-2, για να πάρει αυτό που ήθελε. Η παρουσία του Χασάν τού πρόσφερε αυτή την δυνατότητα και έκανε την δουλειά της.

ΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ

Η διαφορά του Ολυμπιακού του Μαρτίνς από τις υπόλοιπες ομάδες, είναι πως όλοι οι ποδοσφαιριστές εξυπηρετούν κάποιο συγκεκριμένο ρόλο. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό σχέδιο, ένα πλάνο που δουλεύεται από το καλοκαίρι του 2018, με τον προπονητή να έχει συγκεκριμένα θέλω για κάθε θέση και ρόλο.

Σε μία ομάδα, οι ρόλοι δεν είναι μόνο έντεκα. Πολλές φορές ο καλός αναπληρωματικός μπορεί να δώσει μεγαλύτερη βοήθεια από αρκετούς βασικούς. Επίσης σε μεγάλο βαθμό, τα αποδυτήρια τα φτιάχνουν, τα ισορροπούν, οι καλοί αναπληρωματικοί. Οι ποδοσφαιριστές που είναι σε θέση να προσφέρουν, που όποτε παίρνουν την ευκαιρία από τον προπονητή τους, είναι εκεί για να κάνουν την διαφορά και σέβονται τη θέση τους.

Δεν είναι εύκολο να το βρεις αυτό στον επαγγελματικό αθλητισμό. Στην εποχή, που οι ποδοσφαιριστές είναι εταιρείες και το οικονομικό κίνητρο του να αγωνίζεσαι είναι τεράστιο, όπως και ο εγωισμός του ποδοσφαιριστή, που μόνιμα νομίζει πως είναι καλύτερος από ό,τι πραγματικά είναι και πως αδικείται.

ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ

Ο Χασάν όμως δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Έχει το χαρακτήρα, την ευφυΐα, μία σπάνια αθλητική παιδεία, να δεχτεί πως είναι δεύτερος. Πως ό,τι και να κάνει, δεν είναι σε θέση να πάρει από τον Ελ Αραμπί τη θέση του βασικού. Δεν είναι εύκολο να συμβεί αυτό. Δεν είναι εύκολο να βρεθεί φορ που όποτε μπαίνει, δίνει αυτό που χρειάζεται η ομάδα και στο επόμενο παιχνίδι, να αποδέχεται πως θα έρθει ξανά από τον πάγκο και όχι μόνο να μην εκφράζει κανένα παράπονο, αλλά και να μην έχει κανένα παράπονο.

Μην σκεφτεί κανείς πως είναι λογικό, στις περισσότερες ομάδες κάνουν τους αδικημένους, ποδοσφαιριστές που δεν προσφέρουν ούτε στο ελάχιστο αυτά που δίνει ο Χασάν στον Ολυμπιακό.

ΚΟΥΜΠΩΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΑ ΘΕΛΩ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ

Αποδείχτηκε στην πράξη πως ο Μαρτίνς είχε απόλυτο δίκιο, τον Ιανουάριο του 2020, όταν είχε στυλώσει τα πόδια και επέμενε να επιστρέψει ο Αιγύπτιος. Όταν έγινε η συγκεκριμένη κίνηση, είχα αναφέρει αναλυτικά όλους τους λόγους, που η επιλογή του Μαρτίνς ποδοσφαιρικά ήταν 100% σωστή, σε κείμενο με τίτλο "Έχει δίκιο ο Μαρτίνς".

Βλέπετε, είναι άλλο πράγμα να είσαι ο πρώτος φορ σε μία ομάδα, όπως ήταν ο Χασάν στο πρώτο του πέρασμα στον Ολυμπιακό και είχε παρτενέρ τον Γκερέρο και τελείως διαφορετικό να έρχεσαι για δεύτερος, όταν είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει στράικερ υψηλού επιπέδου, όπως είναι ο Ελ Αραμπί. Είναι θέμα ρόλου και τώρα αν δεν υπήρχε ο "φονιάς" και ο Χασάν ήταν ο βασικός στράικερ του Ολυμπιακού, ο επιθετικός που έπαιρνε το 80% του διαθέσιμου χρόνου στην κορυφή της επίθεσης, θα εμφάνιζε πάνω-κάτω παρόμοια προβλήματα με την πρώτη του θητεία.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο υπάρχει ξεκάθαρος ρόλος για ποδοσφαιριστές με τα δικά του χαρακτηριστικά, για ομάδες που στο πρωτάθλημά τους πρέπει να διεκδικήσουν μεγάλο ποσοστό βαθμών και κάνουν πρωταθλητισμό. Ρόλος για έναν καθαρό στράικερ περιοχής που θα έρχεται από τον πάγκο, τα διαστήματα που τα μέτρα θα έχουν κερδηθεί, η αντίπαλη άμυνα θα είναι ήδη κουρασμένη και η παρουσία ενός δυνατού ψηλού φορ μέσα στην περιοχή θα λειτουργήσει σαν σοκ για την ήδη ταλαιπωρημένη άμυνα.

Στην δεύτερή του χρονιά, ο Μαρτίνς είχε την τύχη η διοίκηση της ομάδας να του φέρει ένα σπουδαίο σέντερ φορ. Είναι δεδομένο πως στο άνοιγμα της διαφοράς από τους υπόλοιπους, έπαιξε μεταξύ άλλων σπουδαίο ρόλο και η μεταγραφή του Ελ Αραμπί, το καλοκαίρι του 2019. Όταν λοιπόν ο Πορτογάλος τεχνικός συνειδητοποίησε πόσο σπουδαίο φορ έχει στα χέρια του και πως είναι λάθος, να μοιράζει τον χρόνο με τον Γκερέρο, κατάλαβε πως έχει ανάγκη τον Χασάν.

Με τον Αραμπί, να έχει κλειδώσει την θέση του βασικού, ο Γκερέρο δεν είχε ρόλο, καθώς ερχόμενος από τον πάγκο, δεν μπορούσε να βάλει καμία εξτρά πίεση στην αντίπαλη άμυνα. Δεν ήταν αυτό το στιλ του, επρόκειτο για έναν αμυντικόγενή φορ, ιδανικό να παίξει σε μία ομάδα που παίζει για να κρατηθεί στην κατηγορία, ακόμα και σε ανώτερο πρωτάθλημα.

Ο Μαρτίνς ήταν προπονητής σε μία ομάδα που σε πολύ μεγάλο ποσοστό παιχνιδιών, όποτε κολλάει ο αντίπαλος και ψυχολογικά, αλλά και επειδή δεν μπορεί να αντέξει σε διάρκεια να είναι πραγματικά ανταγωνιστικός απέναντι σε έναν κανονικό Ολυμπιακό, γυρίζει πίσω και κλείνει το παιχνίδι σε πολύ χαμηλά μέτρα.

Ήθελε λοιπόν, όποτε καταλαβαίνει πως πρέπει να παίξει το χαρτί των δύο επιθετικών, να έχει αυτόματα την λύση. Γνώριζε λοιπόν, πως ο Χασάν που είχε συνεργαστεί μαζί του και ήξερε πως και σαν χαρακτήρας θα δεχτεί τον ρόλο του δεύτερου σε μία θέση που ξεκινά ένας, ήταν με διαφορά η καλύτερη λύση.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛ ΑΡΑΜΠΙ

Ο Χασάν την φετινή σεζόν, έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα, από τον πρώτο σκόρερ Ελ Αραμπί. Ο "φονιάς" στο πρωτάθλημα έχει σκοράρει 20 τέρματα σε 1.882 λεπτά, δηλαδή σκοράρει κάθε 94,1 λεπτά. Συνολικά μετρά 24 τέρματα σε 2.806 λεπτά, δηλαδή σκοράρει κάθε 116,9 λεπτά. Ο Χασάν στο πρωτάθλημα έχει σκοράρει 10 γκολ σε 820 λεπτά, δηλαδή σκοράρει κάθε 82 λεπτά. Συνολικά μετρά 15 τέρματα σε 1.326 λεπτά, δηλαδή σκοράρει κάθε 88,4 λεπτά.

ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΑΝΤΡΕΜΑ

Ασφαλώς σε αυτά τα εντυπωσιακά νούμερα σε μεγάλο βαθμό έχει συμβάλει ο Ελ Αραμπί. Ο Χασάν συνήθως μπαίνει όταν η αντίπαλη άμυνα είναι κουρασμένη. Ο Μαροκινός έχει φροντίσει οι αντίπαλοι στόπερ, να έχουν ήδη εξαντληθεί και η παρουσία ένας φρέσκου καθαρού στράικερ, που προσφέρει την δυνατότητα στους συμπαίκτες να τον παίξουν στον αέρα, αλλά και ο ίδιος μπορεί να εκτελέσει άμεσα και με τα πόδια, τους δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα.

Επίσης όταν παίζουν και οι δύο μαζί, ο Ελ Αραμπί έχει την κλάση, να τραβιέται πιο έξω, να λειτουργεί αυτός σαν δεύτερος. Αφήνει το χώρο ξεκάθαρα στον Χασάν, δεν τρακάρουν, αλλά και του κάνει ακόμα πιο εύκολη την δουλειά, καθώς πολλές φορές παίρνει μαζί του και τους αντίπαλους αμυντικούς.

Σε τίποτα όμως, το γεγονός πως ο Ελ Αραμπί κάνει την ζωή του Χασάν πιο εύκολη, δεν μειώνει τα όσα προσφέρει ο Αιγύπτιος στον Ολυμπιακό. Δεν είναι εύκολο, αλλά αν πληρώσει καλά για πρώτο ο Ολυμπιακό μπορεί να βρει καλύτερο επιθετικό ακόμα και από τον Ελ Αραμπί, καλύτερος συνειδητοποιημένος δεύτερος από τον Χασάν, δεν μπορεί να βρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ