FOOTBALL ANALYSIS

Ελ Αραμπί, ο κορυφαίος φορ της 15ετίας για τον Ολυμπιακό

Ο Ελ Αραμπί είναι ο κορυφαίος φορ της 15ετίας
Ο Ελ Αραμπί είναι ο κορυφαίος φορ της 15ετίας EUROKINISSI / SPORT 24

Οι γωνίες που προτιμάει ο Ελ Αραμπί και το μυστικό ενός μεγάλου γκολτζή. Ο Μαροκινός killer οδήγησε τον Ολυμπιακό στο πρώταθλημα και ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί γιατί είναι ο κορυφαίος της 15ετίας.

Ο Ολυμπιακός νίκησε με ανατροπή 3-1 τον Παναθηναϊκό και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας, επτά αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση των playoffs.

Πρωταγωνιστής για τους ερυθρόλευκους ήταν ο Χασάν, που σημείωσε δύο γκολ ερχόμενος από τον πάγκο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως είναι ο τέλειος 2ος επιθετικός για την ομάδα του Μαρτίνς.

Όμως, τα δύο γκολ του Αιγύπτιου δεν είναι ικανά για να στερήσουν τα φώτα από τον μεγάλο πρωταγωνιστή του πρωταθλητή Ολυμπιακού, που δεν είναι άλλος από τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί.

ΜΕ 20 ΓΚΟΛ ΧΩΡΙΣ ΠΕΝΑΛΤΙ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΟΝ ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΤΟΥ 2004

Ο Μαροκινός για δεύτερη σερί σεζόν καλπάζει προς τον τίτλο του πρώτου σκόρερ και το κάνει με τρόπο ιστορικό. Ο Αραμπί έχει ήδη 20 γκολ, με επτά αγωνιστικές να απομένουν, και το σημαντικό είναι πως έχει φτάσει σ'αυτόν τον αριθμό χωρίς ούτε ένα γκολ από εκτέλεση πέναλτι.

Τα 20 non-penalty γκολ είναι πρωτοφανής επίδοση στα χρόνια της Super League. Ο Σισέ είχε 20+ γκολ για δύο σερί χρονιές με 23 το 2010 και 24 το 2011, αλλά είχε τέσσερα με πέναλτι την πρώτη σεζόν και πέντε την επόμενη.

Ο Μιραλάς με τον Τζεμπούρ είχαν από 20 γκολ το 2012 και το 2013 αντίστοιχα, αλλά αμφότεροι είχαν ένα πέναλτι. Το φράγμα των 20 γκολ πέρασε και ο Μπεργκ το 2017, αλλά ο Σουηδός έφτασε τα 24 γκολ με πέντε εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι.

Για να βρει κάποιος πρώτο σκόρερ με 20+ γκολ χωρίς πέναλτι πρέπει να φτάσει στη σεζόν 2003-04, όταν ο Τζιοβάνι είχε 21 γκολ, χωρίς ούτε ένα εξ αυτών να έχει προέλθει από την άσπρη βούλα.

Ο Αραμπί όχι μόνο έχει 20 γκολ χωρίς πέναλτι, αλλά του μένουν και επτά αγωνιστικές για να βελτιώσει την επίδοσή του.

ΕΠΤΑ ΓΚΟΛ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ EXPECTED, 32% ΕΥΣΤΟΧΙΑ

Είτε αυξήσει τα γκολ του, είτε όχι, ο Μαροκινός killer έχει ήδη σπάσει τα κοντέρ. Ιδού οι τελικές και τα xGoals του από το σχετικό widget της Opta.

Αυτό είναι ένα shot-map ενός μεγάλου γκολτζή. Πλήθος τελικών κοντά στην εστία και κεντρικά, εκεί που πρέπει να βρίσκουν εκτελέσεις οι σπουδαίοι φορ.

Ο Αραμπί έχει 29/61 στην εστία βρίσκει τέρμα δηλαδή με το 48% των τελικών του. Και με 20 γκολ σε 61 τελικές, ο Μαροκινός έχει 32% ευστοχία, θέλει τρεις τελικές για να πανηγυρίσει ένα γκολ.

Με τέτοια αποτελεσματικότητα είναι λογικό ο 34χρονος φορ να ξεπερνάει κατά πολύ τα expected goals. Με τις φετινές τελικές του θα "έπρεπε" να σημειώσει 13 γκολ και ο Αραμπί έχει 20, επτα περισσότερα από τα προσδοκώμενα.

ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΠΕΡΥΣΙ

Θυμίζουμε ότι το ίδιο κατάφερε και στο περσινό πρωτάθλημα.

Πέρυσι ο Αραμπί είχε 72 τελικές, με αυτές θα "έπρεπε" να πετύχει 15 γκολ κι εκείνος έβαλε πάλι 20, με δύο εξ αυτών να είναι πέναλτι.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΓΚΟΛΤΖΗ

Το μυστικό του Μαροκινού και του Ολυμπιακού είναι πολύ απλό. Καλή επιθετική λειτουργία και σέντερ φορ που μπορεί με μεγάλη συνέπεια να πάει σε εκτελέσεις που είναι μεγάλες ευκαιρίες.

Αυτό κάνουν οι μεγάλοι γκολτζήδες. Δεν βάζουν πολλά γκολ επειδή πετυχαίνουν δύσκολα γκολ, αλλά διότι μπορούν σταθερά και διαρκώς να εκτελούν από θέσεις με μεγάλες πιθανότητες σκοραρίσματος.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

Ο Ελ Αραμπί είναι ο βασιλιάς των μεγάλων ευκαιριών. Πέρυσι είχε 19 μεγάλες ευκαιρίες και με αυτές έβαλε 10 γκολ. Φέτος έχει 21 μεγάλες ευκαιρίες και 13 γκολ, παρότι έχει αγωνιστεί 582 λεπτά λιγότερα.

Τα νούμερα αυτά είναι ασύλληπτα. Με 23 γκολ στις 40 μεγάλες ευκαιρίες ο Ελ Αραμπί έχει 58% ευστοχία, την ώρα που ο μέσος όρος είναι στο 40%.

ΟΙ ΓΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ

Πριν κλείσουμε, μια ματιά στις γωνίες που προτιμάει να εκτελεί ο Μαροκινός. Αυτές είναι οι 29 τελικές του Ελ Αραμπί που έχουν βρει εστία, συν τις τρεις φορές που έχει βρει το δοκάρι. Με το κίτρινο είναι τα γκολ, με κόκκινο χρώμα οι αποκρούσεις και με μπλε τα δοκάρια.

Οι τελικές του Ελ Αραμπί στην εστία και τα 20 γκολ του
Οι τελικές του Ελ Αραμπί στην εστία και τα 20 γκολ του SPORT 24

Σαφής η προτίμηση στις γωνίες χαμηλά. Στη δεξιά γωνία έχουν πάει οι περισσότερες τελικές, ενώ στην αριστερή έχουν σημειωθεί τα τα περισσότερα γκολ.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ