EURO 2020

Αυτή τη φορά κορόιδο τούς έπιασαν οι Άγγλοι

Ο Χάρι Κέιν πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στη Γερμανία
Ο Χάρι Κέιν πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε κόντρα στη Γερμανία © 2021 JOHN SIBLEY / POOL REUTERS / AP IMAGES

Μελέτησε πολύ καλά, το παιχνίδι των Γερμανών με την Πορτογαλία ο Σάουθγκεϊτ. Το πλάνο που εφάρμοσε εξουδετέρωσε τα επιθετικά όπλα των Γερμανών, εκτός του Χάβερτζ και έδωσε την πρόκριση στους Άγγλους στα προημιτελικά του Euro 2020.

Από την αρχή του Euro 2020 είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες για να μπορέσουν οι Άγγλοι να είναι αυτοί που για πρώτη φορά θα πιάσουν κορόιδο τους Γερμανούς. Με τον τρόπο που χειριζόντουσαν οι δύο προπονητές το τουρνουά, οι Άγγλοι μπορούσαν να παίξουν χειρότερα από τους Γερμανούς και να επικρατήσουν.

Έσβησαν το ρυθμό

Χρειαζόντουσαν φυσικά να καταφέρουν να σβήσουν τον ρυθμό και να μην επιτρέψουν στους Γερμανούς να τους πνίξουν. Ήταν δεδομένο πως θα αφήσουν την μπάλα στους παίκτες του Λεβ, θα είναι προσεχτικοί και τους βολεύει ο χαμηλός ρυθμός.

Ήταν τυχεροί που υπήρχε ένα παιχνίδι, αυτό με την Πορτογαλία, που έδειχνε τι δεν πρέπει να κάνουν οι Άγγλοι για να μην επιτρέψουν στους Γερμανούς να φέρουν όσους παίκτες θέλουν μέσα στη δική τους περιοχή.

Οι Εθνικές ομάδες μπορούν να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα. Δεν έχουν την δυνατότητα να παρουσιάζουν διάφορους τρόπους ανάπτυξης, αν καταφέρεις να εγκλωβίσεις τα όπλα τους, συνήθως μπορείς και να βραχυκυκλώσεις τον αντίπαλο σου.

Διάβασε καλά το παιχνίδι με την Πορτογαλία

Αποδείχθηκε πως το παιχνίδι με την Πορτογαλία, ήταν πολύ ωφέλιμο για τον Σάουθγκεϊτ. Εμφάνισε την ομάδα του πολύ διαβασμένη και κατάφερε να απενεργοποιήσει τα επιθετικά όπλα των Γερμανών που είχαν κάνει σμπαράλια την άμυνα του Σάντος. Δεν είμαι σίγουρος πως θα εφάρμοζε αυτό το πλάνο, αν δεν είχε προηγηθεί το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Δύο ήταν τα σημεία κλειδιά. Να μην επιτραπεί στην επιθετική τριάδα να κρατήσει μπάλα λίγο έξω από την περιοχή και να την περνά στα ανεβάσματα των δύο ακραίων. Όταν το πετυχαίνουν αυτό οι Γερμανοί, η περιοχή γεμίζει επικίνδυνα. Από τα 5 επιθετικά όπλα του Λεβ, δηλαδή τους Χάβερτς, Μίλερ, Βέρνερ, Κίμιχ, Γκόσενς, μόνο ο πρώτος ήταν μέσα στο παιχνίδι.

Ο Χάβερτζ προσπάθησε να το πάρει μόνος του

Ο μοναδικός που κατάφερε να είναι δραστήριος και να κρατήσει μπάλα, σε σημεία που τον ένιωθε η αντίπαλη άμυνα ήταν Χάβερτζ. Πέρασε και μία μαγική πάσα, στο 32ο λεπτό, που όπως συμβαίνει συνήθως ο Βέρνερ, εκτέλεσε με μία ποιότητα που δεν είναι ανάλογη των υπολοίπων προσόντων του.

Ο Χάβερτζ είχε την εκπληκτική εκτέλεση στο 48ο λεπτό, που σταμάτησε ο Πίκφορτ και αξιοποίησε το λάθος του Στέρλινκ προσφέροντα μία πάσα μισό γκολ στον Μίλερ, στο 81ο λεπτό. Και οι τρείς μεγάλες ευκαιρίες, που έβγαλαν οι Γερμανοί, βγήκαν από τα πόδια του Χάβερτζ.

Θα μπορούσαν σε αυτές τις τρεις φάσεις, να βρουν ένα τέρμα, το γεγονός όμως πως εξουδετερώθηκαν όλα τα υπόλοιπα όπλα τους και πήγε το παιχνίδι με την Αγγλία σε περιορισμένες φάσεις και σε ρυθμό ελεγχόμενο από τους Άγγλους ήταν μία μεγάλη νίκη του Σάουθγκεϊτ.

Τρεις στόπερ και Γουόκερ με Τρίπιερ μαζί

Το πλάνο με τρεις στην τελευταία γραμμή άμυνας και τον Τρίπιερ μπροστά από τον Γουόκερ, αποδείχθηκε πως κούμπωνε στα θέλω του παιχνιδιού.

Ο Τρίπιερ έπαιρνε πρώτος τον Γκόσενς και μαζί με τον Γουόκερ κατάφεραν να μην του επιτρέψουν να πατήσει ποτέ χωρίς μαρκάρισμα στην περιοχή τους. Η μεγάλη πάσα από τον άξονα στο τρέξιμο των δύο μπακ, διέλυσε τους Πορτογάλους και αποτελούσε μεγάλο όπλο στην ανάπτυξη των Γερμανών και νικήθηκε από την άμυνα της Αγγλίας.

Όπως η επιλογή να υπάρχει ένας στόπερ παραπάνω, δεν έδωσε το δικαίωμα, για να βρεθούν ποτέ με παίκτη παραπάνω οι Γερμανοί, μέσα στην περιοχή.

Σε οργανωμένη άμυνα η μοναδική απειλητική εκτέλεση που βρήκε η Γερμανία ήταν του Χάβερτς, στο 42ο λεπτό από πολύ δύσκολη γωνία και με 7 Άγγλους να βρίσκονται μέσα στην περιοχή. Αν το έβαζε θα ήταν μία στιγμή προσωπικής μαγείας του Χάβερτς, η άμυνα των Άγγλων δεν θα είχε όμως νικηθεί.

Ασυνήθιστο ρίσκο για προπονητή Εθνικής ομάδας

Ο τρόπος που επέλεξε να πάει ο Λεβ στο τουρνουά ήταν ασυνήθιστος για προπονητή Εθνικής ομάδας. Υπήρχε μία υπερβολική επιθετικότητα και ένα ρίσκο που αποφεύγουν να το παίρνουν, οι προπονητές σε αυτά τα τουρνουά, όταν χρόνος για να διορθωθεί το λάθος δεν υπάρχει.

Στην πράξη εξασφάλιζε στον Σάουθγκεϊτ πως αν χτίσει το αμυντικό του τοίχος, αν θωρακίσει την ομάδα του, με κάποιον τρόπο και χωρίς να χρειαστεί η δική του ομάδα, να κάνει πολλά πράγματα, γκολ θα βρει. Δεν είχε τον τρόπο να υποστηρίξει η άμυνα της Γερμανίας το ποδόσφαιρο που ήθελε να παίξει ο Λεβ στο τουρνουά.

Για αυτόν τον λόγο άλλωστε δέχτηκε επτά γκολ σε 4 παιχνίδια, και ακόμη δύο με τους Γάλλους που δεν μέτρησαν οριακά, παρότι και οι 4 ομάδες που αντιμετώπισαν πέρασαν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην άμυνα τους.

Από νωρίς φάνηκε πως η ταχύτητα του Στέρλνινγκ θα είναι το επιθετικό όπλο των Άγγλων και θα προσπαθήσουν να φέρουν την μπάλα, δύο, τρείς φορές στην περιοχή για να εκτέλεσει ο Κέιν. Αυτά αποδείχθηκαν αρκετά για να αποκλείσουν τους Γερμανούς. Για πρώτη φορά οι Άγγλοι μπορούν να υπερηφανευτούν, πως τους έπιασαν αυτοί κορόιδο τους Γερμανούς.

TAGS EURO 2020 ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ