OPINIONS

Μεταγραφές, αλλά τι είδους;

Μεταγραφές, αλλά τι είδους;
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας εξάγει συμπεράσματα από τις επαφές του Στραματσόνι για τη μεταγραφική ενίσχυση του Παναθηναϊκού και αναρωτιέται για τα κριτήρια αναζήτησης που υπάρχουν.

Περίεργο άθλημα το ποδόσφαιρο... Δημιουργεί παράξενα συναισθήματα και αντικρουόμενες καταστάσεις... Πριν από μία εβδομάδα, τη Δευτέρα (7/11) ο Αντρέα Στραματσόνι ήταν για να... φεύγει από την Αθήνα και σήμερα (14/11), ο Ιταλός προπονητής έχει επαφές στην πατρίδα του για τη μεταγραφική ενίσχυση του Παναθηναϊκού!

Όμως, αυτό αφορά τη συναισθηματική διάσταση του αθλήματος και όχι το πρακτικό κομμάτι. Στο οποίο μπορούμε να εξάγουμε μερικά συμπεράσματα, αναφορικά με τον Στραματσόνι, την εμπιστοσύνη που έχει από τον Αλαφούζο και τα χρήματα που θα διαχειριστεί εν όψει του Ιανουαρίου.

Το πρώτο που πρέπει να συμπεράνουμε είναι πως ο Στραματσόνι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Αλαφούζο ότι θα συνεχίσει στην τεχνική ηγεσία. Για παράδειγμα, στον Φελίπε Μέλο ο Στραματσόνι πρότεινε συμφωνία έως τον Ιούνιο του 2018, δηλαδή για 1,5 χρόνο! Συνεπώς, πιστεύει πως και ο ίδιος δεν πρόκειται να αποχωρήσει, αφού επιχειρεί να δεσμεύσει έναν παίκτη με προσωπικές εγγυήσεις...

Το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι ο Στραματσόνι έχει μπάτζετ για τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Μάλιστα, αρκετά υψηλότερο σε σχέση με την εντύπωση που επικρατούσε μέχρι στιγμής, αφού προσεγγίζει ποδοσφαιριστές όπως ο Μέλο, ο Γιόβετιτς και ο Καρίσο. Έστω για να ένα μέρος των αποδοχών τους, δεν θα μπορούσε να το κάνει με 200-250 χιλιάδες ευρώ...

Επομένως, ο Αλαφούζος εξακολουθεί να πιστεύει στο πρότζεκτ που σχεδίασε με τον Στραματσόνι και το κυριότερο, δεν έχει αλλάξει άποψη ότι ο Ιταλός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να το εφαρμόσει και να το εξελίξει. Γι' αυτό τον διατηρεί στην τεχνική ηγεσία και έχει διάθεση να τον στηρίξει και με νέες καλές μεταγραφές τον Ιανουάριο.

Περαιτέρω, το ερωτηματικό αφορά τα κριτήρια της αναζήτησης των ποδοσφαιριστών... Δεν αμφισβητεί κανείς ότι ο Φελίπε Μέλο, για παράδειγμα, υπήρξε ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, με προσωπικότητα, παραστάσεις, πρωταθλητισμό. Ωστόσο, έχει συμπληρώσει 33 χρόνια ζωής και σίγουρα, δεν μπορεί να έχει ενέργεια, ζωτικότητα και αντοχές όπως στο παρελθόν. Εύλογα, δημιουργούνται απορίες για το τι ψάχνει ο προπονητής.

Με μία πρώτη σκέψη, δεν μπορώ να φανταστώ μία μεσαία γραμμή με Λεντέσμα και Φελίπε Μέλο. Διότι η ποιότητα τους θα "ξεχειλίζει", αλλά ποιος θα τρέχει; Ας θυμηθούμε τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού, με τον Λεντέσμα στην τριάδα των χαφ, οι άλλοι δύο (Ζέκα, Βιγιαφάνιες, Γουακάσο, Λουντ) "έσκαγαν" από το τρέξιμο, αφού έτρεχαν και για τον Αργεντινό.

Νωπό στη μνήμη είναι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης". Ο Λεντέσμα ήταν το "εξάρι" και κάλυπτε τους χώρους μπροστά από τους στόπερ, αλλά το έπραξε ανεπαρκώς. Οι χαφ του Ολυμπιακού έφταναν με άνεση στους αμυντικούς, οι οποίοι δέχονταν όλη την πίεση και η μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού κατέρρευσε.

Φαίνεται, λοιπόν, πως όντως ο Στραματσόνι αναζητεί ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα και με ποιότητα, αλλά όχι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Για αυτό και ως ένα βαθμό, ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να παίξει με βάση τα "θέλω" του προπονητή (επιθετικότητα, pressing, ταχύτητα), αλλά όχι για πολύ, αφού οι παίκτες που συγκροτούν το ρόστερ διαθέτουν διαφορετικά στοιχεία.

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται έναν αμυντικό χαφ, αλλά όχι στο στυλ του Φελίπε Μέλο. Έχει τέτοιου είδους ποδοσφαιριστή τον Λεντέσμα και δεν έχει ανάγκη από άλλον έναν. Λείπει ένας αμυντικός χαφ στο στυλ του Σιμάο και δεν εννοώ απαραίτητα τον ίδιο τον Μοζαμβικανό. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να εντάξει στο ρόστερ του πλήρως λειτουργικούς παίκτες, έστω και μικρότερης ποιότητας. Αλλά να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της ομάδας χωρίς να βγάζουν τραυματισμούς ή να μένουν από δυνάμεις.

Επιμένω, λοιπόν, ότι επιβάλλεται να σχεδιαστεί μία κεντρική πολιτική στην επιλογή των νεοαποκτηθέντων και να αλλάζει για λίγες εξαιρέσεις. Διότι, συχνά, για να προστεθεί περισσότερη ποιότητα θα απαιτηθούν "εκπτώσεις" σε άλλους τομείς. Αλλά, αυτό πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Το timing είναι κατάλληλο για να ενεργοποιηθεί περισσότερο ο Ζιλμπέρτο Σίλβα και να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του. Να χαράξει τη στρατηγική που θεωρεί ως ενδεδειγμένη και να κριθεί για αυτή. Επειδή αυτό επιτάσσει ο ρόλος του και το έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός ως ποδοσφαιρικός οργανισμός.

Είναι μία ευκαιρία ο Παναθηναϊκός να αναδιοργανωθεί σε όλους τους τομείς. Με τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων και με την πιο αποτελεσματική συνεργασία. Δεν πρέπει να χαθεί ο Βραζιλιάνος και να συνεχίσει ο Παναθηναϊκός με ένα μοντέλο λειτουργίας που σύντομα μπορεί να δημιουργήσει νέα αδιέξοδα...

PHOTO CREDIT: ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ