ΑΕΚ

Με αυτήν την εξάδα η ΑΕΚ κέρδιζε πάντα, πρώτη φορά δεν πηγαίνει στον αυτόματο

Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς
Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ αναλύει το πλάνο που εντυπωσίασε και δεν έχει εμφανιστεί μετά τον τραυματισμό του Ελίασον στην Τρίπολη.

Η ΑΕΚ από εκεί που έμοιαζε πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, από εκεί που είχε σαν κάστρο το νέο γήπεδο, δέχθηκε δύο χτυπήματα που σίγουρα έχουν κλονίσει την αυτοπεποίθησή της.

Μετά από 14 σερί νίκες στην OPAP Arena, αρχικά ήρθε η ήττα με 1-3 από τον Ολυμπιακό και στη συνέχεια η λευκή ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό.

Κανένα γήπεδο δεν κερδίζει από μόνο του

Αποδείχθηκε στην πράξη πως κανένα γήπεδο δεν φθάνει από μόνο του για να σε οδηγήσει στην επιτυχία. Ασφαλώς και το γεγονός πως η ΑΕΚ επέστρεψε στο σπίτι της δημιουργεί μία έξτρα δυναμική. Σίγουρα το γήπεδο έδωσε ώθηση και βοήθησε να έρθουν κάποιες νίκες που πιθανότατα δεν θα έρχονταν στο ΟΑΚΑ, όμως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι έδρες δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο.

Η ΑΕΚ ακόμα και στο -8 ήταν καλύτερη ομάδα

Το σημαντικό είναι να έχεις καλή ομάδα. Η ΑΕΚ το 14/14 το έφτιαξε, γιατί ο Αλμέιδα από το παιχνίδι στο Αγρίνιο στα μέσα Σεπτέμβρη και μετά δημιούργησε ένα σχέδιο που ήταν δύσκολα αντιμετωπίσιμο για τις άλλες ελληνικές ομάδες. Ένα ποδόσφαιρο που συνδύαζε υψηλή ένταση με την ποιότητα κάποιων ποδοσφαιριστών.

Με αυτό το ποδόσφαιρο η ΑΕΚ κατάφερε να κάνει ακόμα και στο τέλος του πρώτου γύρου, όταν ήταν στο -8, να έχει δημιουργήσει μία κοινή παραδοχή: πως είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Ουδείς μάλιστα αιφνιδιάστηκε όταν κατάφερε να το μετατρέψει σε +2 μετά την ήττα του Παναθηναϊκού στην Τρίπολη και σε +1 μετά τη νίκη της στο παιχνίδι που είχε αναβληθεί στο Περιστέρι.

Την κλόνισε η ήττα από τον Ολυμπιακό

Ωστόσο οι πέντε χαμένοι βαθμοί στα εντός έδρας ντέρμπι με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και το παιχνίδι που έρχεται στην Τούμπα δημιουργούν συνθήκες να βρεθεί η ΑΕΚ στην τέταρτη θέση και στο -5 από την κορυφή.

Ασφαλώς και τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί, ούτε θα κριθεί ακόμη και αν χάσει στην Τούμπα. Πέρα από τα αποτελέσματα, το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο φόβος είναι η εικόνα που έδειξε η ομάδα μετά το πρώτο γκολ που δέχθηκε από τον Ολυμπιακό, όπως και η συνολική εικόνα κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Για πρώτη φορά επι Αλμέιδα, είδαμε μία ΑΕΚ να πελαγοδρομεί και να μην ξέρει τι παίζει στο γήπεδο. Μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό ακολούθησε ένα παιχνίδι, στο οποίο για πρώτη φορά φέτος η πίεση που έβαλε στον αντίπαλο η ομάδα του Αλμέιδα ήταν πολύ εύκολα διαχειρίσημη.

Δεν συνέβη αυτό με τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι μπορεί να κέρδισαν με 1-3, όμως στο πρώτο ημίχρονο υπέφεραν και από καθαρή τύχη κράτησαν το 0-0.

Για πρώτη φορά ήταν φοβική

Ο Αλμέιδα αυτό έκρινε πιθανότατα και κατέβασε την ομάδα με τον Παναθηναϊκό με την ίδια ακριβώς συνταγή. Με τον Αραούχο πιο μπροστά, τον Πινέδα πίσω του, τους Άμραμπατ - Γκατσίνοβιτς στα δύο άκρα και το δίδυμο Σιμάνσκι - Γιόνσον στον άξονα. Αποδείχθηκε όμως πως το δεύτερο ημίχρονο και όσα ακολούθησαν μετά από το πρώτο τέρμα δημιούργησαν μία φοβία στους παίκτες του, πιθανότατα και στις οδηγίες του προπονητικού επιτελείου.

Δεν είχε καμία σχέση η ΑΕΚ του πρώτου ημιχρόνου κόντρα στον Παναθηναϊκό με την ομάδα του πρώτου ημιχρόνου απέναντι στους ερυθρόλευκους.

Πείραξε πολύ την ομάδα λόγω της απουσίας του Λιβάι

Ασφαλώς υπάρχει το κενό του Λιβάι Γκαρσία που έχει μπερδέψει αρκετά τον Αλμέιδα. Ο Αργεντίνος τεχνικός δεν έδειξε εμπιστοσύνη στον Φαν Φερτ, δεν πίστεψε για τα μεγάλα παιχνίδια την λύση του Τσούμπερ, που δοκίμασε με σχετική επιτυχία με ΟΦΗ εκτός και Ατρόμητο εντός, κι ανακάτεψε την ομάδα του. Έβγαλε τον Αραούχο από τον πετυχημένο του ρόλο και τον πήγε στην κορυφή, απόφαση που από τη στιγμή που η πίεση έπεσε και ο Αργεντινός δεν βρήκε γκολ δεν βγήκε. Ανέβασε πιο ψηλά τον Πινέδα, χρησιμοποίησε δύο καθαρά αμυντικούς χαφ στον άξονα.

Με αυτούς έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο

Η ΑΕΚ έχει κάνει φέτος πολύ καλά παιχνίδια και μέσα από ένα βασικό πλάνο, ο Αλμέιδα έχει δοκιμάσει και έχει πάρει λύσεις από αρκετούς παίκτες. Ουδείς όμως μπορεί να αμφισβητήσει πως το καλύτερο ποδόσφαιρο η ΑΕΚ το έχει παίξει την περίοδο που το βασικό σχήμα της ήταν το δίδυμο Πινέδα - Σιμάνσκι στον άξονα, ο Αραούχο πίσω από τον Γκαρσία, ο Γκατσίνοβιτς αριστερά κι ο Ελίασον στα δεξιά.

Δεν πείραξε καθόλου την 6άδα μεσοεπιθετικών μέχρι να τραυματιστεί ο Ελίασον

Με αυτό το πλάνο η ΑΕΚ έτρεξε από το διπλό στο Αγρίνιο στις 17 Σεπτέμβρη μέχρι και το 20ο λεπτό στην Τρίπολη στις 6 Νοεμβρίου, όταν και τραυματίστηκε ο Ελίασον.

Προσέξτε: για 7 παιχνίδια ο Αλμέιδα δεν πείραξε αυτήν την 6άδα ποδοσφαιριστών καθόλου. Με αυτό το σχήμα πέτυχε 6/6 με τέρματα 13-1. Κέρδισε 0-2 εκτός του Παναιτωλικό, 4-1 εντός τον Ιωνικό, 0-2 στο Βικελίδης τον Άρη, 1-0 εντός τον Ατρόμητο, 0-2 εκτός του Λεβαδειακό, 2-0 εντός τον ΠΑΟΚ.

Ο τραυματισμός του Ελίασον στο 20ο λεπτό στην Τρίπολη έφερε την πρώτη απώλεια βαθμών μετά την ήττα στην Λεωφόρο. Στη συνέχεια ανάγκασε τον Αλμέιδα να ψαχτεί και να βρει λύσεις προτού ακολουθήσουν κι άλλες απουσίες που έπρεπε να διαχειριστεί.

Δεν έχει δείξει πως έχει ως στόχο να επαναφέρει γρήγορα τον Ελίασον στην ενδεκάδα

Προσωπικά περίμενα να έχει στο μυαλό του ο Αργεντίνος τεχνικός, να κάνει ότι περνά από το χέρι του για να επαναφέρει όσο είναι δυνατόν πιο γρήγορα αυτήν την συνταγή. Ασφαλώς και όσο πήγαινε καλά η ομάδα του δεν είχε λόγο να την πειράξει, αλλά ποτέ δεν έδειξε πως έχει ως στόχο να επαναφέρει στο βασικό σχήμα τον Ελίασον.

Επιδιώκει μεγαλύτερη συμμετοχή και παίζει διαφορετικά τη θέση ο Άμραμπατ

Πιθανότατα να είναι ευχαριστημένος από τον Άμραμπατ. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ο Άμραμπατ, είναι σπουδαίος ποδοσφαιριστής, πως πρόκειται για έναν παθιασμένο άνθρωπο που πας μαζί του στον πόλεμο. Η ΑΕΚ όμως είχε βρει έναν τρόπο, που για εκείνη τα εγχώρια παιχνίδια, δεν ήταν πολεμικά, για να είμαι ακριβείς, δεν χρειαζόταν να δώσει μάχη για να τα κερδίσει, είχε το πλάνο της, έβαζε με το ποδόσφαιρο της, δύσκολα στον αντίπαλο και τον καθάριζε.

Ο Άμραμπατ μοιάζει να επιδιώκει μεγαλύτερη συμμετοχή, από αυτήν που χρειαζόταν η ΑΕΚ, με βάση το ποδόσφαιρο που έπαιξε από τα μέση Σεπτέμβρη μέχρι και τις αρχές Νοέμβρη και παίζει τη θέση του εξτρέμ πολύ πιο κλειστά στον άξονα από τον Ελίασον.

Συνεργαζόταν πολύ καλύτερα ο Ελίασον με τον Γκατσίνοβιτς

Με τον Σουηδό εξτρέμ η ΑΕΚ ήταν πιο γρήγορη, πιο άμεση, έπαιρνε καλύτερα το πλάτος και είχε περισσότερους χώρους αλλά και περισσότερες επιλογές ο Γκατσίνοβιτς. Είδαμε πολλές φορές τον Γκατσίνοβιτς να συνεργάζεται με τον Ελίασον - δεν συμβαίνει το ίδιο με τον Άμραμπατ.

Ασφαλώς και ο Αλμέιδα θα έχει τους λόγους του, αυτός βρίσκεται καθημερινά στις προπονήσεις, βλέπει το πώς έχει επιστρέψει ο Ελίασον. Δεν ισχυρίζομαι λοιπόν πως κάνει λάθος, αλλά πως την εποχή που βασικός ήταν ο Ελίασον και ο Πινέδα έπαιζε χαμηλά στο δίδυμο άξονα, η ΑΕΚ λειτουργούσε καλύτερα.

Όποτε παίζουν μαζί η ΑΕΚ κερδίζει

Ο σχηματισμός ήταν πολύ επιθετικός με ένα 6άρι και τον Πινέδα δίπλα του, όμως η ΑΕΚ με αυτό το ποδόσφαιρο κέρδισε εύκολα τον ΠΑΟΚ, πέρασε άνετα με διπλό από το Βικελίδης, πέτυχε έξι νίκες στη σειρά και δέχθηκε μόνο ένα τέρμα.

Η μόνη φορά που ξεκίνησε μαζί η τετράδα Γκατσίνοβιτς - Ελίασον - Αραούχο - Λιβάι Γκαρσία το 2023 ήταν στο 3-0 του κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Ενώ στο πρωτάθλημα, το δίδυμο Γκατσίνοβιτς - Ελίασον στα άκρα, χωρίς τον τραυματία Λιβάι, έχει ξεκινήσει μόνο στο Ηράκλειο στο 0-2 με τον ΟΦΗ.

Η ΑΕΚ για πρώτη φορά δεν πηγαίνει με αυτόματο

Η ΑΕΚ ασφαλώς και παραμένει γερά στην κούρσα του πρωταθλήματος. Οι τέσσερις διεκδικητές έχουν ακόμη να δώσουν μάχη για 27 βαθμούς ο καθένας, οπότε η διαφορά των 2 είναι μηδαμινή. Ακόμη και αν δεν πάει καλά το παιχνίδι στην Τούμπα, θα έχει τις ευκαιρίες της να γυρίσει την κατάσταση.

Απλά ένιωσα την ανάγκη να επισημάνω πως ο Αλμέιδα δημιούργησε στα μέσα Σεπτέμβρη ένα σχέδιο που το πίστεψε τόσο πολύ, που δεν έκανε μισή αλλαγή μέχρι να χτυπήσει ο Ελίασον.

Με αυτό το πλάνο, με την 6άδα Σιμάνσκι, Πινέδα, Αραούχο, Γκατσίνοβιτς, Ελίασον, Λιβάι, είχε μόνο νίκες και από τη στιγμή, που τραυματίστηκε ο Σουηδός δεν το έχουμε ξαναδεί. Έχει ενδιαφέρον αν θα το επανεμφανίσει στο τέλος της σεζόν ο Αλμέιδα και φυσικά αν θα μπορέσει να βρει φόρμα και να ανατρέψει την κατάσταση.

Για πρώτη φορά, από τα μέσα Σεπτέμβρη η ΑΕΚ δεν μοιάζει να πηγαίνει στο αυτόματο και ο προπονητής της πρέπει να βρει τρόπο να την επαναφέρει σε τροχιά τίτλου. Γιατί ένα ντεφορμάρισμα αυτήν την εποχή, θα είναι σίγουρα μοιραίο για τους στόχους της ΑΕΚ.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ