ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι Ολυμπιακοί δεν κρατιούνται, θέλουν κούπα στη Φιλαδέλφεια

Οι Ολυμπιακοί δεν κρατιούνται, θέλουν κούπα στη Φιλαδέλφεια
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Ολυμπιακός έγραψε την πιο ένδοξη σελίδα στην ευρωπαϊκή του ιστορία, αφού έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα μετά από 53 χρόνια που θα παίξει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Για τη θρυλική πρόκριση επί της Αστον Βίλα, γράφει ο Λάμπρος Μπαλάφας.

Θα το διηγούνται στις επόμενες γενιές και θα συγκινούνται. Πόσο τυχεροί ήταν αυτοί που το έζησαν; Ο Ολυμπιακός σε έναν ευρωπαϊκό τελικό, νικώντας μέσα - έξω την τρομερή Άστον Βίλα, μια ομάδα που στην Αγγλία δείχνει την πλάτη της, στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην Τσέλσι, την Τότεναμ.

Αυτόν τον αντίπαλο "καθάρισε", στην τελική, για πλάκα η αρμάδα του Μεντιλίμπαρ, το έκανε με τρόπο εκκωφαντικό, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στο παραμικρό. Ο Βάσκος έδεσε… κόμπο, τον expert του Europa League, Έμερι, τον έκανε να νιώθει ανήμπορος, τον αιχμαλώτισε. Όχι, με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο, μαζική άμυνα και… κλέψιμο του ματς στη μία φάση, στο 1-0, αλλά με κυριαρχία, με επίδειξη δύναμης, με ασφυκτική πίεση στον Μαρτίνες και στην άμυνα των Άγγλων.

Το σοκ στον Πειραιά, ήταν ακόμη μεγαλύτερο από αυτό του "Βίλα Παρκ". Αν στο Μπέρμιγχαμ η Βίλα βρήκε κάποιους χώρους, πέτυχε δύο γκολ και απείλησε με περισσότερα, χθες το βράδυ στο Καραϊσκάκης, χάθηκε. Εμφανίστηκε ένα σύνολο χωρίς αγωνιστικό προσανατολισμό, με παίκτες ανήμπορους να ελέγξουν τον ρυθμό και πολύ περισσότερο να παράξουν παιχνίδι.

Ατάιστα σκυλιά που σε κατασπαράζουν

Ο Έμερι "ανακάτεψε" την άμυνά του, άλλαξε πρόσωπα και σχηματισμό, πέρασε παίκτες στη μεσαία γραμμή, προσπάθησε να μεγαλώσει το γήπεδο, να δώσει πλάτος με Ντιν και Κας στα άκρα, αλλά έπεσε πάνω σε έναν τέλεια διαβασμένο Ολυμπιακό, ο οποίος είχε όλες τις λύσεις, παρέμεινε συμπαγής, δεν κινδύνευε σοβαρά και όταν έπαιρνε τη μπάλα, ήξερε τι να την κάνει, παίζοντας άμεσο ποδόσφαιρο.

Ο στρατηγός Μεντιλίμπαρ πήρε στα χέρια του παίκτες οι οποίοι διέθεταν ποιότητα, αλλά είχαν χάσει την αυτοπεποίθησή τους και τους μεταμόρφωσε σε… ατάιστα σκυλιά, τα οποία σε κατασπαράζουν για να επιβιώσουν. Για την πρώτη φορά στην Αγγλία, μπορεί να επικαλεστεί κανείς την τύχη, το απρόβλεπτο, τον αιφνιδιασμό. Έλα όμως που ήρθε η δεύτερη ερυθρόλευκη… παράσταση για να καταρρίψει κάθε αμφιβολία και να εξηγήσει με ποδοσφαιρικό τρόπο την ανωτερότητα του Ολυμπιακού.

Ο Μεντιλίμπαρ ήταν τόσο σίγουρος για την ομάδα του και αυτό κατάφερε να το περάσει και στους παίκτες του. Βρείτε μου έναν που να υστέρησε, δείξτε μου έναν που να ήταν κατώτερος από τον παίκτη της Βίλα στην αντίστοιχη θέση. Ο Γουότκινς μπορεί να κοστίζει 65 "χαρτιά", αλλά ο Ελ Κααμπί "κόλλησε" 5 στο σύνολο σε δύο ευρωπαϊκούς ημιτελικούς.

Οι… σφαίρες Μπέιλι και Ντιαμπί αξίζουν 90 εκατομμύρια στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, αλλά ο Φορτούνης με τον Ποντένσε τους δίδαξαν πως παίζουν και στα δύο κομμάτια του γηπέδου οι σύγχρονοι εξτρέμ. Ο πολύς Ντάγκλας Λουίζ των 70 εκατομμυρίων, θα βλέπει στον ύπνο του για μήνες τον δαίμονα Τσικίνιο, ο σκληρός ΜακΓκιν δεν θα ξεχάσει τη… μηχανή που ακούει στο όνομα Έσε.

Ο Ρέτσος με τον Κάρμο αν μάθουν πως οι Πάου Τόρες, Κόνσα και Ντιέγκο Κάρλος κοστίζουν μαζί 100 εκατομμύρια, μπορούν να γελάσουν με την ψυχή τους. Για τον εμβληματικό Ιμπόρα, θα πρέπει να ζητηθούν χιλιάδες συγγνώμη από τους… ασεβείς. Όλες αυτές οι τεράστιες διαφορές στο μπάτζετ, εξανεμίστηκαν στο χορτάρι. Οι ακριβοί, οι πραγματικά καλοί, φορούσαν κόκκινα…

Μία ομάδα μεγαλώνει με σεβασμό στον αντίπαλο

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού ζουν ένα όνειρο. Έχουν γίνει όλα τόσο γρήγορα που θα χρειαστεί καιρός για να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί. Τώρα που το σκέφτομαι, αν καταλήξει και η κούπα σε ερυθρόλευκα χέρια, τότε είναι που θα ζήσουμε την απόλυτη παράνοια, την τρέλα, το άπιαστο, το αδιανόητο.

Πάντα, είτε πρόκειται για μεγάλες χαρές ή στεναχώριες, το πραγματικό μέγεθός τους, το καταλαβαίνεις λίγο μετά από τη στιγμή που συμβαίνουν. Οι "ερυθρόλευκοι" τσιμπιούνται, αναρωτιούνται αν είναι αλήθεια όλο αυτό, ή απλά κοιμούνται γλυκά και ονειρεύονται. Πόσες χαρές να διαχειριστούν; Είναι απανωτές, σχεδόν καθημερινές…

Λίγες ώρες μετά τον θρίαμβο επί της Βίλα, ξεκίνησε η κουβέντα για τον τελικό. Οι… τρελαμένοι βλέπουν την βαθμολογία του καμπιονάτο και καταπιάνονται με την 9η θέση της Φιορεντίνα. Θέλουν κούπα και την θέλουν… χθες, μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι… προσγειωμένοι αναφέρονται στη δυναμική του Ιταλικού πρωταθλήματος και την μεγάλη διαφορά από το ελληνικό.

Η άποψη δεν κοστίζει κάτι, καλό είναι να εκφράζεται για να υπάρχει πλουραλισμός. Ευτυχώς το δικό μας "καφενείο" δεν φτάνει στον Μεντιλίμπαρ. Αυτός έχει τη δική του λογική, αυτή που έφερε τον Ολυμπιακό να διεκδικεί το πρώτο ευρωπαϊκό της ιστορίας του. Ο Βάσκος ένα πράγμα θα επικοινωνήσει εντός του Ρέντη. Θα θυμίσει σε όλους πως οι "βιόλα" έπαιξαν και πέρυσι τελικό και τον έχασαν στις καθυστερήσεις από την Γουέστ Χαμ.

Με λίγα λόγια, θα τους πείσει, πως οι Ιταλοί το έχουν ξαναζήσει και βρίσκονται ένα βήμα μπροστά. Σε πρώτη φάση υπάρχει αβαντάζ και θα πρέπει να εξανεμιστεί, όπως έγινε με την Φενέρμπαχτσε, όπως έγινε με την Άστον Βίλα. Έτσι χτίζονται οι νοοτροπίες, έτσι μεγαλώνει μια ομάδα, με σεβασμό στον αντίπαλο και δουλειά. Τα υπόλοιπα προσεχώς…

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ