ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ένας μήνας κανονικού Ολυμπιακού έβαλε φωτιά στο πρωτάθλημα

Ένας μήνας κανονικού Ολυμπιακού έβαλε φωτιά στο πρωτάθλημα
ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME SPORTS

Ο Λάμπρος Μπαλάφας γράφει για τον ένα μήνα που ο Ολυμπιακός μετέτρεψε το εις βάρος του -9 σε -3 και έβαλε φωτιά στο πρωτάθλημα, προσδίδοντας νέο ενδιαφέρον.

Αρκούσε μια ματιά στη βαθμολογία να το καταλάβουμε, έδωσε την απαιτούμενη έμφαση ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για να το συνειδητοποιήσουμε απόλυτα: “Τώρα αρχίζει το πρωτάθλημα” είπε ορθά - κοφτά ο Βάσκος προπονητής μπροστά στην κάμερα και το μήνυμα έχει πολλούς αποδέκτες.

Αρχικά το αντιλαμβάνονται εντός Ολυμπιακού, αυτό που μετά από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό φαινόταν ακατόρθωτο, τώρα φαντάζει απολύτως εφικτό. Το... φωνάζει ή ίδια η ομάδα, παίζει με περίσσια αυτοπεποίθηση, παρά τις πολλές αλλαγές που γίνονται από ματς σε ματς. Αισθάνονται όλοι απαραίτητοι, παίρνουν όλοι ευκαιρίες και παράλληλα το πλάνο εκτελείται επιτυχώς.

Είναι πολλά τα κέρδη των ερυθρόλευκων σε αυτόν τον... τρελό μήνα που πέρασε. Το -9 έγινε -3 μια χρονιά χαμένη, αποκτά ξαφνικά τεράστιο ενδιαφέρον και μάλιστα σε διπλό ταμπλό, μιας και είναι ορθάνοιχτη και η ευρωπαϊκή... πόρτα.

Η θετική αύρα του Μεντιλίμπαρ καλύπτει τα πάντα

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης -κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική- έπαιξε το τελευταίο χαρτί και πάει να πάρει το δυσκολότερο πρωτάθλημα από την ημέρα που ανέλαβε την ομάδα. Σαν να έφυγαν όλα τα... κακά από τους Πειραιώτες, με το που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα ο Μεντιλίμπαρ, τα πάντα κυλούν ιδανικά, υπάρχει μια θετική αύρα.

Όσο εύκολο φαίνεται πως μπορούν να γκελάρουν οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου, τόσο απομακρύνεται αυτή η ιδέα από τον Ολυμπιακό. Η ψυχολογία είτε θα σε... πλακώσει, είτε θα σε απογειώσει!

Ο απογοητευτικός Ολυμπιακός του Ιανουαρίου, έχει δώσει την θέση του σε ένα σύνολο που μπαίνει στα ματς απλά για να τα κερδίσει. Κι ας αλλάζει κάθε φορά τους μισούς ο προπονητής, αυτοί που καλούνται να παίξουν, μπαίνουν στο γήπεδο πανέτοιμοι να φέρουν εις πέρας την αποστολή.

Και τον Πασχαλάκη αποφόρτισε, και τον Τζολάκη αφύπνισε και τον Άμπι μας παρουσίασε και το ματς με τον Βόλο αποτέλεσε μια καλή προπόνηση ενόψει Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ιδανικός αντίπαλος, ιδανική ευκαιρία για να θολώσει ακόμη περισσότερο τα... νερά ο Μεντιλίμπαρ, ο Ρόμπι Κιν δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως είδε πράγματα που θα του φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για να φτιάξει το πλάνο της Πέμπτης.

Οι σταθεροί πρωταγωνιστές και ο Άμπι

Ο Φορτούνης γέμισε ακόμη περισσότερο μπαταρίες με δεύτερο σερί ρεπό, ο Ποντένσε πήρε τη... μπαγκέτα, είναι αυτός που καθοδηγεί την ομάδα του από τη μέση και μπροστά, η δική του αγωνιστική άνοδος προσθέτει μία ακόμη απειλή και μάλιστα... ασύμμετρη, ο Πορτογάλος έχει τόσο μεγάλη ποιότητα που μπορεί με δυο κινήσεις, απρόβλεπτες, εκτός συστήματος, να κρίνει ένα ματς.

Ο Ελ Κααμπί σου δίνει την αίσθηση πως είναι σε κάθε θέση της επίθεσης, πιέζει παντού, τρέχει ασταμάτητα κι ενώ περιμένεις σταδιακά να τον εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του, αυτός είναι την κατάλληλη στιγμή στο σωστό σημείο, να βάλει το πόδι, το κεφάλι, το σώμα, πάνω στη μπάλα για να την στείλει στα δίχτυα. Τώρα τα βάζει, σταθερά, δύο, δύο, έφτασε τα 15 στο πρωτάθλημα και 22 συνολικά, αν συνεχίσει σε αυτό τον ρυθμό θα... γράψει 30 και εύκολα.

Δεν ήταν το ματς αντιπροσωπευτικό για να βγάλει κανείς σοβαρά συμπεράσματα για τον Άμπι, αλλά με εξαίρεση την πρώτη αντίδραση, έδωσε την αίσθηση πως έχει πολλά καλά στοιχεία στο παιχνίδι του. Θα ήθελα να τον δω προφανώς σε πιο δύσκολο τεστ και δίπλα στον Κάρμο, μου δημιουργήθηκε μια πρώτη αίσθηση πως μπορούν να συνθέσουν ένα πολύ... aggressive κεντρικό αμυντικό δίδυμο.

Μετέφερε την πίεση στους άλλους διεκδικητές

Επιστρέφω στη γενική εικόνα του πρωταθλήματος μιας και εκεί πλέον επικεντρώνονται άπαντες. Ο Ολυμπιακός καταφέρνει να μπει στα playoffs με την μεγαλύτερη δυναμική από όλους τους διεκδικητές. Βεβαίως είναι τρίτος, βεβαίως έχει να καλύψει κι άλλη απόσταση, αλλά η ορμή που βγάζει αφήνει πολλές υποσχέσεις.

Έβαλε από κάτω τον Παναθηναϊκό, τον γέμισε πίεση, βρίσκεται σε απόσταση βολής από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, τους αγχώνει και αυτούς. Ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας στο ερυθρόλευκο πλάνo τίτλου, είναι το Conference League. Θα προσθέσει κούραση η Ευρώπη σε αυτό το κρίσιμο σημείο, ειδικά αν προχωρήσει. Κι εδώ που φθάσαμε, η προοπτική είναι τεράστια, η προσπάθεια λογικά θα γίνει με μεγάλη συγκέντρωση.

Ο Μεντιλίμπαρ πάντως προνόησε, ξεκούρασε πολλούς από τους πρωτοκλασάτους που τράβηξαν... κουπί το προηγούμενο διάστημα και τώρα θα τους ρίξει ξανά στη μάχη, φρέσκους, έτοιμους να κάνουν την διαφορά εντός κι εκτός συνόρων.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ