OPINIONS

Κι όμως δεν βιαζόταν για μεταγραφές

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (MOTION TEAM)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για το ξεκάθαρο συμπέρασμα που προκύπτει από τον τρόπο που κινείται ο ΠΑΟΚ στο χειμερινό παζάρι και την πώληση Ροντρίγκες.

Δεν θα πρέπει να ενοχλούνται οι οπαδοί του ΠΑΟΚ από την ολοένα και αυξανόμενη βαθμολογική ψαλίδα της ομάδας τους από τον Ολυμπιακό στο Πρωτάθλημα. Όπως αποδεικνύεται, ο τίτλος θεωρείται από τους επικεφαλής της ΠΑΕ χαμένη υπόθεση εδώ και αρκετές εβδομάδες, άρα προς τι το άγχος;

Όχι, δεν υπάρχει κάποια δήλωση στελέχους του ΠΑΟΚ που να οδηγεί στο παραπάνω συμπέρασμα. Δεν χρειάζεται να υπάρχει. Αποδεικνύεται πολύ απλά από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Κάντε τη σούμα:

-Ο ΠΑΟΚ προχώρησε στην πώληση του Γκάρι Ροντρίγκες, χωρίς να έχει αντικατασταθεί ακόμη ο Καποβερντιανός. Αγωνίστηκε σε δύο ματς χωρίς τον 26χρονο εξτρέμ. Στο ένα φλέρταρε με τη γκέλα με τον Λεβαδειακό (και τον γλίτωσε ο Πέλκας), στο άλλο την έκανε κόντρα στον ΠΑΣ (σε 28 τελικές δεν μπόρεσε να σκοράρει).

-Ακόμη δεν έχει πάρει τον φορ τον οποίο ο Ιβιτς ζητά από το καλοκαίρι. Κλείνει το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και στην Τούμπα ευελπιστούν ότι μέσα στην εβδομάδα θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την πρώτη μεταγραφή παίκτη που υπολογίζεται (γιατί ο Λάμπρου είναι κίνηση για το μέλλον…).

«Δηλαδή, αν έπαιζε ο Ροντρίγκες ή ο αντικαταστάτης του ή ένας νεαποκτηθέντας φορ, είναι σίγουρο ότι ο ΠΑΟΚ θα κέρδιζε τον ΠΑΣ και θα έπαιρνε πιο άνετη νίκη με τον Λεβαδειακό;» μπορεί να αναρωτηθεί κανείς. Στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος για τίποτα, προσπαθείς, όμως, να κάνεις τα πάντα για να αυξάνεις τις πιθανότητες για την επιτυχία.

Αυτό, βέβαια, συμβαίνει όταν πιστεύεις σε έναν στόχο. Και στην Τούμπα ο στόχος του πρωταθλήματος έχει μετακυληθεί για του χρόνου. Με απλά λόγια: Υπάρχει περίπτωση ο ΠΑΟΚ να έδινε τόσο εύκολα τον Ροντρίγκες, αν η διαφορά από τον Ολυμπιακό ήταν στο -3 ή ακόμη και στο -5; Ή να μην είχε κινηθεί πιο γρήγορα για τον φορ (πόσο μάλλον όταν ένας από τους εκλεκτούς (ο Ανσαριφάρντ) βρίσκεται στα πόδια του); Ρητορικό το ερώτημα.

Προφανώς, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ δεν καίγεται να πάρει παίκτες για τους χρησιμοποιήσει εδώ και τώρα. Όλη η δουλεια γίνεται για τα πλέι οφ-εκεί που θέλει να διατηρήσει τα κεκτημένο της δεύτερης θέσης-το Κύπελλο που ο Παναιτωλικός δεν τρομάζει και τα ματς με τη Σάλκε. Γι’ αυτό και ο Μίχελ την… ψάχνει και προσπαθεί να πάρει παίκτες στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Βέβαια, υπό την πίεση της απρόσμενης ήττας από τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Ιβάν Σαββίδης ζήτησε από τον Μϊχελ να επιταχύνει τις διαδικασίες απόκτησης. Ούτως ή άλλως, όμως, αυτό θα έπρεπε να συμβεί, αφού πιάνουμε μέσα Γενάρη.

Πόσο μετρά η γνώμη του τμήματος σκάουτινγκ;

Υπάρχει και μία άλλη παράμετρος στις μεταγραφικές αναζητήσεις του ΠΑΟΚ. Τίνος η γνώμη έχει τελικά την πιο βαρύνουσα σημασία; Είναι γνωστό ότι στον Δικέφαλο υπάρχει ένα τμήμα σκάουτινγκ που κάνει εκθέσεις για παίκτες στις θέσεις και με τα χαρακτηριστικά που ζητά ο προπονητής. Και φυσικά καταθέτει τη γνώμη του για ποδοσφαιριστές που προτείνονται από διάφορους ατζέντηδες.

Από τη στιγμή που υπάρχει ολόκληρη διαδικασία και "ειδικοί" που ασχολούνται με το θέμα, πώς γίνεται να περνούν δύο μήνες και τελικά ο ΠΑΟΚ να καταλήγει σε περιπτώσεις που γνωρίζει και ο πιο απλός οπαδός; Προσέξτε, δεν λέω ότι ο Ανσαριφάρντ ή ο Στοχ δεν είναι καλοί παίκτες. Αν είναι, όμως, να καταλήξει σ’ αυτούς ο Μίχελ, γιατί χάθηκε τόσος χρόνος σε αναζητήσεις από το εξωτερικό, σε ταξίδια και επαφές με διάφορους ατζέντηδες;

Δεν θα ήταν καλύτερο, ο ΠΑΟΚ να είχε πάρει και τους δύο παίκτες εδώ και δύο-τρεις εβδομάδες και να τους χρησιμοποιούσε από το πρώτο ματς του νέου έτους;

Κοντολογίς, όπως και να ‘χει, το πόσο πετυχημένη θα είναι η χειμερινή μεταγραφική περίοδος δεν θα κριθεί σε ματς όπως με τα Γιάννινα ή τη Λάρισα στο πρωτάθλημα. Το πρόσημο, για φέτος, θα μπει από το τι θα κάνει η ομάδα του Ίβιτς στο Κύπελλο, στα ματς με τη Σάλκε και φυσικά στα πλέι οφ.

Επομένως, δεν χρειάζεται τώρα να κάνουμε βιαστικές κρίσεις ή να φωνάζουμε γιατί άργησαν να έρθουν οι παίκτες. Το μόνο που απαιτείται είναι να προσπαθούμε όλοι μας να βλέπουμε την πραγματικότητα γύρω από τον ΠΑΟΚ μέσα από έναν φακό, όσο το δυνατόν λιγότερο παραμορφωτικό. Έναν φακό που θα αποτυπώνει τα πράγματα όπως είναι, χωρίς φανφάρες, μεγάλα λόγια ή αφορισμούς.

Γι’ αυτό, κλείνοντας, υπενθυμίζω ένα συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα από το πρώτο μισό της περιόδου. Ο Βλάνταν Ίβιτς έχει χτίσει ένα αξιόλογο σύνολο. Μία ομάδα που δείχνει να είναι στην πρώτη δυάδα μαζί με τον Ολυμπιακό σε επίπεδο δυναμικής και χρειάζεται ενίσχυση σε συγκεκριμένους τομείς (φορ, χαφ και εξτρέμ) για να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο και να αυξήσει τις πιθανότητες να πετύχει κάτι μεγάλο μέχρι το φινάλε της σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ