AUSTRALIAN OPEN

Ναδάλ, η ψυχή του Ισπανού έκανε ακόμα και το "κομπιούτερ" να κολλήσει

Rafael Nadal of Spain celebrates his win over Daniil Medvedev of Russia in the men's singles final at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, early Monday, Jan. 31, 2022. (AP Photo/Hamish Blair)
Rafael Nadal of Spain celebrates his win over Daniil Medvedev of Russia in the men's singles final at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, early Monday, Jan. 31, 2022. (AP Photo/Hamish Blair) @ 2022 HAMISH BLAIR / ASSOCIATED PRESS

Ο Κώστας Χολίδης γράφει για το έπος του Ραφαέλ Ναδάλ στην Αυστραλία και τα τεράστια ψυχικά αποθέματα που έδειξε ο Ισπανός στα χτυπήματα του κομπιούτερ από τη Ρωσία, Ντανίλ Μεντβέντεφ.

Αυτό το Australian Open θα γραφτεί στην ιστορία για πολλούς λόγους και δίχως αμφιβολία το ντοκιμαντέρ που θα βγάλει το Netflix θα γίνει ανάρπαστο.

Από την παρωδία με τον Τζόκοβιτς μέχρι το έπος του Ναδάλ μεσολάβησαν 25 ημέρες στις οποίες τα είχαμε όλα. Από διπλωματικά επεισόδια έως την αλλαγή της ιστορίας του τένις από τον θρυλικό Ισπανό και σε αυτό θα σταθώ.

Όταν ο Ναδάλ, σε κάθε ευκαιρία, δήλωνε πως έφτασε μια ανάσα από το να σταματήσει το τένις πριν το Australian Open δεν το κάνει για να δημιουργήσει μεγαλύτερο δράμα στο τρομερό επίτευγμά του. Δεν το έχει ανάγκη και δεν είναι τέτοιος χαρακτήρας ο Ισπανός.

Ο Ράφα έχει ταλαιπωρήσει όσο ελάχιστοι το σώμα του και οι τραυματισμοί που έχει περάσει σ' όλη την καριέρα του, συν ότι τα χρόνια περνούν, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επάνοδο.

Εκείνος είναι αποφασισμένος να παίζει όσο περισσότερο μπορεί και απολαμβάνει αυτό που κάνει και στην Αυστραλία πήρε ξανά ένα μεγάλο φιλί της ζωής.

Ο Μεντβέντεφ έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε

Πάμε όμως να ρίξουμε μια ματιά στα όσα είδαμε στον μεγάλο τελικό. Πρώτα απ' όλα πρέπει να βγάλουμε το καπέλο στον Ντανίλ Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος έκανε ό,τι μπορούσε για να νικήσει τον τελικό.

Πίεσε τον Ναδάλ, τον στρίμωξε στον τοίχο και τον σφυροκοπούσε. Ειδικά στο πρώτο σετ ο Ρώσος ήταν καταιγιστικός με το σερβίς του και τις επιστροφές του να λειτουργούν άψογα το κατέκτησε με συνοπτικές διαδικασίες.

Στο δεύτερο σετ και ενώ ο Ναδάλ είχε ανεβάσει στροφές έβαλε και άλλα πράγματα στο παιχνίδι του (όπως για παράδειγμα τα drop shots) για να βγάλει τον Ισπανό από τα νερά του και το κατάφερε.

Ακόμα και στα επόμενα τρία σετ που έχασε ο Μεντβέντεφ τα έκανε όλα σχεδόν τέλεια. Σχεδόν.

Ο Ναδάλ έδωσε στον Μεντβέντεφ το ίδιο του το φαρμάκι

Από εκεί και μετά ο Ναδάλ ουσιαστικά έδωσε στον Μεντβέντεφ το ίδιο του το φαρμάκι κάνοντας ακόμα και το ρωσικό κομπιούτερ να κολλήσει.

Πώς το έκανε αυτό; Με τα απίστευτα ψυχικά αποθέματα που διαθέτει. Στη θέση του άλλοι θα είχαν παρατήσει τον τελικό από τη στιγμή που πολλά πράγματα τα οποία θεωρούν δεδομένα δεν τους βγαίνουν. Ακόμα και σμας στο φιλέ έκανε ο Ισπανός.

Άλλοι θα είχαν φτάσει σε απόγνωση όταν έβλεπαν πως όλοι οι πόντοι που κρίνονταν σε μια τρίχα κατέληγαν στην αντίπερα όχθη. Εκείνος, όμως, δεν το έπραξε και συνέχισε να παλεύει κάνοντας τον σχεδόν αλάνθαστο Ρώσο να χάνει σιγά σιγά τη σιγουριά του.

Μέχρι και το 2-2 του τρίτου σετ ο Ναδάλ είχε κάνει 40 αβίαστα λάθη, ενώ ο Ρώσος είχε 23. Στο υπόλοιπο του αγώνα ο Ισπανός έκανε 28, ένα λιγότερο από του Μεντβέντεφ, ενώ παράλληλα ισορρόπησε την κατάσταση σε όλα σχεδόν τα κομμάτια της στατιστικής.

Όλα αυτά έκαναν τον Ρώσο να μην πιστεύει στα μάτια του, όπως παραδέχτηκε και στη συνέντευξη Τύπου, αφού εκεί που θα περίμενε ο 35χρονος Ισπανός να λυγίσει εκείνος έγινε πιο δυνατός και στο τέλος τον νίκησε.

Θέλει μόνο να παίζει

Το τέλος του αγώνα βρήκε τον Ναδάλ να πανηγυρίζει μια τεράστια νίκη που του έδωσε τον 21ο τίτλο σε Grand Slam, περισσότερα από κάθε έναν, στην τεράστια καριέρα του.

Αυτό όμως όπως δήλωσε και ο ίδιος ελάχιστα τον νοιάζει. Εκείνο που θέλει είναι να συνεχίσει να αγωνίζεται όσο του επιτρέπει το σώμα του και αυτό θα πράξει.

Σίγουρα αυτό το Grand Slam θα του δώσει ώθηση για τη συνέχεια αφού βλέπει πως παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του ήταν ανταγωνιστικός και νίκησε τον πιο φορμαρισμένο τενίστα.

Για εκείνον και τον Ρότζερ Φέντερερ το ζητούμενο είναι να βρίσκονται πάντα μέσα στα κορτ για να κάνουν αυτό που απολαμβάνουν περισσότερο να παίζουν τένις.

Τα όνειρα είναι πάνω από τις αποδοκιμασίες Ντάνιλ

Αντί επιλόγου θα αναφερθώ στον Ντανίλ Μεντβέντεφ και σε όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου όπου ξανά αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του κοινού απέναντί του.

Μάλιστα, τόνισε πως πλέον το μόνο που θα τον νοιάζει είναι να παίζει για τον εαυτό του και για τους Ρώσους και επεσήμανε πως δεν μπορεί να παίξει τένις κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Για όλα τα παραπάνω καλό θα ήταν ο Ρώσος να μιλήσει με τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Νόλε πάντοτε είχε εχθρικό κοινό απέναντί του και όμως βγήκε πιο δυνατός φτάνοντας στην κατάκτηση 20 τίτλων Grand Slam.

Δυστυχώς πολλές φορές η συμπεριφορά του Μεντβέντεφ ξεφεύγει και αρκετές εξ αυτών το πληρώνει χάνοντας τη συγκέντρωσή του. Ναι, ο Ρώσος είναι ο πιο ισχυρός πνευματικά σε σχέση με τους υπόλοιπους τενίστες. Απέχει όμως σε μεγάλο βαθμό ακόμα από τους Big 3.

TAGS AUSTRALIAN OPEN ATP ΡΑΦΑ ΝΑΔΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ