STOIXIMAN SUPER LEAGUE

ΟΦΗ, ΠΑΣ και Αστέρας δείχνουν τον δρόμο στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Μονομαχία του Πραξιτέλη Βούρου με τον Κέβιν Σόνι στο ΟΦΗ - Αστέρας
Μονομαχία του Πραξιτέλη Βούρου με τον Κέβιν Σόνι στο ΟΦΗ - Αστέρας EUROKINISSI SPORTS

Ο Ηλίας Καλλονάς γράφει για τους ΟΦΗ, ΠΑΣ και Αστέρα, οι οποίοι έδωσαν μία διαφορετική... αύρα στο φετινό πρωτάθλημα, επιλέγοντας να ακολουθήσουν ένα καθαρά ποδοσφαιρικό πλάνο.

Η κανονική περίοδος του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής και πλέον μπαίνουμε στη διαδικασία των playoffs και των playouts. Μάλιστα, εν αντιθέσει με τις πρώτες θέσεις, όπου ο Ολυμπιακός δημιούργησε από νωρίς μία διαφορά ασφαλείας, η μάχη για την είσοδο στα playoffs ήταν μεγάλη και κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική. Με την υποσημείωση, βέβαια, ότι προέκυψε η τιμωρία και η αφαίρεση πέντε βαθμών από τον ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι Ηπειρώτες θα ήταν εκείνοι που θα έπαιρναν το έκτο και τελευταίο εισιτήριο.

Αφήνοντας, ωστόσο, στην άκρη τα εξωαγωνιστικά ζητήματα, τα οποία αποτελούν δυστυχώς καθημερινότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι (από τη 2η θέση και κάτω) είδαμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών. Προφανώς έπαιξαν ρόλο τα "σκαμπανεβάσματα" στην απόδοση των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη και Παναθηναϊκού. Όμως είναι άδικο να σταθούμε μόνο σε εκείνους, καθώς υπήρξαν ομάδες που ξεχώρισαν και παρουσίασαν όμορφο ποδόσφαιρο, έβαλαν δύσκολα στους "μεγάλους" και είδαν μία προσπάθεια ετών να ανταμείβεται ή/και να δέχεται εγκωμιαστικά σχόλια.

Στην πραγματικότητα, οι τρεις ομάδες, πέρα από το Big-5, που έκαναν αισθητή την παρουσία τους την εφετινή σεζόν, ως αποτέλεσμα και της μεθοδικής δουλειάς των προηγούμενων χρόνων, ήταν ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο ΟΦΗ και ο Αστέρας. Δηλαδή, οι ομάδες που πάλεψαν μέχρι τελευταία αγωνιστική για την είσοδο στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος. Κι η αλήθεια είναι πως κάθε ομάδα από την πλευρά της, σε περίπτωση που έπαιρνε το έκτο και τελευταίο εισιτήριο, θα το άξιζε 100%. Παρ' όλα αυτά το ποδόσφαιρο, πέρα από όμορφο, είναι μερικές φορές και... άδικο. Ή για να είμαστε πιο σωστοί, σκληρό.

ΟΦΗ, από "trust the process" σε "trust the project"

Το παραδέχθηκε, άλλωστε, κι ο Νίκος Νιόπλιας στο flash interview μετά τη νίκη του ΟΦΗ επί του Απόλλωνα, που είχε ως συνέπεια οι Κρητικοί να πανηγυρίσουν την είσοδο στα playoffs. Ο 55χρονος τεχνικός δεν στάθηκε μόνο στη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η ομάδα του, αλλά τόνισε ότι είναι στενάχωρο και για τον ΠΑΣ που δεν τα κατάφερε εξαιτίας της αφαίρεσης των πέντε βαθμών. Ένα σπουδαίο Fair Play που αποδεικνύει και την ποιότητα που έχει ως άνθρωπος.

Βέβαια, είναι τεράστια υπόθεση και για τον ΟΦΗ να επιστρέφει στα playoffs ύστερα από την περσινή δύσκολη σεζόν, όπου έδωσε μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Κι αποτελεί και προσωπική δικαίωση για τον κόουτς Νιόπλια, ο οποίος έφερε εις πέρας και την περσινή, αλλά και την εφετινή αποστολή. Βέβαια ο ίδιος, όπως είχε τονίσει και στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο στο SPORT24, δεν έχει να αποδείξει πλέον τίποτα.

Αγαπά πολύ τη δουλειά του, προσπαθεί να βελτιώνεται διαρκώς και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι λειτουργεί σε ένα υγιέστατο -ποδοσφαιρικά- περιβάλλον, όπως αυτό του ΟΦΗ. Την ίδια στιγμή, είναι θετικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο ότι οι άνθρωποι του ΟΦΗ βλέπουν την προσπάθειά τους να αποδίδει καρπούς. Διότι δεν επέτρεψαν σε μία δύσκολη περσινή σεζόν να τους απογοητεύσει ή να τους βάλει σε δεύτερες σκέψεις για το αν κινούνται στον σωστό δρόμο. Επέμειναν, δούλεψαν σωστά, οργανωμένα και κατάφεραν να συνδυάσουν καλούς ξένους ποδοσφαιριστές με το δυνατό ελληνικό στοιχείο.

Το "trust the process", που ήταν το αρχικό σλόγκαν της προσπάθειας των Κρητικών, έγινε "trust the project", με τα αποτελέσματα να τους δικαιώνουν απόλυτα.

ΠΑΣ, η επιβράβευση της συνέπειας

Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι του ΠΑΣ Γιάννινα έκαναν αθόρυβη δουλειά την τελευταία τριετία, δίχως να παρεκκλίνουν ούτε στιγμή από τον στόχο τους. Έδωσαν την ευκαιρία σε έναν νέο Έλληνα προπονητή όπως είναι ο Αργύρης Γιαννίκης να παρουσιάσει ένα διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου και μέσα σε μία διετία όχι μόνο ανέβηκαν από τη Super League 2 στην πρώτη κατηγορία, αλλά δέχθηκαν και ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τον τρόπο παιχνιδιού τους.

Και το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Γιαννίκης αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του, οι διοικούντες τον ΠΑΣ πήγαν στην... πεπατημένη, επιλέγοντας τον Ηρακλή Μεταξά, ο οποίος αποτελεί τέκνο της γερμανικής σχολής ποδοσφαίρου. Κι ο 55χρονος τεχνικός όχι μόνο τους δικαίωσε για την επιλογή τους, αλλά πήγε την ομάδα κι ένα βήμα πιο μπροστά, συνδυάζοντας ωραίο ποδόσφαιρο με νίκες και θετικά αποτελέσματα.

Πέρα από τον προπονητή, το μυστικό της επιτυχίας αφορά και τις ποδοσφαιρικές επιλογές, καθώς δόθηκαν ευκαιρίες σε πολλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές που δεν είχαν κερδίσει την εμπιστοσύνη σε άλλες ομάδες, αλλά έδειξαν ότι αξίζουν να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Μανώλης Σάλιακας, ο Γιάννης Κάργας και ο Ζήσης Καραχάλιος, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις όπως του Γιούρι Λοντίγκιν, του Μάρβιν Πίρσμαν ή του Χουάν Χοσέ Περέα, όπου ο ΠΑΣ τους βοήθησε να επαναφέρουν την καριέρα τους σε μία ομαλή ρότα.

Το μοναδικό αρνητικό για την ομάδα των Ιωαννίνων είναι το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να επωφεληθεί οικονομικά από την ανάδειξη των ποδοσφαιριστών, καθώς οι περισσότεροι αποχωρούν ως ελεύθεροι. Ωστόσο, αν συνεχίσει με την ίδια ποδοσφαιριστή λογική, δεν θα αργήσει η ώρα που θα φανούν και σε οικονομικό επίπεδο τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Προς το παρόν, επιβραβεύεται η συνέπεια.

Ο ώριμος Αστέρας που ζηλεύουν οι "μεγάλοι"

Όπως συνεπής είναι τα τελευταία χρόνια κι ο Αστέρας. Οι Αρκάδες είναι πιο... ώριμοι αγωνιστικά από τις δύο προηγούμενες ομάδες, καθώς βρίσκονται σε καλό επίπεδο πάρα πολλά χρόνια. Με ένα σύγχρονο γήπεδο, με ίδιο προπονητή εδώ και 2,5 χρόνια και με εξαιρετικό δίκτυο στη Λατινική Αμερική.

Σε σημείο να "ζηλεύουν" τις διασυνδέσεις του και οι "μεγάλοι" του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού έχει καταφέρει να φέρει ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα που όχι μόνο καθιερώθηκαν, αλλά ξεχώρισαν και έκαναν καριέρα. Φετινό παράδειγμα ο Κέβιν Σόνι που αποτελεί έναν εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας του Μίλαν Ράσταβατς.

Ωστόσο, οι ιθύνοντες του συλλόγου δεν έμειναν εκεί. Αποφάσισαν να επενδύσουν τόσο στην ανάπτυξη του τμήματος σκάουτινγκ όσο και των Ακαδημιών. Μία κίνηση που τους ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό, καθώς κατάφεραν να πουλήσουν/δανείσουν ποδοσφαιριστές απευθείας σε μεγάλες ομάδες του εξωτερικού, όπως ήταν οι Ψεύτης και Μιχελής στη Μίλαν ή ο Αντζουλάς στη Φιορεντίνα, ενώ παράλληλα υπάρχουν περιπτώσεις παικτών που ακούγονται για μεγάλες ομάδες ελληνικές ομάδες. Αντώνης Τσιφτσής και Γιώργος Κανελλόπουλος τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Τη φετινή σεζόν, σε αγωνιστικό επίπεδο, στάθηκαν άτυχοι στην αρχή της σεζόν, αφού έπαιζαν καλά, αλλά δεν έρχονταν τα αποτελέσματα, ενώ στο τέλος "πλήρωσαν" την εντός έδρας ήττα από τον Ιωνικό και το δύσκολο πρόγραμμα. Όπως και να έχει, όμως, η ομάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση κι αν είχε λίγο μεγαλύτερη στήριξη κι από τους φιλάθλους, τότε το "step up" θα ήταν θέμα χρόνου.

Από κοντά και ο Παναιτωλικός

Για να είμαστε, βέβαια, δίκαιοι οφείλουμε να σταθούμε και στην πολύ καλή πορεία του Παναιτωλικού. Ο Γιάννης Αναστασίου ανέλαβε ένα δύσκολο έργο το περασμένο καλοκαίρι, αφού πέρυσι οι Αγρινιώτες απέφυγαν τον υποβιβασμό στα μπαράζ με την Ξάνθη και είχαν γενικά μία πολύ μέτρια παρουσία καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν. Παρ' όλα αυτά, ο 49χρονος τεχνικός κατάφερε να τους "μπολιάσει" γρήγορα την αγωνιστική φιλοσοφία του, με την εικόνα στο γήπεδο να αποτελεί τον καθρέφτη της δουλειάς του.

Παράλληλα, έδωσε χώρο και χρόνο σε παίκτες που βρίσκονταν σε ένα μεταβατικό στάδιο στην καριέρα τους, όπως ο Νίκος Καρέλης, ή ανέδειξε τις αρετές τους, όπως στην περίπτωση του Νίκου Βέργου. Το βέβαιο είναι πως, σε συνδυασμό με τη μεταγραφική ενίσχυση του καλοκαιριού, ο Παναιτωλικός μπορεί να εμφανιστεί ακόμη πιο βελτιωμένος τη νέα σεζόν και γιατί όχι να θέσει υψηλότερους στόχους.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να βρεθούν κι άλλες ομάδες που θα ακολουθήσουν την αντίστοιχη λογική/τακτική με τις προαναφερθείσες. Ομάδες που θα επενδύσουν στο ποδόσφαιρο και σε όσα όμορφα συμβαίνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Διότι σε μία τέτοια περίπτωση είναι δεδομένο πως στο τέλος της ημέρας θα είναι όλες κερδισμένες. Και αγωνιστικά, αλλά και οικονομικά.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΟΦΗ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ