ΑΕΚ

Να μην νικάς τον Άγιαξ και να στεναχωριέσαι: Αυτή είναι η ΑΕΚ του Αλμέιδα

Ο Αρόλντ Μουκουντί
Ο Αρόλντ Μουκουντί EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ άγγιξε άλλη μία σπουδαία νίκη στην Ευρώπη απέναντι στον Άγιαξ αυτή τη φορά και ο Ηλίας Καλλονάς γράφει για τους μαχητές του Ματίας Αλμέιδα που δεν τα παρατούν ποτέ και στεναχωριούνται με οτιδήποτε άλλο πέρα από τους τρεις βαθμούς.

Αν πήγαινε κάποιος στους φίλους της ΑΕΚ και έλεγε πως, ύστερα από δύο αγωνιστικές, η ομάδα τους θα είχε τέσσερις βαθμούς σε αυτόν τον όμιλο-φωτιά, είναι δεδομένο πως θα το "αγόραζαν". Η αλήθεια είναι πως όταν έγινε γνωστή η κλήρωση, υπήρξε μία... ψυχρολουσία στους "κιτρινόμαυρους" λόγω της δυναμικότητας των αντιπάλων.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αναφερόμαστε προφανώς στους φιλάθλους, αφού ο Ματίας Αλμέιδα έχει (απο)δείξει ότι δεν χαμπαριάζει από ονόματα και έδρες. Έχει τη φιλοσοφία του νικητή και με βάση αυτή πορεύεται. Δεν του αρέσουν τα ημίμετρα.

Ο Άγιαξ είναι πάντα επικίνδυνος

Φάνηκε στο Μπράιτον, όπου δεν επηρεάστηκε από απουσίες, παίρνοντας ένα τεράστιο διπλό με εξαιρετική εικόνα. Επιβεβαιώθηκε και απέναντι στον Άγιαξ στην OPAP Arena, όπου στο τέλος έμεινε στην ΑΕΚ το "γαμώτο" επειδή δεν κατάφερε να ολοκληρώσει άλλη μία μεγάλη ανατροπή τη φετινή σεζόν.

Προφανώς η ολλανδική ομάδα δεν βρίσκεται στην επιθυμητή κατάσταση. Κάθε άλλο. Περνάει μία μεγάλη κρίση τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί οποιαδήποτε ελληνική ομάδα να υποτιμήσει τον "Αίαντα". Θα ήταν αφελές έως και αυτοκτονικό. Το απέδειξαν, άλλωστε, οι παίκτες του Μόρις Στάιν με την εικόνα που παρουσίασαν, ειδικά στο πρώτο μέρος.

Οι Κάρλος Φορμπς και Μπράιν Μπρόμπεϊ είναι ποδοσφαιριστές που θα πωληθούν πάρα πολλά εκατομμύρια τα επόμενα χρόνια, ενώ η ποιότητα του αρχηγού, Στίβεν Μπέρχβαϊν είναι κάτι παραπάνω από γνωστή. Αυτούς, μεταξύ άλλων, κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ΑΕΚ και το τελικό πρόσημο ήταν απόλυτα θετικό.

Οι αλλαγές την έκαναν απόλυτη κυρίαρχο

Η αλήθεια είναι πως στο πρώτο μέρος ο Άγιαξ διαχειρίστηκε καλύτερα το παιχνίδι. Εκμεταλλεύτηκε τους κενούς χώρους στο κέντρο, αλλά και την ταχύτητα της επιθετικής τριάδας του, σε συνδυασμό με την αδυναμία της ΑΕΚ να τελειώσει σωστά τις δικές της φάσεις. Γι' αυτό το λόγο και πήγε στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ. Κι οφείλουμε να σταθούμε και στη μεγάλη εμφάνιση του Τσίτσαν Στάνκοβιτς που κράτησε όρθιους τους "κιτρινόμαυρους" με τις αποκρούσεις του στο πρώτο μέρος.

Η επιστροφή των Ντομαγκόι Βίντα και Αρόλντ Μουκουντί στο κέντρο της άμυνας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αμυντική συνοχή, αλλά και στο καλύτερο διάβασμα των φάσεων. Μπορεί ο Κροάτης να σημείωσε το γκολ της ισοφάρισης, αλλά ο Καμερουνέζος ήταν εκείνος που ξεχώρισε συνολικά, επιβεβαιώνοντας πως αποτελεί ένα απ' τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της ΑΕΚ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η εικόνα της Ένωσης στο δεύτερο μέρος ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Ειδικά μετά από την είσοδο των Ρότα, Γιόνσον και Μάνταλου στα μέσα του δεύτερου 45λεπτου, η ΑΕΚ επέβαλε πλήρως τον ρυθμό. Το δίδυμο του Σιμάνσκι με τον Γιόνσον έστησε ένα τείχος στη μεσαία γραμμή, με αποτέλεσμα οι παίκτες του Άγιαξ να μην βρίσκουν τους αντίστοιχους χώρους με το πρώτο μέρος και άρα να είναι πολύ λιγότερο απειλητικοί.

Την ίδια στιγμή, ο Νόρντιν Άμραμπατ επιβεβαίωσε γι' άλλη μία φορά ότι "τρέφεται" από τέτοια παιχνίδια, πραγματοποιώντας μία γεμάτη εμφάνιση, με αποκορύφωμα την εξαιρετική ασίστ στον Βίντα. Ο Μαροκινός έχει την ικανότητα να κάνει τη διαφορά τόσο ως βασικός όσο και ως αλλαγή, έχοντας τον ρόλο του Game Changer. Στο συγκεκριμένο ματς, ήταν σπουδαίος από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, προκαλώντας σοβαρότατα ρήγματα στην άμυνα του Άγιαξ.

Ευχαριστημένοι μόνο με τη νίκη

Σίγουρα η χαμένη ευκαιρία του Γιόνσον στο 90ό λεπτό "πλήγωσε" στους φίλους της ΑΕΚ, αλλά και τον ίδιο τον Δανό. Κι είναι άδικο διότι η παρουσία του ήταν καταλυτική και καθοριστική. Όπως συμβαίνει, δηλαδή, στις περισσότερες φορές που ο 30χρονος μέσος βρίσκεται στο γήπεδο. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτη η αγωνιστική συνέπειά του, με την ΑΕΚ να έχει βρει ένα πραγματικό κομπιούτερ στο χώρο του κέντρου.

Το σπουδαιότερο, όμως, για την ΑΕΚ είναι το γεγονός πως το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους παίκτες, αλλά και το προπονητικό επιτελείο στεναχωρημένους με το αποτέλεσμα. Διότι ήθελαν τη νίκη. Γι' αυτή παλεύουν σε κάθε ματς, σε αυτή στοχεύουν και δεν μένουν ικανοποιημένοι με μία ισοπαλία, έστω κι αν απέναντι είναι μία απ' τις ιστορικότερες και μεγαλύτερες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ανεξαρτήτως κατάστασης.

Η ομάδα του Αλμέιδα εξελίσσεται, προοδεύει ημέρα με την ημέρα, αγώνα με τον αγώνα, ενώ την ίδια στιγμή επιστρέφει και ευρωπαϊκά, με νίκες και εμφανίσεις που τις είχαν λείψει τα τελευταία χρόνια. Η πορεία δεν είναι απλά θετική, αλλά ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Κι όπως φαίνεται, ο Αργεντινός και οι παίκτες του, είναι αποφασισμένοι να προσφέρουν κι άλλες τέτοιες ή μεγαλύτερες συγκινήσεις στους φίλους της ΑΕΚ.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ