OPINIONS

Ο ορισμός του τσάμπα

Ο ορισμός του τσάμπα
INTIME SPORTS

Ο Γιώργος Περπερίδης γράφει για τον Ολυμπιακό που δεν μπόρεσε να κάνει πράξη την θεωρία και δέχτηκε ανεπίτρεπτα εύκολα γκολ, για τον 40άρη Γκιγκς και για μια επιχειρηματική ευκαιρία στην Ελλάδα της κρίσης.

Το "Θέατρο των ονείρων" αποδείχθηκε αφιλόξενο για τον Ολυμπιακό. Το 2-0 της αναμέτρησης του Φαλήρου (25/2) με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν αποδείχθηκε αρκετό για να δώσει στους Πειραιώτες το εισιτήριο της πρόκρισης στα προημιτελικά του Champions League.

Εκεί θα βρεθούν τελικά οι "κόκκινοι διάβολοι", καθώς το χατ-τρικ του Ρόμπιν Φαν Πέρσι έφτανε και περίσσευε για την ανατροπή του σκορ. Το συνολικό 3-2 άλλες φορές θα άφηνε ικανοποιημένο τον Ολυμπιακό. Όχι όμως αυτή την φορά.

Οι "ερυθρόλευκοι" γνώριζαν πριν το παιχνίδι πως το προβάδισμα από την αναμέτρηση του "Γ. Καραϊσκάκης" δεν έλεγε τίποτα από μόνο του. Το τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ο Μίτσελ, αλλά και οι παίκτες του. Γνώριζαν επίσης πως έπρεπε να βρουν ένα γκολ μέσα στο "Old Trafford" για να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες πρόκρισης τους. Να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτη την παραμικρή ευκαιρία που θα τους παρουσιαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ότι όφειλαν να μπουν με απόλυτη συγκέντρωση στο παιχνίδι, να αποφύγουν τις απερισκεψίες και τα φτηνά λάθη. Τι από τα παραπάνω πέτυχε ο Ολυμπιακός; Δυστυχώς τίποτα. Θέληση υπήρχε 100%, σίγουρα οι Πειραιώτες πάλεψαν το ματς έως το τέλος, όμως εντέλει δεν κατάφεραν να εκτελέσουν στην πράξη όλα όσα γνώριζαν στην θεωρία πριν από το βράδυ της Τετάρτης (19/3).

Ο Μίτσελ ατύχησε να δει και παίκτες όπως οι Μανιάτης, Χολέμπας, Μανωλάς να μην βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ενώ εντέλει αποδείχθηκε πως ο Κάμπελ δεν μπορούσε να βοηθήσει σε θέση κεντρικού επιθετικού παρά μόνο ως πλάγιος κυνηγός.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Βγάζοντας στην άκρη τον άμυαλο τρόπο που πάει ο Χολέμπας στον Φαν Πέρσι και δίνει το δικαίωμα στον Κάιπερς να δώσει εύκολα την εσχάτη των ποινών, η πρόκριση για τον Ολυμπιακό χάθηκε στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Σε δύο καίρια σημεία, οι Πειραιώτες δεν πήραν αυτό που ήθελαν. Στο 40' έχασαν διπλή ευκαιρία να σκοράρουν, αφού ο Ντε Χέα νίκησε κατά σειρά τους Φουστέρ και Ντομίνγκες, ενώ στις καθυστερήσεις επέτρεψαν στον Φαν Πέρσι να σκοράρει ένα... ανεπίτρεπτα εύκολο γκολ για αυτό το επίπεδο και την κρισιμότητα του αγώνα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Με το ξεκίνημα δε της επανάληψης, η άμυνα των Πειραιωτών δεν κατάφερε να απομακρύνει σωστά την μπάλα και ο Κάιπερς έδωσε ένα φάουλ στην Γιουνάιτεντ που μάλλον δεν θα το πάρει ποτέ καμία ελληνική ομάδα στην Ευρώπη -τουλάχιστον 10 ίδια "φάουλ" έκαναν οι γηπεδούχοι κατά την διάρκεια του ματς αλλά... καλά περίμενε- οπότε ο Φαν Πέρσι ολοκλήρωσε το έργο του.

Τα αγωνιστικά λάθη και το φουλ έδρα που έπαιξε ο Ολλανδός (...) ρέφερι (που είχε δείξει 5 λεπτά καθυστερήσεις, ο τραυματίας επί 3 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο Φαν Πέρσι βγήκε από το γήπεδο στο 91' και το ματς έληξε στο 94:50''...) δεν ήταν τα μεγαλύτερα κακά για τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες την πάτησαν διότι απέτυχαν σε έναν άλλο, πολύ σημαντικό τομέα. Δεν εμφανίστηκαν ψυχολογικά και πνευματικά έτοιμοι να διαχειριστούν το παιχνίδι και το υπέρ τους 2-0 από ματς του Φαλήρου. Προσπάθησαν να παίξουν με τα πόδια και όχι με το μυαλό.

Ακόμη κι έτσι όμως, δεν γίνεται να μην "πνίγεις" τον 40άρη Γκιγκς στην κουλούρα και να του επιτρέπεις να βγάζει δύο ασίστ και άλλες 2-3 πάσες που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε γκολ. Δεν γίνεται να υπάρχουν συνεχώς φωνές του αρχηγού προς τον ρέφερι και τους συμπαίκτες του. Αν δεν μπορέσει να μείνει αυτός ψύχραιμος και να εμψυχώσει τους υπόλοιπους, ποιος θα το κάνει;

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν γίνεται να τελειώνεις με κατοχή μπάλας μέσα στο "Old Trafford" (!), να κάνεις 3-4 κλασικές ευκαιρίες και να μην πετυχαίνεις ένα γκολ. Και μάλλον ο Μίτσελ βιάστηκε να βγάλει τον Πέρες από το ματς (άσχετα αν ο Βαλντές πήγε καλά), ενώ στην είσοδο του Μασάντο θα μπορούσε να βγει ο Μανιάτης και όχι ο Σαλίνο που είχε 2-3 καλές πλαγιοκοπήσεις. Είναι γνωστό πως οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά σε αυτό το επίπεδο και ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός στις λεπτομέρειες.

Αν πρόκειται για αποτυχία; Όχι βέβαια. Όπως έγραψε και ο φίλος μου ο Θοδωρής Κουνάδης, όταν η Πρωταθλήτρια Αγγλίας θα παίζει με την αντίστοιχη της Ελλάδας, θα είναι πάντα φαβορί. Πάντα. Όταν το αουτσάιντερ λοιπόν μένει έξω, δεν υπάρχει αποτυχία. Είναι όμως ένας τσάμπα αποκλεισμός. Απλά το παιχνίδι στο "Γ. Καραϊσκάκης" είχε δημιουργήσει προσδοκίες και κλίμα αισιοδοξίας, που όμως δεν δικαιώθηκαν στον επαναληπτικό.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Όσο για εξυπνάδες τύπου "από αυτή την Γιουνάιτεντ, ποια Γιουνάιτεντ, καφενείο" κτλ., απλά είναι της πλάκας. Και όποιος έχει λίγο IQ το καταλαβαίνει. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ.

Το αύριο για τον Ολυμπιακό; Του έμειναν κάποια ματς στην Super League δίχως βαθμολογικό ενδιαφέρον και το Κύπελλο Ελλάδας. Εκεί όπου θα προσπαθήσει να αποκλείσει τον ΠΑΟΚ και να μάθει τον αντίπαλο του στον τελικό (ΟΦΗ - Παναθηναϊκός 1-0 στον πρώτο ημιτελικό).

Κλείνοντας, να σας δώσω μια επιχειρηματική συμβουλή: εκτροφεία σαλιγκαριών. Στην Ελλάδα υπάρχουν σε αφθονία και συχνά δεν περιμένουν την βροχή για να βγουν. Εν μέσω κρίσης είναι μια καλή περίπτωση, δίχως ρίσκα. Αν πάλι απλά σας αρέσουν σαν φαγητό, δοκιμάστε την ποικιλία "Helix Aspersa Maxima".

Είναι ερμαφρόδιτο είδος και καταναλώνεται ευρέως σε όλη την -κεντρική κυρίως- Ευρώπη, συνήθως στη γνωστή συνταγή "escargots à la Bourguignon", δηλαδή με σκόρδο, βούτυρο και μπαχαρικά. Το προτείνω ανεπιφύλακτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ