EUROLEAGUE

Ο Μονομάχος και τα λιοντάρια

Ο Μονομάχος και τα λιοντάρια
EUROKINISSI

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για τον θρίαμβο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην Ιταλία, με τον Ρικ Πιτίνο σε ρόλο... μονομάχου και τους παίκτες του σαν πραγματικά λιοντάρια.

Miracolo, δηλαδή θαύμα! Αυτό είναι ό,τι έχει καταφέρει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ του Ρικ Πιτίνο τον τελευταίο ενάμιση μήνα, με αποτέλεσμα να είναι "αγκαλιά" με την πρόκριση στα playoffs της EuroLeague .

Στα... πάτρια (του) εδάφη, ο προπονητής του "τριφυλλιού" είδε τον Νικ Καλάθη να κάνει ακόμη μια μεγαλειώδη εμφάνιση (27 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 14 ασίστ για 2 λάθη) και τους παίκτες του να δίνουν συνέχεια στο ξέφρενο σερί τους με τη νίκη τους επί της Αρμάνι Μιλάνο . Το οποίο, παρεμπιπτόντως, έφτασε στις έξι διαδοχικές επιτυχίες, μεταξύ των οποίων τα δίπλα σε Μόσχα και Μιλάνο. Απίστευτο μεν, αναμενόμενο δε, αν συνυπολογίσουμε την εικόνα που παρουσιάζουν οι «πράσινοι».

Με έναν προπονητή χωρίς ίχνος ανασφάλειας και ακολουθώντας τον δικό του δρόμο. Μαζί του βέβαια, τρελαίνει κόσμο ο Νικ Καλάθης και οι υπόλοιποι πάντα συνεπείς στον ρόλο τους. Η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί, αυτό θα γίνει σε λίγες ημέρες στο κατάμεστο ΟΑΚΑ απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε ότι πριν από λίγο διάστημα ο Παναθηναϊκός ήταν ξεγραμμένος. Πλέον όμως, απολαμβάνεις να τον βλέπεις.

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το προφανές είναι ότι ο Νικ Καλάθης παίζει πάλι (όπως πέρσι σε όλο το διάστημα της σεζόν) ως ο καλύτερος γκαρντ της Ευρώπης. Δεν χωρά αμφιβολία για αυτό, δεν υπάρχει λογικό επιχείρημα για το αντίθετο. Οι αριθμοί του απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο δεν είναι απλά εντυπωσιακοί, είναι κάτι πολύ περισσότερο. Αφενός γιατί ήρθαν απέναντι σε μια ομάδα που έχει περιφέρεια γεμάτη ταλέντο, αφετέρου επειδή προέκυψαν σε έναν αγώνα που το "πρέπει" ήταν τεράστιο.

Παρεμπιπτόντως, τo "14 ασίστ για 2 λάθη" που έγραψε καθίσταται ακόμη πιο πομπώδες αν αναλογιστεί κανείς ότι βρέθηκε στο παρκέ για 39:21 -δύο μέρες μετά από ένα εξίσου απαιτητικό παιχνίδι με την Μπασκόνια.

Ο ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ

Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του αγώνα, οι παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ έμοιαζαν με λιοντάρια που βρυχώνται. Η ενέργεια ξεχείλιζε, το μάτι γυάλιζε και η αποφασιστικότητα συνόδευε κάθε προσωπική μονομαχία.

Σαν να βρισκόταν στο Κολοσσαίο, έτοιμοι να κάνουν τη δουλειά τους με εμφατικό τρόπο και να γυρίσουν θριαμβευτές στην Αθήνα. Όπερ και εγένετο...

Φυσικά όχι μόνοι τους, αλλά με έναν προπονητή που μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως ο... μονομάχος. Ο Ρικ Πιτίνο μοιάζει με Gladiator στην άκρη του πάγκου, έχοντας καταφέρει να μετατρέψει μια ομάδα που φοβόταν σε ένα σύνολο που... φοβίζει όποιον έχει απέναντί του .

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στη γειτονική χώρα είδαμε -εκτός των άλλων- κάποιους παίκτες να παρουσιάζουν μέρος της προσωπικότητάς τους . Πρώτος και καλύτερος ο Κιθ Λάνγκφορντ, ο οποίος έδειξε πως ήθελε να επανορθώσει για την επιπόλαιη εμφάνιση απέναντι στην Μπασκόνια.

Περισσότερο καθαρό μυαλό, σιγουριά στην εκτέλεση και τέτοιο πάθος στην άμυνα που σπάνια έχει εμφανίσει. Η νίκη επί του Κέρτις Τζέρελς στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου ήταν η πιο εκκωφαντική απόδειξη των παραπάνω. Πόσοι παίκτες στην ηλικία του και με δεδομένο το βαρύ βιογραφικό τους σκυλιάζουν τόσο πολύ στο πίσω μέρος του παρκέ; Πόσοι λένε "όχι" σε δύο διαδοχικές απόπειρες για διείσδυση στον προσωπικό τους αντίπαλο και ολοκληρώνουν την τέλεια άμυνα με τάπα;

ΗΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΜΑΪΚ ΤΖΕΪΜΣ

Όταν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ανακοίνωσε την απόκτηση του Σον Κιλπάτρικ, δόθηκε η απάντηση στο "ποιος θα τον κουβαλήσει στην επίθεση". Βάσει των αναγκών που είχαν εμφανιστεί, πάντα.

Στην ουσία του πράγματος όμως, φάνηκε ότι οι "πράσινοι" πήραν πολλά περισσότερα από έναν καλό σκόρερ. Η τελευταία (σωτηρία) άμυνα πάνω στον Λούκα Βιλντόζα ήταν ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής για το πώς μπορεί να προσφέρει. Γι αυτό κιόλας το γεγονός πως ξεκίνησε τον αγώνα με την Αρμάνι Μιλάνο έχοντας επιφορτιστεί με το μαρκάρισμα του Μάικ Τζέιμς δεν προκάλεσε εντύπωση.

Συγκεντρωμένος, αποφασισμένος και σίγουρος σε κάθε του αμυντική προσπάθεια, έπαιξε κι αυτός σημαντικό ρόλο στο να περιοριστεί ο ηγέτης της ιταλικής ομάδας.

Ο Σον Κιλπάτρικ είναι μια ακόμη επιβεβαίωση του "ό,τι πληρώνεις, παίρνεις".

ΦΟΡΜΑΡΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ

Με έξι σερί νίκες και δύο εντός έδρας αγώνες στο φινάλε της regular season, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα της EuroLeague. Μαζί μετατρέπεται σε έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να θεωρήσει εύκολα "του χεριού της" οποία ομάδα βρεθεί απέναντι του στην post season.

Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ρικ Πιτίνο...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ