ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σκληρό να χάνει στο σουτ, αλλά ήταν... κανονικός Παναθηναϊκός

Οκάρο Γουάιτ και Ντάριλ Μέικον μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από την Εφές σχεδόν στην εκπνοή
Οκάρο Γουάιτ και Ντάριλ Μέικον μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από την Εφές σχεδόν στην εκπνοή INTIME

Ο Παναθηναϊκός έφτασε την Εφές στα όρια της και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον σκληρό τρόπο να χάνει μια ομάδα στο τελευταία σουτ, αλλά και την... κανονικότητα, που ξαναβρήκε η ομάδα του Πρίφτη στην Κωνσταντινούπολη

Η Εφές είχε 0/7 τρίποντα στο τελευταίο δεκάλεπτο κι όμως ευστόχησε στο πιο κρίσιμο απ' όλα όσα επιχείρησε. Ο Αντριάν Μοερμάν, με το χρονόμετρο να τρέχει προς το μηδέν βρέθηκε μόνος του στις 45 μοίρες, καθώς ο Τζέρεμι Έβανς είχε σπεύσει να δώσει βοήθεια στο μαρκάρισμα του Τίμπορ Πλάις από τον Παπαπέτρου. Ο Γερμανός πάσαρε στον Γάλλο και η Εφές δραπέτευε μέσα στο γήπεδό της με μια νίκη και ο Παναθηναϊκός έμενε μια ανάσα πριν από μια μεγάλη νίκη.

Ουσιαστικά δεν θα άλλαξε τίποτε δραματικά στη βαθμολογική του θέση, αν έφευγε νικητής, σίγουρα μπορεί να κρατήσει πολλά θετικά απ' όσα εμφάνισε, μετά από καιρό, αλλά όταν φτάνει ένα ματς στο τελευταίο σουτ και χάνεις, έρχεται και ένα γαμώτο...

Και να μου το ... έδειχναν σε βίντεο μετά το πρώτο δεκάλεπτο ότι αυτό το ματς θα είχε συνολικά 163 πόντους, με την Εφές να το παίρνει στον πόντο, δεν θα πίστευα κανένα. Ένα παιχνίδι που ξεκίνησε πιο χαλαρά κι από φιλικό ματς (μόλις τρία φάουλ στην πρώτη περίοδο και σκορ μόλις 17-12) έγινε ντέρμπι, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης να κινδυνεύει άμεσα με μια ήττα σοκ, που θα την εκτροχίαζε αρκετά από την προσπάθειά της να μπει σε τροχιά πλέι-οφ.

Όλα τα εύσημα, βεβαίως, για την εξέλιξη του ματς, πάνε στον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Πρίφτη, έστω και χωρίς τον Παπαγιάννη βρήκε τον τρόπο να φτάσει την Εφές στα όρια της, να την αναγκάσει να υπερβάλλει εαυτόν, να αγχωθεί υπέρ το δέον και στο τέλος να πανηγυρίσει το νικηφόρο μπάζερ-μπίτερ του Μοερμάν, πολύ περισσότερο από το αν νικούσε με 20-25 πόντους διαφορά.

Το καταπληκτικό δεύτερο δεκάλεπτο του Παναθηναϊκού, εν αντιθέσει με το τραγικό επιθετικά πρώτο (1/10 δίποντα) ήταν εκείνο που άλλαξε τη ροή του ματς. Ο οίστρος του Νεμάνια Νέντοβιτς και ύστερα από τρία-τέσσερα ματς σε χαμηλή πτήση, η εξαιρετική ταυτόχρονη παρουσία του Μέικον Τζούνιορ, αιφνιδίασαν την έτσι κι αλλιώς κοιμώμενη άμυνα της Εφές, σημειώνοντας 30 πόντους με 11/18 σουτ και ωραίο μπάσκετ.

Η τουρκική ομάδα ενδεχομένως να είχε προετοιμαστεί για μια νίκη χωρίς να κοπιάσει ιδιαίτερα, ο Αταμάν... ψιλοβαριόταν, όλοι μαζί όμως υποχρεώθηκαν από τον ΠΑΟ που πέρασε μπροστά στο σκορ να αλλάξουν το τσιπάκι. Η Εφές μπήκε δυναμικά, έκλεψε τρεις φορές την μπάλα, προηγήθηκε αυτή ακόμη και με 9 πόντους διαφορά, όμως οι "πράσινοι" είχαν ζεσταθεί.

Το δεύτερο παράσημο τους στο ματς είναι ότι "δεν μάσησαν" στην πίεση που θέλησαν να βάλουν οι γηπεδούχοι στην εκκίνηση της τρίτης περιόδου. Ο Πρίφτης ήξερε πότε έπρεπε να γυρίσει σε ζώνη, ο Παπαπέτρου έμπαινε στην εξίσωση του ματς και ο Οκάρο Γουάιτ έκανε σίγουρα την καλύτερη εμφάνιση της χρονιάς με high lights μια φάση εις διπλούν. Φόλοου κάρφωμα, μετά από άστοχο σουτ του Παπαπέτρου.

Καθώς ο Νέντοβιτς έβαζε με ένα τρίποντο μπροστά τον Παναθηναϊκό, η Εφές άρχισε να αγχώνεται. Φάνηκε από τα μακρινά σουτ που άρχισαν να χάνουν: "Αισθανθήκαμε την πίεση, ήμασταν ελεύθεροι, αλλά αστοχούσαμε" παραδέχθηκε ο Βασίλιε Μίτσιτς μετά το ματς. Ο Σέρβος σε αντίθεση με όλα τα ντράιβ που επιχείρησε και κατέληξαν είτε σε καλάθι, είτε σε ασίστ σε κάποιον συμπαίκτη του, έσπασε τα στεφάνια με 0/7 τρίποντα. Ακόμη και ο Λάρκιν που ξεκίνησε με 3/3 στην πρώτη περίοδο... αποσυνδέθηκε από το καλάθι, ειδικά στα σουτ εκτός γραμμής συνεχίζοντας με 0/4.

Πολλά έξω, ένα μέσα

Οι μεγάλες ομάδες όμως ξεχωρίζουν γιατί ανά πάσα στιγμή, κάποιος μπορεί να βγει μπροστά και στο τέλος να κάνει τη διαφορά. Ο Μοερμάν που στην αρχή του ματς παραπατούσε, έχανε την μπάλα μέσα από τα χέρια του, ξεκίνησε με 0/3 τρίποντα και συνέχισε με ... 3/3, συμπεριλαμβανομένου και του τελευταίου που έκρινε το ματς.

Ο Παναθηναϊκός, εν τω μεταξύ, είχε χάσει την ευκαιρία ενώ ήταν μπροστά με 73-76 να πάει το χάντικαπ στο +6, καθώς τόσο ο Παπαπέτρου, όσο και ο Οκάρο Γουάιτ αστόχησαν σε ελεύθερα σουτ. Το τελευταίο καλάθι του ΠΑΟ μπήκε 1:10 πριν από τη λήξη, όταν σκόραρε από τη γωνία πηγαίνοντας το σκορ στο 79-80. Ακολούθησε μια βολή του Γουάιτ και δυο άστοχα σουτ, ένα από τον Σαντ Ρος (δεν χρειαζόταν τρίποντο, πάντως) και άλλο ένα από τον Μέικον, που σωστά έκανε την διείσδυση, δεν ευστόχησε, όμως, στο φλότερ που επιχείρησε...

Έβαλε πλάτη και ο Καββαδάς

Δέκα εφτά ματς στην Eurolegue μετρούσε μέχρι αυτό στο Σινάν Ερντέμ ο Βασίλης Καββαδάς. Ο 30χρονος άσος ήταν ίσως η πιο ευχάριστη έκπληξη για τον Παναθηναϊκό σε αυτή την ελληνοτουρκική μονομαχία. Έβαλε αρκετές φορές πλάτη, σκοράροντας 8π, δείχνοντας ότι μπορεί να διεκπεραιώσει κάτι περισσότερο από τον ρόλο του χαμάλη-τρίτου ψηλού.

Και μόνο που γράφουμε τόση ώρα για ... μπάσκετ, έστω κι αν αυτή ήταν η πέμπτη σερί ήττα στην Ευρωλίγκα (έχει να κερδίσει από τις 10 Δεκεμβρίου και τον αγώνα με την Άλμπα Βερολίνου) επιβεβαιώνει την εξαιρετική εμφάνιση του Παναθηναϊκού, που μόνο έτσι θα έχει οφέλη από την παρουσία του στη συνέχεια σε μια διοργάνωση όπου θεωρητικά δεν έχει κανένα έρεισμα.

Μπορεί να του λείπει το βαθμολογικό κίνητρο, μέσα από τέτοια ματς, ωστόσο, μόνο καλύτερος μπορεί να γίνει σε σχέση με τις εγχώριες διοργανώσεις. Εκεί όπου δεν θα παίζει για την υστεροφημία του, όπως έκανε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά διεκδικώντας τους τίτλους.

Ο Πρίφτης έχει δύσκολη δουλειά γιατί πρέπει να εντάξει έναν ακόμη γκαρντ στην ομάδα του. Ο Γιόβιτς θέλει το χρόνο του, πολύς χρόνος για προπονήσεις δεν υπάρχει, άρα η ενσωμάτωση του πρέπει να έρθει μέσα από τα ματς, είτε του ελληνικού πρωταθλήματος, είτε της Euroleague. Μην περιμένετε από τώρα να δείτε αν ο Σέρβος μπορεί να "αλλάξει" τον Παναθηναϊκό. Το θέμα είναι να φανεί, αν μπορεί σε κάποιο χρονικό διάστημα από τώρα, να τα καταφέρει...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΙΦΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ