ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Σε διεύθυνση Γουόκαπ και εκτέλεση Μπλακ έρχεται η πρωτιά για τον Ολυμπιακό: Όλα τα σενάρια για το τέλος

Ο Τόμας Γουόκαπ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
Ο Τόμας Γουόκαπ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό GEORGIA PANAGOPOULOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το 13-0 κόντρα στον Παναθηναϊκό (και το 23-9 στην βαθμολογία) ήρθε με ενορχηστρωτή τον απαράμιλλο Γουόκαπ και εκτελεστή τον Μπλακ κι ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την πρωτιά που έρχεται για τον λίγο κουρασμένο Ολυμπιακό και απαντάει σε σεναριακές ερωτήσεις των δυο τελευταίωνα αγωνιστικών. Αγώνες κλειδιά τα ματς Ζαλγκίρις-Μακάμπι και Φενέρ-Εφές

Να 'τος λοιπόν ο Ολυμπιακός. Έτοιμος να κόψει πρώτος το νήμα της κανονικής περιόδου στην EuroLeague, λίγο κουρασμένος, πολύ άστοχος, αλλά πάντα ουσιαστικός και μέσα στο ζητούμενο. Τις νίκες. Ο Παναθηναϊκός του έβαλε αρκετά διλήμματα στο "ελληνικό ντέρμπι", το αποτέλεσμα ωστόσο ήταν ίδιο με τα προηγούμενα δώδεκα τελευταία παιχνίδια των δυο αιωνίων.

Το σερί κόντρα στους "πράσινους" έφτασε στο 13-0 υπέρ των "ερυθρολεύκων", που με ρεκόρ 23-9, θέλουν μια νίκη στα δυο εναπομείναντα ματς για να τερματίσουν πρώτοι και καλύτεροι στην κανονική περίοδο. Μεγάλη υπόθεση, αλλά ξέρετε τα πάντα κρίνονται στα playoffs, που ξεκινούν στις 15 Απριλίου και το μυαλό όλων σιγά - σιγά στρέφεται προς τα εκεί.

Κι ενώ γίνεται χαμός για την τελική κατάταξη, ο Ολυμπιακός είναι πιο ήρεμος απ' όλους. Δεν εφησυχάζει, αλλά ξέρει -όπως είπε κι ο Μπαρτζώκας- ότι θα ξαναπατήσει το γκάζι του, όταν χρειαστεί. Στο δρόμο για το Κάουνας.

Η αλήθεια είναι ότι η απόδοση των Πειραιωτών στα τελευταία τρία ματς δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Λογικό είναι, αν σκεφτείτε τα συνεχόμενα παιχνίδια μέσα στο Μάρτιο, την αναπόφευκτη κόπωση και τη μικρή "κοιλιά" που έρχεται και την κατάλληλη στιγμή.

Το ευχάριστο για τον Ολυμπιακό είναι ότι η κάμψη συνοδεύτηκε από τις νίκες που έπρεπε. Έχοντας κάνει την καλή δουλειά όταν χρειαζόταν, η "ερυθρόλευκη" ομάδα πόνταρε στην έδρα της και οι ήττες που έκανε σε Μιλάνο και Βελιγράδι δεν στοίχισαν.

Οι νίκες που έπρεπε, είναι σαν τα τρίποντα που ενώ όλη την ώρα έβρισκαν σίδερο, όταν ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα, βρήκαν τον στόχο. Ένα από τον Βεζένκοβ (για το 71-67, 3:36 πριν το τέλος) κι ένα από τον Γουόκαπ (για το 78-72, στο 1:15) έμοιαζαν με καρφιά στο κορμί του Παναθηναϊκού.

Ο Σερέλης είχε να λέει στο τέλος για τις λεπτομέρειες που έκριναν το ματς, την αδυναμία της ομάδας του στην άμυνα της τρίτης περιόδου, ξέρει ότι το σύνολό του είναι βελτιωμένο, αλλά ψάχνει να βρει κάτι για να το οδηγήσει και στην υπέρβαση. Εδώ που τα λέμε με Πονίτκα και Γουόλτερς εκτός δωδεκάδας, ευχαριστημένος πρέπει να είναι για την αντίσταση που προέβαλε. Δεν είναι, όμως. Και σωστά. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος επειδή πάλεψε ένα ντέρμπι, αλλά έχασε.

Μόνο καφέ δεν έψησε ο Γουόκαπ

Μέχρι να βάλει τα δυο μεγάλα σουτ στο τέλος ο Ολυμπιακός, έσπασε μεν τα καλάθια από μακριά, βρήκε όμως τον τρόπο να επιβάλλει αυτός το ρυθμό του κι ας ήταν το τέμπο εξ αρχής στα μέτρα που ήθελε ο αντίπαλος του.

Ήταν η άμυνά του, που έσφιξε σαν τανάλια και ύστερα η σαφής μετατόπιση του παιχνιδιού του, μέσα στη ρακέτα. Ο Φαλ και ο Βεζένκοβ πήραν τις μπάλες χαμηλά, είτε όταν οι παίκτες πήγαιναν για βοήθεια, είτε όταν υπήρχε μις-ματς, έκαναν τη ζημιά και έφθειραν με συνεχόμενα φάουλ τους "πράσινους".

Το επί μέρους 20-10 του τρίτου δεκαλέπτου καθόρισε εν πολλοίς την εξέλιξη του ματς, που ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μέρος με λίγα "ερυθρόλευκα" διαλείμματα, έδειχνε να ελέγχει. Το -5 για τον Ολυμπιακό, έγινε +9 στο 30 και οι "ερυθρόλευκοι" έδειχναν να ξαναγίνονται το αφεντικό.

Ενορχηστρωτής, αλλά συνθέτης και δημιουργός μαζί, ο Τόμας Γουόκαπ, έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ, κάνοντας τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Έβαζε το κορμί του για να μαρκάρει, έδινε μια βοήθεια, έκλεβε την μπάλα, έπαιρνε ένα ριμπάουντ, ευστοχούσε στις βολές και βέβαια μοίραζε... ακατάπαυστα την μπάλα.

Το παιχνίδι τελείωσε με τον "snake" όπως τον έλεγαν στο κολέγιο, να μοιράζει 13 ασίστ, έχοντας ταυτόχρονα 11 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα. Το τριπλ νταμπλ του ξέφυγε για λίγο, αλλά η απόδοση του ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή από τους αριθμούς του. Κερασάκι στην τούρτα το τρίποντο από τη γωνία που έκρινε το παιχνίδι...

Total Black μέσα στη ρακέτα

Ο Γουόκαπ ενορχήστρωσε όλο τον Ολυμπιακό. Ο Βεζένκοβ (13π στο δεύτερο μέρος) πήρε την ευθύνη που του αναλογούσε, όμως το κλειδί της 13ης νίκης ήταν ο Ταρίκ Μπλακ. Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε σε καμιά περίπτωση να αντιμετωπίσει το στιβαρό κορμί του Αμερικανού μέσα στη ρακέτα. Αυτός ήταν που πήρε τις περισσότερες μπάλες και τις μετέτρεπε σε γκολ-φάουλ, με σχεδόν απόλυτη ευστοχία (7/8δ, 7/7β) και 21 πόντους σε λιγότερο από 15 λεπτά συμμετοχής.

Δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε. Ο Μπλακ ήρθε στον Ολυμπιακό σαν τρίτος ψηλός, πολλές φορές έγινε πρώτος, δεν έχει πρόβλημα στο επόμενο ματς να μην αγωνιστεί καθόλου, έχοντας ενστερνιστεί 100% το ρόλο που του έδωσε από την αρχή της χρονιάς ο προπονητής του.

Είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα για το πόσο καλά "έδεσε το γλυκό" φέτος στο ΣΕΦ και τη χημεία που βρήκε ο Ολυμπιακός φτάνοντας μια νίκη πριν από την κατάκτηση της πρώτης θέσης...

Τι λέμε τώρα;

Ο Ολυμπιακός δεν πάτησε καμιά μπανανόφλουδα. Κερδίζοντας μέσα στο Κάουνας, ήξερε ότι του έφταναν οι νίκες μέσα στο γήπεδό του για να παραμείνει στην κορυφή. Ξέροντας ότι με μια νίκη στα δυο ματς που του απομένουν (με Αστέρα στο Βελιγράδι και Μπασκόνια στο ΣΕΦ) βγαίνει οριστικά πρώτος, βλέπει τη μάχη που μαίνεται από πίσω του και περιμένει τον αντίπαλο του.

Τι μπορούμε να απαντήσουμε μετά από τα αποτελέσματα και της 32ης αγωνιστικής;

Ποιος θα είναι δεύτερος; Οι δυο ομάδες της Ισπανίας έχουν το ίδιο ρεκόρ (22-10). Η Ρεάλ παίζει με Μπάγερν (εντός) και Μακάμπι (εκτός), ενώ η Μπάρτσα έχει μέσα τη Βαλένθια και έξω το Μιλάνο. Στην ισοβαθμία ευνοούνται οι Καταλανοί με καλύτερο γκολ-αβερέιτζ. Το πρόγραμμα είναι ισορροπημένο κι η Μπαρτσελόνα δείχνει να έχει ένα μικρό προβάδισμα...

Είναι η Μακάμπι φαβορί για την 5η θέση; Μετά τα αποτελέσματα της διαβολοβδομάδας, ναι. Οι Ισραηλινοί (19-13) έχουν έξω τη Ζαλγκίρις και μέσα τη Ρεάλ, πιστεύουν ότι μπορούν αν φτάσουν τουλάχιστον στις 20 νίκες. Η Παρτιζάν που έκανε νίκη-κλειδί απέναντι στη Ρεάλ, έχει ακόμα Μονακό εκτός και Παναθηναϊκό εντός. Στην ισοβαθμία, όμως, υστερεί (για ένα πόντο) με την Μακάμπι.

Κινδυνεύει η Φενέρ; Θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμά της κόντρα στην Εφές. Αν νικήσει, πηγαίνει στις 19 νίκες και μπορεί να φτάσει και στις 20 (με νίκη επί του Αστέρα στο Βελιγράδι), οπότε σε αυτή την περίπτωση πάει ακόμα και για 5η ή 6η θέση, καθώς υπερτερεί στις ισοβαθμίες με Μακάμπι και Παρτίζαν. Αν πάντως ηττηθεί και στους δυο αγώνες, που έχει να δώσει, τότε με ένα συνδυασμό αποτελεσμάτων μπορεί να μείνει και εκτός πλέι-οφ.

Ποιος θα 'ναι όγδοος (και ενδεχόμενος αντίπαλος του Ολυμπιακού); Η Μπασκόνια (λόγω και των ισοβαθμιών με Ζαλγκίρις-Εφές) κερδίζοντας τη Φενέρ έκανε το αποφασιστικό βήμα. Έχει ένα σχεδόν σίγουρο ματς (Βιλερμπάν εντός) και τον Ολυμπιακό (μπορεί και αδιάφορο) στο ΣΕΦ. Πλησιάζει σχεδόν εύκολα τις 18 νίκες.

Η Ζαλγκίρις όμως δεν το βάζει κάτω. Όλα θα κριθούν στο ματς με τη Μακάμπι στο Κάουνας. Αν νικήσει τότε μπορεί να πάει και στις 19 νίκες αφού στην τελευταία αγωνιστική παίζει στο Μόναχο με την Μπάγερν. Αν η Ζαλγκίρις ηττηθεί από τους Ισραηλινούς, η Μπασκόνια παίρνει το εισιτήριο για τους "8".

Μπορεί να προκριθεί η Εφές; Θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρει το ντέρμπι της Κωνσταντινούπολης. Παίζει στην έδρα της Φενέρ και εκτός των άλλων μάλλον θα πρέπει να καλύψει και τη διαφορά των 9 πόντων του αγώνα του πρώτου γύρου. Για να προκριθεί θα πρέπει η Φενέρ να κάνει δυο ήττες (να χάσει και από τον Αστέρα), η Μπασκόνια να κάνει επίσης δυο ήττες και η Ζαλγκίρις μία. Λίγο δύσκολο, αν όχι απίθανο...

Ματς κλειδιά; Σε Κάουνας και Κωνσταντινούπολη. Αν νικήσουν Μακάμπι και Φενέρ η οκτάδα κλειδώνει (μένουν έξω Ζαλγκίρις και Εφές, η οποία έτσι κι αλλιώς ελπίζει σε... απανωτά θαύματα).

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ