ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Σάρωσε τα ριμπάουντ, έχασε τις ευκαιρίες ο Παναθηναϊκός

Σάρωσε τα ριμπάουντ, έχασε τις ευκαιρίες ο Παναθηναϊκός
INTIME SPORTS

Με 26 κερδισμένα επιθετικά ριμπάουντ ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να αποφύγει την ήττα. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τη βελτίωση των "πρασίνων" που είχαν όμως είκοσι χαμένα τρίποντα και 18 λάθη...

Ο Παναθηναϊκός σάρωσε όλα τα επιθετικά ριμπάουντ, άγγιξε και το ρεκόρ της ΤΣΣΚΑ (πήρε 26, οι Ρώσοι έχουν 30 σε ένα ματς) αλλά ο Ματέους Πονίτκα, που ανανέωσε την άστοχη τελευταία προσπάθεια του Μπέικον στην κανονική περίοδο, έχασε ένα μάλλον εύκολο σουτ από τα δυο μέτρα και το 78-78 έστειλε το ματς στην παράταση.

Νωρίτερα οι "πράσινοι" απώλεσαν και διαφορά πέντε πόντων σε 10 δευτερόλεπτα. Πρώτα από το λέι-απ του Κάρσεν Έντουαρντς και ύστερα από την παγίδα που έστησαν στον Λι οι περιφερειακοί της Φενέρ, με την μπάλα να καταλήγει στον Γκούροβιτς, που έτρεξε στη γωνία, σούταρε για τρεις και ισοφάρισε! Υπάρχει υποψία ότι ο Σέρβος πάτησε γραμμή, αλλά δεν υπάρχει κάποιο ριπλέι για να μας διαφωτίσει απόλυτα

Η ομάδα του Ιτούδη γλίτωνε στο τσακ την έκτη σερί της ήττα, με το νόμισμα να γυρίζει ανάποδα και το σερί 0-6 να γράφεται τελικά σε βάρος του Παναθηναϊκού, που δεν λέει να πάρει ανάσα! Ο Νάιτζελ Χέις-Ντέιβις ήταν αυτός που έβαλε την υπογραφή του στο ματς-θρίλερ των δυο ομάδων που τους είχε πάρει -πριν από το τζάμπολ- η κάτω βόλτα.

Ο Αμερικανός έβαλε 7 σερί πόντους στα τελευταία 103 δευτερόλεπτα του ματς και πήγε τη διαφορά στο +5, που έμοιαζε, εν τέλει, με βουνό το οποίο ο Παναθηναϊκός δεν προλάβαινε και δεν μπόρεσε να ανέβει. Η ασθενική του απάντηση (ένα εύστοχο φλότερ του Γουόλτερς και μία βολή του Μπέικον), έφεραν τους φιλοξενούμενους σε θέση ισχύος που έφευγαν νικητές.

Κάτι περισσότερο από ένα μήνα είχε να νικήσει η Φενέρ που ξεκίνησε με 10 σερί νίκες, έκανε το 11-1 με μια εντυπωσιακή κατοστάρα μέσα στο Βερολίνο επί της Άλμπα (104-75) στις 8 Δεκεμβρίου. Έκτοτε έχανε διαρκώς, με το κοντέρ της να γράφει 0-5 και το πρώτο φαβορί στο ξεκίνημα της φετινής EuroLeague να βιώνει μια παρατεταμένη κρίση.

Μεταξύ μας και στο ΟΑΚΑ δεν φάνηκε να βγαίνει από τη μετριότητα. Μια ομάδα που χάνει 26 επιθετικά ριμπαόυντ όσο να' ναι δεν δείχνει ότι βρίσκεται στα καλύτερά της. Κι αν στην τελευταία φάση, όπου ο Μπούκερ προσπάθησε να κλέψει την μπάλα από τον Πονίτκα, οι διαιτητές ήταν πιο προσεχτικοί και έδιναν το καθαρό φάουλ του Αμερικανού, ενδεχομένως το ματς να τελείωνε διαφορετικά, καθώς ο Πολωνός θα είχε δυο βολές (και η τουρκική ομάδα, πάντως μια επίθεση 5 δευτερολέπτων).

Ο κόουτς Ράντονιτς δεν μπορούσε να κάνει τσάλεντζ στη φάση γιατί οι ρέφερι δεν είχαν υποδείξει φάουλ, άρα δεν υπήρχε κάποια υπόδειξη που μπορούσε να αλλάξει μέσω του instant replay. Έκανε ο Ιτούδης (για το που θα έπρεπε να πάει η μπάλα, υποστηρίζοντας ότι ο Πονίτκα έβαλε έξω την μπάλα) και πάνω σε αυτό τοποθετήθηκαν, εν τέλει, οι διαιτητές.

Σε αυτή την τόσο ανταγωνιστική και αγχώδη EuroLeague, πάνω απ' όλα μετράνε οι νίκες. Ακόμη κι αν δεν βρίσκεσαι στα καλύτερα σου, έχει σημασία να κερδίζεις, πόσο μάλλον εκτός έδρας. Εντάξει το ΟΑΚΑ δεν είχε καμιά σχέση με το ηφαίστειο του τελευταίου εντός έδρας αγώνα των "πρασίνων" (με τον Ολυμπιακό) ωστόσο το διπλό της Φενέρ -έστω κι αν χρειάστηκαν 45 λεπτά, πολύς ιδρώτας και ... τρεις ντουζίνες χαμένα αμυντικά ριμπάουντ- την κρατάει σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή.

Προσπάθησε αλλά έχασε πολλά (σουτ και μπάλες)

Ο Παναθηναϊκός αυτή τη φορά προσπάθησε περισσότερο απ' ό,τι στο Μόναχο. Είχε διάθεση να κυκλοφορήσει την μπάλα, αν και πάλι έμεινε πολύ χαμηλά στη δημιουργία (11 ασίστ σε ματς με παράταση είναι πολύ λίγες) ενώ έκανε 18 λάθη με μεγαλύτερο την επαναφορά και την εσφαλμένη πάσα του Λι που απέφερε το τρίποντο του Γκούντουριτς.

Ήταν και αρκετά άστοχος ο ΠΑΟ, χάνοντας εύκολα καλάθια, ή ελεύθερα τρίποντα (9/29 συνολικά) και συνολικά 11 βολές (23/34) πολύ σημαντικό νούμερο σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες.

Από την άλλη πίεσε πολύ την αντίπαλό του, έβγαλε αρκετές άμυνες, σε κάποια διαστήματα του ματς μέχρι ... εξουθένωσης της Φενέρ την οποία την εξανάγκασε σε 16 λάθη, από τα οποία πήρε και 29 πόντους. Έβαλε επίσης κι άλλους παίκτες στην εξίσωση, αφού εκτός του Μπέικον, βγήκαν μπροστά Γουόλτερς, Λι και Γουίλιαμς που είχαν διψήφιο αριθμό πόντων και είχε σε οργιαστικό βράδυ τον Πονίτκα με νταμπλ-νταμπλ (14π-12ρ) αλλά και ένα άστοχο μπάζερ-μπίτερ...

Πήρε επίσης πολλές βοήθειες από τον Αρτούρας Γκουντάιτις (10π-7ρ) που προβλημάτισε πάρα πολύ την φροντ-λάιν της Φενέρ (πολύ περισσότερο από τον Παπαγιάννη, εξ ου και το 30:24 που ήταν ο συνολικός χρόνος συμμετοχής του Λιθουανού).

Ο Ράντονιτς άφησε εκτός ματς τον Γκριγκόνις, που γύρισε αργά το βράδυ της Δευτέρας από τη Λιθουανία (είχε πεθάνει ο παππούς του), ενώ πολλά λέγονται για την παραμονή του ή όχι με την "πράσινη" φανέλα. Έχει την πολυτέλεια ο ΠΑΟ να μην υπολογίζει σε ένα παίκτη που αμείβεται με 900 χιλιάδες ετησίως; Κι είναι σίγουρος ότι αν προσπαθήσει να τον αντικαταστήσει θα βρει καλύτερο; Αυτή την εποχή; Και με τι δέλεαρ;

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να γυρίσει την μπάλα, με τον Μπέικον μάλιστα να πασάρει όταν η αντίπαλη άμυνα τον έκλεινε με παγίδες δυο παικτών, έγραψε τρεις ασίστ, θα μπορούσε να έχει πολύ περισσότερες, αν οι συμπαίκτες του δεν έχαναν πολλά ελεύθερα σουτ ... χωρίς αντίπαλο.

Πρέπει να επιμείνει

Δεν έχει άλλη επιλογή ο Παναθηναϊκός από το να επιμείνει στην προσπάθεια του να επιστρέψει. Ακόμη κι αν οι ήττες μαζεύονται και είναι πλέον 12 σε 18 αγώνες, οι "πράσινοι" είναι υποχρεωμένοι να προσπαθήσουν για όσες νίκες μπορέσουν να κάνουν. Κυρίως μέσα απ' αυτή τη διαδικασία θα ανακτήσουν την ψυχολογία τους που βρίσκεται στο ναδίρ και λίγο έλειψε να τους στοιχίσει μια ήττα σοκ στο πρωτάθλημα, από το Περιστέρι.

Ναι, η Ευρωλίγκα δείχνει και φέτος να είναι πιο ψηλά από τα στάνταρ του Παναθηναϊκού, αν όμως καταντήσει μαρτύριο, όπως συνέβη και πέρσι, τότε σαν ντόμινο θα παρασυρθούν τα πάντα στο "πράσινο" στρατόπεδο. Και ήδη έχουν σκορπίσει πάρα πολλά...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ