EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός πηγαίνουν μαζί στο Βερολίνο, αλλά από διαφορετικούς δρόμους

Ο Κώστας Σλούκας σε λέι απ μπροστά στον Νίκολα Μιλουτίνοβ
Ο Κώστας Σλούκας σε λέι απ μπροστά στον Νίκολα Μιλουτίνοβ PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Έρχονται ξανά τα playoffs της EuroLeague. Ο Παναθηναϊκός AKTOR στο Βελιγράδι με τη Μακάμπι (20:00, Novasports 4 και LIVE από το SPORT24), ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ με την Μπαρτσελόνα (21:30 Novasports Prime και LIVE από το SPORT24). Κοινός στόχος το Βερολίνο και το Final Four, από διαφορετικά μονοπάτια η διαδρομή τους. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης

Με το σκορ στις σειρές κόντρα σε Μακάμπι και Μπαρτσελόνα στο 1-1, Παναθηναϊκός AKTOR και Ολυμπιακός, θα παίξουν σίγουρα δυο αγώνες σε Βελιγράδι και ΣΕΦ αντίστοιχα. Ο στόχος κοινός, το Βερολίνο και το Final Four. Η στρατηγική τους διαφορετική, τουλάχιστον στους δυο πρώτους αγώνες, όπου οι μεν "πράσινοι" έχασαν το αβαντάζ έδρας, οι δε "ερυθρόλευκοι" το κέρδισαν. Προφανώς όλα αυτά αλλάζουν, στη Μεγάλη Εβδομάδα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) που ενδεχομένως να κρίνει και την πρόκριση τους.

Ο Εργκίν Αταμάν και ο Γιώργος Μπαρτζώκας καταστρώνουν τα σχέδια τους, με μπούσουλα τα όποια λάθη έχουν εντοπίσει στους δυο πρώτους αγώνες τους. Το ίδιο κάνουν και Κάτας-Γκριμάου, με τα playoffs να βρίσκονται στην κορύφωση τους. Η μάχη για τα εισιτήρια του Final Fourείναι ενδεχομένως πιο συναρπαστική και πιο δύσκολη από την ίδια την τελική φάση με τις τέσσερις καλύτερες ομάδες να παλεύουν, πλέον, για το τρόπαιο.

Προσφέρονται (τα playoffs) και για εναλλαγές συναισθημάτων από βράδυ σε βράδυ. Και σηκώνουν, (μπασκετο)κουβέντα και αρκετή ανάλυση. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια πρώτη απόπειρα, για να μπούμε στα "ενδότερα των έσω".

Η επιλογή του Αταμάν

Ο Παναθηναϊκός AKTOR του Αταμάν θέλησε να παίξει με τη Μακάμπι στο γήπεδο των Ισραηλινών. Κυνηγώντας μια από τις καλύτερες επιθέσεις της λίγκας με τον ίδιο τρόπο. Απόδειξη ότι παρά το 1-1 σε μέσο όρο ο ΠΑΟ έχει σκοράρει περισσότερους πόντους, έστω κι αν στο καλό ματς, αυτό που κέρδισε δηλαδή, κατάφερε μέσω της άμυνας του να πάρει τη διαφορά που ήθελε (με επί μέρους σκορ 14-0) να χτίσει τη διαφορά που ήθελε και στο τέλος να ισοφαρίσει.

Ας δούμε, κατ' αρχήν, τα ομαδικά στατιστικά των δυο ομάδων, όπως διαμορφώθηκαν με τα δυο πρώτα παιχνίδια

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΜΑΚΑΜΠΙ
91 ΠΟΝΤΟΙ 85
70.7% ΔΙΠΟΝΤΑ 52.8%
37.7% ΤΡΙΠΟΝΤΑ 36.9%
65.2% ΒΟΛΕΣ 77.1%
24-9 ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ 19.5-12.5
21 ΑΣΙΣΤ 19.5
4 ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ 6
11 ΛΑΘΗ 8.5

Τι βλέπουμε εδώ; Ότι ο Παναθηναϊκός AKTOR -μέσα στο γήπεδο του, βέβαια- προσπάθησε να ακολουθήσει τους Ισραηλινούς στο επιθετικό κομμάτι. Τα ποσοστά του, με εξαίρεση την πολύ μεγάλη αστοχία τους στις ελεύθερες βολές, δείχνουν ότι η λογική Αταμάν δεν είναι λαθεμένη, πιστεύοντας στο ταλέντο και στον οίστρο της δικής του ομάδας, περισσότερο από τα αντίστοιχα στοιχεία της Μακάμπι.

Δεν σταματάει, άλλωστε, να διαλαλεί πως η ομάδα του είναι πολύ καλύτερη. Η Μακάμπι είναι χειρότερη όταν σουτάρει (εκτός από βολές) αλλά προσέξτε. Κάνει λιγότερα λάθη από τον Παναθηναϊκό AKTOR, δείγμα της μη... πίεσης που δέχεται από τους "πράσινους".

Ο εξωπραγματικός Σλούκας

Για να τα πετύχει όλα αυτά το τριφύλλι το οφείλει κυρίως στην εξωπραγματική απόδοση του Κώστα Σλούκα. Ο Έλληνας διεθνής είναι σε φουλ φόρμα και παρότι στο πρώτο ματς έκανε την τελευταία λάθος πάσα, ουσιαστικά και πρακτικά δίνει ένα μπασκετικό ρεσιτάλ.

Ο Σλούκας έχει 20.5π σουτάροντας με 83/.8%δ, 50%τρ, 87% βολές και 8.5 ασίστ. Αν σκεφτείτε ότι οι αριθμοί του στην κανονική περίοδο ήταν 12.1π και 5.7 ασίστ, καταλαβαίνει κανείς πόσο ... ζεστά έχει πάρει την πρόκριση του στο 11ο Final Four της καριέρας του ο αρχηγός του Παναθηναϊκού AKTOR.

Δίπλα του ο Λεσόρ των 16.5π και των 7ρ (αλλά και του 43.5% στις βολές), ο Μήτογλου των 11.5π (που σουτάρει όμως με 16.7% τρ) και όπως συνέβη στον δεύτερο αγώνα, ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Με τέτοιον Σλούκα, ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν έχει να φοβηθεί κάτι, αρκεί βέβαια να υπάρξουν και δυο-τρεις διαφοροποιήσεις.

  • Πρώτα, ο Παναθηναϊκός AKTOR πρέπει να περιορίσει τα λάθη του, ώστε να μη δίνει περισσότερες κατοχές στη Μακάμπι. Σε αυτό πρέπει να είναι δυνατός και στα ριμπάουντ, όπως έκανε στον δεύτερο αγώνα (και όχι στον πρώτο, όπου οι Ισραηλινοί έκαναν θραύση).
  • Σίγουρα θα χρειαστεί λίγο μεγαλύτερη σκληράδα, καθώς μιλάμε για εκτός έδρας αγώνες. Μπορεί να μη γίνεται το ματς στο "Γιαντ Ελιάου" όπου πολλές φορές παίζει μπάσκετ και το παθιασμένο κοινό, στην κρύα ατμόσφαιρα της Χάλα Πιονίρ, όμως, αυτή που έχει συνηθίσει πρώτη απ' όλους είναι η γηπεδούχος Μακάμπι
  • Και προφανώς θα πρέπει να βγουν μπροστά οι συνήθεις ύποπτοι της κανονικής περιόδου. Ειδικά ο Κέντρικ Ναν που από τους 15.4π έπεσε στους 9 και δείχνει κάπως μπερδεμένος, ειδικά απέναντι στις άμυνες ζώνης που χρησιμοποιεί ενίοτε ο Κάτας, θυμίζοντας πολύ τις αντίστοιχες του Ντέιβιντ Μπλατ...

Φυσικά, σχέδια κάνει και ο Ισραηλινός κόουτς, που έχει δει τον Λορέντζο Μπράουν να κάνει μια σπουδαία σειρά (17π με 57/1%τρ, 3ρ και 4.5ασ), έχει τους Νίμπο, Κόλσον στα γνωστά τους στάνταρ, χρησιμοποιεί στο ξεκίνημα των ματς σαν πολιορκητικό κριό τον Τζέικ οέν (9.5π με ... 75%τρ) αλλά δεν ξέρει αν θα έχει τον Μπάλντουϊν στη διάθεση του. Η απουσία του Αμερικανού γκαρντ είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί από τους υπόλοιπους, απαλλάσσει την άμυνα του ΠΑΟ από τον διπλό πονοκέφαλο (Μπράουν-Μπάλντγουιν) και μάλλον είναι πιο επιδραστική από την αντίστοιχη του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ για την ελληνική ομάδα.

Ο Μπαρτζώκας "χαλάει" την Μπαρτσελόνα

Από το Βελιγράδι, κατηφορίζοντας προς τον Πειραιά θα βρούμε τον Ολυμπιακό να περιμένει την Μπαρτσελόνα. Στη θεωρία το 1-1 με το οποίο επέστρεψε από τη Βαρκελώνη η "ερυθρόλευκη" ομάδα είναι επί της ουσίας η επίτευξη του αντικειμενικού στόχου για τον οποίο ταξίδεψε μέχρι την Καταλωνία.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στόχευσε εν πρώτοις στον τρόπο με τον οποίο η ομάδα του θα "χαλούσε" το παιχνίδι και το μυαλό της Μπαρτσελόνα. Μετατρέποντας τα ματς σε αμυντικά ροντέο, ο Ολυμπιακός ήξερε ότι τουλάχιστον στο πρώτο ματς θα έπιανε τους "μπλαουγκράνα" στον ύπνο. Ναι μεν οι Καταλανοί απάντησαν σχεδόν με το ίδιο νόμισμα στον δεύτερο αγώνα, είχαν όμως ήδη χάσει τον πρώτο.

Να η στατιστική μετά το 1-1

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
73 ΠΟΝΤΟΙ 76
69% ΔΙΠΟΝΤΑ 46%
29.5% ΤΡΙΠΟΝΤΑ 39%
67.5% ΒΟΛΕΣ 70.6%
24-7 ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ 18-13
19 ΑΣΙΣΤ 20
8 ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ 7.5
19 ΛΑΘΗ 13.5

Η συνταγή του Ολυμπιακού πέτυχε, έστω κι αν μαζί με την Μπαρτσελόνα χάλασε... και το δικό του παιχνίδι. Οι "ερυθρόλευκοι", είναι αλήθεια, ότι δεν "έθελξαν" με την απόδοσή τους στο Παλάου Μπλαουγκράνα, φρόντισαν, ωστόσο, να βραχυκυκλώσουν τον αντίπαλο τους και να πάρουν τη μία νίκη που ήθελαν. Δεν ήταν εύκολο, δεν έχουν κερδίσει πάρα πολλοί στην έδρα της Μπάρτσα φέτος κι ας μην κάνει -σε γενικές γραμμές- την καλύτερη της χρονιά.

Τα λάθη ωστόσο που έκανε (19 ανά αγώνα) ήταν πάρα πολλά και το ποσοστό του από μακριά σχεδόν τραγικό. Είχε όμως πολύ πιο εντυπωσιακά κατορθώματα στο να καταστρέψει το παιχνίδι της Μπάρτσα που σούταρε στους δυο αγώνες με ... 46% δίποντα. Η στόχευση του σε Βέσελι και Λαπροβίτολα ήταν άμεση. Ο Τσέχος κάνει φέτος χρονιά καριέρας έχοντας στην κανονική περίοδο 12.9π με 64.5%δ και ο "Λάπρο" καθοριστικός στις μεγάλες νίκες της ομάδας του (με 12.8π και 40.4%τρ).

Τι έκαναν στους δυο αγώνες της Βαρκελώνης. Ο Βέσελι είχε 6π με 27.5%δ και ο Λαπροβίτολα 7π με 25%τρ. Μπίνγκο...

Με νέους πρωταγωνιστές

Πώς έφτασε στο 1-1 ο Ολυμπιακός; Την ώρα που ο Τόμας Γουόκαπ είχε μόλις 3.5π (αλλά και 6 ασίστ), ο Κάναν και ο Πίτερς έκαναν από ένα καλό παιχνίδι, η ομάδα του Πειραιά έβγαλε στον αφρό νέους πρωταγωνιστές. Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, όπως συνηθίζει, ανεβάζει στροφές στα playoffs (12.5π με 66.7%τρ), ενώ στη Βαρκελώνη εμφανίστηκαν ο δυναμικός ΜακΚίσικ (9.5π, 5.9ρ) και βέβαια ο Φίλιπ Πετρούσεβ που έχει επιστρέψει σε πολύ καλή κατάσταση και έχει πάνω στο γήπεδο κινήσεις που δεν έχουμε δει από άλλους ψηλούς των ερυθρολεύκων στο παρελθόν.

Ο Ολυμπιακός σουτάρει με 69% δίποντα και ξέρει ότι:

  • Αν ρίξει τα λάθη του στο μισό, δύσκολα θα του ξεφύγει η απόλυτη κυριαρχία πάνω στο παρκέ του ΣΕΦ
  • Θα χρειαστεί και τους δυο καλούς του σκόρερ (Κάναν και Πίτερς) σε εγρήγορση και στους δυο εντός έδρας αγώνες, βελτιώνοντας τα ποσοστά του στο μακρινό σουτ, γιατί με 29.5% τρίποντα, το Βερολίνο μπορεί να αποδειχθεί πολύ μακρινός προορισμός.
  • Θα ξαναβρεί τον Κώστα Παπανικολάου που έλειψε στη Βαρκελώνη, αλλά τώρα επιστρέφει με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε άμυνα και επίθεση της ομάδας του.

Νέα πρόσωπα από το ρόστερ του για να κάνει το 1-1, βρήκε και ο Γκριμάου. Ο Πάρκερ έχει 18.5π και 6 ριμπ, ο Αμπρίνες σουτάρει με 47% τρίποντο, ενώ ο Μπίλι Ερνανγκόμεθ ήταν καθοριστικός στο δεύτερο ματς.

Θα μπορέσουν όλοι αυτοί να ορθώσουν ανάστημα μέσα στο κατάμεστο Ειρήνης και Φιλίας; Ο Ολυμπιακός οφείλει τόσο σήμερα, όσο και τη Μ.Πέμπτη, να ... μασάει σίδερα. Και να μην αφήσει περιθώρια στην Μπάρτσα. Χωρίς ανάσα, που λέμε...

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ