ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ολυμπιακός κοιτάζει προς το Κάουνας με πλεονέκτημα, χωρίς άγχος και κομπιουτεράκια

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός πήρε με άνεση τη Βιλερμπάν και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το πλεονέκτημα στα playoffs και την πορεία προς το Κάουνας που ξεκινάει χωρίς άγχος και κομπιουτεράκια. Αβαντάζ και για τη Ρεάλ, έχασε ευκαιρία η Φενέρ, όρθια η Ζάλγκιρις που βλέπει την 8η θέση...

Απέναντι στην ουραγό της βαθμολογίας που ήρθε μάλιστα στην Ελλάδα χωρίς Ντε Κολό, Νουά (και Λοβέρν, που έχει τεθεί νοκ-άουτ από το ξεκίνημα της χρονιάς) ο Ολυμπιακός έφτασε στη νίκη χωρίς καν να ανεβάσει ταχύτητα. Ακόμη κι έτσι, όμως, νίκησε με διαφορά 26 πόντων, εξασφαλίζοντας και μαθηματικά το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Μένει να μάθουμε σε ποια θέση θα τερματίσει και ποιος θα' ναι ο αντίπαλός του στο δρόμο για το Κάουνας.

Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν να δώσουν ακόμη τρία ματς. Υποδέχονται τον Παναθηναϊκό την Παρασκευή (31/3), παίζουν με τον Ερυθρό Αστέρα στις 6 Απριλίου και τελειώνουν με την Μπασκόνια, εντός έδρας, στις 13/4. Με δυο νίκες εξασφαλίζουν τουλάχιστον τη 2η θέση, αφού ακόμη κι αν η Μπαρτσελόνα κάνει 3/3 είναι καλύτεροι στην ισοβαθμία απέναντι στους Καταλανούς.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Ολυμπιακός βγαίνει πρώτος είτε κερδίζοντας και τα τρία ματς που του απομένουν, ή αν η Ρεάλ δεν μπορέσει να κάνει μια νίκη παραπάνω, καθώς και αυτή μειονεκτεί στην ισοβαθμία με τους "ερυθρόλευκους" που έχουν νικήσει τη βασίλισσα τόσο στη Μαδρίτη όσο και στο Φάληρο.

Είναι η ώρα για να δρέψει η ομάδα του Πειραιά τους καρπούς της σπουδαίας πορείας του, μέχρι τώρα στην EuroLeague. Πρώτος πήρε το εισιτήριο για τα playoffs, πρώτος και το αβαντάζ έδρας. Η δουλειά στην κανονική περίοδο δεν τελείωσε ακόμα, αλλά έχει εκλείψει το άγχος, η αγωνία, οι υπολογισμοί και τα ερωτηματικά τι θα κάνουν οι αντίπαλοι.

Τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου, ο Ολυμπιακός δεν έχει παρά να κάνει αυτό που είπε ο Μπαρτζώκας, μετά την εύκολη επικράτηση επί της ASVEL. Να κοιτάξει, ένα-ένα τα ματς που έρχονται και στο τέλος να δει και με ποιον θα παίξει στα πλέι-οφ. Με αυτό το μοτίβο πορεύτηκε στις 31 αγωνιστικές που έχουν διεξαχθεί, δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα στρατηγική.

Ο Μακ Κίσικ διαρκώς στην πρίζα

Ο Ολυμπιακός δεν είχε τον ασθενή Φαλ, που ήταν στην δωδεκαδάδα αλλά έμεινε στον πάγκο σε ολόκληρο το ματς. Του' λειπε και ο Κάναν, που βρέθηκε στις ΗΠΑ για να δει το νεογέννητο μωρό του. Θέλησε από την αρχή να απλοποιήσει τα πράγματα. Ο Σακίλ Μακ Κίσικ, που ξεκίνησε στην πεντάδα αντί του Κάναν, πιστοποίησε την σπουδαία κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και ένα μήνα.

Διαρκώς στην πρίζα ο Σακ, προσφέρει έξτρα ενέργεια και σαρώνει τους αντιπάλους του. Στους τελευταίους πέντε αγώνες είναι πραγματικά ασυγκράτητος, καθώς σκοράρει κατά μέσο όρο 16.2π με τρομερά ποσοστά (71.4%δ και 56.2%τρ) ενώ έχει ακόμη 2.4 ασίστ και 0.7 ριμπάουντ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Αμερικανός έχει πάντα ένα εκρηκτικό πρώτο βήμα, παίζει όμως και με μεγαλύτερη ωριμότητα, αν δει κανείς πως αξιοποιεί τους συμπαίκτες του και σίγουρα σουτάρει με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Χθες μπορεί να μην σκόραρε για τρεις, δεν έχασε όμως ούτε ένα δίποντο, τελείωσε το ματς με 5/5 και ήταν ξανά από τους κορυφαίους σε ένα μάλλον αδιάφορο παιχνίδι.

Οι δικοί του πόντοι και ασίστ έφεραν το σκορ από νωρίς σε διψήφια νούμερα. Ο Μπαρτζώκας τον απέσυρε γρήγορα στον πάγκο για να δώσει ρυθμό στον Κώστα Σλούκα τα τρία φάουλ, όμως, που έκανε γρήγορα ο Έλληνας διεθνής τον απορρύθμισαν και μάλλον ανέκοψαν τον ρυθμό που είχε βρει ο Ολυμπιακός μετά το τρίτο-τέταρτο λεπτό...

Δεν... ξυρίζεται ο Γουόκαπ

"Πριζωμένος" παίζει και ο Τόμας Γουόκαπ. Όπως πάει το μούσι του θα γίνει τεράστιο, αφού όπως ο ίδιος αποκάλυψε μέχρι να προκριθεί στο φάιναλ-φορ η ομάδα του, δεν πρόκειται να το ξυρίσει. Μια χαρά, πάντως, "ξυρίζει" τους αντιπάλους του ο βιονικός γκαρντ του Ολυμπιακού. Ακούραστος, αεικίνητος, γεμάτος πάθος δεν αφήνει ούτε μια φάση να πάει χαμένη. Ούτε μια μπάλα, που να μη διεκδικήσει.

Κανει μια συναρπαστική χρονιά με 7.8π, 2.6ρ, 5.6 ασ και 1.9κλ. Είναι πρώτος στα κλεψίματα, μέσα στην πεντάδα των καλύτερων πασέρ, αλλά οι αριθμοί μοιάζουν ψυχροί για να αντικατοπτρίσουν το φλογερό ταπεραμέντο που ξετυλίγεται κάθε βράδυ στο παρκέ και κάνει τον Ολυμπιακό απροσπέλαστο, αδιεπέραστο, καθώς ο Αμερικανός βάζει μπροστά το κορμί και τα χέρια του.

Ο Γουόκαπ θα παίξει μια απίθανη άμυνα, θα πάρει ένα κρίσιμο ριμπάουντ, θα κλέψει μπάλες και -αν χρειαστεί- θα σκοράρει ακόμη και από μακριά, που δεν είναι το ... αγαπημένο κομμάτι του παιχνιδιού του, αλλά το έχει βελτιώσει-και αυτό- σημαντικά αν σκεφτείτε ότι έχει 36.7% τρίποντο, ενώ πέρσι δεν ξεπέρασε το 30%.

Και ο Παπανικολάου στον κρυφό-φανερό ρόλο...

Ο Τι Τζέι Πάρκερ μπορεί να μην ξέρει καλά το επίθετο του Παπανικολάου και δίνοντας οδηγίες στο τάιμ-άουτ της Βιλερμπάν να τον είπε ... Παπαδόπουλο, ένας άλλος προπονητής, πάντως, ο Αντρέα Τρινκιέρι μίλησε για τον κρυφό-φανερό ρόλο του "Παπ", στον φετινό Ολυμπιακό, τον οποίο χαρακτήρισε ομάδα σε αποστολή: "Και πιο αφοσιωμένος σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι άλλος από τον Παπανικολάου. Σε κάθε αγώνα, πιθανότατα σε κάθε προπόνηση, είναι συγκεντρωμένος όσο κανείς άλλος" είπε στη Nova ο Ιταλός κόουτς της Μπάγερν προσθέτοντας: "Μπήκε για τα καλά στα παπούτσια του Σπανούλη και του Πρίντεζη στα αποδυτήρια..."

Ο Τρινκιέρι δεν κάνει λάθος. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού όχι μόνο διαδέχθηκε τους δυο "μύθους" που διαθέχθηκε στην ομάδα με ιδανικό τρόπο,κάνει και μια από τις καλύτερες, αν όχι την κορυφαία χρονιά στην καριέρα του: 8.9π, 3.2ρ, 2ασ (62.%δ, 46%τρ, 71%β) και αμέτρητα ντιφλέξιον, άμυνες και βοήθειες για το καλό της ομάδας του.

Το επανέλαβε και χθες σε μια τυπική γι αυτόν μέρα στη δουλειά με 10 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Και η Ρεάλ με πλεονέκτημα

Κι ενώ ο Ολυμπιακός νικούσε χαλαρά τη Βιλερμπάν, η Ρεάλ επικρατούσε της Φενέρ, εξασφαλίζοντας και αυτή πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, αλλά και μένοντας στο κατόπι των "ερυθρολεύκων". Η τουρκική ομάδα έχασε την ευκαιρία να πλησιάσει τη Μονακό, η οποία ηττήθηκε στο Κάουνας από τη δυναμική Ζαλγκίρις.

Η Φενέρ ισοβαθμεί, πλέον, στην 5η θέση με τη Μακάμπι στις 18 νίκες. Είναι καλύτερη σε ισοβαθμία, αλλά έχει και πιο δύσκολο πρόγραμμα, αφού την Παρασκευή θα παίξει με την Μπασκόνια, στις 6/4 παίζει με την Εφές και στις 13/4 ολοκληρώνει στο Βελιγράδι, κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Η Μακάμπι έχει δυο ματς στο γήπεδο της (με Μιλάνο και Ρεάλ), ενώ ενδιάμεσα θα ταξιδέψει στο Κάουνας.

Η νίκη της Ζάλγκιρις ήταν πολύ σημαντική αφού οι Λιθουανοί παραμένουν σε τροχιά πρόκρισης, υστερούν μεν στην ισοβαθμία, μπορούν όμως να πάρουν και τα τρία ματς που τους απομένουν αν σκεφτούμε ότι υποδέχονται Βαλένθια και Μακάμπι, ενώ εκτός έδρας θα παίξουν εναντίον της Μπάγερν. Σε αυτή την για να μη μείνει εκτός playoffs, πρέπει να κάνει τρεις νίκες και η Μπασκόνια (Φενέρ-Βιλερμπάν εντός, Ολυμπιακό εκτός). Διαφορετικά της φτάνουν και οι δύο...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ