ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Ολυμπιακός κάνει άκυρες εκκινήσεις, περιμένει τον Ράιτ και κομβικές νίκες

Ο Ολυμπιακός κάνει άκυρες εκκινήσεις, περιμένει τον Ράιτ και κομβικές νίκες
INTIME

Λίγο ήθελε να κάνει ένα μπασκετικό θαύμα ο Ολυμπιακός κόντρα στην Ρεάλ, που πλήρωσε ξανά την άκυρη εκκίνηση του, μπορεί όμως να αισιοδοξεί εφόσον πάρει τον ψηλό που εντόπισε και νικήσει σε κομβικά ματς που έρχονται. Γράφει ο Γιάννης Φιλέρης

Η επιστροφή ήταν εντυπωσιακή, ο Ολυμπιακός άγγιξε το θαύμα η Ρεάλ κρατήθηκε... από τις χειρολαβές και δεν κινδύνευσε περισσότερο από το να δει τους Πειραιώτες να μειώνουν τη διαφορά στους 3 πόντους, 43'' πριν από το τέλος με το έκτο τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου. Δεκατρία λεπτά νωρίτερα, οι Μαδριλένοι είχαν μετατρέψει το ματς σε "λιοντάρια-χριστιανοί", με το χάντικαπ να αγγίζει τους 24 πόντους.

Το ένστικτο επιβίωσης, το σχήμα καμικάζι που επιστράτευσε εκ νέου ο Μπαρτζώκας, ο οίστρος του αρχηγού του σε μια βραδιά γεμάτη ρεκόρ από πόντους και τρίποντα και ηχηρή απάντηση στα όποια σχόλια (κάποια εκ των οποίων ήταν και εκτός τόπου και χρόνου) κι η ομαδική αντίδραση των υπολοίπων, παραλίγο να φέρει ολότελα τα πάνω-κάτω. Το επί μέρους 49-30 υπέρ του Ολυμπιακού στα τελευταία 14 λεπτά ήταν εντυπωσιακό, αλλά δεν έφτανε για να ολοκληρωθεί ένα έπος.

Εδώ που τα λέμε θα' ταν και μια αυτοκτονία της Ρεάλ, που της έλειπαν μεν ο Ταβάρες, ο Γιαμπουσέλε και ο Γιουλ αλλά από νωρίς είχε πατήσει το γκάζι της στο φουλ, με τον Καμπάσο να κρατάει την μπαγκέτα, τον Μούσα και τον Χεζόνια να εκτελούν και -για ένα ημίχρονο- να βλέπουν το καλάθι σαν κοφίνι έχοντας 18/26, δηλαδή 10/15 δίποντα και 8/11 τρίποντα. Ο Ολυμπιακός έμοιαζε με ζαλισμένο κοτόπουλο, έψαχνε να βρει τους απόντες Μιλουτίνοβ, Φαλ, Γκος ενώ στο τέλος του προέκυψε και πρόβλημα με τον Λαρεντζάκη

Όπως και με τον Παναθηναϊκό, όμως, έτσι και κόντρα στη Ρεάλ οι λεπτομέρειες δεν ήταν ... ερυθρόλευκες. Με το -4 στο ταμπλό και το WiZink Center να κρατάει την αναπνοή του, ο ΜακΚίσικ πήγε να κάνει ένα εντυπωσιακό κάρφωμα που θα πήγαινε το ματς στο καλάθι με όλα, πλέον, ανοιχτά. Ο Βενσάν Πουαριέ σηκώθηκε ψηλά και έκοψε τον Αμερικανό, στερώντας από τον Ολυμπιακό την ευκαιρία.

Αργότερα (στα 8'' πριν από το τέλος) ο "Σακ" έχασε και δύο βολές, όπως και ο Γουόκαπ και γενικά ο Ολυμπιακός τελείωσε με 14/22 από τη γραμμή της φιλανθρωπίας. Την ίδια ώρα ο Καμπάσο και ο Μούσα με τέσσερις συνεχόμενους πόντους είχαν βγάλει τη βασίλισσα από τα αδιέξοδα ενός ματς που κρατούσε στα χέρια της και παραλίγο να της το αρπάξει ο αντίπαλός της.

Άκυρη εκκίνηση σε ένα ακόμη ματς

Παρά το εντυπωσιακό τελείωμα και την παραλίγο ανατροπή, ο Ολυμπιακός έκανε ξανά μια άκυρη εκκίνηση. Το έπαθε και στο ΟΑΚΑ, αλλά και σε αρκετά ματς της φετινής σεζόν. Ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες του πρέπει να βρουν τη λύση, γιατί το πρόβλημα μοιάζει να βρίσκεται περισσότερο στο μυαλό και τη πνευματική προετοιμασία, παρά την εικόνα των ομάδων πάνω στον αγωνιστικό χώρο.

Οι αντίπαλοι πιάνουν τους "ερυθρόλευκους" στον ύπνο. Ναι, ο Ολυμπιακός δεν τα παρατάει ποτέ, γυρίζει όλους τους αγώνες, ακόμα κι αυτούς που φαίνονται χαμένοι από χέρι, όπως ο χθεσινός. Αλλά γιατί να κυνηγάει διαφορά 17 πόντων από το πρώτο δεκάλεπτο, να ανεβαίνει και να κατεβαίνει μικρούς και μεγάλους Γολογοθάδες.

Εντάξει, όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν είναι εύκολο για μια ομάδα που χτίστηκε γύρω από δυο τεράστια κορμιά να μην έχει ούτε ένα σέντερ, από την άλλη, όμως το να μπαίνεις και να υποτάσσεσαι κατευθείαν στη μοίρα σου δείχνει ένα σοβαρό έλλειμμα συγκέντρωσης και προετοιμασίας. Γιατί ο Ολυμπιακός να γίνεται σκληρός όταν όλα δείχνουν ότι θα καταρρεύσει και να μην τρώει σίδερα από το πρώτο δευτερόλεπτο;

Αυτό το επισήμανε και ο κόουτς Μπαρτζώκας μετά το ματς, κάνοντας λόγο για το μαχητικό πνεύμα που πρέπει να επιδεικνύει από την αρχή η ομάδα του και όχι να περιμένει να πάει η διαφορά στους 20 πόντους. Δεν το λέει για πρώτη φορά, τις προάλλες είχε σχολιάσει ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να δρά και όχι (μόνο) να αντιδρά.

Κάτι να κρατήσει

Από μια ήττα, όπως επισήμανε ο Κώστας Παπανικολάου, δεν μπορείς να είσαι ευχαριστημένος. Η ομάδα του πρέπει σίγουρα να κρατήσει την αντίδραση της μετά από μια διαφαινόμενη συντριβή και να κοιτάξει το μέλλον της με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Θα προσθέταμε και αισιοδοξία, παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν το "ερυθρόλευκο" οικοδόμημα.

Είναι εύκολο, όμως, να αισιοδοξούν στον Πειραιά; Ο Μιλουτίνοβ περνάει το Σάββατο την πόρτα του χειρουργείου το Σάββατο και θα απουσιάσει τουλάχιστον ένα δίμηνο, ο Φαλ είναι άγνωστο πότε θα ξαναπαίξει, ο Γουίλιαμς-Γκος έπαθε (ένα ακόμα) τράβηγμα, ο Λαρεντζάκης πόνεσε στη μέση του. Ό,τι δεν γνώρισε τα τελευταία δυο χρόνια, όπου δεν υπήρξε ούτε ένα σοβαρός τραυματισμός, στον Ολυμπιακό έχουν πέσει όλα μαζεμένα.

Κι όμως. Υπάρχουν πράγματα που δείχνουν ότι ακόμα η παρτίδα παίζεται για τους Πειραιώτες. Η εμφάνιση του Σίκμα, που έκανε νταμπλ-νταμπλ (10π-10ρ) είναι ενδεικτική για τις δυνατότητες του ρόστερ. Ο παίκτης που έχει θεωρηθεί σχεδόν ανίκανος, έδειξε -με τις όποιες αδυναμίες του φυσικά- ότι μπορεί να δώσει πράγματα. Όπως και ο Μήτρου Λονγκ, ο οποίος έδωσε ρυθμό, πάσαρε καλά και παρότι ήταν άστοχος από μακριά πρόσφερε και πόντους.

Αυτοί μαζί με τον Μακ Κίσικ που είναι "μανούλα" να αλλάζει τη ροή αυτών των, ο Πίτερς του δεύτερου μέρους και βέβαια ο απαράμιλλος Παπανικολάου ήταν οι βασικοί πρωταγωνιστές μιας επιστροφής που θα έμενε στην ιστορία αν ολοκληρωνόταν με μια απίστευτη νίκη...

Έρχονται ψηλός και νίκες;

Αν το ρεπορτάζ της Πέμπτης δεν λέει ψέματα, σύντομα ο Ολυμπιακός θα έχει και έναν ακόμα παίκτη στο δυναμικό του. Ο Μόουζες Ράιτ, φαίνεται πως είναι η βασική επιλογή για να αντικαταστήσει τους απόντες Μιλουτίνοβ και Φαλ και να προσφέρει δύναμη, ένταση και φρεσκάδα μέσα στη ρακέτα.

Προφανώς δεν περιμένει κανείς από ένα παίκτη που έρχεται κατ' ανάγκη να λύσει όλα τα προβλήματα, παρόλα αυτά, ένα ακόμα κορμί είναι απαραίτητο στην ταλαιπωρημένη "ερυθρόλευκη" ομάδα. Ο Ράιτ έρχεται διψασμένος και με τα διαπιστευτήρια ενός πολύ δυναμικού σέντερ του τουρκικού πρωταθλήματος, στο οποίο διαπρέπει...

Πιο πολύ πάντως για τον Ολυμπιακό πρέπει να έρθουν οι νίκες. Κόντρα στην Άλμπα την ερχόμενη εβδομάδα είναι μια ευκαιρία. Ακολουθούν δυο εκτός έδρας πολύ κομβικά ματς, με Μπάγερν στο Μόναχο και Βαλένθια στην Ισπανία. Αν οι "ερυθρόλευκοι" πριν από τη διακοπή του Φεβρουαρίου και την εξόρμηση τους για το Κύπελλο Ελλάδος, κάνουν τρία στα τρία, μπορούν να αισθανθούν ξανά πολύ καλύτερα...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ