ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο οδοστρωτήρας Ολυμπιακός ψάχνει ακόμη δυο νίκες στο Κάουνας

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ στον αγώνα με τη Ζάλγκιρις
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ στον αγώνα με τη Ζάλγκιρις INTIME

Ο Βεζένκοβ έκανε το τέλειο ημίχρονο, ο ΜακΚίσικ είναι σε φουλ φόρμα και ο Φαλ έδωσε τις ασίστ του Σλούκα! Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον Ολυμπιακό που μπορεί να τα κάνει όλα και πολύ θα ήθελε να ξαναπάει στο Κάουνας για ακόμη δύο νίκες στο διήμερο του Final Four.

Πηγαίνοντας στο Κάουνας και τη Ζαλγκίριο Αρίνα τόσο ο Γιώργος Μπαρτζώκας όσο και οι παίκτες του Ολυμπιακού ήθελαν να αρχίσουν να συνηθίζουν να κερδίζουν σε αυτό το γήπεδο. Ο μεγάλος στόχος τους, άλλωστε, είναι να εμφανιστούν ξανά σε αυτή την υπέροχη αρένα το διήμερο 19-21 Μαΐου και να κάνουν δυο ακόμη νίκες για να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης.

Πήγαμε μακριά; Όχι τόσο. Η μόνη, άλλωστε, ομάδα που -και μαθηματικά- μπορεί να μιλάει για το Final Four αυτή τη στιγμή είναι ο Ολυμπιακός.

Επιστρέφοντας με το δέκατο διπλό της χρονιάς, οι ερυθρόλευκοι ξέρουν ότι σύντομα θα βρεθούν σε θέση μάχη στα playoffs, πιθανότατα με το καλύτερο ρεκόρ και τη λάμψη που εκπέμπουν εδώ και καιρό μέσα και έξω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Τους απομένουν πέντε αγώνες, ενδέχεται να τους φτάνουν -πλέον- δυο νίκες για να τερματίσουν πρώτοι, ενώ το πρόγραμμα τους λέει ακόμη τρία ματς στο γήπεδο τους (κόντρα σε Βιλερμπάν, Παναθηναϊκό, Μπασκόνια) και άλλα δυο στο Βελιγράδι (με Παρτίζαν και Ερυθρό Αστέρα.

Όπως πάει, βέβαια, ο Ολυμπιακός είναι σε θέση να πάρει και τους πέντε αγώνες που του απομένουν... τρομοκρατώντας ακόμα περισσότερο την λίγκα, που συνεχίζει κάθε εβδομάδα να του βγάζει το καπέλο.

Οι Πειραιώτες δεν χαμπαριάζουν από έδρες όπως της Ζάλγκιρις ο κόσμος της οποίας έκανε το δέκατο τρίτο σολντ-άουτ της σεζόν, ούτε από απουσίες σαν αυτή του Κώστα Σλούκα. Η εξαιρετική τους φόρμα όλη τη χρονιά φαίνεται από το ότι σε όσα ματς έλειπαν είτε ο Σλούκας είτε ο Βεζένκοβ πήραν τη νίκη. Είτε επρόκειτο για ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είτε ένα δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι σαν το χθεσινό στο Κάουνας.

Κι ο Σλούκας -βέβαια- δεν είναι μια συνηθισμένη απουσία. Ο άνθρωπος που μοιράζει την μπάλα καλύτερα από κάθε άλλο παίκτη στη φετινή διοργάνωση και ξέρει να ηρεμεί κάθε φορά τους συμπαίκτες του, έπρεπε να μείνει πίσω, για να ξεπεράσει τη θλάση που έπαθε την περασμένη εβδομάδα εναντίον της Μπάγερν.

Αντί του Σλούκα ο... Φαλ

Αλλά ο Ολυμπιακός -φέτος- ξέρει να καλύπτει και τέτοιες σημαντικές απουσίες. Το ότι τελείωσε το ματς με τον συνηθισμένο μέσο όρο του στις ασίστ χωρίς τον καλύτερο πασέρ του είναι ένα δείγμα της καλής δουλειάς που γίνεται στο ΣΕΦ από την περίοδο της προετοιμασίας. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν, που οι "ερυθρόλευκοι" δεν είχαν -ούτε αυτό το βράδυ- πρόβλημα στη δημιουργία ή ότι ο Γουόκαπ έδωσε τις εφτά από τις 23 τελικές πάσες της ομάδας του.

Ναι, άλλα άλλες τόσες έδωσε ο βασικός σέντερ της ομάδας, Μουσταφά Φαλ, που έκανε ρεκόρ καριέρας και τέσσερις ο δεύτερος ψηλός, Ταρίκ Μπλακ. Το παιχνίδι του Ολυμπιακού στηρίζεται στο ποστ, αλλά και στην... ενόραση των σέντερ να βρίσκουν κάθε φορά τους ελεύθερους παίκτες, που είτε κινούνται χωρίς την μπάλα κόβοντας μέσα στη ρακέτα, είτε περιμένοντας για ένα ελεύθερο σουτ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Φαλ ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα του εκπληκτικού τρίτου δεκαλέπτου που έκανε η ομάδα του, κρύβοντας τη θέα στους αντιπάλους μέσα στη ρακέτα, η μαρκάροντας στην κορυφή τα μακρινά σουτ (1/4 για τη Ζαλγκίρις σε αυτή την περίοδο) και εκτός από τους 6 πόντους που σκόραρε ο ίδιος ήταν υπεύθυνος και για άλλους 13 των συμπαικτών του,.

Η μοναδικότητα του ΜακΚίσικ

Νωρίτερα το ματς είχε αλλάξει ένας μετρ του είδους. Ο Σακίλ ΜακΚίσικ εξελίσσεται σε κορυφαίο επιθετικό όπλο του Ολυμπιακού, καθώς στα τρία τελευταία παιχνίδια μετράει 49 πόντους (μέσος όρος 16.3) με 63% στο τρίποντο, αν και αυτό είναι μάλλον το τελευταίο. Ο Αμερικανός δείχνει ασταμάτητος, με το εκρηκτικό πρώτο βήμα, τρυπάει ακατάπαυστα τις αντίπαλες άμυνες και βάζει τα χέρια του παντού.

Αυτός ήταν που με τη βοήθεια του εξαιρετικού Λούντζη, στη δεύτερη περίοδο, έκανε το ματς άνω - κάτω, έκλεψε μπάλες, έβγαλε αιφνιδιασμούς και πήρε φάουλ, σκοράροντας συνολικά 13 πόντους και πηγαίνοντας τον Ολυμπιακό με ασφάλεια στο +6 του πρώτου μέρους.

Η Ζάλγκιρις που έπαιζε χωρίς τον Τέιλορ και είχε αποφασίσει να πάει το ματς στο αγαπημένο της στιλ (πολλές επαφές, ακόμη περισσότερο ξύλο και χαμηλό σκορ) είδε τον Ολυμπιακό να κάνει ένα επί μέρους 17-7 για να πάει από το -6 στο +6, δείχνοντας στους Λιθουανούς στο παρκέ, αλλά και στις εξέδρες, ποιος είναι το αφεντικό...

Λένε πολλοί ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να αναζητήσει το καλοκαίρι κάποιον καλύτερο από τον ΜακΚίσικ. Να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Δύσκολα βρίσκεις ένα τόσο καλό game changer που ταιριάζει απόλυτα με τον Λαρεντζάκη σε ένα δίδυμο που μπορεί να αλλάξει όλες τις ισορροπίες. Κι όταν λένε "κάποιον καλύτερο" ας αναφέρουν έναν, με το ρόλο του "Σακ", τις αποδοχές του και το γκελ που κάνει σε όλη την ομάδα.

Η αριστεία του Βεζένκοβ

Από την αρχή της χρονιάς μαζεύει MVP ο Βεζένκοβ. Στο τέλος θα πάρει και το κανονικό, αλλά σε κανέναν δεν θα κάνει εντύπωση έχοντας παρακολουθήσει το μοναδικό σόου που δίνει εδώ και 29 αγωνιστικές. Ένα ακόμη τέτοιο παρακολουθήσαμε και στο Κάουνας. Ο 28χρονος άσος, ξέρει κάθε φορά να εκπλήσσει ... ακόμη και τον εαυτό του.

Το δεύτερο ημίχρονο που έκανε κόντρα στη Ζαλγκίρις άγγιξε το τέλειο. Πέτυχε τους 16 από τους 25 πόντους το με 6/9 σουτ και μάζεψε τα τέσσερα από τα συνολικά 8 ριμπάουντ. Ο Βεζένκοβ τελείωσε το ματς με 9/9 δίποντα αξιοποιώντας όλες τις τελικές πάσες που υποδέχθηκε από Γουόκαπ και Φαλ.

Ήταν αυτός που υπέγραψε τη νίκη με το σουτ, έξι δευτερόλεπτα πριν από το τέλος. Ο Ουλανόβας δεν μπόρεσε να τον μιμηθεί, για να ισοφαρίσει, αφού δεν είναι... όλοι Βεζένκοβ. Νωρίτερα, στην εκπνοή της τρίτης περιόδου, είχε προλάβει να βάλει ένα ακόμη μπάζερ-μπίτερ, με σουτ αλά Νοβίτσκι από την γραμμή των βολών. Είναι η χρονιά του το ξέρουμε, το βλέπουμε. Ο Ολυμπιακός το απολαμβάνει, οι αντίπαλοι υποφέρουν. Ακόμη κι όταν του παίρνουν 13 επιθετικά ριμπάουντ, όπως η Ζάλγκιρις

Σαν τη Βραζιλία του '70

Ο Ολυμπιακός δεν έφτασε το σκορ στα συνηθισμένα επίπεδα των 85-90 πόντων που βάζει φέτος. Αλλά όπως έχει αποδείξει και άλλες φορές μέσα στη σεζόν, δεν τον ενοχλεί να κερδίσει και στα χαμηλά σκορ και στα ματς που πέφτει ξύλο. Η άμυνα είναι η... σπεσιαλιτέ του κι όταν οι συνθήκες του το επιτρέψουν μπορεί να σαρώσει και στην επίθεση.

Μπορεί, όμως, και με 74 πόντους να έχει προσφέρει θέαμα υψηλού επιπέδου. Με 23 ασίστ και 14 κλεψίματα. Κι ας έχασε.

Είναι μια ομάδα που κερδίζει όπως θέλει. Και συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Πρόσφατα, ο βοήθός του Αντρέα Τρινκιέρι, Αντριάνο Βερτεμάτι, ρωτήθηκε πόσο δύσκολο είναι να προετοιμαστεί κανείς για να αντιμετωπίσει κάποιος τον Ολυμπιακό. Η απάντηση του... ενδεικτική του πως τον βλέπουν οι αντίπαλοι: "Να σας πω την αλήθεια είδα τρία λεπτά και ζαλίστηκα. Σα να παρακολουθούσα τη Βραζιλία του ... 70".

Η αλήθεια είναι ότι έχουν βαρεθεί να μαζεύουν νίκες και εγκώμια φέτος. Αν θα τα καταφέρουν στο τέλος δεν το ξέρουν, ακόμα. Αυτό που τους ενδιαφέρει, άλλωστε, είναι να κερδίζουν. Με επόμενο σταθμό το ΟΑΚΑ και το ντέρμπι του πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ